2010-12-12

Självmordsbombaren

Det är ännu tidigt, men mycket talar för att det var en självmordsbombare som försökte genomföra ett attentat i julhandeln i Stockholms city i går. Och vad jag kan förstå framförde han två skäl för att skrida till verket.

Dels ville han protestera mot den svenska yttrandefriheten – manifesterad i att vi tillåter konstnären Lars Vilks att verka fritt.

Att inskränka vår yttrandefrihet – frivilligt eller under hot – får naturligtvis aldrig bli aktuellt. Jag är dock en smula orolig för att somliga kommer att vackla på den punkten.

Dels ville attentatsmannen protestera mot den svenska truppnärvaron i Afghanistan. Det där är lite knepigare. Det är nämligen ett problem som vi svenskar har dragit på oss själva – och som nu flyttar kriget till våra gator.

Men jag är helt säker på att regeringen kommer att försöka spinna det hela till att bli tvärt om – till att detta bara är ytterligare ett skäl för våra trupper att stanna i Afghanistan.

För övrigt misstänker jag att regeringen, hemliga polisen och oppositionens hökar i smyg är lika överförtjusta som sverigedemokraterna. Detta kommer att användas som skäl för att rulla ut övervakningsstaten i ännu snabbare takt. Det kommer att göra politikerna än vårdslösare med våra fri- och rättigheter i namn av war on terror. Det kommer att användas som ursäkt för mer hemlig utrikespolitik. Fungerade inte lejonpulvret? Mera lejonpulver! Typ.

Nu gäller det att vara på sin vakt, så att inte allt går över styr.

46 kommentarer:

 1. Vithyad man skjuter dussintals i Malmö = ensam galning. Mörkhyad man dödar sig själv i #sthlmbomb = terrorist.

  http://twitter.com/#!/andersmi/status/13880105738698753

  SvaraRadera
 2. Att vår fiende verkar ha ungefär samma kompetensgrad som vår högt ärade säkerhetstjänst skulle man kunna använda som argument för att ta det lite lugnare med anti-terrorlagar i framtiden.

  På nåt sätt tror jag dock inte att politikerna kommer att resonera så.

  SvaraRadera
 3. @Morgan: Så jääkla sant!

  SvaraRadera
 4. Ärligt talat förstår jag inte hur detta kunde hända. Vi har ju FRA som skulle ta hand om oss?

  SvaraRadera
 5. Den svenske bombaren verkar ha varit av samma typ som tunnelbaneterroristerna i London: Andra generationens muslimsk invandrare, till synes välanpassad.
  Detta visar att man aldrig kan lita på muslimer ens om de bott hela sitt liv i Sverige.
  Integration funkar helt enkelt inte på muslimer.
  Nu har SD fått en mängd nya sympatisörer.

  SvaraRadera
 6. Sedan japanernas kamikazeattacker under andra världskriget är det bara muslimer som visat ett lika stort förakt för eget och andras liv.
  Något att fundera på för alla multikultidårar på vänsterkanten.

  SvaraRadera
 7. Utan att vilja bli alltför konspiratorisk så skulle jag bara vilja påpeka att detta känns väldigt vältajmat nu, i och med yttrandefrihets- och övervakningsdebatten som omgärdar Wikileaks senaste läckor. Det finns, som Henrik påpekar, statliga intressen som gagnas av det här. Jag vill inte dra på för stora växlar, men det kan vara nyttigt att åtminstone tänka tanken att någon vill visa att det visst behövs mer övervakning. Som sagt, det känns väldigt vältajmat, och bombningen var väldigt klantigt genomförd, i och med att ingen utöver gärningsmannen dog. Eller var det skickligt?

  SvaraRadera
 8. @Jack: Vältajmat? Inte alls. Tänk er en självmordsbombare tre veckor innan valdagen 2010. Det hade varit vältajmat.

  Inte för att inte SD jublar sig hesa just nu, men det hade kunnat vara mycket värre.

  SvaraRadera
 9. Reinfeldts usla ledarskap kommer att lyfta SD till 10%.

  Som ett mirakel undgick vi ett terrorattentat som kunde ha dödat uppåt hundra julhandlande svenskar. Och vad blev statsministerns kommentar på presskonferensen idag som kännetecknades av en enda sak - svaghet i en svår stund:

  "DETTA ÄR OÖNSKAT"

  Följt av: "vi ska inte dra förhastade slutsatser" (nähä, så den logiskt självklara slutsatsen ska tystas ner och förringas.)

