2010-12-30

Terroristerna

Det råder terrorfeber. Vilket inte är svårt att förstå. Det är ett problem om folk spränger sig till döds på platser där andra kan skadas. Och det är allvarligt om det finns människor som planerar walk trough skjutningar på tidningsredaktioner eller andra platser. Helt uppenbart kan vi inte ha det på det viset. Frågan är dock vad vi kan göra åt det.

Man kan ju försöka med att införa en total övervakningsstat, stifta terrorlagar och inskränka de medborgerliga fri- och rättigheterna. Problemet med detta är att sådant även drabbar vanligt, hyggligt folk och att det undergräver vårt öppna, fria, demokratiska samhälle. Plus att det inte alls är säkert att det fungerar. (Enligt polisen var tillslaget i Danmark resultatet av traditionellt spaningsarbete, inte av massövervakning.)

Alternativet är att titta närmare på vilka det är som är beredda att delta i terrorhandlingar och varför. Men då måste man försöka freda sig från de värsta förenklingarna.

Ja, det finns fundamentalistiska, islamistiska ledare som hatar oss, vår frihet och livsstil. Det har en enkel förklaring. Frihet och mångfald är virala fenomen som hotar klaner och traditionell maktstruktur på vissa platser. Och den religiösa självbilden.

På samma sätt finns det religiösa ledare i den "kristna världen" som har ungefär samma problem med det fria, öppna samhället.

Och så har vi en grupp arga, unga (ofta) män som upplever att världen är emot dem. De köper förenklade lösningar och grumliga svar och de riktar sin frustration mot "de andra". (Inte helt olikt Sverigedemokraterna, faktiskt.)

I arabvärlden kan de lätt bli byten för religiös och våldsinriktad fundamentalism, helt enkelt på grund av sin rent fysiska närhet till sådana krafter.

Men de svenskar, britter och tyskar som faller in på något slags terroristbana? Deras familjer har ofta flytt eller i vart fall flyttat från länder med islamistiska förtecken till ett tämligen icke-religiöst land. Och nästan alla muslimer gillar läget. De förstår att i Sverige lever man efter svenska lagar och att religion mest är en privatsak i vår del av världen.

Är det kanske något här, i vårt samhälle som formar dem till terrorister? Det finns skäl att anta att så är fallet.

Så här: Ditt namn, din hudfärg eller din religion gör att du får svårt att få ett jobb. Du kan som regel inte bo med andra svenskar, utan är hänvisad till satelitstäder som i stort sett saknar kultur, nöjen, krogar och kommersiella fröjder. Vissa politiska krafter utpekar dig ständigt som potentiell tjuv, våldtäktsman, könsstympare och familjeförtryckare. Du kanske har kvar släkt och vänner som oskyldiga drabbats av våld eller ond bråd död på grund av västliga krig med allt mer diffusa skäl i ditt hemland. Du känner myndigheternas ögon i nacken, inte på grund av att du har gjort något utan på grund av vem du råkar vara. Vardagen är fylld med tillfällen då du särbehandlas eller blir utpekad bara för att du är du.

Därmed inte heller sagt att offermentalitet vare sig är rätt eller lämpligt. Det är något som de flesta människor upplever som förnedrande och som de försöker freda sig från.

De psykologiska effekterna är inte svåra att förstå. De är rent av förutsägbara.

Vad händer när man på detta sätt exkluderar människor ur ett samhälle? Svaret är givet. De drivs in i andra gemenskaper. Och det är nu de riskerar att bli offer för religiösa fundamentalister som gör allt för att förvrida huvudet på dem. Ibland med förfärande resultat.

Det hela har stora likheter med "klassiska" kulter. Läs till exempel om 80- och 90-talens krig mellan religiösa (och andra) kulter  och "deprogrammerarna". Där finns mycket att lära. Inte minst om hur unga människor fastnar i kulternas garn. Och jag måste säga att vårt samhälle tycks göra allt för att underlätta för vår tids islamistiska kulter att snärja lärjungar.

Och när terrordåd sker eller planer på terrordåd avslöjas, då förstärks den negativa spiralen.

Jag har få förhoppningar kvar om att vi, inom rimlig tid, kommer att få ett öppet, tolerant leva-och-låta-leva-samhälle där alla ses som individer och bedöms utifrån sina handlingar och meriter. Därmed är jag även rätt dyster vad gäller utvecklingen. Vilket är väldigt frustrerande.

55 kommentarer:

 1. Tja, de enda terrorister som är beredda att dö för att mörda oskyldiga är muslimerna så utvisning av samtliga muslimer i Europa skulle lösa problemet.

