2010-09-12

Kasta inte bort din röst - rösta på Piratpartiet!


Om jag får säga det själv, så har Piratpartiet gjort ett bra jobb under sitt första år i Europaparlamentet.

Med rättssäkerhetsargument fick vi EU:s telekompaket mycket bättre än vad ministerrådet egentligen ville gå med på. Vi var med och drev fram beslutet att om ett land får för sig att stänga av fildelare från internet – då får det i vart fall inte ske med mindre än en ordentlig rättslig prövning.

Vi var med och drev igenom skrivningar om Stockholmsprogrammet – som gick ut på att grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter alltid måste vara det överordnade värdet, när det gäller EU:s säkerhetsarbete.

Med starka integritetsargument var vi med och stoppade den första varianten av Swift-avtalet – om överföring av europeiska bankdata i bulk till USA:s terroristjägare. (Den andra varianten gick tyvärr igenom, efter att krafterna vridit om armen på alla Europaparlamentets större partigrupper.)

Pirate MEP Christian Engström var med och utformade den resolution om ACTA-avtalet som fick stöd av nästan hela Europaparlamentet. Den kräver öppenhet och insyn i förhandlingarna. Och den kräver att avtalet bara skall handla om varuförfalskning, inte fildelning.

Vi slåss mot EU:s internetcensur, mot datalagringsdirektivet och för en reformerad upphovsrätt. Steg för steg, ledamot för ledamot, vinner vi mark i piratfrågorna.

Detta arbete kommer naturligtvis att fortsätta oavsett hur det går i det svenska riksdagsvalet. Men det skulle bli så väldigt mycket lättare om vi visste att vi kan få uppbackning från Sverige i EU:s ministerråd.

Och för att nå dit behöver vi folk inne i det svenska politiska systemet. I riksdagen – och i dess EU-nämnd. För det är där mycket av den svenska hållningen i ministerrådet slås fast.

Om du tycker att Piratpartiet gör ett bra jobb i Europaparlamentet – hjälp oss då att bli ännu bättre genom att rösta in piratpartister i Sveriges riksdag!

5 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Tips - Jag rekommenderar den som ska rösta på Piratpartiet att göra valtestet på www.valpejl.se, där man har låtit kandidater från PP (Och alla andra partier) svara på en samling frågor, och sen kan du som besökare svara på samma frågor och se vilka kandidater du stämmer bäst överens med. Då kan du som är lite orolig över hur PP kommer rösta i icke-integritetsrelaterade frågor personrösta på den kandidaten som bäst stämmer överens med dina åsikter. Personligen fick jag som libertarian 80% träffsäkerhet på Carl Johan Rehbinder.

  SvaraRadera
 3. liamurray: Det är mer annat arbete inom riksdagen än röstning som de olika kandidaterna kan göra skillnad. I röstningen är dock bundna till vad PP förbinder sig till.

  Vad gäller Carl Johan Rehbinder så skulle han vara utmärkt att ha inne i riksdagen!

  SvaraRadera
 4. Innan du kastar bort din röst på PP; minns Ny demokrati.
  ND befolkades också av människor med direkt väsensskilda politiska hemvister och vi vet ju hur det gick. Fildelningsfrågan har, vad jag vet, endast stötts av V och MP. Din PP-röst kan alltså innebära en rödgrön regering, en kommunist som minister, ett kraftigt ökat skattetryck och en återgång till bidragslinjen.
  Inbilla dig inte att FRA kommer sluta spana i kabel. Myndigheten ingår i Sveriges försvar och kommer fortsätta sin verksamhet alldeles oavsett vilket block som vinner.
  Idag vill partiet göra allmängods av immateriella produkter. Vilket/vilka andra produktområden är man beredd att socialisera?
  Minns även Falkvinges märkliga kommentarer.

  /Johan

  SvaraRadera
 5. DN har idag en sida om FRA, datalagringsdirektiv, IPRED och annat i papperstidningen.

  Tyvärr har denna valrörelses mediedynamik nu kommit att handla om huruvida vi ska få en borgerlig majoritetsregering och vad som händer om vi inte får det.

  Tyvärr börjar det bli dags för PP att sikta på 2014 - och då blir det annat ljud i skällan hoppas jag.

  För det första, piratpartiet är ett parti som har framtiden för sig. Medborgarrättsfrågor kommer att vara lika aktuella om fyra år.

  För det andra så är det dubbelvalår för första gången i Sverige då. Först Europaparlamentet i juni och riksdagsvalet i september.

  Och det betyder att man inte kan utestänga piratpartiet såsom man lyckats nu från under den valrörelse som sker i maj. PP måste rimligen bjudas in i de stora mediala sammanhangen.

  Dessutom kan man med lite tur och mycket skicklighet bygga på det i augusti. SD kommer då att vara ett prövat (och förkastat) kort. Sossarna har rimligen ryckt upp sig och kan ta tillbaka väljare från SD. Alliansen kommer inte ha samma skärpa om det inte bytt persongalleri.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.