  Hur i h-e kan man vifta bort detta med ett ord som oönskat.

  För Reinfeldt är det tydligen viktigare med taktispel för att "inte gynna SD" än att visa ledarskap i denna svåra stund.

  Reinfeldt spottar på de som nätt och jämt undgick döden igår.

  Att försvara den politiskt korrekta mångkulturen är tydligen ett prestigeprojekt som står över alla andra hänsyn.

  Söndertrasade och lemlästade kroppar av svenskar på våra gator och torg är ett offer som härskaren i bunkern i Rosenbad gärna gör.

  M gör samma misstag som S när de vägrade att dra rätt slutsatser av Palmemordet. Resultatet blev mordet på Anna Lind.

  Nu vägrar M att dra rätt slutsatser. Snart kommer ett hundratal vanliga svenskar att få lida för denna blindhet.

  SvaraRadera
 10. @ Anonym 12:52

  ” Den svenske bombaren verkar ha varit av samma typ som tunnelbaneterroristerna i London: Andra generationens muslimsk invandrare, till synes välanpassad.
  Detta visar att man aldrig kan lita på muslimer ens om de bott hela sitt liv i Sverige.
  Integration funkar helt enkelt inte på muslimer.
  Nu har SD fått en mängd nya sympatisörer.”

  Man kan heller inte lita på kristna människor, politiker, bankmän, målare, städare, skådespelare, butiksbiträden, poliser, brandmän, elektriker, tjänstemän, män eller kvinnor. Din slutsats är i princip att man inte kan lita på människor. Att du inte förstår konsekvensen av ditt resonemang är en annan sak.

  SvaraRadera
 11. @ Emma

  ” Som ett mirakel undgick vi ett terrorattentat som kunde ha dödat uppåt hundra julhandlande svenskar. Och vad blev statsministerns kommentar på presskonferensen idag som kännetecknades av en enda sak - svaghet i en svår stund:”

  Mirakel? Snarare inkompetens från idioten som sprängde sig själv i luften. Möjligheten kommer alltid att finnas för någon enskild idiot att döda flera hundra, julshoppande eller inte, människor. Det finns inget sätt att ta bort den möjligheten.

  "DETTA ÄR OÖNSKAT"

  Och du håller inte med? Detta är den perfekta kommentaren att ge i dagsläget. Vad hade du förväntat dig?

  ” Följt av: "vi ska inte dra förhastade slutsatser" (nähä, så den logiskt självklara slutsatsen ska tystas ner och förringas.)”

  Den logiskt självklara slutsatsen är faktiskt att man inte ska dra förhastade slutsatser. Genom att lyfta upp den så kan man per definition inte förringa den.

  ” Hur i h-e kan man vifta bort detta med ett ord som oönskat.”

  För att det är oönskat? Att enbart konstatera att något är oönskat innebär inte att man försöker vifta bort något. Tvärtom visar man att det rör sig om något oönskat genom att just säga så.

  ” För Reinfeldt är det tydligen viktigare med taktispel för att "inte gynna SD" än att visa ledarskap i denna svåra stund.”

  Att visa bra ledarskap är att inte dra förhastade slutsatser. Att vara en bra ledare förutsätter en bra taktisk förmåga.

  ” Reinfeldt spottar på de som nätt och jämt undgick döden igår.”

  Nej. Han konstaterar det uppenbara och den logiskt självklara slutsatsen.

  ” Att försvara den politiskt korrekta mångkulturen är tydligen ett prestigeprojekt som står över alla andra hänsyn.”

  Fast nu konstaterade han endast det uppenbara och uttryckte den logiskt självklara slutsatsen.

  ” Söndertrasade och lemlästade kroppar av svenskar på våra gator och torg är ett offer som härskaren i bunkern i Rosenbad gärna gör.”

  Det där är ett bra exempel på en förhastad slutsats.
  ” M gör samma misstag som S när de vägrade att dra rätt slutsatser av Palmemordet. Resultatet blev mordet på Anna Lind.”

  Tillåt mig att småle.

  ” Nu vägrar M att dra rätt slutsatser. Snart kommer ett hundratal vanliga svenskar att få lida för denna blindhet.”