  SvaraRadera
 2. @ Anonym 18.31: Glömmer du inte något där?

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt bra bloggpost som sätter fingret på de två viktiga punkterna, varför vårt samhälle fostrar terrorister och varför vi inte kan lösa problemet med hårdare tag. Skulle vi lyckas få in detta i folks medvetande så skulle även jag våga hoppas på någon form av framsteg för det fria samhället.

  SvaraRadera
 4. Du "Anonym" läste du blogginlägget? Kanske du ska försöka igen och sedan tänka efter lite.

  Där efter ska du kanske kolla in Europol's terrorist rapport fundera hur det du nyss skrev passar in med att 1 av 294 terrorist atttacker är islamiskt motiverade medan 4 är "right-wing"

  Gott nytt år

  SvaraRadera
 5. @ Anonym 18:31: Etnisk rensning? Har vi inte prövat det förr? Gick det bra?

  SvaraRadera
 6. Ja vad ska vi göra åt det?

  Du sa "Helt uppenbart kan vi inte ha det på det viset. Frågan är dock vad vi kan göra åt det." och antydde därmed att du hade något att komma med? Nå, vad hade du att komma med? Det syns mig att du mest talar om problemen och vad vi inte kan göra men bloggposten skulle ju handla om vad vi kan göra.

  "Helt uppenbart kan vi inte ha det på det viset."

  Stämmer. Vi kan inte ha det såhär. Det är *imho* på väg att bli värre - inte bättre (och det är naturligtvis inget önsketänkande från min sida. Tvärtom, såklart).

  Så vad gör vi? Problemet är här (många har varnat sedan 1985 och blivit utskällda för det). Var är ansvaret? Vem tar ansvaret? Var är alla miltilulturalister, tex? Kanske läge för dem att ta ansvar? Om inte de vill det - vem ska då ta det?

  Och återigen - vad ska vi göra? Vi kan inte ha det såhär.

  SvaraRadera
 7. HAX köper mediavänsterns verklighetsbild som skuldbelägger oss i västvärlden för terrroristernas handlingar:

  "Det är de förtryckta som befinner sig längst ner i samhället som reagerar på fel sätt och tar till våld mot orättvisorna i samhället, bla bla bla"

  Detta är struntprat. Nästan alla terrorister (från Bader Mainhof, till Bin Laden) har sin bakgrund inom den välsituerade medelklassen.

  Dessutom tror HAX att de islamister som bor i svenska betonggetton ser på dessa med samma perspektiv som mediaeliten under Söders takåsar. Islamisterna vill absolut inte bli integrerade med det svenska samhället. De ser sina egna bostadsområden som sina islamiserade enklaver, där de kan hålla borta den vidriga västerländska dekadensen.

  Vill man förstå islamistisk terrorism måste man sätta sig in i muslimskt tänkade innifrån. Lyssna på vad islamister säger till sina egna. De talar hela tiden om att islam ska erövra Europa och USA och att hela världen ska bli islamskt.

  Icke-muslimers liv är per definition mindre värda och de kan dödas om det är nödvändigt för att främja islam. Att ljuga för icke-muslimer om sina verkliga maktintentioner för att lura dessa är också något som islam godkänner. Detta tänkade är mycket utbrett bland muslimer och är också den korrekta tolkningen av koranen.

  Googla på "Memri" för källor.

  SvaraRadera
 8. Samtliga terroristattacker med dödlig utgång i Europa från 2000 och framåt har varit islamistiska.
  Att som E-man ekvivalera bomber mot obemannade postkontor på Korsika med Madrid och Londonattentaten är en vänsterförfalskning som förmodligen bara HAX som den anarkist han är och hans tonåriga konspirationsteoretiker köper.

  SvaraRadera
 9. Ut med samtliga muslimer från Europa så slipper iaf den världsdelen dödlig terrorism.
  Dock synd om Pakistan, Afghanistan, Filippinerna, Indonesien och Egypten som fortfarande kommer att drabbas av muslimsk terrorism.

  SvaraRadera
 10. @Anonym 20:34: Det står faktiskt i sista stycket i bloggposten, bara att läsa innantill.

  Och som han också skriver, finns det tyvärr inga skäl att hysa någon större förhoppning om att Sverige ska bli ett sådant samhälle i närtid, och vad han inte skrev rakt ut är att detta beror på att de partier som sitter vid makten är ungefär lika liberala som Josef Stalin.

