2010-09-20

Val 2010: Just another fine mess...


Övervaknings- och integritetsfrågorna kan ha kostat borgarna den egna majoriteten. Så de fick i vart fall lite smisk på fingrarna. Men jag undrar just om någon i den borgerliga ledningen kommer att dra någon slutsats av detta...

Och så det här med sverigedemokraterna. Vi har fått in ett parti i riksdagen som vill ge olika människor olika rättigheter. Det är svårt obehagligt.

Generellt sett kan man säga att Sahlin babblade in (sd) i riksdagen – och att Reinfeldt teg (pp) ute.

I backspegeln kan man tycka att Sahlin inte snackade om något annat än (sd). Till och med när hon fick frågor om vad (s) vill göra i integrationsfrågorna så tjattrade hon på om (sd). Vilket kanske inte är att undra över. Socialdemokraterna skapade den havererade integrationspolitiken – och har inget vettigt eller trovärdigt att komma med. (När sossarna har suttit vid makten har de fört en rent förfärlig, inhuman, restriktiv politik i migrationsfrågorna.)

Och på den borgerliga sidan utgick påbud om att inte tala om, kommentera, kritisera eller ens nämna (pp). Vilket fungerade, för dem. De blockerade övervaknings- och integritetsfrågorna så effektivt att det i princip inte blev någon debatt eller någon rapportering i media.

För Piratpartiets del är det bara att tacka alla som kämpade för och röstade på oss. Nu vidtar analys. Nu måste vi finna sätt att blockera övervakningsstaten – utanför riksdagen.

Under de närmaste fyra åren kommer det att finnas gott om tillfällen att använda devisen "Skyll inte på mig – jag röstade pirat!"

26 kommentarer:

 1. Skyll inte på mig, jag röstade också nej - i EU-valet. Om ett par år kommer det en ny folkomröstning om Euron (där röstar jag nej redan nu. Idiot-FP, lägg er och dö NU).

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas verkligen PP och anhängares övertygelser når in i riksdagen ändå. Det gäller många viktiga frågor för demokratin.
  -Jag röstade Pirat.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer i varje fall mailbomba regeringspartierna när FRA kommer upp för granskning 2011. Hur stora tycker de att SD ska bli innan de fattar att ett statlig register över alla bögar, flator, kommunister, muslimer och andra "osvenska" personer inte är en så lysande ide. Det kanske kommer en tid när de är tvungna att lämna över detta register till just SD.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Camilla Lindberg trillar ur riksdagen. Inte bra.

  SvaraRadera
 6. Generellt kan man säga att borgarna genom sitt velande kring och anammande av delar av den nazistiska politik som Sverigedemokraterna driver gett tillräckligt många alibi för att rösta på nazistpartiet.

  Hax du utgår dessutom från att Piratpartiets väljare egentligen är moderater och att dessa skulle ha räddat näringslivets majoritet.

  Det är fel.Piratpartiets väljare är fördelade utifrån hela den politiska skalan och en stor del av dom skulle ha röstat på nazister, sossar, miljö och vänsterpartiet.


  Nu återstår bara att vilket virke svensk höger är gjord av och om högern liksom i Danmark kommer att välja att dumpa dom rester av liberalt tänkande man har kvar och tillmötesgå nazisterna för att därigenom upprätthålla makten.
  Det enda man behöver göra är ett fåtal bondeoffer och jag tror tyvärr att man kommer att göra dessa och att Sverige kommer att gå ett steg till mot fascismen.

  Jag röstade själv på vänsterpartiet och min son och dotter på Piraterna.

  SvaraRadera
 7. Berikat Förortsbarn20 september, 2010 11:39

  Personligen var det två saker som fick mig att rösta SD istället för PP, som var mitt andra alternativ.

