2010-10-21

ACTA: Nu handlar det om själva demokratin!


Justitieminister Beatrice Ask har lämnat besked om att ACTA-avtalet innebär att svensk lag kommer att ändras. Brott mot varumärkeslagen flyttas in under straffrätten. Det är uppseendeväckande i sak – men inte det viktigaste.

Andra länder kommer med stor säkerhet också att behöva ändra sina lagar på olika områden, som en följd av ACTA-avtalet. Men sådana förändringar är, i sig, inte det viktigaste. Även om de lär vara dåliga.

Det finns skrivningar i ACTA-avtalet som vi kritiker misstänker kommer att ändra lagstiftningen på EU-nivå. Men inte ens sådana lagändringar är, i sak, det allra viktigaste.

Det som överskuggar allt annat är att avtal som styr vår lagstiftning förhandlas fram av byråkrater, under stort hemlighetsmakeri och bakom stängda dörrar.

Det innebär i klartext att lagstiftningen långsamt är på väg att lämna parlamenten och de folkvalda. Med det försvinner den även utom synhåll för medborgare, samhällsdebattörer och media.

Och – i vart fall i USA:s fall – sker detta under insyn av och i samverkan med de företag som har intressen att bevaka i saken.

Detta är uppseendeväckande och anmärkningsvärt. Det kan inte understrykas tydligt nog: Byråkrater, uppbackade av särintressen, förhandlar bakom stängda dörrar fram avtal som får lagstiftande och lagstiftningsliknande effekter.

Vad var det vi sa? Den post-representativa demokratin här. Korporativismen är på väg att bli norm.

Nu har insatserna höjts ordentligt.

SvD | Europaportalen | ACTA-bloggen

19 kommentarer:

  1. Ärligt talat så tror jag det är för sent.

    SvaraRadera
  2. Det där var kanske att slå på en för stor trumma.

    Oavsett vad man tycker om ACTA så måste man ändå konstatera att det inte är ovanligt att internationella avtal följs av genomförandelagstiftning i hemlandet. Åtminstone är det den principen vi har i Sverige.

    Vill man inte införa lagstiftningen så kan man ju låta bli att ratificera avtalet.

    Men det gör det inte mindre viktigt vem som förhandlar avtalet eftersom det onekligen blir ett visst grupptryck att godkänna.


    I många EU länder finns det dock en annan uppfattning som går ut på att avtal har direkt verkan som lag när det väl ratificerats.

    Så tycks vara fallet med TFTP-avtalet där bankuppgifter nu skickas över till USA och alla rättsäkerhetsgarantier enligt Malmströms vapendragare ska vara på plats i och med att avtalet är på plats. Trots att det inte finns någon myndighet i Sverige som har fått i uppdrag att sköta sådana uppgifter som föreskrivs i avtalet.

    Kan ingen polisanmäla SWIFT för brott mot någon lämplig personuppgiftslag?

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Korporativismen är på väg att bli norm.




    Det konstigaste är att dom ekonomiska teorier som ni själva omhuldar är dom som under dom senaste 30 40 åren varit mest slagkraftiga i att driva fram den utveckling där kapitalet beställer politiska beslut och omvälvningar av staten. En utveckling där kapitalet driver statens verksamhet på beställning av kapitalets företrädare och med kapitalets företrädare placerade på strategiska poster inom staten.

    Är det inte dags att bita husse själv i benet och inte bara i frågan om det ska vara gratis att ladda hem mp3 filer?

    SvaraRadera
  5. Varning. Lång mening följer.

    Vad som stör mig just idag är det faktum att det nu klart och tydligt sagts i vår riksdag att ACTA kommer att kräva förändringar i svensk lagstiftning, i kombination med konsekventa påståenden från EU-kommissionen att ACTA absolut inte kommer att kräva förändringar i medlemsländernas lagstiftning, i kombination med att ingen (i våra ärevördiga gammelmedia) ställer vare sig EU-kommissionärer eller riksdagspolitiker till svars för denna flagranta diskrepans.

    Sorgligt.

    SvaraRadera
  6. Just det. Och de svenska Bush-älskande s.k. nyliberalerna är helt blinda för detta. Det är ju "näringslivsvänligt", och då måste de ju per definition vara jättebra.

    SvaraRadera
  7. Hej! Jan Kallberg diskuterar FRA-lagen på sin blogg med ett filmklipp här:

    http://kallberg.blogs.com/jan_kallberg/2010/10/testar-min-flipcam-igen-pratar-om-de-senaste-bloggningarna.html

    Missa ej det! Det är intressanta aspekter han för fram.

    SvaraRadera
  8. Micke & Rebecka:

    Lyssna inte bara på Naomi Klein. Läs på. Ta reda på saker.

    SvaraRadera
  9. Tjäder:

    I just detta fall är det ju faktiskt många som har varnat för att man förhandlar om saker som som får lagstiftande effekt, som föregriper lagstiftning och som ändrar lagstiftning.

    Bara för att man använder ordet "handelsavtal" innebär det inte att man får fylla det med vad som helst.

    SvaraRadera
  10. HAX:

    Min poäng är ju att så är det ofta och det är inte fel.

    I bland kommer man överens om saker som innebär att man måste ändra sina egna lagar. Den nordiska passunionen t.ex.

    SvaraRadera
  11. Tjäder:

    Jag förstår vad du menar, och jag tror inte att vi är oense.

    Men i ACTA-fallet handlar det om att bakvägen försöka genomföra politiska förändringar som de folkvalda i Europaparlamentet uttryckligen har sagt nej till gång på gång på gång.

    Går man in i internationella förhandlingar om avtal, då skall de inte ha som syfte att ge oss något som vi inte vill ha.

    SvaraRadera
  12. Lyssna inte bara på Naomi Klein. Läs på. Ta reda på saker.

    ----------------------------------

    Av det drar jag slutsaten att du läst boken och vet att dom sammanhang hon radar upp ett efter ett inte går att bortse från som bevis för ett fortlöpande skeende.

    SvaraRadera
  13. HAX:

    Jo, parlamentet har varit tydligt kring ACTA. Det är bara att sen röstade man igenom Gallo-rapporten...

    Men jag hyser gott hopp om att parlamentet ska vara konsekvent nog att faktiskt vägra godkänna det här.

    SvaraRadera
  14. OT: SVT: Poliser åtalade för övergrepp

    Två polismän åtalas för att de begått övergrepp mot en ung man som fotograferade dem med sin mobilkamera vid Hornstull i Stockholm.

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  19. Aj aj aj saa jag skraepar ner!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.