  Jaså? Så vitt jag vet har de inte haft tillräckligt lång tid för att hinna dra ”rätt” slutsatser angående detta fall. Det kan ha något att göra med att fallet fortfarande utreds och diverse andra fiender till förhastade beslut. Ska man tolka din sista mening som ett hot? Eller vore det en förhastad slutsats?

  SvaraRadera
 12. Alldeles klart är det så att tar man in invandrare så kommer några av dom vara galna, på samma sätt som några av alla utvandrande svenskar säkerligen är galna.

  Ska vi då hindra all invandring för att inte få några galningar, måste vi per samma logik tvinga alla att utvandra så att vi blir av med dom galningar vi redan har.

  SvaraRadera
 13. De behöver ju inte ens skada folk för att vinna ... lite misslyckade attentat och så vipps har vi dödat det fria samhället själva.

  SvaraRadera
 14. HAX, nu ska vi inte vara sådana.

  Jag är övertygad om att regeringen pressat igenom FRA och dylikt för att deras uppfattning är att de är nödvändiga (vilket jag tycker är fel och integritetskränkande). I så fall tycker de nog att det här bombattentatet är ett tråkigt bevis på att de har rätt, och kommer fortsätta på samma väg (vilket jag tycker är ännu mer fel).

  I ditt inlägg låter det mer som att de vill få igenom övervakningslagar bara för att jäklas och nu får de möjlighet att införa fler, bara för att jäklas.

  SvaraRadera
 15. Vad är nästa steg?

  Skulle Riksdagshuset råka i brand a la Berlin 1933 så behöver man inte vara Einstein för att räkna ut vilka det skulle gynna.

  SvaraRadera
 16. Kom ihåg att Säpo inte längre får ge FRA några spaningsuppdrag. Det var ju en av punkterna som ingick i FRA 2.0. Kanske får vi snart höra detta argument från FRA-förespråkarna: -Se där, alla foliehattar, så går det när ni får bestämma!

  Så det är nog en riktig lågoddsare att polisen inom kort kommer att återfå den möjligheten. En utredning utförd av Runar Viksten, FRA-domstolens ordförande, ska enligt uppgift i det närmaste vara slutförd. Nu kommer fru Ask att skynda på processen.

  Jag skulle tro att den polisiära avdelningen i FRA-shoppen kan öppna i närtid. Extrema händelser brukar föranleda skyndsamma åtgärder. "Och den här gången ska inte integritetsstollarna få sätta käppar i hjulet", tänker nog såväl Reinfeldt, Tolgfors som Ask.

  SvaraRadera
 17. Det klart som korvspad det kommer gå överstyr - med råge och mer därtill dessutom. Mänskligheten har en monumental förmåga att inte lära av det förgångna och en trångsynthet av sällsynt slag.
  Det är mer eller mindre givet att den sammantagna effekten av ALLT som pågår numera i världen håller på att utökas och nästas samman till en STOR snöboll som bara helt nyligen börjat rulla nedför backen. Slutet är inte ens inom synhåll ännu. Det bästa vi kan hoppas på är att mildra effekten när den kritiska massan är nådd - inte mer.

  SvaraRadera
 18. Det förfärliga är inte själva terrordådet. Även om det dött ett hundratal människor i denna attack så får vi inte glömma att det hemskaste av allt är att Sverigedemokraterna nu kan gynnas. Det är värre än allting annat, inklusive människoliv och själva terrordådet. Vi måste tänka på barnen!!!!

  SvaraRadera
 19. Nedsmetning, påklistring, lägga ord i mun, övertolka,... vaffö jö di på dette vise?

  En objektiv betraktelse ger vid handen att fascismen är betydligt snällare, ja.

  Kolla på Mussolini före han allierade sig med Hitler och sen fick storhetsvansinne (invadera Abessinien!!?? Jävla galning).

  Den ursprungliga Fascismen har enbart demoniserats av Kommunister och Socialister för att de verkligen åstadkom nåt för folket. Och för att Mussolini själv var Kommunist på blaskan Avanti en gång i tiden. Att lämna sanningsrörelsen gör man inte ostraffat.

  Fascismnen hade inga problem med judar i sina led som kommunisterna har. Poeter och diktare hyllas. Se D'Annunzio t.ex. Eller gör inte det förresten. :-)

  Fascismen har inte samma trackrecord på ljusår när som den "snälla" och frihetliga kommunism du hyllar vill ha det till.

  Fascismens historia är misstänksamt okänd bland gemene man. Vad kan det bero på, tro. Vilka har problemformuleringsinitiativet och har haft det i decennier? Jo, socialister och kommunister.