  1) Ditt och andra PP-aktivisters deltagande i hetsen och klappjakten på SD:are. Om ni verkligen inte kunde sträcka er till att ens erkänna frågans betydelse - trots att du nu, efter valet, helt plötsligt kan tala om "den havererade integrationspolitiken" - gjorde ni er medvetet medskyldiga till det politiska och mediala etablissemangets försök att fortstätta att mörka landets kanske viktigaste ödesfråga. Vi talar om ett parti som inte ens förmått sträcka sig till att ta ställning för att ta bort den skändliga HMF-lagen. Trovärdigheten som äkta opposition för PPs del blev alltså noll allteftersom valkampanjen framskred och ni lät mer och mer som stödtrupper åt Mona och Fredde i dessa frågor.

  2) Fredrik Reinfeldts unika och i alla fall i den civiliserade världen exempellösa urskuldande av det politiska våld som riktades mot just SD. Jag hade möjligtvis förväntat mig det av Lars Ohly, men av Reinfeldt? Återigen en tydlig indikation på att det bara finns ett enda parti i sann opposition mot sinekursparnassen i Stockholms innerstad.

  För den som tröttnat på de offentliga lögnerna, de envetna och ihärdiga mörkandet av frågor av fullkomligt central betydelse för landet och den kolossala propagandaapparat medierna drog igång för att bevara status quo fanns det bara ett val igår. Och det var, tråkigt nog för er, inte PP. Trots att PPs kärnfrågor också är viktiga. Det är bara det att ert agerande i valrörelsen så tydligt indikerade att ni var villiga att sälja ut till etablissemanget direkt bara ni fick plats vid köttgrytorna.

  Hoppas på uppryckning och bättring till nästa gång.

  SvaraRadera
 8. Hade Moderaterna(Alliansen) hanterat sjukförsäkring bättre - alltså rättat när man gjort fel
  så hade de ej förlorat några procent% för den egentligen enda stora missen.
  Nu fick förmodligen S möjlighet att kapa åt sig de där procenten och därmed ställa till det med SD som vågmästare.
  Alliansens tabbe kördes stenhårt av S och därmed står vi inför problem. FRA-frågan får vi behandla
  på någon annan marknad. Integriteten är en viktig fråga som måste bevakas.

  SvaraRadera
 9. Nu åker jag in till stan. Tröstlunch. Med sprit. (Lite grand, i vart fall.)

  SvaraRadera
 10. Henrik Alexandersson: Ha en trevligare dag än Sverige.

  Jag ser fram emot en period utav självspäkning från alla partier. Förutom SD som jag hoppas trampar i klaveret så som bara tvättäkta brunskjortor kan.

  Har vi en riktig riktigt tur så kan det bli en oerhört lam period i Sverige där beslutsfattande är halvt omöjligt.

  SvaraRadera
 11. Godtrogna och naiva svenskar, dom ber om att bli övervakad och avlyssnade och dom kommer att bli det med råge.. Detta är bara början på vad som komma skall.

  Nån mer som har en magkänsla att etablissemanget VILLE ha in SD? Retoriken och propagandan tyder på det, många vill satsa på en underdog och dom fick den reklam dom ville har.. Som uttrycket lyder "ALL reklam är bra reklam!"

  SvaraRadera
 12. Eh, hur menar du? Vilke manniskor menar du sverigedemokraterna vill ge speciella rattigheter?

  SvaraRadera
 13. Gustav: SD är ett mycket Israel-vänligt parti. Dra dina egna slutsatser.

  SvaraRadera
 14. Anonym,

  ok, sa sd gor skillnad mellan demokratier som israel och deras diktaturer till grannar. Get it.

  SvaraRadera
 15. Reflektion:

  PP raljerade över "gammelpartier" under hela valrörelsen och menade att man självt var ett modernt parti som nyttjade de nya kommunikationsmedlen.
  Imorse var det endast KD, V och MP som som publicerat ngt ang. valresultatet på sina respektive webbar. Klockan är strax 13.30 och på PP's web ser det ff ut som om valet ännu inte gått av stapeln.

  /Johan

  SvaraRadera
 16. Johan:

  Vi är fulla. Det borde du också prova någon gång.

