2010-09-19

Valvaka i ett U-land

Detta blir ett intressant och en smula nervpåfrestande experiment.

Jag – som alltid brukar följa varje sekund av varje valvaka – kommer att tillbringa kvällen i franska Strasbourg. Och Frankrike är, som bekant, ett informationstekniskt U-land. Det är där man kan köpa en notebook med tre timmars uppkopplingstid. (Vilket förmodligen räcker ett år för en fransk normalanvändare av internet.) Mitt hotell har en synnerligen teoretisk uppkoppling. Och dataroaming kostar sisådär 3-5.000 euro/Gb. Bästa chansen att nå omvärlden under ordnade former är med egen dator över kontorets lina. Och dit kommer jag först i morgon bitti.

Det får bli att snabbsurfa ett varv med telefonen i kväll, för att få exit-pollen och själva valresultatet. Mycket mer blir det inte i dag.

Så om inget mirakulöst inträffar, får du min valanalys först i morgon förmiddag. Men till dess lovar jag att försöka formulera något genomtänkt.

Nu - informationstekniskt u-läge. Vi ses på andra sidan.

May the Force be with you!

17 kommentarer:

 1. Ok, ingen idé att "piratkopiera" fransk it-teknologi således! ;-)

  SvaraRadera
 2. Man förstår ju varför så mycket otäckt kommer från det hållet. Men Sverige är också ett föregångsland - det ska man komma ihåg.

  SvaraRadera
 3. kolla #tdval2010 så får du info direkt från två valvakor (s) och (m)

  SvaraRadera
 4. Vi får ändå inte veta så mycket i kväll:

  "Endast de stora partierna redovisas på valkvällen

  Rösterna sorteras efter parti, ogiltiga och blanka röster. För att röstmottagarna ska hinna räkna fram ett preliminärt valresultat redan på valkvällen har Valmyndigheten och länsstyrelsen i förväg bestämt att endast rösterna för de partier som förväntas ta mandat ska räknas och rapporteras. De mindre partierna räknas som "övriga partier". Dessa partiers röster räknas och redovisas sedan vid den andra rösträkningen hos länsstyrelsen."

  Källa:http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valresultat/valnatt/index.html

  SvaraRadera
 5. Du kanske kan hitta någon med en Minite?

  SvaraRadera
 6. Nu har jag varit och lagt min röst. Övervakningshetsarna i riksdagen måste ges en kalldusch, därför röstade jag PP, trots att det var frestande att taktikrösta på ett svagt alliansparti (C el. KD).
  Ett av dem fick mina röster i landstings- resp. kommunvalet, det får räcka.

  Hoppas de flesta svenskar gick och röstade idag, oavsett vad de röstade på.

  Nu blir det chips och dip framför valvakan :)

  SvaraRadera
 7. Jag förtidsröstade på PP för några veckor sedan, men ångrade mig. Jag tänkte på alla de frågor som är viktiga för mig där PP inte har någon åsikt. Jag vill inte rösta på ett parti som jag inte kan lita på när det gäller alla sakfrågor där PP inte tar ställning.

  Att taktikrösta funkar inte heller för min del, jag kan inte med gott samvete rösta på ett dåligt parti bara för att de andra partierna är ännu sämre. Och jag tycker alla riksdagspartierna, och även SD och Fi, är dåliga.

  Så det slutade med att jag röstade på Klassiskt Liberala Partiet. De har inte en chans att komma in, men det är det enda partiet som ligger mig tillräckligt nära åsiktsmässigt för att jag ska kunna rösta på dem med gott samvete.

  SvaraRadera
 8. Ja, hur det är i Tyskland rent allmänt vet jag inte.

  Jag vet bara att jag betalade 5 euro (50 kr.) på ett hotell i veckan och tyckte att receptionisten sade att det räckte till 50 minuters surfande. (En krona i minuten = ganska dyrt.)

  Fast jag hade hört fel. 15 minuter var det!

  SvaraRadera
 9. avskaffa 4%-spärren i nästa riksdagsval

  http://demokratireformen2014.atspace.org

  SvaraRadera
 10. Som jämförelse kan jag säga att jag är nyligen hemkommen från Barcelona. Mitt hotell där hade gratis WiFi, snabbt nog att streama TV-program från min mediaserver i Sverige (så man slapp den jobbiga spanska dubbningen).