  SvaraRadera
 11. Vad sverigedemokraterna inte fattar är att de göder terrorismen. Eller också fattar de det och gör det medvetet.

  SvaraRadera
 12. Mycket bra poänger, men jag skulle vilja tillägga att terrorismen med oss i västerlandet som måltavla långt ifrån alltid fostras i väst. Och vanligaste terrordåden begås fortfarande där orättvisorna är som störst, dvs länder i krig eller annan typ av oroshärd. I övrigt stämmer jag in till fullo; vi bidrar mer till terrorismen än bekämpar den genom vårt s.k. krig mot terrorismen.

  SvaraRadera
 13. Progressive Obama!30 december, 2010 21:45

  Gäsp. Trött, förutsägbar predikan fylld med pk-floskler som lika gärna hade kunna publiceras i Aftonbladet.

  HAX har tydligen inte riktigt nått punkten för eftertankens kranka blekhet ännu. Låt oss hoppas att verkligheten vinner över de ideologiska glasögonen snart.

  SvaraRadera
 14. Terrorister och fascistjävlar ? Det hänger ihop.Har alltid gjort.

  Det enda vi andra normala människor behöver göra är att förhålla oss korrekt till dom så att dom aldrig får möjlighet att börja hänga oss i lyktstolpar vilket ju är deras gemensamma och .....enda mål.

  SvaraRadera
 15. Dom roligaste fascisterna är dom som låtstas vara fruntimmer.

  SvaraRadera
 16. Att expatriera samtliga Europas mulimer är inte etnisk rensning eftersom Islam inte är en etnicitet utan snarast jämförbart med att tömma en avfallskorg.

  SvaraRadera
 17. Islam är tyvärr en religion med totalitära ambitioner (enligt de mest inflytelserika muslimska lärda som majoriteten muslimer i hela världen tyvärr ser upp till) och därför kan inte "fascismen" (islamismen, den politiska grenen av islam) utan vidare frikopplas från religionen islam som sådan. Ett första steg till att bekämpa terrorismen är att våga problematisera islam som religion och stora folkförflyttningar från muslimska länder. Arbeta förebyggande mot avsekulariseringen (islamiseringen) av vårt samhälle. Sluta anpassa samhälet till muslimerna (halal-mat i skolorna, undantag i skolplikten, segregering i badhus osv) och ställ tydligare krav på muslimer att anpassa sig (förbjud religiösa friskolor, fullskaliga moskéer, heltäckande slöjor osv) och bromsa invandringen från MENA åtminstone temporärt tills dess att vi får en fungerande integrations/assimileringspolitik. Vilket tyvärr tycks ta tid, minst sagt...

  SvaraRadera
 18. Man kan väl först notera att det gick alldeles utmärkt att hitta, spana på och gripa dessa män utan vare sig FRA-spaning eller datalagring.

  Jag tror det till och med var bättre för SÄPO att inte behöva tas med all skit om skulle komma från automatiserade signalspaningsfilter.

  Tvärtom är det ju tydligt nu att polisen har sin lista av 200 personer som är de mest intressanta i denna genre. Ge polisen resurser att punktmarkera dessa.

  Uppenbarligen var inte självmordsbombaren i Stockholm en sådan person, eftersom det kom som en överraskning. Honom hade de ändå inte tagit med signalspaning. Sådana där galningar tar man aldrig med signalspaning. Man kan lika gärna lägga namnen på alla boende i Sverige i en säck och dra lott.

  Låt polisen syssla med väsentligheter och skit i signalspaning. Det enda som händer när man låter säkerhetsapparaten växa är att den blir ineffektiv och börjar läcka.

  SvaraRadera
 19. Man kan spekulera sig blå om varför någon blir mördare. Tyvärr är det nog svårt att hitta ett mönster.

  I grunden handlar det om två saker: dels att inte någon ska ska behöva känna att absolut inte finns något här i jordelivet att förlora, dels att den nörmaste omgivningen ska våga gripa in eller åtminstone polisanmäla är den börkar gå snett.


  Här finns det ju en ar saker att arbeta med. Den svenska skolan får allt sämre resultat. Den svenska arbetsmarknaden är stel och släpper inte in folk. Den svenska bostadspolitiken tvingar in folk i ghetton med usel levnadsstandard som ändå kostar jättemycket. Och framför allt finns det ingen politisk rörelse idag som har detta som sitt primära mål att bekämpa.