  SvaraRadera
 17. @Johan sa... alldeles rätt

  och:

  ” Vårt mål är att komma in i riksdagen och få en vågmästarställning. Om vi lyckas med det kommer vi att prata med både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Vi kommer att förklara vad det är vi vill, och påpeka att våra hjärtefrågor faktiskt på intet sätt går emot vare sig traditionell socialdemokratisk politik eller traditionell borgerlig politik.”
  SD:s stora fråga i vintras var inte i vilket utskott skall våra rikdagsledamöter sitta eller här är min lista!
  I dag säger man att man inte går till samma rum där det finns nån från SD, är man då rasist, är brottet: hets mot folkgrupp?
  Du använder förnedrande ord som nazist, pucko, bög etc. Dvs. du är besviken, DU är rasist, du mår illa.

  Är demokrati lika med att svartmåla, är politik samma som att svartmåla? Att utveckla samhället börjar man med att svartmäla andra, för att då är man bättre människa än andra (egoism för egen vinning).

  -banjo

  SvaraRadera
 18. Johan:

  Du kanockså prova att gå in på:
  http://live.piratpartiet.se/

  Där pågår reflektionerna kring valresultatet och eftervalsanalyserna för fullt!

  SvaraRadera
 19. Håller nog med Micke lite grann. De jag känner som röstar pirat är alla lagda mer åt vänster än höger (bor i studentstad så det kanske inte är så konstigt), och ibland känns det som att ni "ledande piratpartister" positionerar er mer mot vänstern än mot högern vilket nog kan alienera en del potentiella väljare.

  Det är ju annars en av partiets största styrkor: man får inte bara människor från olika politiska läger att rösta likadant, man får dem att göra det av samma anledningar! Det tror jag är oerhört viktigt.

  Annars, tack för en fin blogg. Jag röstade inte på er i eu-valet men gjorde det igår, och kommer med stigande sorg göra det igen och igen och igen...

  SvaraRadera
 20. @Petter Å

  Där har du en av valsystemets paradoxer.

  Centern tappar stort i Dalarna men får behålla sitt mandat medan FP går framåt (bara 57 röster men ändå) och tappar sitt till SD.

  Camilla har för övrigt 9,35 % personröster just nu, alltså tillräckligt för att bli inkryssad om det skulle komma ett mandat flygande.

  SvaraRadera
 21. Hax: Jag slarvar sällan med humlen :)

  SvaraRadera
 22. @Infokrigaren

  Ja, jag har samma magkänsla.

  SvaraRadera
 23. Skyll inte på mig. Jag röstade inte.
  Anledningen var att jag inte kan stödja de rödgröna. Alliansen ligger mig närmare men jag har blivit lurad av dem 2002 och 2006 avseende EU. Av den anledningen kunde jag inte rösta på dem.
  Sedan ville jag känna hur det kändes att inte rösta i ett riksdagsval.
  2014 får Liberala Partiet min röst.

  SvaraRadera
 24. Apropå vänster/höger för PP så ser jag ofta påståendet att det skulle vara fler höger än vänster eller vice versa.

  Nu har vi svart på vitt från ValU, SVTs stora vallokalsundersökning.

  25% av PP-väljarna identifierar sig som vänster. 25% som höger. 50% som varkendera.

  Kan vi därmed stänga just den debatten? Det finns, på riktigt, ingen slagsida.

  SvaraRadera
 25. Hax, har du hårdare referenser på Alliansens påbud om att frysa ut PP? Det har varit tydligt att något sådant har gällt, men jag har inte sett själva uttalandet eller påbudet.

  SvaraRadera
 26. Gustav: Det handlar om sionism. SD är kanske en täckmantel för att gå sionisternas ärenden. Om SD är israelvänliga och de flesta vill kalla SD nazister så fattar man väl att detta inte går ihop alls. Kopplingen mellan WZO och SD är minst sagt underlig:

  WZO och SD

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.