2010-12-03

Morgonens Wikileaks: JAS-affären m.m.

Wikileaks läckta USA-meddelanden bekräftar det alla visste, men som politikerna har försökt sopa under mattan: Sverige blev grundlurat, när vi försökte sälja JAS-plan till Norge.

Sedan är den här rätt häftig "Afghanistans vicepresident Ahmad Zia Massoud stoppades och förhördes i Dubai i oktober 2009 efter att ha landat med 52 miljoner dollar (360 miljoner kronor) i kontanter, framgår av Wikileaks-dokument som Guardian tagit del av."

19 kommentarer:

 1. Bra marknadsundersökningar som föregått byggandet av svenska stridsplan...not!

  Nog för att spetsteknologi av den här typen skapar synergieffekter på arbetsmarknaden (Staten är god), men herre jisses...har dom sålt ett enda plan? På riktigt, alltså? Det verkar mest vara byteshandel dom lyckats åstadkomma.

  Var det bara i och med JAS Sverige fick för sig att kränga plan till omvärlden? Plan som ingen vill ha. Lysande affärsidé.

  SvaraRadera
 2. LD tror att denb korporativa staten Usa säljer flygplan på riktigt.

  SvaraRadera
 3. Försvarsindustrin är det enda där du kan få en bred enighet i riksdagen om att trycka in mängder med skattepengar till forskning/tillverkning. De borgliga hade aldrig gått med på att göra det för en satsning på tex grön teknik, de hade motsatt sig allt annat då det satt konkurrensen ur spel.

  Det är enda skälet till att vi tillverkar stridsflygplan numera.

  SvaraRadera
 4. Tror o tror. Obummer smög igenom den historiskt största stridsplans- och vapenaffären med Saudierna genom tiderna.

  60 miljarder dollar var affären värd i alla fall. Om USA sen får betalt i saker dom behöver och är nöjda så har dom ju i alla fall tjänat på det.

  Vad kan Sverige tänkas tjäna på att byteshandla flygplan med Tjeckien? Fri tillgång till ölrecept?

  SvaraRadera
 5. Grön teknik är olönsam och ingen spetsteknologi.

  SvaraRadera
 6. @e/LD: Jodå, några stycken, bland annat till sydafrika. Men "som av ett under" så bestämde sig plötsligt LKAB för att köpa nya malmvagnar, en miljardaffär, tillverkade i surprise.. Sydafrika. Vagnar som sedan sprack i den Norrbottniska kylan och LKAB tvingades panik-ersätta dem av nytillverkade vagnar av den gamla svenska modellen.

  Av: Gruvgubbe

  SvaraRadera
 7. ...bygga stridsflygplan har åtminstone potential att vara enormt lönsamt om man bara bygger saker som folk vill ha.

  SvaraRadera
 8. @Glatt Anonym: menar du att LKAB:s "köp" var byteshandel? Flygplan mot malmvagnar? Jag hajjar inte riktigt.

  SvaraRadera
 9. e/LD, det har aldrig handlat om att det är lönsamt eller ej. Det handlar om ideologi (med en del konstiga hål då).

  Men sett till lönsamhet, så hade grön teknologi med all säkerhet varit mer lönsamt än att tillverka stridsflygplan och sedan försöka kränga dem. Och vi hade också fått något vettigare ut av det.

  "bygga stridsflygplan har åtminstone potential att vara enormt lönsamt om man bara bygger saker som folk vill ha." Har du ens läst vad HAX länkade till? Att sälja krigsmateriell handlar om så mycket mer än att ha den bästa produkten....

  SvaraRadera
 10. e/LD, nu var det ju inte jag som drog upp malmvagnarna, men de flesta större affärer av detta slag brukar kräva motköp.

  Ytterligare ett skäl till att satsa på tex grön teknologi istället.

  SvaraRadera
 11. Jag gissar att Sydafrika är bra på att bygga malmvagnar, om dessa sedan klarar av ordentlig kyla, det är en annan fråga.

  SvaraRadera
 12. Gripen byggdes för att försvara Sverige mot Sovjet och arméerna i Sovjets lydstater, framförallt Östtyskland. Sovjet hade en enorm armé och flygvapen och då behövde vi många flygplan för att försvara oss, så många att det skulle bli billigare att tillverka dem själva i den flygindustri som vi redan hade än köpa dem från ett annat västland.

  När vi byggde egna flygplan kunde vi dessutom bygga dem precis som vi ville ha dem och det vart ett mycket bra flygplan. Som tur var kollapsade Sovjet och vi behövde inte längre ett lika stort försvar.

  När Svenska staten slutade utöka mängden gripenplan och även skrotade Viggen innan de flygplanen var utslitna och omoderna vart det viktigare för Saab att exportera Gripen. Varje exportkund ger även en part till att dela kostnaderna för vidareutveckling och underhåll med.

