2010-10-03

Piratpartiets problem


Riksdagsvalet blev ju ingen succé för Piratpartiet. De politiska blockens hårda maktstrid och frågan om (sd) i riksdagen är en del av förklaringen. Att gammelpartierna lyckades blockera piratfrågorna är en annan. Men man kan också vända blicken inåt, mot partiet.

Nu kommer jag att bli utskälld, men det är för mycket interndemokrati i Piratpartiet. Speciellt vid fel tillfällen.

De interna brottningsmatcherna i (pp) är det främsta skälet till att jag håller mig borta från partiets inre liv. Ständigt skall det myglas och integreras. Paragrafryttare, kårfifflare och organisationsgrävlingar lamslår inte sällan verksamheten. Folk obstruerar och ifrågasätter sådant som man sekunden före trodde att alla var överens om. Kan man hugga kniven i ryggen på någon, då gör man det. Emellanåt blir det rent häpnadsväckande.

Missförstå mig rätt. Interndemokrati är viktigt i en organisation. Det är bra om folk känner sig delaktiga i det som sker. Det är inget fel i att kritisera och ifrågasätta. Men ibland tror jag nästan att detta är partiets huvudsakliga verksamhet.

Sådant lyser igenom och gör tänkbara väljare misstänksamma. Det går ut över verksamhet och extern opinionsbildning. Och i en valrörelse blir det direkt ohanterligt.

Ta till exempel det här med barnporren...

I Piratpartiets sjökort (valplattform) fanns en, förvisso inte helt kristallklar, skrivning om barnporr. Den kan tolkas som att (pp) vill upphäva innehavsförbudet. Detta är en text som har utarbetats i grupparbete bland människorna i partiets ledning.

När partiledare Falkvinge gjorde sin tämligen rimliga tolkning av texten i Sveriges Radio utbröt fullständigt internt kaos. Han kritiserades bland annat av människor som varit med och utformat nämnda text. Av folk som kunde varit med och utformat den, men som inte brytt sig. Och av många andra. Resultatet blev en turbulens där Falkvinge fick backa och valplattformen fick skrivas om.

Sådant fungerar inte i en valrörelse. Grundkonceptet måste vara: Stay on message! Avböner, velande, textrevisioner och intern splittring är oerhört effektiva sätt att skrämma bort väljare. Oerhört.

Rimligare hade varit om man stått fast vid sin valplattform. Då hade man bara haft en kontroversiell åsikt. Nu kom det att framstå som att man ändå har nämnda kontroversiella åsikt och att man försöker dölja den och att man har intern splittring och att man är oprofessionella. Prosit!

Att innehavsförbudet mot barnporr är problematiskt är ingen unik åsikt. Carl Bildt hade den som statsminister, liksom hans justitieminister Gun Hellsvik. Det är en farlig inskränkning av tryckfriheten. Det blir svårt att bedöma rimligheten i rättsfall där bevis hålls hemliga. Och det är tveksamt om det är till hjälp för de barn som utsätts för övergrepp om polisen jagar runkpellar istället för att fokusera på att bekämpa själva övergreppen och produktionen av barnporr. Och så vidare...

Det hade blivit svettigt och otacksamt att försvara en sådan position. Men det hade ändå varit bättre, jämfört med hur det blev.

Och att det blev som det blev är, åter, resultatet av att många människor i (pp) har nerverna utanpå kroppen, vevar och drar år olika håll i affekt. Man skjuter först och frågar sedan. Intresset av att skapa en samsyn och en enad front verkar stundtals obefintligt. Plus att detta blev ett utmärkt tillfälle att hugga varandra i ryggen, igen. Och för alla som ville vara en smula teatraliska.

Någon jävla ordning får det helt enkelt vara i ett parti. Speciellt under en valrörelse. Det är mycket som kan göras bättre och proffsigare – men som inte är att tänka på, på grund av det eviga inre tjafset i partiet. Spinn funkar helt enkelt inte om man inte har hundraprocentig uppbackning. Man måste få arbetsro och kunna hålla huvudet kallt. De aktiva medlemmarna måste vara lojala. Alla måste dra åt samma håll. All energi måste kunna riktas utåt.

Det finns en del annat man kan ta upp. Men allt kokar ändå ner till att det är för många kockar, för mycket mygel, för stort organisatoriskt fokus och för lite enighet vid de tillfällen då det gäller. Det är tråkigt. Och märkligt. För de flesta pirater jag har träffat är både trevliga och rimliga i huvudet. Men det sker något när (pp) skall agera i grupp. Det blir inte så mycket "wiki-samarbete" och spontan ordning som det borde – utan mer bråk och kaos. Möjligen skulle partiet må bra av lite mer organisatorisk "tröghet".

Nu är det fyra år kvar till nästa valrörelse – dubbelvalrörelsen 2014. Mycket hinner hända till dess. Det går säkert att utveckla det interna arbetet så att alla drar åt samma håll samtidigt, när det behövs.

För min del betyder det här i och för sig inte så mycket. Jag skall fokusera på vårt arbete i EU, som ju går riktigt bra. Jag tänker inte lägga mig i Piratpartiets inre liv i onödan. Det är helt enkelt inte min grej. Nu har jag sagt mitt – och hoppas att jag inte skall behöva gnälla igen.

65 kommentarer:

 1. Jag håller inte med. Jag har mycket svårt att tänka mej att Rick inte skulle förstått vilken reaktion utspelet skulle ge.
  Jag anser att Rick helt själv är skyldig till den uppkomna situationen. Han måste väl förstå att en tydlig majoritet INTE tycker det är ok att inneha barnporr.
  Om han inte förstår det så är han en fortsatt en tickande bomb för partiet.

  SvaraRadera
 2. Det sägs att Piratpartiets styrka som vågmästare ligger i dess få frågor.
  Likväl är det lika mycket en svaghet när allmänhetens intresse ligger utanför PP's fokusfrågor.

  SvaraRadera
 3. JJag skriver under till 100%. Jag tröttnade redan några månader efter EU-valet. I stället för att fokusera på hur pp skulle använda framgången som språngbräda till riksdagen dominerades bloggarna på PP-live av ett evigt organisations ältande och krypskytte mot styrelsen. Det tog inte slut förrän efter årsmötet efter att det blivit tydligt att styrelsen hade ett mycket starkt stöd. Då var det tyvärr redan försent. Jag och säker många med mig hade tappats sugen, slutat blogga, slutat ta semester för att demonstrera, slutat donera etc. efter som jag inte ville stötta något som plötsligt mest av allt påminde om sverok eller ett elevråd. Pudel om barnporr blev faktiskt droppen men inte på det sätt Mikke skriver. Jag är för att innehavs förbudet ska bort. Inte för att jag tycker det är ok att inne ha barnporr utan för att innehavsförbudet är för farligt i händerna på politiker. Det kan användas för att motivera vilka idiotlagar som helst och det innebär i mina ögon att innehavsförbudet orsakar väsentligt mer skada en nytta. Det var jag så jag tolkade PP val plattform och jag blev väldigt upprörd när hela partiet vände på en femöring från en åsikt jag tyckte låg helt i linje med vad partiet står för. Nämligen att dra undan grunden för att införa dumma övervakningslagar.

