2010-12-27

Centerpartiets sista chans


Den borgerliga kannibalismen är tydlig. Centerpartiet ligger nu under 4-procentsspärren. Och kådisarna under tre procent.

Kådisarna kan gott ha det. Men centern har faktiskt en chans. En enda chans. Genom att återvända till 2006 års liberala idéutveckling, genom att ompröva sin inställning i internet- och övervakningsfrågorna – och genom att slå ihop sina påsar med Piratpartiet och det nya liberaldemokratiska initiativet skulle (c) inte bara överleva. Det skulle kunna bli ett modernt liberalt parti och en röstmagnet.

Så här...

2006 bedrevs en intressant liberal idéutveckling inom centerpartiet. Partiet fick något av en nytändning och nådde nya väljargrupper. Denna idéutveckling tycks nu ha avstannat. (Även om vissa delar av partiet, speciellt på ungdomssidan, har en del rätt tydliga libertarianska drag.) Och när idéutvecklingen veks ihop och stoppades undan – då försvann även de nya väljarna, den spännande auran bleknade och partiet har sedan dess gått kräftgång i opinionen.

Men det finns ett visst hopp. Under de senaste fyra åren har centern varit det borgerliga parti som haft störst inre konvulsioner vad gäller frågor som rör övervakning, internets frihet och upphovsrätt. Visserligen har partiet i slutändan alltid vikt ner sig för resten av regeringen. Men någonstans, långt därinne, tror jag faktiskt att det fortfarande brinner en liten låga i dessa frågor.

Så varför inte göra gemensam sak med Piratpartiet? Varför inte skaffa sig en politik vad gäller övervakning som bygger på respekt för individen, rättsstatens principer och de medborgerliga fri- och rättigheterna? Varför inte byta till en politik som omfamnar och uppmuntrar den tekniska utvecklingen och ett fritt informationsflöde? Varför inte lägga sig till med en politik på upphovsrättens område som blickar framåt istället för bakåt?

Och varför inte även ta ombord det nya liberaldemokratiska initiativet? Det finns nytänkande krafter inom (c) vad gäller frihetsfrågor och livsstilsliberalism. Om inte de får uppbackning och svängrum snart – då kommer även de att tröttna lämna centern för liberaldemokraterna. Så varför inte vara lite modig och ta ombord liberaldemokraterna istället?

Ett (c)-(pp)-(l)-parti skulle vara en frisk fläkt, något nytt och intressant i svensk politik. Och om centern skulle kunna bidra med en någorlunda god organisatorisk plattform och lite resurser skulle halva slaget redan vara vunnet.

Visst vore det kul? Men man skall nog inte hoppas för mycket. Centerpartiets nuvarande ledning låter hellre sitt parti gå under än att uttrycka en enda självständig åsikt gentemot resten av regeringen. Ett bondeoffer, typ.

27 kommentarer:

 1. apa tycka, apa skriva27 december, 2010 19:37

  Dålig idé. Centern och Federley har visat att de kan snacka, men när det gäller så lipar man lite i talarstolen och röstar sedan som husse säger.

  SvaraRadera
 2. Centerpartiet har inte någon chans.

  Den sålde man när man svek sina kärnväljare och sålde partiet för att användas reklamagentur åt Svenskt näringsliv.

  SvaraRadera
 3. @ apa tycka, apa skriva

  Bara så länge partiledningen har ett machositiskt förhållande till regeringen. Vilket man skulle kunna ändra på.

  SvaraRadera
 4. @atas,

  Ja, grundproblemet är nog att dom har för stor respekt för vår nya landsfader Fredrik Reinfeldt. Dom kommer inte våga lämna alliansen (ska skottet komma inifrån?).

  Men om dom skulle våga, så skulle dom nog kunna bli ett hyggligt stödparti till ett liberalt part.

  SvaraRadera
 5. @ Apa... Är det inte det problemet som detta skulle lösa?

  SvaraRadera
 6. Ja, grundproblemet är nog att dom har för stor respekt för vår nya landsfader Fredrik Reinfeldt
  ------------------------
  Nej grundproblemet är att partiledning sedan länge släppt kontakten med sina kärnväljare för att istället ägna sig åt att bli skedmatade av svenskt näringsliv för att man föreställde sig att man den vägen skulle kunna tävla med moderaterna.

  Centerpartiet har alltid varit ett utpräglat landbygdsparti och som väljarna har partiledningen sålt och dom kommer inte tillbaka.

  SvaraRadera
 7. Det löser sig när Micke fått tvångskommendera ut folk till manuellt arbete på fälten igen. Då får vi bönder igen. Och centern får väljare.

  SvaraRadera
 8. Det skulle gå att BÅDE värna om sina lågutbildade äldre väljare i glesbygd OCH vara marknadsliberala (utan att bli en megafon för Svenskt Näringsliv).

  SvaraRadera
 9. Micke: I valet 2010 ökade Centern i precis de distrikt där man var tydligast i sin liberalism, och i valet 2006 vann man nya väljare på precis de liberala frågorna.

  Med undantag för en märklig flört med kommunismen på 70-talet och med nazismen på 30-talet har Bondeförbundet/Centern varit ett tydligt småbrukar/småföretagar-parti: motståndare till centralism och för självförvaltning.

  Både ekonomisk frihet, livsstilsliberalism, och förbud för överheten att kränka folks integritet, kommer ur denna misstänksamhet mot centralisering och storskaliga lösningar.

  SvaraRadera
 10. Svenskt Näringsliv representerar marknaden - så att vara marknadsliberal är i stort sätt samma sak som att säga att man tycker Svenskt Näringsliv ska ta över totalt.

