2010-12-24

Om rättssäkerhetenSå här i julhelgen, när folk har tid att titta, tänkte jag lägga upp en favorit i repris – TV8-reportaget Rätten och rättvisan. Det visades i tv första gången i mars 2006, men är precis lika aktuellt i dag.

Dels känns ämnet viktigt i dessa tider, då vi till och med har en justitieminister som funderar högt om att straffa folk på blotta misstanken och om skamstraff. Tider då de medborgerliga fri- och rättigheterna steg för steg urholkas. Tider då makthavarna tycks uppfatta rättsstatens principer som störningsmoment.

Dels har rättsfallet mot Wikileaks talesman Julian Assange satt det svenska rättsväsendet i blixtbelysning. Kan man lita på det? Eller är det så politiskt styrt att rättssäkerheten, i vissa fall, kan vara hotad?

Man kan också fråga sig om till exempel politiskt tillsatta nämndemän från (sd) verkligen kommer att ge människor med utländsk bakgrund en rättvis rättslig prövning. (Detta som ett ovanligt tydligt exempel – man kan lätt finna fler kombinationer mellan partipolitik och brott som kastar en skugga över opartiskheten.)

[Direktlänk]

22 kommentarer:

 1. Japp, kommer en moderat straffa en fattig snattare och fria en rik manschettebrottsling, och kommer en vänsterpartist att straffa en rik manschettebrottsling men fria en fattig snattare? Det är frågan.

  Men hur gör en sosse?

  - Jo han sticker upp fingret i vädret och ser varåt det blåser. Emellanåt ser sossen till att sno åt sig så mycket h*n kan medan h*n sitter vid makten.

  SvaraRadera
 2. Sedan kan man ju ifrågasätta om politiskt tillsatta nämndemän från vänstern ger invandrare en rättvis prövning. Rättvis för offret alltså.

  Sedan kommer högermänniskor att döma milt när det gäller integritetsbrott om tex ngn brutit mot postsekretessen.

  SvaraRadera
 3. "Sedan kan man ju ifrågasätta om politiskt tillsatta nämndemän från vänstern ger invandrare en rättvis prövning. Rättvis för offret alltså."
  I de flesta fall ser den dominerande PK-ismen nog till att romer och muslimer hellre frias än fälls

  SvaraRadera
 4. Men gah... säg inte att de "politiskt inkorrekta " dundertrollen har hittat hit också. Stick till valfri rasistsajt/amatörmässig SD-kverulantblogg och tjata om era eviga muslimer istället, va?

  SvaraRadera
 5. "I de flesta fall ser den dominerande PK-ismen nog till att romer och muslimer hellre frias än fälls"

  Ha!

  Har du någonsin besökt en svensk tingsrätt? De är betydligt bättre på etnisk rensning än alla sverigedemokrater tillsammans.

  SvaraRadera
 6. När ska du göra en ny film/reportage Hax?

  SvaraRadera
 7. Har du någonsin besökt en svensk tingsrätt? De är betydligt bättre på etnisk rensning än alla sverigedemokrater tillsammans.

  Där är du och Jan Gillou överens och jag instämmer!

  Det var som SD:s våldtäktsstatistik, de peka på att många invandrare blev dömda för våldtäkt, men inte ett ord om att invandrare lättare döms för brott.

  SvaraRadera
 8. Jag lär mig aldrig att stava till Jan Guillou

  SvaraRadera
 9. Att invandrare lättare döms för brott beror på att invandrare har lättare att begå brott.
  Terroristbrott begås dessutom uteslutande av muslimer liksom gruppvåldtäkter, mångmiljonfiffel med hemassistans och tjuvnadsbrott där iofs muslimer tävlar med zigenare och östeuroper.

  SvaraRadera
 10. Nej, terrorbrott i Europa begås nästan uteslutande av icke-muslimer. Läs statistiken!

  SvaraRadera
 11. Redo:

  I mån av tid skall jag försöka göra en del reportage och minidokumentärer på 5-10 minuter och lägga upp här på bloggen. Och få lite fart på podcastandet igen...

  SvaraRadera
 12. Sitter och försöker lösa ett julkorsord: Lodrätt 9Egendomsutjämnarexpert på 8 bokstäver, börjar på z och tredje bokstaven g.
  Någon som vet?

  SvaraRadera
 13. I Sverige är det uteslutande muslimer som dömts för terrorbrott och vad det gäller Europa, för att inte tala om världen i sin helhet så har muslimer stått för de överlägset flest dödliga terrorattackerna under 2000-talet.

  Ut med de radikala muslimerna från Europa

  SvaraRadera
 14. För när nazister dödar svartskallar och journalister, när lasermän skjuter folk, när knepiga typer spränger skatteskrapan och när kravallvänstern stoppar politiska möten då räknas det inte som terrorism, eller..?

  SvaraRadera
 15. Av (sd)-kommentarerna i denna tråd kan man dra slutsatsen att (sd) tycker det är OK att urholka rättssäkerheten och att undergräva rättsstaten (som är ett av den västerländska civilisationens fundament) bara för att kunna jävlas med utlänningar.

  Man får väl tacka för klargörandet.

  SvaraRadera
 16. Henrik Alexandersson:
  Nej vad "Sd-kommentarerna" visar är att politiskt tillsatta nämndemän från samtliga partier riskerar att urholka rättssäkerheten, och inte bara från Sd som ännu inte fått chansen att "jävlas med utlänningar", vilket bland annat din film som gjordes långt inan Sd-nämndemän kom i fråga pekar på. Kanske är det helt enkelt så att "Sd-kommentatorena" är trötta på att bära hundhuvudet för allt som anses vara fel i samhället. När det gäller statistiken rörande terrorbrott är det ganska löjligt att jämföra baskiska separatister som krossar fönsterutor på lokala myndighetsbyggnader med islamistiska självmordsbombare som mördar hundratals pendlare, tycker ni inte?

  SvaraRadera
 17. I kampen mot islamska terrorister och deras medlöpare skall givetvis inte sedvanliga civila rättsregler gälla utan krigslagar med militärtribunaler.
  Det finns fängelser på såväl Guantanamo som i Östeuropa som är beredda att ta emot både islamister och Assange.

  SvaraRadera
 18. Vad de svenska kommunisterna, men ännu inte sverigedemokraterna, har fattat är att de själva är de första som kommer att spärras in om det skulle behövas. Sverigedemokraterna borde vara väldigt angelägna om att försvara rättssäkerheten. Men det har de inte vett till.

  SvaraRadera
 19. Precis så, Anonym 18:06. Men makt korrumperar.

  SvaraRadera
 20. Att invandrare lättare döms för brott beror på att invandrare har lättare att begå brott.

  Nej, det är stor skillnad procentmässigt på de som frias och fälls bland invandrare och svenskar. Har svårt att tro att svenskar av någon anledning blir mer anmälda oskyldigt än invandrare.

  SD är dock precis som fanatiska terrorister, de vill att vi svenskar ska va hetstiga och slåss. Att vi levt i fred är just för att vi svenskar har ett lugnt temprament och bra organiseringsförmåga.

  SvaraRadera
 21. Enligt BRÅ har 25-40% av invandrare från MENA varit skäligen misstänkta för brott och Sverige fortsätter att importera muslimer.
  Sveuarabia nästa

  SvaraRadera
 22. Nazistaset ljuger.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.