  /Hoffa

  SvaraRadera
 4. @Svensson, Om man kollar på http://rickfalkvinge.se/2010/06/04/barnporr-anvands-som-rivningskula-mot-det-oppna-samhallet så tycks tidiga reaktioner på budskapet snarare vara stående ovationer.

  Det var inte budskapet i sig det var fel på. Som Hax skriver, det är inte en unik åsikt. Det var sammanhanget det lades fram i som blev ett problem. Till och med Journalistförbundet gick ju ut i ett särskilt pressmeddelande och gav fullt stöd till ställningstagandet, och det trots att de normalt avskyr PP. Då är det något alldeles extra i görningen.

  Men ingen är immun mot fientlig media och fientliga reportrar, och vissa frågor är mer minerade än andra.

  SvaraRadera
 5. Har ingen som helst insyn i PP’s interna maktstrukturer, men det du beskriver låter som en rätt vanlig företeelse som existerar i alla organisationer och partier. Dock med skillnaden att man i skarpt läge, t.ex. i en valrörelse eller då man lanserar en ny produkt iaf utåt visar en enig front.

  Alla som varit aktiva i ett parti vet att det existerar massor av skandaler som skulle skada och hur många huvuden som skulle rulla OM press och motståndare fick tag på det. Detta gör att man skapat en atmosfär av ”det som händer i partiet, stannar i partiet”. För det mesta är detta inte hälsosamt, förutom i just de fall som nämnts. Det går inte att bedriva valrörelse utan en hyfsad enighet. T.o.m. såna haverister som mig och än värre individer har ställt upp och ställer upp för att kämpa för att vinna röster när det väl kommer till kritan. Sedan kan man mellan valrörelserna bråka och kämpa om promillen i olika förslag.

  Så detta som Hax nämner har säkert spelat in, dock inte för mig personligen. För mig handlar min anti-pp syn om en kombination av splittrad personlighet och en avsaknad av ställningstagande i frågor som också betyder mycket.

  Splittrad personlighet därför att pp hyser en del kommunister, trädkramare och annat patrask som jag knappt skulle ta i hand och än mindre samarbeta med i en valrörelse eller inom ett parti. Jag tänker aldrig ursäkta potentiella massmördare eller vilsekomna tillbaka-till-naturen freaks genom se till någon röstar på dem. De må ha rätt idéer när det kommer till internet, men det ursäktar inte hägrande Gulagläger eller idéer om befolkningskontroll i enlighet med den Gröna Guden.

  Sedan handlar riksdagsval om annat än integritet och internet. Hur viktiga sådana frågor än är handlar politik, sorgligt nog, om så mycket mer. Arbetsmarknad, sociala frågor, rättsväsende, utrikespolitik, etc. etc. Ett politiskt parti som går till val på att behandla 3-4 punkter av 91587123 stycken är inte trovärdigt. Man hade kunnat delvis löst detta genom hävda, på god grund, att integritet och övervakning är en del av nästan alla andra politiska frågor, men detta har gjorts mycket lite eller inte alls. Sålunda är pp, i mina ögon, icke väljbara när det kommer till helhetspolitik och därmed riksdagsval.

  Har mycket svårt att se detta ändras till 2014.

  SvaraRadera
 6. Håller med dig där HAX. En sak som jag tänkte på nu när jag läste detta inlägg är att man kanske skall låta styrelsen utse frågor som man tycker att partiet skall arbeta med och låta medlemmarna diskutera på forumet under en eller två dagar. Och dagen efter låta medlemmarna rösta på vilka förslag som man vill att partiet skall jobba med och låta styrelsen ta fram matrial om hur partiet skall jobba med dom frågorna som fick flest röster. Och där sfter måste medlemmarna visa sitt stöd för partistyrelsens kompitens och inte vara så egoistiska och motarbeta om det råkar vara så att ens egna hjärtefrågor inte kom med i dom frågor som prioriteras utan se till att alla hjälps åt att dra åt samma håll. Dom frågor som inte kom med är ju kanske bonus när man kommer till debatter eller diskutioner, för bara för att vi inte prioriterar dom så är ju inte det samma sak som att vi inte jobbar för dom också.

  Ps. HAX Fort sätt nu att vara en nagel i ögat på alla PP Kritiker och makthavare som inte förståt att allas mänskliga rättigheter måste man försöka att tillgodose. Ds.

  Lasse.S

  SvaraRadera
 7. Jag tycker ditt sista stycke är väldigt oroande, för jag tror att många personer känner likadant. Dock kan man inte skylla på gruppen, utan man måste ha ett bättre och framförallt tydligare ledarskap.

  SvaraRadera
 8. Det handlar nog i grunden om en omogenhet som organisation. Och det tror jag beror på att det inte är tillräckligt många som träffar varandra tillräckligt ofta genom personliga möten. Diskussionsforum i all ära - de ersätter inte riktigt det personliga mötet. Det är inte lika lätt att tjafsa inför en sal full med människor än i ett forum som möjligen har hundra gånger fler läsare som inte syns.

  Sen har man ju själva identifierat att barnporren är en murbräcka just för att det är svårt att debattera den. Då säger jag som Bert Karlsson på talangjakten: "Varför tar ni så svåra låtar? Sjung något som ni klarar av."

  Ja, innehavsförbudet är av principella skäl problematiskt i förhållande informationsfriheten - men socialdemokraterna har varit för republik sen 1889 men likväl har vi fortfarande monarki efter decennier med (S) vid makten. De förstår att vissa saker kan man inte driva om man vill vinna valet - även om det är saker man gillar. Barnporren är en sådan fråga. Felet var inte att Falkvinge gör en konstig tolkning. Felet är att det fanns en linje där från början.

  Renodla och förenkla budskapet.

  Sen tror jag man blir tvungen att tona ner Falkvinge. De gånger han var med i tv så blev det inge bra. Det är förstås inte så himla enkelt att få till det - men ändå.

  Engström vore, med sin MEP-plats, en naturlig kandidat för att vara talesman för partiet. Han är ändå utsedd av svenska folket - det kan ingen annan piratpartist säga. Uttalanden från honom även i fråga om svensk inrikespolitik kan få drag i media. Dessutom är svensk inrikespolitik ofta en EU-fråga från början.