  SvaraRadera
 11. Bra blogg! Jag har själv skrivit ett inlägg om frågan på min blogg.. Men antar att många här inne kanske inte är så intresserade av att kika in så jag kopierar in det här.

  "Ja det där gick ju inte så bra, med SD in i riksdagen alltså. Jag tror verkligen starkt på att de som röstat för partiet inte riktigt läst deras manifest och allt som de står för. Jag vill i alla fall tro det. För Sverigedemokraterna står inte alla gånger för särskilt humana åsikter. Snarare tvärtom. Självklart finns där ett par punkter jag kan hålla med om, men så där är det ju alltid. Oavsett parti. Nu är mitt hopp på att Miljöpartiet går med på ett samarbete. Kom igen Mp! För som det är nu anser jag att ingen av oss har vunnit förutom Sverigedemokraterna, alltså en förlust för både röda och blå. Det här var SDs seger. De blåas seger har svärtats ner. Till och med Reinfeldt kallar situationen för ”ett oönskat läge”.

  2010 fick vi ett oerhört skrämmande valresultat. Vill jag veta vilka i min bekantskapskrets som röstade så här?

  Men vi måste inse att de som röstade SD, måste ha röstat för att de ville ha en förändring av något slag. Det måste vi ta hänsyn till. Någonstans ifrån kommer dessa röster. Ilska? Besvikelse? Okunskap? Jag har ingen aning. Men kanske, kanske kan SD föra något gott med sig? Kanske öppnar vi upp för diskussion. För förståelse. För bättre integration.

  Jag startade en Facebookgrupp för frågan. Den heter ”Jag röstade inte på Sverigedemokraterna!”. Om ni vill vara med i diskussionen så klicka här: http://www.facebook.com/group.php?gid=156825121003132"

  SvaraRadera
 12. Om inte MP ställer upp får man hoppas på passivt stöd från S, tex av att 6 s-ledarmöter lägger ner sina röster alt. frånvarar från voteringarna. (Eller att 3 av dem röstar med alliansen bara för att hålla SD borta). Har för mig att jag hörde att man gjort så i Belgien (som iofs är ett tveksamt föredömme)

  SvaraRadera
 13. Man får väl "tacka" alla frihetliga pirater. Tack vare er fattades de ytterst få (cirka 7000) röster som hade behövts för att stänga ute sd från varje maktposition.

  Inte bara var en röst på pp en bortkastad röst, det var en röst på sverigedemokraterna som vågmästare och kanske också ett litet råtthål där sahlin kan säga "va dåhrå ingen vann juh, jag kan sitta kvar"

  Och absolut ingenting vann ni på det, inga krav lyssnade på, inga förslag antagna, broar snarare brännda än byggda till påverkan. Hoppas ni är nöjda och stolta varje gång ni ser sd i vågmästarroll...

  SvaraRadera
 14. Piratpartiet: så går det när partiet går ut med rätten till barnporr som valfråga.

  Rick Falkvinge(PP) dödade Piratpartiet den svarta torsdagen genom att säga Ja till Barnporr. Morgonen efter väckte Ann Troberg(PP) partiledaren och från eftermiddagen ljög samme Rick Falkvinge i radiointervju: Nej till Barnporr.

  SvaraRadera
 15. Urban:
  Så alla som röstat på ett parti innan det kom in i riksdagen kastade bort sina röster?

  SvaraRadera
 16. Jaa, du Urban. I din värld tycks det inte finnas några samband typ orsak och verkan.

  Borgarna gav för fan upp en central, bärande del av sin ideologi när de övergav integriteten och började rulla ut övervakningsstaten.

  Vill du peka finger, då skall du göra det mot Reinfledt, Odenberg, Tolgfors, Ask, Pehrson och de borgerliga partiledarna.

  SvaraRadera
 17. Om Rick hade sagt "nej" till barnporr hade han varit lika stor hycklare som riksdagspartierna. Props till honom för att han står för idealen.

  Sen att han är lite okarismatisk och inte världens bästa partiledare är en annan sak.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.