2010-10-09

ACTA: Resurser och lästips

Ja, jag vet. ACTA-avtalet och det mesta som skrivs om det är, till sin form, sinnesdödande torrt och tråkigt. Men viktigt, viktigt, viktigt. Åter står striden om det fria, öppna och dynamiska internet. Och om många andra saker. Här kommer en laddning länkar, som kan vara bra att ha...

DN: Snabbguide Actaavtalet

Själva texten, från de senaste (sista) ACTA-förhandlingarna finns som PDF, här.

ACTA-bloggen har sammanfattningar: Del 1 | Del 2

Techdirt - ACTA Analysis: You Can't Craft A Reasonable Agreement When You Leave Out Stakeholders

Monica Horten - Final ACTA puts Europe under more pressure for graduated response

ACTonACTA är typ en workshop på nätet som hanteras av bland andra Erik Josefsson.

Och häromdagen gjorde jag en första genomläsning av sluttexten.

Det är mycket som är knivigt med ACTA-avtalet. Till exempel att texten innehåller regler och åtgärder som kommer från annan lagstiftning och från andra internationella avtal.

Det gör det svårt att bena ut vad som är ACTA och vad som är något annat. Vilket gör att man lätt kan komma att skälla under fel träd.

Å andra sidan, med ACTA cementeras dåliga saker från andra handelsavtal och regelverk fast – så att de sedan inte går att ändra i eller få bort ur dem heller. Så det finns ändå skäl att framföra kritiken.

1 kommentar:

  1. Det finns ju också en påtaglig risk att allt prat om att det och det redan finns i andra handelsavtal eller i lagstiftningen är dimridåer för att pacificera motståndet - dimridåer som är väldigt svåra för andra än experter att skingra. Säger man att det är paranoia att tänka så så må man väl säga det, men vi har sett gott om den sortens dimridåer i den hittillsvarande hanteringen av frågan, liksom i exempelvis FRA-frågan, så det är snarare upp till pacificerarna att bevisa sin åsikt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.