  Statens vilja att snoka i våra liv kommer alltid att finnas. Så viljan att hitta rätt balans måste också alltid finnas. Piratfrågor har framtiden för sig, men om det ska bli ett riksdagsparti av det här så får man nog ta och kamma sig.

  SvaraRadera
 9. @Mikke Svensson

  Ingen har sagt att det är "okej" att inneha barnporr väl?

  Ett sjukt vanligt och tröttsamt misstag (som du kanske gör här?) är att förväxla dessa två påståenden:

  - X är inte förbjudet

  - X är OK, staten tycker X är OK, staten uppmuntrar till X!

  Falkvinge uttalade sig om förbudet mot X, och menade att det är problematiskt. Det betyder inte att han anser att X är "okej".

  Jämför otrohet. Få tycker att det är "okej". Men det betyder inte att de anser det vara lämpligt med förbudslagstiftning.

  SvaraRadera
 10. Jag har skrivit en egen tolkning av varför valresultatet blev som det blev, och det blev en artikel på Newsmill:
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/27/d-rf-r-k-rde-piratpartiet-i-diket

  Sen gjorde jag en desto trevligare bloggpost som är min version av Camilla Lindbergs, min son Caspians och min drömregering. Många poster är desamma, med vissa variationer - men du blir självklart Folkhälsominister i min regering också.

  http://tantrikblog.wordpress.com/2010/10/03/the-dream-team-min-regering-2/

  Jag har även lagt till motiveringar till mina ministerval, och jag är rätt så säker på att du kommer att gilla min motivation för att ha dig på ministerposten...

  SvaraRadera
 11. Nja, visst är det så att partiet sysslat med internsaker när vi borde varit aktiva. Fast det är knappast så att vi tagit skada av det som läckt ut. Den hårda sanningen är att ingen bryr sig egentligen om sådant och därför förlorade partiet.

  Partiet borde använt vintern före valet till att få PPs resultat i EU att vara snackis i Svensk media. Hade vi gjort det hade journalisterna drivit partierna till att debattera våra frågor. Nu gjorde vi inte det och utan mediaintresse för frågorna så vore det mycket korkat av partierna och ge sig in på vår bana.

  Rent objektivt tror jag vi vann merparten av alla debatter vi verkligen hamande i inför valet, men det krävs att övriga tappar poäng även i de debatter där vi inte deltar. Piratfrågorna måste vara aktiva och uppe på bordet för vi ska ha en chans.
  /Fiery Spirited

  SvaraRadera
 12. Jag tycker att det ligger nåt i det Johan Hallsenius på Computer Sweden säger om (PP):
  Piratpartiet borde aldrig ha bildats.

  SvaraRadera
 13. Rick, Christian, HAX och alla andra riksdagskandidater får ställa upp i alla lek och blajprogram som förekommer i MSM-medierna.

  Varför inte "HAX söker fru"??

  Det är sådant som intresserar "Svenne Banan". Först då blir man en omskriven "kändis" som får utrymme i bl.a Aftonpravdas "Klick".

  (OBS IRONI)

  SvaraRadera
 14. Man kan bar nå enighet i ett parti om man har en enhetlig ideologi att utgå ifrån, men det nämner inte du Hax, varför undviker du det? Du är ju jätte bekymrad över att ideologin försvann ur borgligheten och ditt motdrag blir att gå till ett parti utan en enhetlig officiell ideologi.

  SvaraRadera
 15. Jag håller ofta med dig Hax, men här tycker jag att du är ute och cyklar. Visst har det förekommit internt tjafs, men faktum är att utåt sett var Piratpartiet i princip osynligt under valrörelsen. De få gånger Falkvinge syntes i media gjorde han katastrofala utspel som kostade partiet massor av röster och sympati. Piratpartiets ledning gjorde grova missbedömningar på en rad områden. Så här skriver t.ex. Falkvinge bara dagar innan valet:

  "Ekonomiskt kommer vi att ha ett helt annat läge, men partistöd betalas ut först i början av nästa år, typ i februari."

  Snacka om att ha missbedömt opinionsläget! Hur fan tänkte han leda partiet in i riksdagen med så dålig koll? Det fanns gott om folk inom partiet som varnade för ett valfiasko, men de blev avfärdade innan valet, och nu avfärdar du dem igen. Icke desto mindre hade de rätt.

  För mig är det en gåta att Falkvinge fortfarande har medlemmarnas stöd. Eller har han? Svårt att veta egentligen, men han verkar göra allt för att ge det intrycket.

  SvaraRadera
 16. Håller med dig till 100%, HAX. Jag blev närmast gråtfärdig när jag upplevde paniken bland piratpartister efter intervjun. Må vara att kritik mot innehavsförbudet är kontroversiellt, men fortfarande helt i linje med våra principer - innehav av information bör inte vara kriminellt. Och har partiledaren sagt det i en intervju, står vi bakom det uttalandet. Inte fan skjuter vi ner honom för det och framstår som velepellar.

  Dessutom fick vi starka medhåll om problematiken i den nuvarande lagstiftningen och vi ägde frågan fullständigt. Vad spelar det för roll att en majoritet inte håller med oss? Det finns antagligen en majoritet som inte håller med oss i de flesta frågor. Det här var vår säldöd. Men istället släppte vi den som en het potatis och tog avstånd från vår egen partiledare. Jävligt osnyggt!

  Just de dolkstötarna fick mig nästan att tappa sugen att jobba vidare för partiet. Jag hoppas verkligen att de här människorna kammar sig eller söker sig till ett annat parti.

  SvaraRadera
 17. "Dessutom fick vi starka medhåll om problematiken i den nuvarande lagstiftningen och vi ägde frågan fullständigt."

  :-)

  Snacka om reality distortion field. Piratpartiet ägde ingenting under valrörelsen, allra minst frågan om barnporr.

  SvaraRadera
 18. oldtimer-gamer säger
  "Jag hoppas verkligen att de här människorna kammar sig eller söker sig till ett annat parti."

  Det var inte media som väckte Rick Falkvinge den svarta torsdagen.
  Vice Partiledare Anna Troberg(PP) är den person som gjorde just detta och Piratpartiet blev som Dagens Nyheter skrev Dementipartiet.

  SvaraRadera
 19. Tror HAX att internt bråk är helt oberoende av ledningen ? /Anders

  SvaraRadera
 20. ...och än värre skulle det blivit om PP kommit upp i procenttal som gjorde att det började ramla in lite skattepengar som skulle fördelas internt.

  I en organisation där en majoritet tycker att 20 papp i månaden för heltidsarbetet är ocker, eftersom man själv lever i studentlya och äter nudlar, så är det inte lätt att hantera och fördela pengar.

