2010-11-13

När det bara handlar om makt...

Spektaklet inom socialdemokratin är intressant. Det har inte bara underhållningsvärde, utan säger dessutom en del om Sverige och den svenska politiska debatten.

Ta det där med Thomas Östros, till exempel. Av många socialdemokrater har hans kantiga och fantasilösa politik för höga skatter och kommandoekonomi pekats ut som ett viktigt skäl till (s) valfiasko.

De senaste dagarna har vi sett en ny Östros träda fram i media. En Östros som ifrågasätter mycket av det som han själv ansåg vara hugget i sten för bara ett par månader sedan.

Detta är intressant. Vissa åsikter ansågs nyss vara ett hot mot välfärdsstaten, orättfärdiga, orättvisa och hårda mot de svaga. I dag går det, däremot, utmärkt för samme man som fomulerade denna kritik att omfamna den politik som han själv alldeles nyss fördömde.

Som medborgare måste man fråga sig om det alls går att lita på (s) och på Östros. Att vända kappan efter vinden så här snabbt antyder dels att det (s) sa i valrörelsen inte alls var så viktigt som de ville påskina. Kanske inte ens ärligt menat. Dels att (s) egentligen struntar i politikens innehåll, eftersom allt ändå bara handlar om Makten över vårt land.

Några egentliga principer står inte att finna.

Snacka om att skapa politikerförakt.

12 kommentarer:

  1. Högern lovade att avskaffa fastighetsskatten helt och hållet innan förra valet.

    Är det den fastighetsskatt som dom inte tog bort då som han vill behålla?

    SvaraRadera
  2. Självklart är det föga skillnad mellan (s) och (m) i detta avseende. Maktpartier som försöker sälja sig på valmarknaden. Frågan är vad man ska göra åt det.
    Sedan kan man ju se det på ett lite annat sätt också. Alliansens framgångar bygger på mycket hård likriktning under Reinfelds styrning. De rödgröna försökte göra något liknande. Man kompromissade och höll tyst om åsiktsdifferenser inom gruppen. Till och med Ohly anpassade sig. Men nu rämnar samarbetet, och socialdemokratin krisar. Då är det naturligt att var och berättar om sin egen linje.

    SvaraRadera
  3. Till Östros' försvar får man ändå tillägga, att när man är nationell partiföreträdare så har man att driva politik enligt den linje som det beslutande organet bestämt.

    Det är sällan så att dessa personers åsikter är 100 % överensstämmande med partiprogrammet, men man får bestämma sig för om man kan leva med det eller avgå.

    I övrigt får jag klåda när jag hör den mannen uttala sig.

    SvaraRadera
  4. Man måste nog skala av en hel del lager för att hitta politiska principer, men jag tror de finns och är livskraftiga.

    "Frihet, jämlikhet och solidaritet" får varje SSU-are lära sig rabbla i sömnen. Frågan är bara hur det åstadkommas i den post-industriella världen. "Sjukpenning åt alla" var åtminstone inte lösningen. Men jag kan inte utesluta att det är möjligt att upprätthålla dessa värden även i framtiden.

    Problemet för alliansen är att Reinfeldt egentligen inte vill någonting. Åtminstone vågar han inte visa att han vill någonting. Detta fungerar bara så länge som socialdemokraterna gör sådana plattmatcher som de bjuder på nu.

    Att ha som politik att det inte är politiken som ska vara primär drivkraft i samhället är förvisso inget som bara ska avfärdas, men det är så oerhört mycket svårare att sälja.

    Därför håller Olof Palmes ord än idag.

    ”Politik – det är att vilja något. Socialdemokratisk politik det är att vilja förändringen därför att förändringen ger löften om förbättring, näring åt fantasi och handlingskraft, stimulans åt drömmar och visioner. Men naturligtvis måste viljan ha en inriktning och förändringen ett mål. Vi socialister är förmätna nog att vilja något därför att idén är viljans drivkraft, och vi är djärva nog att önska förändringen därför att förändringen kan göra utopier till verklighet. Detta är fundamentalt.

    SvaraRadera
  5. Jämförelsen med dagens situation för socialdemokratin är kommunvalet 1966. Mest känd för att partiledaren/statsministern Tage Erlander gav svaret att att det bostadsökande paret ska ställa sig i bostadskön.
    Två år senare, år 1968, kunde avläsas valresultatet 50,1 procent i riksdagsvalet. En bland många runt SSU:s valstuga i det valet fanns undertecknad.


    Summa summarum: Socialdemokraterna tar 50,1 % i valet 2014 om kongressen följer mitt råd: Thomas Bodström(S) som partiledare.

    SvaraRadera
  6. Politikerföraktet har nog lite med flipp-flopp i Sverige. Få länder har så liten spread mellan generella politiska åsikter, även efter SDs intåg. Det är snarare just denna konsensus, den marginella skillnaden mellan styrande, det att man har samma problem vilka som än har makten som ger visst politikerförakt. Sedan att Sverige halkat efter i korruptionsligan (eller höjt sig), vilket nog de flesta misstänkt, har hjälpt till en hel del.
    Folk skulle nog helst vilja att en upplyst despot skulle styra, styra över ALLT.

    SvaraRadera
  7. Politik är det möjligas konst. En politisk färg eller åskådning är något som politiker ikläder sig som vore det en kostym, regnjacka eller joggingoverall.

    De klär sig efter de politiska, personliga väderförhållandena.

    Kan man lita på sådana personer? Bör man låta sig "ledas" av sådana personer?

    SvaraRadera
  8. Kan man lite på dig när du av poltiska skäl säger att man inte kan lita på några människor som argumenterar av politiska skäl?

    SvaraRadera
  9. Tack Minata för ditt stöd till TB. Nu vet vi utom allt tvivel att TB är en mutkolv ägd av upphovsrättsindustrin.

    SvaraRadera
  10. Minata, om du kallar dig socialdemokrat kan du inte nämna Bodströms namn tillsammans med Palmes, Erlanders, Ingvar Carlssons utan att rodna av skam. Vad man än tycker om de senare, de var socialdemokrater. Bodström är ingenting bortom sin självgodhet.

    SvaraRadera
  11. Valet är ett spel som ska vinnas och pragmatism styr allt i politiken. Alliansen spelade spelet bättre och därför får man sparka tränaren och lägga om taktiken för att kunna vinna returen 2014.

    Moderaterna snodde sossarnas språk och flörtade med de väljarna således får sossarna försöka bli moderater eller något annat som kan ge dem makten åter. För i slutänden är det endast makten som är intressant för dem alla.

    SvaraRadera
  12. Citerar mig själv:

    "Summa summarum: Socialdemokraterna tar 50,1 % i valet 2014 om kongressen följer mitt råd: Thomas Bodström(S) som partiledare."

    Thomas Bodström tackar nej! Socialdemokraterna får mindre än 50,1% i valet 2014.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.