2010-11-24

I dag kl 16 kapitulerar Sverige. Helt.

Kl 16 i eftermiddag har riksdagen sin andra läsning av förändringarna i grundlagen.

Då slås det fast att Sverige är med i EU – och att vi därmed avsäger oss den möjlighet att utträda som Lissabonfördraget annars erbjuder.

Nu kan vi inte gå ur EU med mindre än två riksdagsbeslut med ett mellanliggande val. Inte ens om det, av någon anledning, plötsligt verkligen skulle behövas.

10 kommentarer:

  1. Å andra sidan så struntar man ju helt i grundlagen i andar frågor så i ett nödläge skulle man möjligtvis kunna gå ur ändå.

    Nu är väl detta dock ett mycket svårare grej att bryta mot då det är en betydligt mer explicit skrivelse...

    SvaraRadera
  2. Jag instämmer i den första kommentaren. Grundlagen verkar inte vara speciellt mycket av ett hinder för våra politiker, och den kan ju även ändras formellt som du säger. Så att i rubriken tillfoga ordet "Helt" känns obefogat.

    SvaraRadera
  3. Grundlagen är bara ett irritationsmoment om den inte passar politikerna själva.
    Den gör man vad man vill med. Precis som vi ser här.

    SvaraRadera
  4. Det borde gå att ogiltigförklara denna grundlagsändring då den knappast kan anses som folkligt förankrad. Skrämmande tyst i både etablerad media och politik.

    SvaraRadera
  5. Det var längesedan Sverige kapitulerade... Och om grundlagen håller jag med de övriga....

    SvaraRadera
  6. Barnporr är så hemskt att den tas upp i samband med en GRUNDLAGSÄNDRING.

    Kan dom inte samtidigt slänga alla 2 miljoner fildelare i finkan för grundlagsbrott?

    SvaraRadera
  7. Enligt en jeppe på departementen som kommenterade detta verkar denna nya grundlag för att stärka den personliga integriteten...

    Undra under vilken sten han bor? HAr han helt missat Ipred/FRA/DAtalagringsdirektivet. Dessa verkar då inte för stärkt integritet.

    SvaraRadera
  8. Det är skandal att man smugit in en formulering som innebär att det blir hopplöst krångligt för Sverige att lämna EU och detta görs helt utan debatt. När äntligen Lissabonfördraget gör det möjligt för ett land att faktiskt frivilligt lämna EU, då kommer det svenska etablissemanget och sätter käppar i hjulet.

    Stödet för EU har ALDRIG varit över 50%. En vecka före folkomröstningen 1994 hade nej-sidan en klar majoritet. Sista veckan omgavs av oegentligheter av en grad som aldrig tidigare skådats i Sverige. Under de 16 år som gått efter folkomröstningen har de opinionsundersökningar som genomförts inte en enda gång kommit upp i 50% stöd för EU.

    Trots att bevisligen en majoritet av Sveriges befolkning är skeptiska till EU smygs denna weasel-formulering in i grundlagen som i praktiken permanentar Sveriges medlemsskap i EU. Det är ett demokratiskt magplask av sällan skådat slag.

    SvaraRadera
  9. Grundlagen får bara brytas om man har makten och makten vill att vi ska va med i EU.

    SvaraRadera
  10. Läget är otroligt.
    Vi kan inte låta det handla om den ena eller andra detaljen längre i enskildhet och föreställa oss att något egentligen skulle kunna förändras endast genom några smärre justeringar här eller där.
    Vad vi ser är ett helt system som är bankrutt och det har blivit allt mer uppenbart. Det borde kunna vara det för fler, för jag tror att det är många som är missnöjda.
    Detta är vad det gäller nu om vi vill ha något annat, och det är vi som måste föra fram det, för inga andra kommer nog att göra det frivilligt...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.