  SvaraRadera
 21. En partiledares roll är att vara en samlande kraft utåt som förmår att både förmedla politiken och entusiasmera medlemmarna.

  För mig framstår det som att Falkvinge genom det här utspelet var ostrategisk eftersom partiets linje angående tecknat fantasimaterial sjabblades bort när debatten kom att handla om andra saker på grund av att en så kontroversiell fråga togs upp. Och även om linjen tycktes vara uttryckt så här i valmaterialet så borde han ha insett att många medlemmar skulle ha väldigt svårt att ställa sig bakom den - att den inte var tillräckligt förankrad. Det allvarliga var nog inte så mycket hur media skrev om det utan att det verkade bli en väldig turn-off för många medlemmars engagemang.

  Jag har ingen insyn i det interna demokratiarbetet, men för mig framstår det, i ljuset av hur dåligt förankrat valmaterialet och utspelet verkade vara, att det snarast råder brist på interndemokrati (kanske snarast i meningen engagemang än att någon skulle hindras från att delta).

  Visst hade piratpartister kunnat sluta upp i strid med sin egen uppfattning, men då hade en massa internt engagemang för de bredare frågorna troligen gått om intet. Hade det varit en rimlig uppoffring? Jag är inte så säker. Man får inte glömma att även det engagemanget behövdes som mest just vid den här tidpunkten.

  Det fanns två typer av kritik mot Falkvinge:
  1) att utspelet var oförankrat och att många medlemmar inte kunna stå bakom en sådan politik.
  2) att det att företräda en sådan åsikt på något sätt visar på en rutten människosyn och automatiskt dömer ut en från att vara med och diskutera frågan.

  Som du bland annat visar med dina exempel är kritiken av typ 2) litet märklig och på gränsen till orättvis. Kritik av typ 1) tycker jag dock är rimlig och borde dessutom ha varit möjlig för Falkvinge att förutse skulle komma.

  Hur som helst tror jag inte att bakslagen ska skyllas på saker som detta. Huvudproblemet var nog att PP inte lyckades nå ut med sitt budskap om de övergripande konfliktperspektiven.

  SvaraRadera
 22. Tack Hax, jag hade just den här diskussionen med några upprörda personer direkt efter incidenten och insåg att man kunde ha diametralt motsatta uppfattningar om var felet låg. Jag vidhåller att Anna tyvärr gjorde mest "fel" som både uppvisade splittring i partitoppen samt erkände att hon själv inte satt sig in tillräckligt i materialet.

  @Mikke Svensson: Ibland ser vi saker annorlunda i den fysiska gentemot virtuella världen, följande exempel kanske kan hjälpa:

  Under 70-talet var det tillåtet med barnpornografi i Sverige och sådana bilder fanns både i specialiserade tidningar och i mer normala porrtidningar (då enstaka bilder blandat med övrigt). När publicering av barnpornografi förbjöds 1980 slutade tidningarna med sådant.

  1999, när innehav blev olagligt, blev en hel del svenskar brottslingar. Konstigt nog slänger nämligen inte alla allt de samlat på sig, utan på vindar och i källare riket över ligger gamla porrtidningssamlingar som idag är olagliga.

  De här personerna, som alltså är brottslingar, kan så klart välja att ta fram sina gamla samlingar - titta igenom alla tidningar - och välja att slänga (hela eller delar av) dem. Med tittförbud är det iofs lite problematiskt, åas är de redan brottslingar så lite mer brott kan väl inte skada - förutom då möjligen att de måste utsätta sig för barnpornografi igen på äldre dar.

  Piratpartiets inställning, såvitt jag förstått, var just att ovanstående är helt orimligt. Producerandet och spridandet ska självklart vara olagligt, men _om_ du råkar ha fått materialet på något annat sätt (som i ovanstående fall var fullt lagligt) så kan du inte i efterhand plötsligt bli en brottsling.

  (För att kunna vara säker på att jag fick ovanstående rätt var jag f.ö tvungen att lusa ner min googlehistorik med ord som jag nu antar höjt min terroristnivå hos FRA. Illa.)

  SvaraRadera
 23. Sjökortsprocessen fungerade dåligt i sig. PP hade dessutom knappast varit någonting alls utan interndemokrati.

  Interndemokrati och internkommunikation är en av PPs starkaste sida för att organisationen över huvud taget ska existera, tror jag.

  SvaraRadera
 24. Anonym skriver om opinionsläget och partistöd:

  "Ekonomiskt kommer vi att ha ett helt annat läge, men partistöd betalas ut först i början av nästa år, typ i februari."

  Snacka om att ha missbedömt opinionsläget! Hur fan tänkte han leda partiet in i riksdagen med så dålig koll?

  Ingen i partiledningen (eller styrelsen) var blind för opinonsmätningarna. Vi var långt ifrån de 2,5% i riksdagsstöd som krävs för partistöd på riksplanet. Men jag tror att du missar att partistöd även delas ut på kommunal nivå, och även där behövde vi nå de krav som listas på auktoriserad revision.

  Nu fick vi inga kommunala mandat. Men vi var fem (5) röster från att få sådant partistöd, mer specifikt i Älvsbyns kommun. I flera av studentstäderna låg det också inom räckhåll, om dock inte så tydligt snubblande nära.

  Så nog tycker jag att förberedelserna kring redovising och revision var motiverade.

  SvaraRadera
 25. Jo, Rick svarade på en direkt fråga utifall det var ok att inneha barnporr. Inte tecknad japansk utan bara ordet "barnporr".
  I Ricks tro att fullständig informationsfrihet skall råda så blev hans svar på en direkt fråga om det är ok att inneha barnporr, ja.
  Helt riktigt så gick det att tolka valmanifestet så men naturligtvis var det inte meningen att tolkas så. Valmanifestet innehöll en felaktig lucka. Detta skulle Rick naturligtvis ha förstått. För den absoluta majoriteten så är det naturligt att informationsfriheten skall innehålla en begränsning.

  Att en del av kommentarerna är positiva beror enbart på att ultraliberalerna inom partiet vet om att de är i minoritet. För att låta som om de inte är det så gapar dom. Vi har flera av den sorten inom PP.

  Hax tillhör en av ultraliberalerna dock är han en av de mindre gapiga ;) . Förstå mej rätt, PP's ultraliberaler behövs för den interna diskussionen och för partiets liberala kompass.

  / Mikke

  SvaraRadera
 26. @Mikke Svensson

  Läst du mitt inlägg till dig ovan? Jag är nyfiken på din åsikt ang. att bli en brottsling utan att ha begått något brott, vilket är direkt relaterat till sakfrågan.

