2010-10-06

Fulspel om ACTA?


Det surrar av rykten efter senaste (sista) rundan förhandlingar om det så kallade ACTA-avtalet.

Vissa tecken kan tyda på att EU-Kommissionen anser att det räcker med att ACTA-avtalet godkänns av ministerrådet / medlemsstaterna, utan att Europaparlamentet blandas in.

Enligt Lissabonfördraget skall parlamentet visserligen ha medbestämmande över sådant här. Men vid några tillfällen har tesen dykt upp att ACTA-förhandlingarna inleddes innan Lissabonfördraget trätt i kraft. Och att man därför inte behöver bry sig om det där med medbestämmande, den här gången.

Det finns en viss logik bakom misstanken: Eftersom EU-Kommissionen delvis har struntat i de krav som som Europaparlamentet satt upp för ACTA-förhandlingarna, så kommer det att bli väldigt svårt för dem att få parlamentet att godkänna avtalet. Så kommissionen försöker kanske hitta en alternativ väg.

Det skall understrykas att detta handlar om rykten och indicier. Men i förhandlingsparternas gemensamma uttalande i oktober skrev man till exempel att "largely finalized text of the proposed agreement" (will be) "submitted ad referendum to their respective authorities". Det där – och en del annat – är formuleringar som just nu sätter myror i huvudet på folk. Utrymme finns för olika tolkningar. Och vi vet sedan tidigare att varje ord, till och med varje bokstav eller kommatecken kan ha stor betydelse i dessa sammanhang.

Det finns också tecken på att (det belgiska) ordförandeskapet i EU kan ha varit inne och pillat i de förhandlingar som kommissionen antogs sköta. Till exempel vad gäller straffrättsliga sanktioner för upphovsrättsbrott (typ IPRED2). Vilket ju är en fråga med viss... sprängkraft.

Detta är finlir i den högre skolan. Men det kan vara på sin plats att vara misstänksam. Och det är bra om kommissionen och ministerrådet har klart för sig att allt de gör just nu granskas i detalj. Skriftliga frågor har för övrigt lämnats in från Europaparlamentet till kommissionen och ministerrådet om det här. (Tyvärr har de rätt gott om tid på sig innan de måste svara. Möjligen kan hela matchen vara över innan dess.)

Det verkar som om vi, inom kort, får ut texterna från senaste ACTA-rundan. Det kommer kanske att räta ut vissa frågetecken, men bara vissa. Resten beror på hur spelet spelas.

För att knyta ihop säcken, så har till och med jag lite svårt att tro att kommissionen och ministerrådet verkligen skulle våga frikoppla Europaparlamentet från beslutsprocessen. Det vore en fullständig krigsförklaring. Å andra sidan upphör man aldrig att förvånas över hur det går till i EU. Och det kanske är kommissionens enda chans att "rädda" avtalet.

Vi lär snart veta. Och vi är beredda på i stort sett vad som helst.

Uppdatering:
ACTA-bloggen - Milt sagt förvirrat
EurActiv - Lawmakers call for halt to ACTA deal

8 kommentarer:

  1. Men om man ska tillämpa reglerna från innan Lissabonfördraget så ska väl veton i ministerrådet från enskilda nationer varar möjligt, och är det inte en fråga som i så fall måste ratificeras av samtliga medlemsländers parlament (där vissa länder väljer att ha folkomröstning)?

    Jag hoppas verkligen inte att kommissionen har så mycket makt att de kan välja och vraka mellan reglerna från de olika systemen. Fast det kanske de har. Amelia har inte fått tillträda än, medan vi har haft en utrikespolitisk talesperson i snart ett år.

    SvaraRadera
  2. Jag har tänkt exakt samma sak. Rimligen bör avtalet då hamna på riksdagens bord...

    SvaraRadera
  3. Rimligtvis borde mp och v ta chansen och fortsätta där debatten näpstes av fp: Utskottsinitiativ angående ACTA".

    SvaraRadera
  4. Den lite allvarligare frågan är ju hur bråkiga parlamentet *egentligen* är. Nu har man sagt ifrån, vissa ändringar har gjorts, och jag gissar att man nu kommer godkänna det, precis som man gjorde med SWIFT. Vad finns det för skäl att tro annorlunda? Och hur kan man stoppa det om det nu är som jag skriver?

    SvaraRadera
  5. Bloggen blev snyggare och mer lättläst med den nya designen Henrik ;-)

    SvaraRadera
  6. Det är upp till EU-parlamentet att bestämma om man accepterar en kommission som bryter mot Lissabonfördraget.

    Frågan borde rimligen gå till EPP. Vad värnar de mest?

    SvaraRadera
  7. Det finns faktiskt ett vapen i parlamentets arsenal som man kan ta till. Det går nämligen att ställa kabinettsfråga om kommissionen. Det kanske går att få en tillräckligt upphetsad stämning om kommissionen vägrar att låta parlamentet behandla ACTA-avtalet. Det är värt att pröva om det händer.

    SvaraRadera
  8. Parlamentet kommer naturligtvis att godkänna avtalet, oavsett vad det innehåller och oavsett tidigare ställningstaganden. Det hände med SWIFT, det kommer att hända här också. Så länge kommissionen och medlemsstaterna vill ha något tillräckligt mycket så kommer de att få det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.