2010-11-15

Och nu blir det finanskris...

Nya siffror visar att underskottet i Greklands statsfinanser förra året var större än man tidigare känt till. Och underskottet för i år blir också högre än väntat. Så högt att man spräcker taket i de villkor som EU satte upp för sin förra ekonomiska brandkårsutryckning.

Sedan står Portugal på tur. Och därefter de irländska bankerna.

Det börjar kännas tjatigt att påpeka, men det där med en valuta- och räntepolitik (Euro/EMU) för helt disparata ekonomier var nog inte så lyckat.

Läs mer hos SR Ekot...

15 kommentarer:

 1. Nu var det iofs meningen med EMU att ländernas ekonomi skulle vara ganska lika varandra, det funkar rätt bra i de 50 delstaterna i Amerikas förenta stater.

  SvaraRadera
 2. Det är väl känt att efter att ett land drabbas av en bankkris, så kommer det drabbas av problem med sin utlandsskuld ca 3-4 år senare.

  Källa (och en f.ö. intressant diskussion med Harvard-professorer om den ekonomiska situationen): http://www.youtube.com/harvard#p/a/u/2/EAz2kR1hPzI

  Det behöver alltså inte vara Eurons eller EUs fel :-)

  SvaraRadera
 3. Fredrik B:

  "Nu var det iofs meningen med EMU att ländernas ekonomi skulle vara ganska lika varandra..."

  Men det är de ju inte. Och det har de aldrig varit. Och det kommer de knappast heller att bli under överskådlig framtid.

  SvaraRadera
 4. Werner:

  Undrar just om det är så känt för politikerna... Det samma kan f.ö. sägas om diverse stimulansåtgärder.

  SvaraRadera
 5. ...och kineserna gör eriksgata i PIX-länderna och köper statsobligationer.

  Nån som vill spekulera vidare? :-)

  SvaraRadera
 6. Irland har liksom Island och dom baltiska staterna föregått med gott exempel och tillämpat dom ekonomiska recept som är givna av människans innersta natur så deras kris måste vara en hallucination.

  SvaraRadera
 7. @ Micke

  Som att sätta sprätt på pengar man inte har och att meddela bankerna att de inte behöver ta ansvar för sina egna pengar, eller?

  SvaraRadera
 8. Som att sätta sprätt på pengar man inte har och att meddela bankerna att de inte behöver ta ansvar för sina egna pengar, eller?

  -----------------------------

  Precis.

  Efter samma modell som hyllas här.

  "Man tar så mycket man kan och drar modellen"

  Bra att du också likt mig fattat att dom ljuger.

  Det är ingen kris på Irland.

  SvaraRadera
 9. Ni har inte nått fram till kärnan i problematiken än och ni har ingen aning om vad som väntar. Egna funderingar räcker inte långt.

  Lyssna på världens ledande trendanalytiker istället som har korrekt förutsagt händelseutvecklingen i flera decennier:

  www.infowars.com
  http://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel
  Trends Research Institute/Gerald Celente
  Webster Tarpley
  Max Keiser
  Bob Chapman/the international forecaster
  Catherine Austin Fitts/Solari
  Ron Paul/Rand Paul
  Bill Still
  Jesse Ventura
  G Edward Griffin/Freedom Force International
  Wayne Madsen
  Mike Rivero

  SvaraRadera
 10. Ja, det börjar bli ganska tjatigt. Det är alldeles för enkelt att skylla enbart på euron när det är mer komplicerat än så, speciellt eftersom det inte var euron som skapade budgetunderskottet.

  Hälsningar från Island (där folk bittert önskar de hade haft euron för två år sedan).

  SvaraRadera
 11. "eftersom det inte var euron som skapade budgetunderskottet"

  Nej, men den hindrar en självständig ekonomisk politik, som kan krävas för att komma till rätta med problemen.

  SvaraRadera
 12. Kanske är Euron snarare räddningen för många av länderna med problem. De kan inte monetisera sin stadsskuld, utan tvingas leva efter sina tillgångar. Hoppas ECB håller hårt i tryckpressen.

  Lyssna på Tysklands förre finansminister Peer Steinbrück: i sin bok "The bottom line" skriver han att om det blir en utspritt att trycka pengar för att finansiera stadsskulder, så kommer idag kommas ihåg som en guldålder då alla hade det ganska bra, trots den ekonomiska krisen.

  Risken är bara att pensionspengar i Tyskland och Frankrike ligger investerade i PIIGS-obligationer, och därför måste alla bailas ut för att garantera pensionerna (dvs kostnaderna hade kommit ändå, bara med andra namn).

  SvaraRadera
 13. "Island (där folk bittert önskar de hade haft euron för två år sedan)."

  Tror jag inte. Det som gör dem konkurenskraftiga igen är den fallande valutan. Utan denna effekt hade de varit helt borta.

  SvaraRadera
 14. @Hax
  Det spelar ingen roll om de hade haft en likvärdig ekonomi, problemet med en centralbank är samma som i en fullständig planekonomi. Det är omöjligt för staten att kunna veta vad priset bör vara, så länge vi tillåter staten att styra räntan genom centralplanering kommer fel begås. Antingen kommer räntan vara för låg eller så kommer den vara för hög.

  @Micke
  Nej vad de har gjort är att genom centralplanering av räntan satt marknaden ur spel.

  SvaraRadera
 15. @Micke
  Nej vad de har gjort är att genom centralplanering av räntan satt marknaden ur spel.

  ------------------------

  Nej både du och jag vet att det som nyliberaler hyllade som bärkraftig ekonomisk modell var den plundring efter känt recpet som tömde dessa länder på sina resurser och flyttade dom nån annanstans.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.