2010-10-05

Skriv på mot Malmströms internetcensur!


Organisationen för de europeiska unga liberalerna - LYMEC - har startat ett upprop mot EU-kommissionär Cecilia Malmströms planer på internetcensur.

Kampanjsidan - Deletion, not blocking - hittar du här. Texten för uppropet finns här. Och här skriver du under!

Vad uppropet går ut på är att man inte skall blockera barnporrsidor - utan istället se bort att de kommer bort från nätet, i god laga ordning. Censur / blockering / filtrering är ett så dåligt sätt att stoppa barnporr på internet.

Skriv under! Och sprid länken på bloggar, i forum och till dina vänner - så väl i Sverige som i utlandet.

Själv skrev jag just under - liksom Pirate MEP Christian Engström.

Visst är det lite kul att detta initiativ kommer från Malmströms egna gamla partikamrater.

13 kommentarer:

 1. underskrivet. tyvärr blev det Stockholm/Swden, men borde räknas.

  SvaraRadera
 2. Vill inte Malmström & Co också ta bort sidorna? Jag menar, att bara censurera/blockera verkar väl dumt?

  SvaraRadera
 3. Ann-Charlotte Nyman: Dom anser att det är för jobbigt att ta bort sidorna. Alltså kommer det med största sannolikhet inte läggas någon större energi att faktiskt få bort själva materialet...

  SvaraRadera
 4. enl. Malmström så kan man inte komma åt barnporren på nätet genom att kräva att de stängs ner


  vilket antingen är ignorans eller ren lögn från Malmströms sida D:

  SvaraRadera
 5. Sidan definierar inte barnporr, och texten får det att verka som att man tycker att sidor med tecknad barnporr, eller barnporr i textformat, ska stängas ner.

  Jag skulle gärna skriva på en sådan namninsamling om man tydliggjorde att det är dokumenterade övergrepp på barn som vi motsätter oss.

  SvaraRadera
 6. Jag har sedan ett par år sedan slutat att skriva på listor. Man vet ju inte om man blir arkiverad och sedan underlag för en sammanställning av dissidenter som bör omedelbart "tas hand om".

  SvaraRadera
 7. Ann-Charlotte Nyman: Om man tar bort sidan finns det ju inget kvar att censurera. Att införa censur har dock andra, mer negativa konsekvenser som ändamålsglidning. Det är inte bara i teorin heller, redan idag censurerar man mer än vad man först lovade. Ger man en politiker ett finger så tar de hela handen.

  SvaraRadera
 8. Rent hypotetiskt: hur hade ni regaerat om ett Afrikanskt land hade satt gränsen för barnporr vid säg 8-9 år, och haft servrar med innehåll därefter. Hade ni fortfarande tyckt censur är en *lika* överdriven åtgärd?

  Makthavarna ser det just så, att vissa barnporrsidor har placerats i länder där de är lagliga. Tex har tecknad barnporr, renderad barnporr och barnporr involverande omyndiga tonåringar, placerats på servrar i länder där det är lagligt.
  (Vad som skall klassas som barnporr är en annan diskussion, just nu är situationen den att allt ovan är barnporr i lagens mening).

  Notera att detta inte är ett ställningstagande, utan försöker bara förstå, och förklara hur fienden tänker. Tror inte det finns ett ont uppsåt bakom.

  /Werner

  SvaraRadera
 9. Anonym: Ja, jag tycker censur är betydligt farligare än bilder.

  Vad jag eller andra äcklas utav är betydligt mindre hemskt i sig än att staten ska ha en totalitär rättighet att bestämma vad en person i dess klor får och inte får se.

  Censur är en dödlig fiende till såväl liberalism som demokrati. För med censur har inte längre människor rätten att själva ta ställning till om någonting är rätt eller fel.

  SvaraRadera
 10. @Werner:

  Det är ju oavsett bättre om folk blir varse problemet barn blir utsatta för sexuella övergrepp.

  Det här handlar om att det sticker i ögonen på folk att vissa typer med extremt snedvriden sexualitet kan få ut något av att kolla på bilderna, vilket inte ens hjälps av censur då den som aktivt söker materialet kan ta sig runt censuren på ett par klick och göra sig anonym i farten.

  Man kan lika gärna censurera internetsidor som innehåller bevis på krig och våld med samma argument; nämligen att någon sadist minsann kan gilla att titta på sånt! Är man emot det blir man väl med samma logik som i barnporrfrågan något slags krigsälskande sadist.

  Ställningstagandet är alltså väldigt enkelt; antingen tycker man det värsta är att det begås övergrepp på barn eller så tycker man det värsta är att allmänheten blir varse övergreppen.

  SvaraRadera
 11. Borttagning är mer censur än filtrering. Snälla pirater, börja använda rätt termer.

  SvaraRadera
 12. Nja, att förbjuda / hindra människor att se något som existerar är censur.

  Att under rättssäkra former lagföra den som bryter mot lagen och att i samband med detta stänga ner den olagliga verksamheten kan knappast kallas censur. I vart fall inte i ordets gängse betydelse.

  SvaraRadera
 13. ALL censur är av ondo. Dokumenterade övergrepp skall dock bekämpas... oavsett om det är barn eller andra som utsätts. Den enda logiska slutsatsen måste alltså bli att stänga ner sidor som visar dessa övergrepp.
  Självklart att skriva under på detta!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.