2010-12-27

EU: Ännu en politisk härdsmälta på gång...


EU:s jordbruksstöd är ett komplett vansinne. Vill du ha bakgrundsmaterial, så läs gärna denna text som jag skrev redan för ett par år sedan.

Nu är frågan på tapeten igen. Men det ser dystert ut.

Jordbrukarna i de gamla EU-länderna vill inte släppa ifrån sig en cent. Och deras politiker står i allt väsentligt bakom dem. Inte ens normalt sett EU-kritiska partier i Europaparlamentet har alla bestick i lådan i denna fråga.

Samtidigt kräver bönderna i de nya medlemsstaterna samma villkor och lika mycket stöd som de gamla. Vilket, om man alls har jordbruksstöd, naturligtvis är ett rimligt krav. Alla skall ha lika villkor.

Men, om alla får som de vill, då blir resultatet ett ökat stöd – det vill säga att vansinnet bara eskalerar.

Sverige hade faktiskt avskaffat sitt jordbruksstöd innan vi gick med i EU. Sedan blev vi tvingade att återinföra det igen. Så svenska politiker har en någorlunda nykter syn på saken: De vill ha ett bantat jordbruksstöd och ett mer marknadsinriktat jordbruk. Men det är en direkt extrem ståndpunkt i EU...

Allt tyder på att agrarkleptomanerna istället kommer att flytta fram sina positioner. Och då får man vara glad om ens några av de värsta avarterna försvinner. (Till exempel jordbruksstöd till andra än bönder och exportsubventioner som ödelägger det lokala jordbruket i fattiga länder.)

Jordbruksstödet är idag på sisådär 50 miljarder euro och betalas av oss alla över skattsedeln.

8 kommentarer:

  1. Kan man inte anklaga agrarkleptomanerna för förberedelse till folkmord, hänga ut dem med namn och bild på webben och kräva livstids fängelse för dem? Då skulle frågan om deras skuld åtminstone kunna tas upp i den domstol som handlägger förtalsmålet...

    SvaraRadera
  2. @Anders Andersson

    Jag skriver under på det... kan du starta en webbsida där du visar oss hur vi ska gå till väga samt organisera detta via nätet.

    SvaraRadera
  3. Att undvika att återuppfinna hjulet är en god början... För närvarande handlar det arbete som LQDN utfört endast om informationspolitik, men jag tror inte att de skulle vara avogt inställda till att fler intressegrupper deltar i arbetet med sina favoritfrågor. Jag menar, om immaterialrättsliga direktiv klubbas i rådet för fiskefrågor, då är det väl tecken på att områdena hänger ihop?

    När bakgrundsmaterialet är framtaget, då kan man relativt enkelt skapa en sammanställning med mer dramatiska undertoner någon annanstans. LQDN skall inte behöva klä skott för de ståndpunkter som andra formulerar utifrån givna fakta.

    SvaraRadera
  4. Oj. Ja.

    Jordbruksstödet utgör cirka 43% av unionens totala budget varje år. Frankrike tar ungefär 27% av den budgetposten, vilket uppgår till cirka 12% av unionens totala budget. Tyskland tar ytterligare 15% vilket gör att Tyskland och Frankrike tillsammans tar över 17% av unionens totala budget. I jordbruksstöd.

    Ännu otroligare blir det om man tittar på strukturbidragen och bidragen för regional utveckling. Unionen sponsrar ett par tre hundra sådana projekt per år. Frankrike och Tyskland får pengar för runt 30 utvecklingsprojekt var.

    Som jämförelse kan nämnas att Rumänien får 5 utvecklingsprojekt. Totalt.

    Spaniens och Irlands jordbruksbidrag har dragits ned till 8 resp. 6% av den totala budgeten för jordbruksstöd nu, tror jag, eftersom de anses tillräckligt industrialiserade i sin jordbruksverksamhet.

    Jag tycker att vi borde ställa ett ultimatum: antingen får Frankrike inget jordbruksstöd eller så skippar vi Strasbourg.

    SvaraRadera
  5. Filosofen Peter Singer (utilitarist, ja, men ofta klok ändå) menar i boken "Det liv du kan rädda" att den mest effektiva formen av välgörenhet som syftar till att rädda liv kostar 200 till 2000 dollar per räddat liv. Om man räknar med ungefär 2000 dollar per räddat liv skulle EU, om EU skippade allt jordbruksstöd och istället lade dem på att rädda så många liv som möjligt, rädda ungefär 35 miljoner liv. Okej, den mest effektiva formen av välgörenhet lär bli dyrare med tiden (då de mest billigt räddade liven snart redan kommer ha räddats, och man får övergå till mer dyrt räddade liv), men klart är att jordbruksstödets avskaffande skulle, om pengarna som frigjordes användes på ett så effektivt livräddande sätt som möjligt, rädda miljoner människor undan döden.

    Fast att jordbrukare ska kunna få statliga subventioner av ingen vettig anledning över huvud taget är tydligen viktigare för EU-politikerna än att rädda människoliv. Så märkligt. För när det handlar om att offra riktigt viktiga grejer - som våra grundläggande medborgerliga rättigheter - låter det att "rätten till liv är den viktigaste mänskliga rättigheten" (och underförstått att det är tillåtet att kränka alla andra för att upprätthålla den). Då är det minsann okej att göra vad som helst så länge det räddar liv.

    Uppenbarligen bryr sig EU mycket, mycket, mycket mer om sina jordbrukssubventioner än sina medborgares mänskliga rättigheter, och/eller mycket, mycket mer om européers liv än icke-européers.

    SvaraRadera
  6. Jag kan försäkra er att det är få bönder som vill ha detta stöd. Tror ni att de vill ha en massa "tjänstemän" som springer runt och räknar träd i hagmarkerna, mäter hur långt gräset är, när de skall så ,vad de skall odla o.s.v.
    Ansökningarna är så krångliga att de flesta lämnar över det till en LRF-konsult, självklart tar konsulten ut ett arvode.
    Dessutom finns det någor som heter tvärvillkor det betyder till exempel om någon skulle slakta hemma och gräva ner slaktavfallet i stället för att lämmna det för destruktion så ryker bidraget.Detta gäller för ull!!!
    Föreställ er villket ramaskri det skulle vara om eran hund eller katt skulle dö och ni var tvugna att fövara den så att inga andra djur kunde äta av den medan ni väntar på att något godkänt företag kommer och hämtar djuret, mot en avgift försås.
    Jorbruksstödet är främst till för främjandet av djurfabriker och nitiska byråkrater, samt i sydeuropa en källa för mutor.

    SvaraRadera
  7. Jordbruksstödet behövs för att Europa ska kunna vara relativt självförsörjande vad gäller basvaror. Att slopa jordbruksstödet skulle sålunda inte bara innebära att europeiska bönder skulle utkonkurreras och bli arbetslösa.

    SvaraRadera
  8. Det är som man alltid har sagt. Bönder har det bra. Får dom inte in säden så får dom skördebidrag och får dom in säden så kan det bli barnbidrag..

    Jodå, jordbruksstödet är t.o.m äldre än den gamla vitsen!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.