  Nu är vi på väg in i en ny era där Kina med flera utmanar USA:s ekonomiska dominans, USA och delar av EU riskerar att begå finansiellt självmord och konkurrensen om olika fysiska resurser hårdnar. Samtidigt har Rysslands demokratisering ännu inte lyckats och de tenderar att styras som ett maffiasamhälle som bara får fart på ett fåtal industrier, framförallt energiexport och nu försöker de få fart på sin militärindustri.

  Vi riskerar att få en epok med ett ganska kraftlöst USA och EU och enorm press på alla ekonomier och en vartefter desperatare jakt på olja, naturgas, kol, dricksvatten, jordbruksmark och om det investeras för lite även tillgång till effektiva industrier. Allt detta går att lösa tekniskt om man investerar långsiktigt i stället för att konsumera men det är ett svårt val när idealet är att maximera konsumtionen och människor förväntar sig att deras besparingar, fonder och pensioner innehåller ett värde samtidigt som mycket av det förefaller vara pyramidspel.

  Med en risk för nya konflikter samtidigt som det är resursbrist gäller det att rusta mot de som utpressar och vill stjäla "lebensraum" men inte rusta för mycket eftersom det skadar produktiva investeringar och konsumtion som vi måste ha för att må bra och känna oss fria.

  När resurserna sinar är det bra med bra och billiga flygplan som Gripen. Jag tror Gripen är ett arv från kalla kriget som kommer att göra nytta under nästa epok av konfliktrisker.

  SvaraRadera
 13. @e/LD:Inte normal byteshandel, snarare motköp. Med facit i hand kan man lite överdrivet säga att sverige självt betalade sydafrikas räkning för JAS-planen.

  På 90-talet LKAB hade behov av nya malmvagnar, de gick den vanliga vägen med anbud osv.. Men samtidigt pågick sveriges försök att sälja JAS. Helt plötsligt så gick LKAB ut med att sydafrikanska Transwerk hade den bästa vagnen och beställningen gjordes efter en alldelens för kort och inte alls problemfri testperiod. Detta var under slutet 1998.

  De följande åren, allt eftersom vagnarna levererades bestod mest av problem för LKAB med vagnar där bromsar frös och med sprickbildningar i vagnarna. Banverket fick nog också en del problem eftersom dåliga rälsfordon oftast också innebär ökat rälsslitage och i värsta fall skador på järnvägen. Dessutom lastade inte vagnarna de 100 utlovade tonnen.

  Nya malmvagnar måste tas ur trafik
  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article232080.ece

  2004 tvingades LKAB bryta kontraktet med Transwerk (vilket troligen också medförde kostnader), Kockums i Malmö fick då tillverka ett 100-tal vagnar av den gamla 80-tons modellen som fått rulla temporärt under tiden det tog för LKAB att ta fram egna specifikationer för en ny 100-tonnare, dessa togs fram och tillverkades av ett konsortium mellan notvikens verkstad i Luleå (hjul), K-industrier (gamla Kockums)(chassie) och en grupp verkstadsföretag i Kiruna (montering och detaljer). Hela affären har handlat om 750st malmvagnar med ett ordervärde kring 1,5 miljarder, men med de sydafrikanska äventyren så har nog äventyret kostat långt LKAB mycket mer.

  LKAB sätter svenska malmvagnar på spåret
  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article37625.ece

  Mycket mer info hittar du på nätet genom nyckelorden LKAB, malmvagnar, Transwerk, "Kiruna Wagon" och sydafrika.

  Av Densamme

  SvaraRadera
 14. Wikileakkällan Bradley Manning avslöjas nu som en homofil som är missnöjd med DADT i det amerikanska försvaret.
  Han kommer att trivas i ett amerikanskt fängelse.

  SvaraRadera
 15. Om politiker tror sig ha chans på makt i 20-30 ÅR, så ger de makt till alla som säkerställer att det praktiskt BLIR så, om politiker byts ut som miljöpartister så blir inte risken för maktgalenhet lika stor.. Vem vågar köpa amr nu utan att riskera bli anklagad för att vara sönderkorrumperad??

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Vem är överraskad? Vem trodde att vapenhandel INTE bestod av fuffens, mutor och ömsesidigt ryggkliande?

  SvaraRadera
 19. Sverige blev blåsta endast av sin egna naivitet. Jag hade också valt F-35, alla affärer Sverige försöker sig på med sitt JAS blir ju misslyckade. Regeringar världen runt kanske inte känner sådär enormt stor trygghet i att köpa vapen från ett land som lilla Sverige med en s.k "neutral" politik...man kanske skådar igenom hyckleriet och nöjer sig med lite missiler.


  Lägg ner skiten JAS och sluta lipa. Norge kan dessutom som vilket annat land som helst behandla Sverige hur dom vill, dom allvarligaste konsekvenserna blir en lite sur mening i nån svensk blaska.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.