2010-11-14

Underrättelsesoppa


Fallet med bomblarmet i Göteborg visar att lösryckt information kan få dramatiska konsekvenser för allmänheten och extrema konsekvenser för enskilda människor. Övervakningen vid den amerikanska ambassaden i Stockholm visar att det inte finns någon överblick eller helhetsbild när det gäller vilken övervakning som pågår i vårt samhälle.

Historiskt visar IB-affären att staten inte drar sig för att i hemlighet gå utanför lagen. Och Säpos konsekventa lagbrott, som avslöjades under sommaren, visar att det inte blir några konsekvenser för de ansvariga när våra övervakare bryter mot lagen.

Hela war on terror visar att våra politiker inte tar speciellt allvarligt på de medborgerliga fri- och rättigheterna. Och den svenska övervakningsdebatten visar, med all önskvärd tydlighet, att de styrande betraktar hela folket som potentiella brottslingar som ständigt måste övervakas.

Datamining, automatiserad övervakning, arbete med sociogram och lagring av stora mängder data om våra kommunikationer kommer att leda till så många falska träffar att relevant information riskerar att drunkna. Mängden indiciemål kommer att öka, där det blir ett problem om de som skall analysera informationen är allt för fantasifulla – eller allt för fantasilösa. Det är inget vågat antagande att fler sovande barnfamiljer kommer att få oväntat besök av tungt beväpnad polis mitt i natten.

När allt större resurser läggs på att använda datorer för att jaga tänkbara brottslingar och terrorister kommer traditionellt polis- och underrättelsearbete (ta reda på hur saker verkligen förhåller sig, höra vittnen, säkra bevis, tala med folk, lära sig mer om människor och samband etc.) allt mer i bakvatten. Detta leder inte bara till att övervakningen blir mer omfattande, utan även mindre omdömesgill. Vilket i sin tur lär leda till att fler oskyldiga människor kommer att komma i kläm.

Terroristerna och de organiserade brottslingarna, å andra sidan, är mycket väl medvetna om vad myndigheterna sysslar med – och har sätt att hålla sig under radarn. De kan till och med, utan större svårighet, använda statens automatiserade övervakningssystem för att lägga ut villospår.

Snart har FRA fått igång sin övervakning av innehållet i all datatrafik som passerar landets gränser. (Vilket även omfattar stora mängder inrikes kommunikation.) Och inom kort kommer riksdagen att säga ja till EU:s datalagringsdirektiv, som ger oss en teledatalagring där detaljerad information om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner kommer att lagras.

Kommer detta verkligen att ge oss mer information av god kvalitet – om verkliga hot mot vårt samhälle och dess medborgare? Eller kommer sådant att drunkna i en störtflod av irrelevanta data, sammanträffanden, falska träffar, missförstånd och brus?

Erfarenheter från andra länder som har infört teledatalagringen visar att den inte nämnvärt bidrar till att lösa fler brott. Allt man får är mer övervakning av vanligt folk – med risk för missbruk, läckor och rättsövergrepp.

12 kommentarer:

 1. Kolla bara på Englands dyra CCTV-fiasko som endast bidragit till att lösa 1 promille av brotten.

  SvaraRadera
 2. Alla är misstänkta. Det finns egentligen bara två sorters personer, häktade och ännu icke häktade.

  SvaraRadera
 3. Jaa, som sagt, kolla upp ägarna till Fed. De driver hela det globala övervakningssamhället och är långt mycket mer avancerade än vad de låtit världens befolkning veta.

  Läs PNAC dokumentet från 2000. Där står att USA, som inte är annat än ett verktyg för Fed, ska skaffa sig total kontroll över all kommunikation.

  Det är klart att de gjort det redan i en mycket större omfattning än nån kan ana. NSA har total koll men det arbetar ändå på att ständigt bygga upp kontrollapparaten ännu mer genom att t ex utöka informationsnätet i olika länder genom att tex skriva kontrakt med alliansen för att få till FRA-lagen. Även ambassadernas spioneri som nyligen avslöjats ingår i uppbyggnad av kontrollapparaten som inte har några nationsgränser.

  Det är som en journalist skrev i samband med FRA-debatten.

  Alla säkerhetstjänster står under en och samma kontroll där delar av SÄPO och FRA ingår, naturligtvis helt emot svensk lagstiftning.

  Det är inget annat än landsförräderi och så här har det varit länge. Palme t ex var en trojansk häst/CIA-agent förklädd till socialdemokrat för att hjälpa till att få bättre kontroll över Sverige utsänd av ägarna till Fed.

  GW Persson har rätt bra koll och försöker lite milt avslöja det han vet genom sina romaner.

  Det går att få stopp på kränkningen av fri-och rättigheter och övervakningssamhället men då måste man vakna upp och det gör man genom att kolla in:

  www.infowars.com

  SvaraRadera
 4. Palme klarade inte av att hålla masken längre efter mer än 30 år och sa i nov 1985 till Ingvar Carlsson att han tänkte göra ett större avslöjande. Sen vet vi vad som hände.

