2010-11-24

ACTA: Just antother fine mess...

Europaparlamentet röstade ner den gemensamma resolutionen om ACTA. Även den fristående gröna resolutionen föll.

Däremot antog man EPP:s resolution – som är rätt nätfientlig och som säger allt som EU-kommissionen önskar sig att parlamentet skall säga.

EPP-resolutionen blir rent fånig, när den önskar att deras bestämda krav på geografiska indikatorer (skydd för geografiska "varumärken" som Champagne och Parmaskinka) skall respekterats i ACTA – när det räcker med vanlig enkel läskunnighet för att konstatera att så inte är fallet. Det finns inte i texten. Och texten är färdigförhandlad. Snacka om att befinna sig i något slags förnekelse-fas.

Allt detta är så jävla klantigt...

I mars antog Europaparlamentet en riktigt vass ACTA-resolution. Sedan dess har man även antagit en written declaration om ACTA, som var rätt OK.

Frågan är varför man inte kunde låta det stanna vid det? Då hade det senaste budet varit att parlamentet hade satt ner foten. Men sossarna ville absolut ha ännu en resolution, bollen sattes i rullning – men hamnade i fel mål.

Hade alla bara suttit ner i båten och  fokuserat på den huvudomröstning som kommer under våren, då man skall säga ja eller nej till ACTA – då hade allt varit under kontroll. Vilket är vad vi har sagt under resans gång.

Men icke. Nu har man istället försämrat oddsen för ett slutligt nej.

Det är ju märkligt att människor som sysslar med politik är så dåliga på politik.

OK. Nu tar vi nya tag. ACTA går fortfarande att stoppa i huvudmatchen.

Se även: Pirate MEP Christian Engström och ACTA-bloggen.

Uppdatering, se även: SvD och Falkvinge

4 kommentarer:

 1. Det måste väl ändå ha varit helt medvetet? Alla de stora partigrupperna kommer att rösta för ACTA, just för att de är stora partigrupper och av naturen röstar med kommissionen i alla frågor som kommissionen tycker är viktiga. Med den förra resolutionen så hade det sett lite konstigt ut, alltså var de tvungna att mjuka upp den lite med en ny resolution.

  Det här kommer inte ens att bli som SWIFT. Parlamentet kommer att lägga sig platt direkt i den första riktiga omröstningen.

  SvaraRadera
 2. EPP tycker ändå att geografiska indikationer är viktiga, och har satt ned foten med att det är det de tycker. Rimligtvis kan det inte ta dem mer än 4 månader eller så att komma på att det inte står något om geografiska indikationer i ACTA.

  SvaraRadera
 3. Kan man någonstans hitta hur de svenska parlamentarikerna röstade?

  SvaraRadera
 4. Kommer att komma här:

  http://www.europarl.europa.eu/sed/votingResults.do

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.