  SvaraRadera
 27. @Rick Falkvinge: Så när du några dagar innan valet skriver "Ekonomiskt kommer vi att ha ett helt annat läge" så avser du att partiet kan komma att få kommunalt partistöd i en eller på sin höjd en handfull kommuner?

  SvaraRadera
 28. Jag håller med dig HAX.
  I bland är det otroligt att Rick orkar fortsätta så mycket skit som han oförskyllt får ta emot.

  SvaraRadera
 29. Att partiledningen kör för fulla muggar ända in i kaklet i valrörelsen och försöker förmedla en positiv bild är väl knappast ett brott? Motsatsen hade däremot varit fel, att ge slaget förlorat i förväg.

  SvaraRadera
 30. De etablerade partierna vägrade tala om något om ens var i närheten av piratfrågorna och media hade inte så mycket annat att göra än att följa dessa partier om de ville vara relevanta i valrörelsen. Jag vill minnas att det varnades för en sådan situation, bland annat på denna blogg.

  Att lyfta piratfrågorna då hade varit ett jättejobb som hade krävt större intern enighet i piratpartiet. Fokus, lojalitet, att man talar med en röst etc.

  SvaraRadera
 31. @Mikke Svensson
  "Jag anser att Rick helt själv är skyldig till den uppkomna situationen. Han måste väl förstå att en tydlig majoritet INTE tycker det är ok att inneha barnporr."
  Det är precis den inställningen som är förödande. Som fotsoldat så får man inte börja skjuta bakåt. Oavsett vad man tycker om ledarskapet, HAX har 100% rätt när han säger "Stay on message"

  Diskussionen om hans åsikt är dels en senare fråga, dels så är det en rimlig ståndpunkt. Om du menar att det inte är en rimlig ståndpunkt så har antingen du eller jag missförstått vad piratpartiet står för.

  Alla fenomen som är dåliga ska inte lagstiftas mot. Lagstiftas ska man göra för att åtgärda verkliga problem. Enligt min åsikt så SKALL lagstiftning vara sådan att den inte gör det brottsligt att göra saker som inte skadar personer eller samhället. Att INNEHA barnporr skadar inte samhället, hur jobbigt och omoraliskt man än tycker det är, och därför ska det inte vara ett brott. Sedan introducerar ett principen med informationsförbud svårartade inskränkningar i äganderätten, även tredjeparts, av lagringsmedia. Detta utöver att denna lagstiftning inför Kafka-processer som
  standard i svenskt rättsväsende (som du vet blir bevisningen hemlig). Att en binge moralister hoppade på Rick för att han sa detta, i mina ögon självklara, betyder inte att man ska backa.

  Om jag vill rösta på ett parti med avslipade kanter och inga kontroversiella åsikter så finns det många partier med bra människor i, som rör sig inom det politiskt korrekta. Om piratpartiet vill placera sig där istället för att säga de obekväma sanningarna saknar det existensberättigande.

  Så nej, Mikke, Ricks utspel var i princip ett sådant som Piratpartiet måste göra om det ska överleva. För Piratpartiet kan inte överleva om det bara ska gå på upptrampade stigar, det måste stå utanför den politiskt korrekta sfären och tillföra något idémäsigt. Och det säger sig själv att man inte kan vara politikt inkorrekt och samtigt okontroversiell.

  Du har fel angående Rick. Utan hans förmåga att sticka ut hakan så kan Piratpartiet inte nå riksdagen. Anna klarar inte den rollen, eftersom hon inte har samma förmåga att skapa rubriker och få folk att uppmärksamma piratpartiets existens. Och det är där vi är idag, vad som gäller är att inte sälja skinnet innan björnen är skjuten.

  SvaraRadera
 32. Vi har aldrig ens diskuterat informationsfrihet internt och konsekvenserna av olika nivåer på det bland de som är aktiva, även om frågan är grundläggande för Piratpartiet. Tyvärr är de som kan de här frågorna och debatterar de oftast lite av troll på forumet så ingen lyssnar på dem.

  Ideologifrågorna diskuteras helt enkelt väldigt sällan, tyvärr, och när man får höra på radion klockan 8 att PP tycker det är ok med bilder på folk som våldtar barn... tja, då reagerar man. Starkt.
  Det krockar helt enkelt med andra grundläggande åsikter hos många individer som bygger upp den här organisationen.

  Min bedömning är att vi tappat halva skaran av aktiva medlemmar om Rick/PP inte backat i det läge som uppkom på morgonen när Ekotintervjun sändes. Med aktiva menar jag de som delar ut flygblad, deltar i debatter och sköter valsedelsutdelningen, mm.

  SvaraRadera
 33. @Troed: självklart tycker jag att förnuft skall råda i en situation där någon blir anklagad för att inneha s.k barnporr som råkat bli liggande långt ner i en bort glömd porrkartong från 70-talet. Men det är ju ett periferifall du snackar om. Det är ju inte det som reportern frågar om, eller hur?
  Missuppfatta mej inte som en galen moralpanikropande fåntratt. Tvärtom tycker jag att man skall titta nyktert på saken. Kan det hjälpa kampen mot barnporr att förbjuda innehav? Jo så är det nog. Är det förbjudet att inneha barnporr så minskar med all säkerhet även efterfrågan.

  Du som klankar ner på Anna Trobergs agerande skall nog ta dej en funderare till på vad du tror Piratpartiet är för något.
  Låt det vara skrivet utan någon som helst tvekan att UTAN ANNA TROBERGS LUGNA OCH SERIÖSA FRAMTRÄDANDE EFTER RIKS GRODA SÅ HADE VI INTE HAFT NÅT PIRATPARTI KVAR ATT TALA OM.

  Låt mej oxo påpeka att jag är en stor fan av Rick och hans engagemang, kunskap och uppoffring. Jag vill inte kicka ut Rick ur PP om nu nån fick för sej det. Rick är mycket viktig för PP's framtida utveckling. Men jag tror att för sakens skull behöver vi nu mogna och utvecklas till ett seriöst menat parti. Bort från hype - pojkdröms- scenariot och på allvar bygga ett samhälle som vilar på liberala ideer, medborgarrätt och mänskliga rättigheter. Vi behöver komma ifrån "fildelnings" frågan som huvudspår och verkligen bli ett medborgarättsparti på allvar.