  Objektivitet handlade det här om för den som nu händelsevis gjort sig beredd att börja smeta slagord med den stora feta, klabbiga penseln.

  SvaraRadera
 20. Det positiva med terrordådet i Stoxkholm är att Sverige nu är en värdelös muslim färre.

  SvaraRadera
 21. Jag tror inte att Vilksspåret var ett tillräckligt skäl för dådet, utan det pågående härnadståget med svensk inblandning vid Hindu Kush var det som avgjorde.

  I själva verket är nog Vilks och yttrandefrihetsspåret tillkommet enbart för att provocera fram en oproportionerlig reaktion, enligt känd Al-Qaidisk jiu-jiutsu-taktik.

  Det är väl stor fara att den taktiken går hem igen. Åtminstone att döma av kommentarerna.

  SvaraRadera
 22. "Vithyad man skjuter dussintals i Malmö = ensam galning. Mörkhyad man dödar sig själv i #sthlmbomb = terrorist."


  ja, för att han i malmö var en ensam galning, medans han i sthlm var tränad av al qaida.

  sen så är jag mer rädd för han i malmö, han dödade ju faktiskt några, han i sthlm begick ju bara självmord på allmän plats

  SvaraRadera
 23. Nån libertarian som kan ta et snack med kollegan LD.

  Han har tydligen fått dålig kebab nånstans idag.......som gett honom yrsel.....

  SvaraRadera
 24. Vi har här i Sverige icke-muslimer som, trots officiella fördömanden, välkomnar dådet för att berättiga sitt självpåtagna martyrskap.

  Kombinationen av dessa och en klåfingrig, övervakningskåt regering pekar inte mot en ljusnande framtid.

  HAX avslutning känns viktig:

  Nu gäller det att vara på sin vakt, så att inte allt går över styr.

  SvaraRadera
 25. @Erik Gertkvist: Jag tänkte inte så mycket på SD som på de som vill utöka övervakningen och tysta Wikileaks.

  SvaraRadera
 26. Detta kommer troligen användas som argument för att FRA, skall få övervaka inhemsk trafik och plocka bort ".se" ur sitt magiska filter.

  Sånt här skulle aldrig hänt om FRA fått övervaka allt och alla hela tiden. Eller om främmande makt fått ta del av våra privata konversationer. O_o

  SvaraRadera
 27. e/LD är fascist det har vi alla vetat hela tiden. han är uppenbart olycklig man

  SvaraRadera
 28. @ Petrus

  ” ja, för att han i malmö var en ensam galning, medans han i sthlm var tränad av al qaida.”

  Så du menar att Al Qaida är ett gäng amatörer som inte ens klarar av att spränga saker i luften? Har man fått proper träning så är det inga större problem att faktiskt lyckas ha ihjäl någon person.

  SvaraRadera
 29. @fred

  "I en hälsning till sin familj ber han om ursäkt för att han ljugit om resan till ett träningsläger för terrorister:

  "Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad (heligt krig)"."

  grundade mitt uttalande på vad som stod i nyhets artikeln.

  SvaraRadera
 30. Konstigt att inte FRA hade pejl pa det har. Kanske det beror pa att overvakning av medborgare i allmanhet inte funkar mot dem som verkligen har bestamt sig for att stalla till med elande, utan endast syftar till att tysta dem som inte sitter still i baten? Ska nagon fraga Ask om det?

  -P

  SvaraRadera
 31. Sålunda lyder 18 kap. 5 § brottsbalken (här relevanta delar i fetstil):

  Den som övar olaga tvång eller olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen eller inkräkta på handlingsfriheten inom politisk organisation eller yrkes- eller näringssammanslutning och därigenom sätter yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten i fara, dömes för brott mot medborgerlig frihet till fängelse i högst sex år.

  Att hota att mörda människor för att de tillåter en namngiven och kontroversiell landsman att yttra sig, uppfyller inte det kriterierna på "brott mot medborgerlig frihet" enligt ovanstående paragraf? Hur långt måste man gå för att ett dylikt hot skall bestraffas i Sverige?

