2010-11-19

När farmor blev terrorist


Detta är löjeväckande.

När farmor ringer till charkbutiken för att beställa kalvsylta till julbordet, då skall information om detta samtal lagras. Det skall registreras varifrån hon ringde och vart. När och hur länge. Även om slaktare Ohlsson inte svarar, skall samtalet registreras.

Varför? För att bekämpa den internationella terrorismen. Och den organiserade brottsligheten. Detta – teledatlagringen – är enligt lagrådet ett "försvarligt ingrepp i den personliga integriteten för att få till stånd nödvändiga brottsbekämpande åtgärder".

Data om lillasysters 273 dagliga SMS skall lagras. Hemliga polisen skall kunna ta reda på vem hon har SMS:at, när det skedde och var hon och mottagaren befann sig när det skedde. Det där är för fan mer än föräldrar vill veta.

Föräldrar, ja... Ingen vill veta att ens föräldrar skickar sex-MMS till varandra. Eller till grannen. Men den poliskår som inte ens klarar av att avvärja rån som sker mitt framför näsan på den skall kunna ta reda på när och var folk skickar bilder till varandra.

E-post till och från, låt säga, folkpartiets valberedning skall loggas. Mail från Finansinspektionen till Uppdrag Granskning skall loggas. FOA:s mail skall loggas, vilket möjligen bara ökar risken för att någon får reda på något hemligt. Göran Perssons tidsbokningar för pedikyr skall loggas, ifall de skulle hota rikets säkerhet eller den allmänna ordningen. Och varför kopplade du upp dig på internet klockan fyra på morgonen?

Genom teledatalagringens registrering av mobilpositioner kommer staten, om den vill, att kunna ta reda på var Svenska Dagbladets grävande reportrar befunnit sig. Och vilka som varit på samma plats samtidigt. Man kommer, utan problem, att kunna plocka ut listor på vilka som befunnit sig på samma plats som ett frikyrkomöte, en vit makt-konsert, en centerstämma eller en demonstration. Och man kommer att se om farmor verkligen gick till slaktaren...

Nej, vi vill inte att riksdagen implementerar EU:s datalagringsdirektiv i Sverige. Vi vill inte ha någon teledatalagring. Vi tycker att det är kränkande att hela befolkningen betraktas som potentiella terrorister och brottslingar. Vi tycker att det är en dum idé att ge staten ett aldrig tidigare skådat verktyg för övervakning, väl tajmat med att sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen. Själva Europadeklarationen om de mänskliga rättigheterna, som nu för tiden är svensk lag, avfärdar sådana här tilltag.

Men det hjälper inte. Bodström och Ask har bestämt sig. Vi skall alla leva i ett akvarium.

25 kommentarer:

  1. I Onsdagens Metro, sid 2 kunde man läsa att Polisen nu funderar på att samköra lite av den information de redan har (plats, typ, tid) för att få att få fram brottsliga hotspotsområden över tid.

    Detta så att poliser ute på stan skall kunna bege sig till hotspotområden innan något har hänt.

    Detta används tydligen redan i USA med stor succé.

    Så innan vi ger dem ny information så får de väl förtusan se till att använda den de redan har tillgång till!

    SvaraRadera
  2. Enligt Europakonventionen och Europadomstolens rättspraxis krävs att inskränkningarna av våra friheter är nödvändiga i ett demokratiskt samhälle och svarar mot ett trängande samhälleligt behov.

    Att lagrådet i citatet ovan utelämnar just "demokratiskt samhälle" är kanske ett tecken på hur långt integritetskränkningarna nu sträcker sig...

    SvaraRadera
  3. Märk väl att mail från Finansinspektionen och andra myndigheter loggas ändå eftersom de är allmänna handlingar.

    Hela mailsidan av detta är rätt obegriplig. Ska företag med egna mailservrar börja logga eller ska operatörerna börja sniffa på SMTP-trafiken? Och vad gör internationella företag och brottssyndikat då? Kör mailtrafiken på VPN till en server utanför EU?

    Eller är detta ett enda stort kryphål?

    SvaraRadera
  4. I fråga om positionering så räcker det nu att polisen ringer upp kända brottslingars telefoner lite då och då för att få veta var de finns. De behöver inte ens svara. Bra va?

    SvaraRadera
  5. Jag har konfat upp AES 256 L2IPSEC till (och med) min Android-lur. Man kan också kryptera sina SMS med där för avsedd app.

    Det känns bra.

    Det är många paragrafer hit och dit om internet - för många. Är det nån som överhuvud taget bryr sig längre?

    På med kryptot (Tor inuti om man är nojig) sedan är det bara att tuta och köra så länge man inte gör så dumma saker att någon är beredd att sänka en kommersiell VPN-provider för att beivra vad dumt man nu gjort. Den gränslinjen är för övrigt inte så svår att se.

    Krypera, live long and prosper, kör så det ryker osv.

