2010-09-10

Mörkrets hjärta

USA:s försvarsdepartement planerar att köpa upp och förstöra överste Anthony Shaffers krigsmemoarer från AfghanistanOperation Dark Heart.

Boken godkändes först av den amerikanska armén. Vilket torde tyda på att den i vart fall inte innehåller något som är uppenbart farligt. Men sedan satte de paranoida spionorganisationerna klorna i den...

Till att börja med väcker detta åter frågor som: Vad är det med kriget i Afghanistan som medborgare och media inte kan få veta? Vad är det man gör i folkets namn och för folkets pengar som måste undanhållas folket?

Sedan kan man undra vilken planet det amerikanska försvarsdepartementet bor på – om de tror att information som finns i en tryckt bok går att hålla hemlig? Massor av människor har varit inblandade i produktionen, så det skulle förvåna mig mycket om innehållet inte kommer att läcka.

Och så var det här med att förstöra böcker i namn av war on terror. Mig ger det oerhört dåliga vibbar.

Till sist kan man undra var alla kulturmänniskor håller hus? De som brukar skriva sånger, göra filmer, knåpa ihop pjäser, måla tavlor och författa böcker om allt mellan himmel och jord som de uppfattar som fel eller orättvist. Varför är det så sällan man ser dem protestera mot de inskränkningar av de medborgerliga fri- och rättigheterna som sker i namn av war on terror? Mot den övervakningsstat som rullas ut i allt fler länder? Håller kulturen på att kapitulera inför makten? Har självcensuren nu helt tagit över?

4 kommentarer:

 1. Det är väl i så fall rena guldgruvan för författare och förlag, eftersom det bara är att trycka nya böcker och ta ut ett än högre pris.

  Men vad gör Pentagon när den digitala utgåvan kommer?

  Om inte annat så visar det hur efterblivet USA är på upphovsrättens område.

  SvaraRadera
 2. Innehållet kommer garanterat att läcka ut, om det inte redan gjort det. Jag ser särskilt fram emot avsnitten om NSA. Här får vi nog en möjlighet att skaffa oss en bild av signalspaningens sanna natur. Exakt hur avgränsad och precis är avlyssningen?

  Och hur är det, FRA-Ingvar, byter inte ni underrättelser och råmaterial med andra länder?

  Dessutom: TV4:s Kalla fakta berättade redan 2007 om den svenska signalspaningen i Afghanistan. Det rörde sig då om en massavlyssning av sällan skådat slag. Är det inte rentav detta som är "signalspaningens" signum? Folkrättsexperten Ove Bring gick i taket när han tog del av de svenska vittnesmålen. Men sen blev det så tyst.

  SvaraRadera
 3. Amerika the land off the free.. "USA" är i själva verket jättestort, en kontinent i likhet med Europa. Komplext, motsägelsefullt, repressiva krafter upplandat med motstånd. Myntet har alltid två sidor. Kort sagt: Kulturkrocken är ett faktum med ett EU som är naivt, osäkert och auktoritetstroende.

  SvaraRadera
 4. Till sist kan man undra var alla kulturmänniskor håller hus?
  --------------------------------
  Dom hade exakt samma reflektioner som dig om detta redan vid tiden för Usa´s angrepp på Afghanistan och dom hånades på alla högerbloggar inklusive den här.

  Det är ni som har vaknat för sent.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.