  PP måste fortsätta den kampen på ett trovärdigt och lockande, för många väljare, sätt och jag är inte säker på att det måste eller bör vara Rick som leder oss dit. Dock har jag svårt att se ett PP utan Rick som en av de ledande talespersonerna och i förlägningen riksdagsmännen. Jag tror t.o.m att Rick antagligen skulle göra mer nytta som resande talesman, ständigt på resande fot, agiterande för PP's frågor. / Mikke

  SvaraRadera
 34. @pwq:
  Falkvinges utspel var knappast någonting som PP skulle kunna vinna röster på. Samtidigt riskerade det att alienera många av de som jobbade för PP:s valkampanj. Jag tror inte att partiet skulle ha kunnat vinna tillräckligt på det förstnämnda för att väga upp förlusterna i den andra delen.

  Men visst, det är ju inget fel att stå för åsikter där man inte riktigt har folk med sig. Det är bra om de är internt förankrade då bara.

  "Att INNEHA barnporr skadar inte samhället, hur jobbigt och omoraliskt man än tycker det är"

  Vetskapen om att materialet är spritt och beskådas av okända människor kan ju skada brottsoffer.

  Se'n vet jag inte om det verkligen är anledningen till att vi har dagens system. Själv skulle jag nog snarare gissa på ett allmänt äckel (vilket är förståeligt, men oftast inte är en speciellt bra grund för lagstiftning) och att innehavsförbud gör det lättare att fälla personer som sysslar med spridning eller produktion. Får man inte fast dem för det ena kan de fällas för det andra skulle resonemanget kunna vara.

  Sammantaget tycker jag att det finns en del pragmatiska argument som talar för din linje. Att försöka gömma problemen utan att göra någonting åt dem blir en alltför lätt utväg för både polis och politiker.

  SvaraRadera
 35. Ett par saker:

  Jag tycker att både Anna och Rick gör ett bra jobb. De kompletterar varandra.

  Sedan var det väl inte direkt något *utspel* om barnporr. Journalisterna ville veta vad (pp) tycker, med anledning av vad som stod i valplattformen, helt enkelt.

  SvaraRadera
 36. @Anonym, 03 oktober, 2010 09:47
  Om vi inte ägde den frågan, vem menar du ägde den i så fall? Eller avsåg du bara att vara allmänt otrevlig?

  SvaraRadera
 37. nej, utspel är nog fel ord - det tillstår jag gärna.

  SvaraRadera
 38. Henrik Alexandersson säger:
  "Sedan var det väl inte direkt något *utspel* om barnporr. Journalisterna ville veta vad (pp) tycker, med anledning av vad som stod i valplattformen, helt enkelt."

  Dagarna innan den svarta torsdagen,
  måndag 2:a augusti skrev Dagens Nyheter denna artikel med rubriken:

  PP vill att barnporrlagen blir het valfråga

  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/pp-vill-att-barnporrlagen-blir-het-valfraga-1.1146721

  SvaraRadera
 39. @minata:
  det där gäller ju i huvudsak annat än innehav av det som enligt det tidigare systemet klassades som barnporr. Att DN valt att blåsa upp den delen av valmanifestet kan svårligen beskrivas som ett PP-utspel.

  SvaraRadera
 40. Starka ord från en bloggare (den svarta torsdagen).

  Peter Andersson - med rätt att tycka

  citat
  "Jag skrev en egen "prognos" redan efter DN:s rubrik om partiets valmanifest, sjökorten. Då verkade tankarna vara inne på tecknade figurer. Med dagens utspel har det grund jag talade om där piratskeppet hade fastnat i stället blivit en grav."
  slut citat

  http://peterlandersson.blogspot.com/2010/08/och-sa-var-det-kort-for-piratpartiet.html

  SvaraRadera
 41. I Ricks tro att fullständig informationsfrihet skall råda så blev hans svar på en direkt fråga om det är ok att inneha barnporr, ja.

  Anser han det?

  SvaraRadera
 42. Självklart är det inte ok att inneha barnporr. Lika självklart är det inte ok för en partiledare att hävda att det skulle vara ok. Inte för en partiledare med någon gnutta politisk magkänsla i alla fall.
  En partiledare skall vara en person som allmänheten kan se upp till och ha förtroende för. Då räcker det inte att luta sig mot något hafsigt hopkommet dokument. En partiledare skall ha förmåga att hantera även besvärliga frågeställningar på ett sätt som gynnar partiet. Att hävda valmanifestet som en slags rättesnöre gör inte saken bättre. Speciellt som det var ett totalt oanvändbart dokument som tyvärr inte blev mycket bättre i version 2 heller. I denna fråga och i andra eftervalsdiskussioner lyser de organisatoriska bristerna i skarpt ljus. Partiet saknar fungerande organisation och har därför inte förmåga att ta tillvara kraften i medlemmarnas diskussion, det blir interna strider istället. Det saknas mötesplatser där folk träffas, öga mot öga och kan ta debatten fram till någon sorts samsyn. Hackandet i olika webforum blir efter ett tag bara tröttsamt.

  SvaraRadera
 43. Jag måste även jag påstå att musten gick ur då medlemmar började kackla som kycklingar i samband med Ricks utspel. I EU valet engagerade jag mig och fick med mig en del individer på skutan, nu orkade jag knappt borda den själv. Ska det vara tillåtet att ta del av bombrecept, vilket kan orsaka en högst påtaglig skada, och vilka fler områden kan PP tänka sig inskränka? De första spadtagen till sin egen grav är tagna.

  SvaraRadera
 44. @Mikke Svensson

  Tänk på att dina personliga åsikter om att saker "nog" är på ett visst sätt samt att Annas utspel om splitting i partiet skulle "räddat" det är dina och att påstå att de skulle vara någon slags universal sanning är lite udda. Jag kan svara med att den enda respons jag själv fick AFK i frågan var just att Piratpartiet gjorde en pudel istället för att stå för sina åsikter. Sakfrågan var faktiskt inte alls svår att prata för (och det är tråkigt att det måste upprepas men vi fick alltså STÖD för den ståndpunkten oxo).

  I övrigt så var mitt väldigt reella exempel på hur det i många svenska hem idag bor hemska barnporrbrottslingar väldigt relevant. Vi har redan sett exempel (dock inte i Sverige än tror jag?) på hur människor planterat barnpornografi på andras datorer i smutskastningsförsök. Om enbart innehav utan att det finns några bevis för anförskaffande/spridning är förbjudet är det ett obehagligt enkelt sätt att tysta [menings]motståndare.

  SvaraRadera
 45. Troed, alldeles oavsett avsiktlig plantering av barnporr så lagrar ofta de riktiga skurkarna filer på botnets. Dessa finns att köpa i undre världen för några hundringar per 1000 maskiner, dvs. bilderna kommer att dyka upp på oskyldigas maskiner, man vet bara inte vems.