  SvaraRadera
 32. Tung replik, dock en förväntad kommentar från en anti-kapitalistisk vänsterfåne och hans fjantiga anonyma låtsaspolare (som förmodligen är han själv) som har ser hela sin historiska inbillning raseras per minut, varje dag, från morgon till kväll. Ny kunskap är alltid irriterande för monomana dogmatiker som bygger luftslott. Som libertarian har jag lust att lära mig mer om de katastrofartade ideologiernas historia så jag vet när deras försvarare sticker fram sina relativiserande trynen.

  SvaraRadera
 33. ...är det verkligen så irriterande att få kunskap om att er främste politiska motståndare och ert största politiska hatobjekt (fascismen) springer ur era egna led? Släktfejder är alltid kul att beskåda. Samma andas barn. Irriterande att hela tiden vart man än vänder sig behöva se sitt tryne i den politiska spegeln. Jag förstår er och tycker nästan synd om er. Era programmatiska omskrivningar och ständiga relativiseringar blir mer begripliga i ljuset av detta.

  SvaraRadera
 34. Försvarsmakten kände till hotet mot Stockholm City

  Bara några timmar innan bombdåden i Stockholm City skickade en Förvarsanställd en varning till en bekant. "Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där" ska det ha stått enligt TT som också säger att uppgifterna kommer från en "mycket trovärdig källa". Försvaret dementerar dock uppgifterna. – Det är den officiella kommentaren som gäller. Försvarsmakten hade ingen kännedom om några planer på det inträffade i förväg och om vi hade haft det så hade vi lämnat de uppgifterna ...

  SvaraRadera
 35. Bombningen i Stockholm var ett insider jobb av försvarsmakten för att införa en polisstat i SVerige

  SvaraRadera
 36. Givetvis och det var också därför som Försvarsmakten hjälpte bombaren att utföra detta terrordåd genom att ge honom en dålig bomb, så att han sprängde sönder sig själv och vips så var snacket om att införa polisstaten igång.

  Stockholmbombningen var ett insider jobb! Det vet vi alla.

  SvaraRadera
 37. Nu har kampanjen för INDECT börjat.

  SvaraRadera
 38. Om vi verkligen ville komma till rätta med "terrorismen" så skulle religionsfriheten avskaffas direkt och alla som tror på någonting som inte finns hjärntvättas omedelbums.

  Kristna har genom historien tagit livet av så oändligt många fler än muslimer, hinduer, buddhister, sektmedlemmar och andra galna dårar, så om rätt ska vara rätt bör de andra religionerna få en chans att komma ikapp.

  Det är ju helt förfärligt att religionskunskap fortfarande finns med i skolplanen. Om man nu tvunget måste ha med skiten så bunta ihop ämnet med historia och beta av det snabbt som f-n. En halv vecka eller så kan det högst få.


  Kurbits

  SvaraRadera
 39. Kurbits du fattar ingenting, det var personer inom svenska försvarsmakten som kände till detta innan och lät bli att varna allmänheten. Det var ett insider jobb för att kunna rulla ut polisstaten

  SvaraRadera
 40. "...Sajterna som inspirerade dådet..."

  Med feta rubriker och inom en snar framtid får vi veta att deta hela är internets fel och således måste hela internet censureras.

  Man måste ju tillstå att denna indoktrinering läggs upp på ett smart sätt. Sakta ska grodan kokas. Känns ni igen uttrycket?

  SvaraRadera
 41. Citat E/LD:Libertarian
  "Den ursprungliga Fascismen har enbart demoniserats av Kommunister och Socialister för att de verkligen åstadkom nåt för folket"


  "Fascismnen hade inga problem med judar i sina led som kommunisterna har"

  "Poeter och diktare hyllas. Se D'Annunzio t.ex."


  "Fascismens historia är misstänksamt okänd bland gemene man. Vad kan det bero på, tro. "  "Era programmatiska omskrivningar och ständiga relativiseringar blir mer begripliga i ljuset av detta"

  SvaraRadera
 42. Kan nån ge mig ett exempel på varför yttrandefrihet inte kan vara förutsättningslös?

  Kom inte dragande på de värdelösa gamla exmeplen terrorism, barnporr och "det brinner i biografen". De suger. Något riktigt exempel?

  SvaraRadera
 43. Inga-Britt, vad man än tycker om Sverigedemokraterna så kan du inte tycka att det är viktigare att hålla de borta från riksdagen än att hålla säkerheten på våra gator. Att du dessutom säger att det är viktigare att hålla Sverigedemokraterna borta än att rädda människors liv gör mig ärligt talat riktigt orolig, hoppas inte fler tycker som dig..

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.