  Något som de tycks lyckas med ändå.

  "Marknaden" är manipulerad. Det är svårt att inte ta sig för pannan när folk inte ens fattat det.

  Multinationella företag som utgör de största aktörerna på marknaden är
  lika demokratiska och öppna som Stalin.

  Att låta dessa få fritt spelrum är lika intelligent som att vilja införa diktatur.

  Vem är det som vill införa stasiövervakning för att bevaka sina ekonomiska intressen?

  SvaraRadera
 11. Anonym,

  det är av den anledningen GM har gått i konkurs?

  SvaraRadera
 12. Det är anledningen Kina äger Volvo.

  SvaraRadera
 13. Underbar ide, Hax

  SvaraRadera
 14. Dagen Sverige får ett liberalt parti i Riksdagen ligger efter en intern väpnad konflikt i Europa har skett.

  SvaraRadera
 15. Att vara liberal idag i Sverige är att tillåta de invandrade muslimerna att ta sig vilka friheter som helst och med den definitionen är Vänsterpartiet mest liberalt följt av Miljöpartiet

  SvaraRadera
 16. Eftersom Moderaterna blir alltmer likt Socialdemokraterna finns det ingen förklaring till åderlåtningen av Kristdemokraterna och Centern till Moderaternas fördel. Däremot finns det en psykologisk sådan, folk gillar en vinnare och att vara på det vinnande laget. Var rösten slutligen hamnar på valdagen är dock mer diffust.

  Med sina försvinnande 6,5 promille har däremot Piratpartiet allt att vinna på ett samarbete, vilket jag också tror är Hax's egentliga syfte med detta utspel. Piratpartiet skulle faktiskt tjäna på att samarbeta med vilket riksdagsparti som helst, även med Vänsterpartiet.

  Och varför inte, V har en lång tradition av företagarfientlig kommandopolitik vilket ett av PP's hjärtefrågor "fri fildelning" kräver.

  /Johan

  SvaraRadera
 17. Är det inte i själva verket PP:s sista chans som Henrik pratar om?

  SvaraRadera
 18. Johan:

  PP behöver en ingång för att komma in i spelet. Ungefär som KD's valsamverkan med C för en massa år sedan.

  Med flera "Johan" i tråden känns det som att jag svarar mig själv ;)

  /Johan

  SvaraRadera
 19. "med den definitionen är Vänsterpartiet mest liberalt "
  Det är därför som knäppgökar som signaturen Micke kan kalla sig liberala

  SvaraRadera
 20. Centerpartiet kan aldrig bli mer än lite smygliberalt eftersom många inom partiet ligger nära socialdemokraterna och miljöpartiet. Jag hoppas och tror på KLP (Klassiskt liberala partiet) i nästa val.

  SvaraRadera
 21. En Liberaldemokrat mosar piratpartister, apropå samarbete.

  Mera blod, mera blod!


  http://ligator.wordpress.com/2010/12/27/telegrammen-fran-usa-bor-synas/

  citat från Torbjörn Jerlerup(L)

  "Fildelningsfrågorna väcker ofta de absolut sämsta instinkterna hos en del piratpartister, som likt ”cry babies” sätter sig ner på golvet och gråtande håller hårt i sin laptop och skriker ”jag vill inte betala för de filmer jag ser på och den musik jag lyssnar till, jag är pirat, jag är rebell”, så fort nån nämner ordet fildelning.
  Det var dessa piratpartistiska ”cry babies” som sänkte partiet förra valet. Sänk inte denna debatten nu, tack! (Referens: sjökorten. I say no more!)"

  SvaraRadera
 22. Till minata:

  Koncentrera dig på vad det är som gör att S har ett blysänke kring fötterna i Nybroviken istället.

  SvaraRadera
 23. HAX, man måste kräva att Centern i praktiken visar att man står för vad man säger. Det som krävs är att man lämnar regeringen och fäller den. Gör man inte det är man inte heller pålitlig och för att det ska ske måste man byta partiledare. Inget tyder på att detta kommer att ske.

  SvaraRadera
 24. Att försöka få marknadsliberalism framstå som någon sorts revolutionär undergroundrörelse som på något sätt skulle kämpa för den enskilde medborgaren är rent löjeväckande. Något som denna hyllning till marknadsliberalismen från Svenskt Näringsliv klart visar:  "Europa är på väg att genomföra den största vågen av marknadsliberala reformer sedan järnridåns fall. Det är den överraskande följden av finanskrisen. Den för också med sig en kraftig förskjutning av spelplanen för den svenska ekonomiska politiken, i synnerhet när det gäller arbetsmarknadspolitiken och ungdomsarbetslöshet."


  "Vågen av marknadsreformer som sköljer över Europa kommer därför också att hjälpa Sverige och svenska ungdomar."

  Europa blir marknadsliberalt

  SvaraRadera
 25. tool;

  - a person who is controlled by others and is used to perform unpleasant or dishonest tasks for someone else

  puppet, creature, pawn, dupe, stooge (slang), jackal, minion, lackey, flunkey, hireling, cat's-paw, creature
  slave - a person who is owned by someone

  "He became the tool of the security services."

  SvaraRadera
 26. För att något av riksdagspartierna över huvud taget ska komma ifråga för att få min röst krävs en fullständig utrensning. Samtliga som haft något att göra med utbyggnaden av övervakningsstaten, eller som befunnit sig i en position där de kunnat protestera effektivt men inte gjort det, måste bort.

  Med tanke på väljarkårens ointresse för grundläggande demokrati lär det inte hända i första taget.

  SvaraRadera
 27. Centerpartiet är för lång tid ett icke alternativ med tanke på Fendelys agerande.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.