  SvaraRadera
 46. @Troed, Jag är Valkretsledare i Kalmar Län. Jag är känd inom partiet för att vara mkt aktiv. Jag har alltid en stor PP-knapp synlig på mej. Även om jag bara är på familjemiddag ;) .
  Jag blev direkt uppringd på morgonen efteråt utav oroliga aktivister. Jag larmade min DL efter att jag haft ett akut tfnmöte med min VL 2:a.
  De följande dagarna undrade flera närstående försiktigt om vi verkligen var för att inneha barnporr.
  Ute på stan bland vanligt folk under flygbladsutdelning märktes först ingenting. Men desto närmre valet vi kom så kunde vi märka att det fanns fler än vanligt som påstod att vi skyddade pedofiler, gillade barnporr osv.

  Det förekom t.o.m att folk spydde barnporranklagelser över våra Up:are i 15 års åldern som hjälpte till med flygbladsutdelningen.

  Om inte Anna hade räddat situationen så hade Kalmar län inte haft några aktivister kvar. Så mycket vet jag med säkerhet.

  SvaraRadera
 47. @Mikke Svensson
  Om du tycker jag klankar ner på Anna så missförstår du mig fullständigt. Vad jag menar är att Anna inte ensam klarar att sätta piratpartiet på riksdagskartan. Olika roller, lite bad guy, good guy, helt enkelt.

  Sedan, sunt förnuft är inte ett gångbart begrepp i rättssystemet. Har aldrig varit, kommer aldrig att vara, bör aldrig vara, för rättssystemet måste i möjligaste mån stå över modeväxlingar och därför bygga på principer och logiska resonemang.

  Angående att innehavsförbud skulle hjälpa "kampen mot barnporr". Först, alla är inte överens om att den bara innefattar att minimera pedofila övergrepp, utan somliga anser att den även innefattar en kamp för högre sexuell myndighetsålder, och försöker utnyttja kampen mot pedofila övergrepp för sin agenda. Om man tittar på den existerande lagstiftningen så har de lyckats bra i Sverige.

  Om vi nu tittar på bilder av pedofila övergrepp (vilket borde vara kärnfrågan) så skulle jag säga att det är klart obevisat, och med stor sannolikhet fel, att förbjudande av innehav hjälper. För det första, teorin att olagligförklara efterfrågan skulle minska utbudet har provats åtskilliga gånger genom historiens lopp, med många olika saker, och fungerar i stort sett inte alls. För det andra, tystnaden kommer att lägra sig i frågan, ingen vågar peta i det. Rahman någon? Skurkarna får det lugnt. Detta utöver alla (enligt sunt förnuftstänk) oskyldiga som drabbas.

  Piratpartiets roll är inte att skapa ett nytt samhälle, piratpartiets roll är att vända politiken i rätt riktning i vissa frågor. För det behövs smatterband för uppmärksamheten, och med det följer att man måste balansera på gränsen till oseriös eftersom många sätter likhetstecken mellan oseriöst och att inte vara politiskt korrekt.

  Jag vill också påpeka att i USA har man försökt införa ungefär samma sorts lagstiftning som i Sverige men den har blivit utkastad som icke-konstitutionell.

  Rätt förklarat hade Piratpartiet kunnat vinna röster på Ricks utspel. De som var mest upprörda var Piratpartiets motståndare, och de kan man faktiskt bortse från som röstunderlag. Jämfört med vad som hände så skulle man garanterat vunnit på att framhärda och förklara, vilket är den egentliga poängen. Om "hela" Piratpartiet stött Ricks uttalande hade folk som var sympatiskt inställda till Piratpartiet sannolikt respekterat hans ståndpunkt som rimlig, och därför inte varit avstötande. (Speciellt som, med tanke på hur riksdagen ser ut, förbudet inte kommer att försvinna bara för att Piratpartiet skulle komma in.)

  SvaraRadera
 48. Mikke, jag tror du drar fel slutsatser av vad du såg.

  Genom att backa från att riva upp barnporrsförbudet så ser det ut som att Rick och/eller Piratpartiet ville mildra synen på pedofila övergrepp. Det man skulle gjort var att stå fast vid sin uppfattning och förklara varför det inte var frågan om att mildra synen på pedofila övergrepp. Detta hade hindrat motståndarnas propaganda från att vara effektiv, för jag tror att lockelsen i att diskutera ämnet hade gett Piratpartiet publicitet även för sina ståndpunkter, och om Piratpartiet i sin helhet skulle blivit angripet av "alla andra" skulle det fått sympatier som underdog.

  Enligt min åsikt hade Piratpartiet allt att vinna på att hoppa på tåget och ta den fajten.

  SvaraRadera
 49. Den pudeln var droppen som gjorde att jag inte brydde mig om att gå och rösta. Om vice partiledaren och stora delar av organisationen inte orkar stå upp för informationsfriheten och rättssäkerheten när det börjar blåsa så får det fan vara.

  SvaraRadera
 50. @Tor:

  "Att INNEHA barnporr skadar inte samhället, hur jobbigt och omoraliskt man än tycker det är"

  Vetskapen om att materialet är spritt och beskådas av okända människor kan ju skada brottsoffer.


  Det där är ett obevisat påstående som upprepas ofta. Det kan säkert påverka tidslinjen för återhämtningen för brottsoffret, men för den som blivit utsatt för övergreppet måste bearbeta och lägga brottet till handlingarna. Att radera övergreppet i sitt huvud går inte, utan det gäller att koppla bort känslostormarna och skuldkänslor från övergreppet. När detta är gjort är även bilderna till stora delar desarmerade, eftersom det är känslostormarna och inte dokumentationen som är problemet. Tvärtom kan ett fokuserande på vikten av att förstöra dokumentationen öka skuldbeläggningen. (Bilder från övergreppen kan sannolikt även användas terapeutiskt.)

  ... och att innehavsförbud gör det lättare att fälla personer som sysslar med spridning eller produktion. Får man inte fast dem för det ena kan de fällas för det andra skulle resonemanget kunna vara.

  Det skulle jag säga är en utmärkt, alldeles självständig, anledning till att ta bort förbudet. Polisens uppgift är att fälla personer som begått verkliga brott, inte att fälla de personer de tror har begått brott. Antingen finns det verkliga brottsoffer, och då är det polisens f-e skyldighet att gå till botten med det, eller så finns de inte och då ska de inte pyssla med saken. Om det är så att lagen gör att de inte bryr sig om att hjälpa offren är lagen kontraproduktiv.

  SvaraRadera
 51. @pwq, " Det man skulle gjort var att stå fast vid sin uppfattning och förklara varför det inte var frågan om att mildra synen på pedofila övergrepp. "

  Men så är inte uppfattningen i partiet. Uppfattningen i partiet är att förbud mot innehav av barnporr är en rimlig inskränkning i informationsfriheten.