    Jag är trött på tramsandet helt enkelt.

    SvaraRadera
  6. Man börjar ju undra om rättigheterna i europakonventionen bara finns där för att göra dygd av nödvändigheten. Dvs att rättigheterna till privatliv och korrespondens bara finns för att det var svårt/kostsamt att ständigt övervaka alla.

    Nu när det börjar bli riktigt möjligt att spåra alla alltid så faller svårighterna bort. Och friheten också.

    Dessutom kan man tydligen hänvisa till undantagen i konventionen för att rasera hela första stycket (hot mot säkerheten, *välfärd*, *moral*), det finns så många undantag att man undrar varför vi ens har några rättigheter.

    SvaraRadera
  7. Hej Henrik

    Jag har läst ett par inlägg av dig, bland annat Telelagring för Dummys, men jag kan inte hitta någon sorts referensinformation för EUs telelagringsdirektiv.

    Kan man läsa om det direkt från källan någonstans, kanske någon sorts EU-sponsrad webbsida som publicerar alla direktiv eller förslag?

    SvaraRadera
  8. Alla borde byta sim kort med varandra...

    Men det blir väl så småningom olagligt att stänga av sin telefon, låna ut den eller vistas längre från sin mobil än lämpligt avstånd. Att bryta mot ovanstående kommer att betraktas som hinder för rättvisan ;-) i lindriga fall eller som förberedelse till terrorism om de vill statuera exempel.

    SvaraRadera
  9. Och som tack är det farmor/vi som får betala det hela.

    SvaraRadera
  10. Allt känns igen från FRA-debatten. Även då gällde det masslagring av trafikdata. GD Ingvar Åkesson förklarade att man inte var intresserad av moster Agdas trafik. Några poetiska rader i repris:

    "Domstol Viksten" och SIUN är garanter.
    Inget kommer att gå snett.
    - Vi vill inte lyssna på gamla tanter,
    sa Ingvar och log brett.

    -Nej, det är mest Titan vi vill fylla,
    med vem?, var? och när?
    Det skapar FRA:s mylla.
    Sånt vet nu en hel bloggosfär.

    -Sen byter vi data kors och tvärs
    med andra runt hela klotet.
    Ja, det är en viktig kommers,
    större än yttre hotet!

    SvaraRadera
  11. Inte bara polisen. Varenda liten tele- och dataoperatör ska sitta på dessa sekretessbelagda uppgifter utan att det ska läcka. Lycka till...

    SvaraRadera
  12. Johan Tjäder: "Hela mailsidan av detta är rätt obegriplig."

    Ja, det är den, och det är som du anar öppet för kryphål. Eller hela körportar, snarare.

    Företag och organisationer med egna mailservrar omfattas uttryckligen inte, eftersom det bara är tjänster öppna för allmänheten som ska lagra trafikdata.

    Det verkar till och med som att det enbart är mailtjänster som erbjuds av företag som också säljer nätaccess som omfattas, vilket kan leda till att ISP:erna outsourcar sina mailtjänster. Idag när alla ändå använder tjänster som Hotmail, Gmail etc känns ändå inte "fem e-mailadresser ingår" som ett viktigt försäljningsargument för en bredbandsleverantör.

    SvaraRadera
  13. Johan Tjäder,

    där sade du något! Klart det är därför de vill att man skall lagra positionen även hos de som inte svarar.

    Så man kan låta en dator ringa upp listan av "the usual suspects" när man vill veta var de befinner sig.

    SvaraRadera
  14. I envy your persistence.

    This lil' frog is already cooked to well done.

    SvaraRadera
  15. Men Hax, skicka denna text som en debattartikel till ... tja inte DN el SvD, de tar väl inte in den. Men till några större landsortstidningar.

    Dina pedagogiska exempel borde få folk att tänka till.

    SvaraRadera
  16. Dessa loggar kommer att bli en av de största honungsburkarna i Sverige!
    Data om allt och alla lagras, det hela ägs och administreras av privata intressen, utan direkt insyn och styrning.

    Spelar ingen roll om vanliga slagningar i systemen loggas hårt för det finns alltid rootkonton som sysop sitter på för administrationen av systemen. Och dessa är privatpersoner som många av oss fast med tjänst på en NOC någonstans.

    När en statsanställd använder sin rättighet att meddela en journalist på en tidning om missförhållanden via privat mail på sin arbetsplats så loggas detta.

    När någon på regeringskansliets IT-avdelning tipsar en journalist på någon morgontidning om undangömda backup band så loggas detta.

    När en politiker håller kontakt med och besöker någon hon inte borde så loggas det.

    När amerikanska ambasaden kontaktar sina kontakter på Säpo och Must sitter det en rootanvändare någonstans med full tillgång till all trafik- och positioneringsdata.

    Det kommer att läcka data som ett såll och ingen kommer att veta var det kommer ifrån heller för det finns inga spår av det.

