2010-12-04

Grundlagsfäst budbärarimuniteten

 Om du har en stund över så här i helgen, då vill jag rekommendera denna bloggpost med tillhörande videofilm.

Det är piratpartiets Rick Falkvinge och Anna Troberg som samtalar med Nils Funcke som är sekreterare i den statliga yttrandefrihetskommittén.

Bland annat diskuteras budbärarimuniteten – att den bör göras teknikneutral och att den bör grundlagsfästas. Intressant, framåtblickande och tänkvärt.

7 kommentarer:

 1. Spioner som överför information är också en slags budbärare.
  Grundlagsfäst deras immunitet.

  SvaraRadera
 2. Spioneri är en helt annan sak.

  Nej, klart att i normalfallet bör budbärarimmunitet skyddas. Som källskydd för tidningar.

  Och varför blir Bildt o hans gelikar så upprörda över att diplomatskvaller och div i princip öppen info också de facto blir offentlig?

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/12/wikileaks-och-sakerheten-replik.html

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt klart med du Lars-Erick när det gäller budbärarimmunitet på nätet!


  Däremot tror jag att du liksom alla andra vet precis varför Bildt plus vänner inte vill att deras kommunikation ska komma ut. Det är ju för att de säger olika saker internt och externt! De ljuger för sina folkvalda helt enkelt!

  SvaraRadera
 4. Nu handlar det om USA som bedriver spioneri mot andra länder på Hillary Clintons uppmaning och det ligger då i alla länders intresse att avslöja den brottsligheten.

  När amerikanska diplomater bedriver spioneri mot exempelvis svenska medborgare så är det de som är brottslingarna.

  Då skall svenska myndigheter skydda den som informerar om detta, inte hjälpa spionerna genom att angripa budbäraren.

  Det är allvarligare brott som Hillary Clinton begår då det handlar om att snoka fram kontokortsuppgifter och annat som kan användas i kriminella syften med stor skada som följd.

  SvaraRadera
 5. @Anonym, 04 december, 2010 17:48

  Det finns åtskilliga mil av skillnad mellan en spion och en journalist.

  I det fallet ett avslöjande av en journalist skadar ett lands nationella intressen genom att pååeka att landets säkerhetsorganisationer och diplomatkår verkar som femåringar i en sandlåda eller som spioner själva så är det i förlängningen bra för landet i fråga.

  Särskilt om det framkommer att de folkvalda satta att hantera de berörda instanserna har svikit sina mandat.

  SvaraRadera
 6. Assange har inte avslöjat något som inte var uppenbart redan innan.

  Det är det mest absurda med det här.

  SvaraRadera
 7. @Micke

  Uppenbart kanske. Men låt mig fråga dig hur din teoretiska kunskap om tynglagen förenas av att halka på en isfläck och bryta näsan mot backen?

  Jo. Alla "vet" att soldater i krig kommer bete sig smutsigt. Alla "vet" att diplomatin och det politiska spelet mellan länder är "realpolitik" och inget annat.

  Det är en stor skillnad mellan den teoretiska kunskapen och att man får veta att vår tidigare statsminister exempelvis beskrevs som en "mellanstor hund med attityden hos en stor" alt "med begränsad politisk förmåga"...eller att skattebetalarna snuvades på en affär som var riggad, värd 55 miljarder SEK.

  Chocken och smärtan är nu uppenbar hos många och som USA mycket riktigt antyder har det inneburit att folk nu är pinsamt medvetna. Både om hur illa USA's finaste betraktar dem - och hur lätt det händer att det läcker ut.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.