  SvaraRadera
 52. Ok Mikke, det är uppenbart att du inte inser problemet. För den publika bilden är det ointressant hur uppfattningen ser ut i partiet. Om Piratpartiet från början hade gått ut med att visst förbud vore Ok skulle det inte funnits något imageproblem (men vissa hade tyckt att Piratpartiet brustit i sin principfasthet men de hade knappast lämnat partiet för det).

  Men det som spelar roll är hur "kunderna" (media eller väljare i det här fallet) uppfattar att partiet tycker. Genom att ändra sitt budskap över natten så tappade man trovärdighet, dels för att det utsår osäkerhet om var partiet egentligen står, dels för att man öppnade sig för propaganda som gick ut på dold agenda och/eller bristande tankeskärpa. Detta är jag övertygad om är mer skadligt än den faktiska inställningen även hos dem som inte håller med.

  Personligen tror jag att Ricks idé hade kunnat lyckats, JAG såg den som betydlig mindre kontroversiell än Piratpartiets förslag om patent t.ex.

  SvaraRadera
 53. "Genom att ändra sitt budskap över natten så tappade man trovärdighet"

  Visst är det så, men om Falkvinge hade hållit käften till att börja med så hade man inte behövt ändra sitt budskap.

  SvaraRadera
 54. Intressant debatt. Men en skendebatt.

  Jag var en av de Piratpartister (numera f.d.) som ogillade Ricks uttalande. Men mest för att hela affären visade hur lite förståelse Piratpartiet hade för hur väljarna tänker och reagerar.

  Om Piratpartiet vill överleva måste partiet fundera över varför sjökorten blev så tråkiga och träiga som de blev och varför partiet trodde att man kan driva ett val på fildelning och liknande marginella frågor som bara intresserar 2% av befolkningen.

  Barnporrdebatten är bara en sak till som visar att det saknades en förståelse för hur folk tänker.

  Min analys hittar ni här:
  http://ligator.wordpress.com/2010/09/26/piratpartiets-problem/

  Barnporren? Ja. Istället för att prata om att information måste vara fri måste man prata om att människor har rätt till frihet och säkerhet. Så enkelt är det. Information väcker inga känslor. Människor gör det!

  SvaraRadera
 55. I den här tråden finns det folk som fortafarande inte fattat att det inte finns något stöd hos väljarna för att kommersialiserad pedofili ska normaliseras genom att man möjliggör komersiell spridande av dokumentation av övergrepp på barn.

  SvaraRadera
 56. Micke,

  vi talar *innehavsförbud* här, inte produktion. Produktionen är med automatik ett övergrepp och skall stoppas.

  SvaraRadera
 57. Problemet är att just det sunda kritiska tänkande och den sunda misstänksamheten mot makthavare som för partiet samman vänds emot de interna "maktfigurerna".

  Svårare än så är det inte.

  SvaraRadera
 58. Jag är starkt emot åtminstone 90% av piratpartiets lösningar på vissa problem...

  Men tillochmed jag har redan hunnit kritisera piratpartister för det du nu tar upp.

  Ska man vara konsekvent i argumentet om den hotade integriteten så är ditt råd här enda logiska vägen.

  SvaraRadera
 59. Mikke, du fattar det verkligen inte.

  Ingen är för att hjälpa pedofila övergrepp, du måste få in i din skalle att det är två skilda saker hur man ser på pedofiler och innehavsförbudet. Om du tror att man är för, eller likgiltig för, pedofila övergrepp för att man är mot innehavsförbudet så har du gått på vulgärpropagandan.

  Du är i din fulla rätt att ha vilka åsikter du vill, men det är intellektuellt ohederligt att beskyll oss andra för att vilja underlätta underlätta pedofila övergrepp. Du gör en halmgubbe.

  Jag är däremot säker på att amerikanska myndigheter gärna skulle vilja utnyttjat ett sådan förbud du vill ha för att stoppa bilden på den nakna, 9-åriga, Kim Phuc som togs i Trang Bang, Vietnam den 1972-06-08.

  Bilder är varken goda eller onda. Det är hur de används som är problemet.

  SvaraRadera
 60. @pwq, jag har då inte påstått att ni som är för informationsfrihet är pedofiler. Var har du sett det?

  SvaraRadera
 61. ok du blandar ihop mej med ovan "Micke". Soz vi är inte samma person.

  SvaraRadera
 62. > De följande dagarna undrade flera närstående försiktigt om vi verkligen var för att inneha barnporr.

  Vafan var det för trögbollar? Vem har sagt att PP skulle vara för innehav av barnporr? Att det är OK att inneha barnporr? Va? Va?

  Det är ingen som tar ställning på det sättet. Grejen är att förbudet ger upphov till problem. Frågan är inte så enkel!

  Exempel:

  Inga riksdagspartier står upp för ett förbud mot otrohet. De är för otrohet! De vill att gifta par ska svika varandras heliga löften och knulla runt som galningar!

  Åke Green predikade om homosexuella. De var minsann en cancersvulst på samhällskroppen, sa han. Och det blev han inte fälld för! Alltså är lagen för att man skall säga så om homosexuella! Det är OK, alla borde säga så!

  Hallå, man måste kunna se skillnad: Att något inte är förbjudet betyder inte att det är "ok", att man är "för" det, eller att man tycker att det skall uppmuntras.

  SvaraRadera
 63. Piratpartiet kommer att splittras upp i två delar. Fem Piratpartister kommer att få (2011) sin försöjning via EU-medel.
  Christian Engström(CE)
  Henrik Alexandersson(HA)
  Amelia Andersdotter(AA)
  Rick Falkvinge(RF)
  Anna Troberg(AT)
  Av dessa bildar fyra(CE,HA,AA,RF) en självständig från pariorganisationen EU-grupp.
  Valsedlarna är fixade 2014 - partiets folk behövs ej.
  Men AT som blivande partiledare får fria händer att återbygga partiet.

  Minata
  kremlolog på Piratpartiet

  SvaraRadera
 64. "Man måste få arbetsro och kunna hålla huvudet kallt. De aktiva medlemmarna måste vara lojala. Alla måste dra åt samma håll. All energi måste kunna riktas utåt."

  Jag tycker du gör en intressant tankesnubbling här, när du först säger att det är för mycket intern-demokrati, men ditt mål är att alla ska dra åt samma håll.

  Så allt är bra så länge alla drar åt det håll som dom borde _inse_ att dom vill åt. Ja alltså det håll som Rick och andra i toppen drar åt.

  För övrigt är det är välodlad myt om att det finns "för mkt" intern demokratiskt tjafs i partiet. Det har man ju hållt ner ganska mycket. Partiets ledning har stora mandat att agera på eget bevåg.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.