    På samma sätt kommer det att missbrukas av våra myndigheter. Kan vi tillåta Amerikanska ambassaden att spionera på svenska och utlädska medborgare i landet och sedan undanhålla och förneka det hela i närmare 10 år så nog fasen kommer det att fuskas med detta.

    SvaraRadera
  17. När lagrådet yttrade sig om FRA-lagen 2007 klargjorde man att det massiva integritetsintrånget bestod i att staten överhuvudtaget bereddes tillgång till kabelnätet. Detta oavsett vad eller hur mycket som lagrades.

    Den här gången för rådet inte några sådana resonemang överhuvudtaget. I stället hänvisar man till att operatörerna redan idag frivilligt lagrar uppgifter.

    Givetvis är det att paradigmskifte att införa tvingande lagring. Det tycker de flesta jurister. Nästan alla, utom just justitieråden i lagrådet.

    SvaraRadera
  18. Här en bunt andra terrorister:
    http://www.boingboing.net/2010/11/19/tsa-confiscates-heav.html

    En bunt amerikanska soldater skulle flyga, med full beväpning av pistoler, automatkarbiner etc vilket gick bra. Nu är dock regler regler, så nagelsaxar etc som finns på listan av förbjudna artiklar beslagtogs ändå...

    SvaraRadera
  19. Farmor röstade med all sannolikhet på Sossarna, Centern eller KD.

    Farmor bryr sig med all sannolikhet inte om hemliga polisen vet när hon går till slaktaren. Hon lider inte. Det går inte heller någon annan av de dreglande massorna.

    Det är vi med hjärna som får lida.

    SvaraRadera
  20. Om man väl har vuxit fast i ett tänkande att justitiepolitiken ska lösa alla våra problem, särskilt de komplexa problemen individer befinner sig i, ja då är det inte konstigt att man också vill upptäcka problemen så effektivt som möjligt. Datalagringen är då mycket billigare och lättare rent politiskt att införa än manuell kontroll som STASI och IB.

    Grundproblemet är att våra politiker ser sig själva som världens frälsare som därmed inte låter principer stå i vägen för den goda sakens skull. Att det finns fler organisationer än staten som kan göra insatser berör dem inte. Inte heller att individer själva ofta är mer lämpade att lösa sina egna problem än text på papper och byråkrater som läser texten. Det är på sätt och vis något religiöst över den stora statens tillväxt. Inte så förvånande om man tittar i historiskt perspektiv heller, med missionärer och våld som bestående inslag i de tre västerländska religionerna och en tydlig hierarki mot toppen med påven och kungen som gudens ställföreträdare.

    Så länge vi tror på myten om ont mot gott så kommer grundlagsbrytande idiotier fortsätta; ty vem kan göra fel när man vill väl och befinner sig på den goda sidan i kriget mot den osynliga eviga ondskan.

    Vore det inte bättre att vaccinera sig mot terroristerna än att kväva den egna befolkningen med latex? Det är så mycket enklare för politiker att stifta lagar än att tänka på vad som är korrekt åtgärd för att borra in i problemet ordentligt och lösa det på riktigt och permanent. Preventiva åtgärder ger kanske mindre tydligt koppling pga tidfördröjningen men å andra sidan är dem mångdubbelt så effektiva på alla plan.

    SvaraRadera
  21. Du behandlas ändå som en terrorist, för när du köper bil kommer info att lagras.

    En grej är att dessa data ofta lagrats av teleoperatörer där ny lagstiftning ger strikta regler för handhavande som ökar personlig integritet.

    Lika bra att lägga ned polis, försvar och underrättelsetjänst i HAX "drömsamhälle". En gemytlig anarki?

    SvaraRadera
  22. @Magnus A

    Du har verkligen inte hängt med alls, eller hur?

    Lagrådsremissen talar ju om två separata databaser hos operatören där bara den ena är skyddad genom den nya lagstiftningen. Den andra som gäller uppgifter som operatören loggar för sin egen skull ska inte ha det här lagskyddet.

    Detta kan iofs kullkastas av det förhandsavgörande som HD begärt i det första IPRED-målet, men sådan är ändå regeringens inställning för tillfället.

    SvaraRadera
  23. Så kommer vi till nästa fråga.

    Den legala grunden för datalagringsdirektivet är att det är orättvist för europeiska operatörer att vissa länder har lagringskrav och andra inte.

    Då är frågan hur regeringen på den grunden kan lägga till krav i den svenska lagstiftningen som inte har grund i direktivet. Det är väl också orättvist?

    SvaraRadera
  24. Anonym 09.23: "Jag har konfat upp AES 256 L2IPSEC till (och med) min Android-lur. Man kan också kryptera sina SMS med där för avsedd app."

    Berätta mer om hur du gjorde, jag är intresserad.

    SvaraRadera
  25. Läst boken "Little brother" av Cory Doctorow? Då vet du hur det blir…

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.