  SvaraRadera
 5. Hellre ett falsklarm för mycket med ett antal muslimer som känner sig kränkta än ett lyckat attentat av islamister där förberedelserna inte upptäcktes i tid.
  Mera övervakning på nätet, telefonerna och gator och torg tack

  SvaraRadera
 6. Värdetransportrån, butiksrån, våldtäckt, seriemördare, biltrafik mm. Oerhört mycket farligare än en handfull religösa fundamentalister som antagligen skulle vara rätt tillfreds ifall dom bara blev lämnade ensamma. War on terror är den största bluffen sedan mobiltelefonen och syftar enbart till att ta makten från en lågutbildad befolkning till en byråkratiapparat utan historisk motstycke.

  Nej skingra er, titta på Idol och köp julklappar så ska farbror staten se till att inga monster spränger er i bitar. Om ni vill råna och mörda varandra får ni göra det på eran egen fritid.

  SvaraRadera
 7. @Anonym 16:02:
  Så sant. Faktum är att polisen borde göra slentrianmässiga arresteringar av muslimer och söka igenom deras bostäder. Hellre ett falsklarm för mycket med ett antal muslimer som känner sig kränkta än ett lyckat attentat, eller hur?

  SvaraRadera
 8. Ju fler som känner sig kränkta utav godtyckliga ingrepp desto fler som inte skulle röra ett finger om dom skulle få nys om ett riktigt terrordåd.

  Det är väldigt farligt att förstöra människors tro på rättsstaten om man förväntar sig att folk ska hjälpa till och tipsa polisen om saker dom fått nys om.


  Detta är ju dock bara den kalla utilitaristiska sidan av myntet. Den mänskliga sidan är att det är vidrigt att förstöra människors liv helt i onödan.

  SvaraRadera
 9. Det är mycket som talar för att vi inom en snar framtid kommer att få en omfattande debatt om de svenska säkerhets- och underrättelseorganens utlandssamarbete. Och inte minst den bristande parlamentariska insynen i dessa.

  Det ska enligt uppgift vara flera avslöjanden på gång. Ingen av de hmemliga sfärerna kommer att undgå kritik.

  SvaraRadera
 10. Så här är det. Ska vi stoppa terrorism och det vill vi ju, så handlar det om att stoppa ägarna till Fed i fängelse.

  För det är de, eller mer troligen någon av deras smarta rådgivare som Zbiegnew Brzinsky, som så listigt har hittat på hela den här teatern med al (cia)qaida som ett hot för att lura alla västlänningar att gå med på att ge upp sina fri-och rättigheter.

  Dessutom, hur skulle det militärindustriella komplexet och numera också övervakningsindustrin, kunna överleva och utvecklas så att man kan fortsätta att expandera sin militära makt och tjäna pengar åt sina herrar om det inte fanns ett hot när det kalla kriget las ner?

  Så det är klart, ska man överleva måste man ju fabricera ett nytt hot. Och hur lätt är det inte då att söndra och härska genom att använda och demonisera en annan religion som är etablerad just där världens största oljetillgångar finns, speciellt som man redan på 80-talet skapat en CIA-organisation kallad al qaida på plats och till den rekryterat, organiserat, finansierat, utrustat, utbildat och tränat muslimer.

  Innan folk i västvärlden inser att hela den här cirkusen med "islamska terrorister" är fabricerad för att ha en ursäkt att införa övervakningssamhället och montera ner våra fri-och rättigheter kommer vi ingen vart med våra diskussioner.

  Lägg er tid på att utforska sanningen istället så att vi verkligen kan sätta åt de som är ansvariga och få bort det hotande totalitära samhället.

  www.infowars.com
  http://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel
  Trends Research Institute/Gerald Celente
  Webster Tarpley
  Max Keiser
  Bob Chapman/the international forecaster
  Catherine Austin Fitts/Solari
  Ron Paul/Rand Paul
  Bill Still
  Jesse Ventura
  G Edward Griffin/Freedom Force International
  Wayne Madsen
  Mike Rivero

  SvaraRadera
 11. Nja, datalagringsdirektivet omfattar ju inte alla.

  Det finns gott om mailtrafik som inte hanteras av europeiska operatörer, t.ex. hotmail. Dessa blir förstås avlyssnade av NSA, men det har ju inte europeisk polis någon nytta av.

  Skype - eller ännu hellre - privata skype-liknande tjänster kommer inte heller att fångas av datalagringsdirektivet.

  Och alla med VPN tunnel till något icke EU-land går också fria.

  Då kan man fråga sig - de som har maliciösa skäl att inte bli fångade i nätet, tänker de använda kommunikationsmetoder som är övervakade?

  Kan det tänkas rent av vara så att de skickar falsk och vilseledande trafik över sådana kanaler?

  SvaraRadera
 12. Lars,

  ja! Och lagstifta om att alla muslimer (eller släktingar till en) måste bära en stor halvmånesymbol väl synligt på sina ytterkläder. Så att polisen lättare vet vilka som är muslimer, och sålunda kan tas till stationen för en omild undersökning.

  Nej, men seriöst, den här historien om Göteborgstillslagen har faktiskt gett mig insikt om vissa av mina (lösare) bekanta.
  Några av dem säger sig inte vara rasister, trots att de röstade på SD.

  Vissa av dessa tycker tillslagen mot oskyldiga personer var helt för djävligt. Men en av dem tycker att det inte var så farligt, för det drabbar ju inte vem som helst...

  Så nu vet jag vem som var rasse, och vem som kanske inte var det.

  /Werner

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.