  Den andra sidan handlar mer om att på lång sikt förstärka förtroendet för SÄPO. Det gör man inte genom att låta insatsstyrkan storma i hos barnfamiljer. Snarare måste SÄPO visa att mAn klarar av t.ex. ett tips från en granne på en schysst sätt även när misstanken är obefogad.

  Det kommer inte att bara lätt, men vad finns det för alternativ?

  SvaraRadera
 20. Ett första steg till att bekämpa terrorismen är att våga problematisera islam
  ------------------------------
  Det första steget är att problemtisera och krossa den fascism som verkar mitt bland oss innan vi ger oss ut att bota andras.


  Det är definitivt det rimligaste.

  SvaraRadera
 21. Att expatriera samtliga Europas mulimer är inte etnisk rensning eftersom Islam inte är en etnicitet utan snarast jämförbart med att tömma en avfallskorg.

  -----------------

  Expatriera var ordet sa Bull...Goebbles.... menar jag...

  SvaraRadera
 22. Vad islam behöver är en upplysningstid och en fri religionsdebatt. Alla som pekar finger, stigmatiserar och beter sig gör allt detta svårare för dem som faktiskt försöker.

  En annan intressant faktor är handel. Traditionellt har det alltid varit de handelsinriktade muslimerna som har varit reformister och som har haft den nyktraste synen på sin religion.

  Handel ger dessutom välstånd, minskar arbetslösheten, håller folk sysselsatta och har massor av inbyggda incentives.

  Backa upp reformisterna och satsa på omfattande och fri handel med arabvärlden är alltså ett par bra metoder för att få bukt med farliga religiösa avarter på lite sikt.

  Dessutom finns en inte speciellt religiös övre medelklass som verkar rätt mottaglig för liberal idédebatt. Och internet som en kanal som kan utnyttjas i detta syfte.

  Det är mycket roligare att lyfta människor än att peka finger och få samhällen eller grupper att sluta sig inåt.

  SvaraRadera
 23. Som bekant så berättar inte alltid våra regeringar vad de håller på med i andra länder.

  Ex-vis hur kul är det att våra företag levererar bl.a teknik och logistik som gör det möjligt att hålla diktataurstater vid liv, som ex-vis Saudiarabien?

  Vi vill ha diktataurstaternas pengar (som olja), men inte vad vi därmed indirekt är med och orsakar.

  Lär mer genom att kolla in den utmärkta PBS-dokumentären "Frontline - House Of Saud":

  http://video.google.com/videoplay?docid=4383835181717429209#

  Tipsa gärna vänner och bekanta att se och fundera över denna utmärkta dokumentär. Finns även tillgänglig som torrent.

  Gott Nytt År 2011. :-)

  SvaraRadera
 24. Samtidigt har man problem med att hålla en riktig terrorist i schack, nämligen Gryningspyromanen. DÄR snackar vi terrorist!

  SvaraRadera
 25. @HAX 00:37

  För några år sedan tyckte jag likadant som Henrik Alexanderson i denna fråga. Jag trodde att västvärldens dynamik och modernisering oundvikligen skulle bryta ner traditionalistiska förtryckande värderingar och att islam långsamt skulle sekulariseras.

  Idag tror jag inte längre på detta. Sätter man sig in vad islam/koranen står för är det uppenbart att det är en totalitär politisk ideologi med militär världserövring som yttersta mål. (Googla på videon: "Islam - what the West needs to know").

  Många Polls bland muslimer i Väst visar att en oroande stor minoritet stödjer terrorist-handlingar och att de totalt avvisar våra "otrogna" liberala värderingar. De journalister som gjort sitt grävande jobb och infiltrerat moskeer i Europa och USA bekräftar detta.

  Dessutom har HAX fel som opinionsbildare och PR-konsult. Argumentet att man kan få igenom vad man står för genom att tiga, var undfallande, och inte ta debatten fungerar aldrig.

  Vill man att de fåtal liberala sekulariserade muslimer som finns (t.ex. feminsister) ska lyckas måste man ge dessa starkt opinionsmässigt stöd och krtisera de mer bokstavstrogna.

  Hårdföra mainstream-muslimer måste ständigt inse att de blir ifrågasatta när de lever i vårt samhälle. När imamer uttalar sig efter nästa terrorattack bör de bli utsatta för en tuff skjutjärns-utfrågning. Osv.

  Det är bara då som det kan uppstå en intern debatt bland muslimer i väst om detta.

  SvaraRadera
 26. Ekvivalera!?!?!?!?
  Du milde tid.

  SvaraRadera
 27. Rote Armee Fraktion!

  Brigate Rosse!

  Hizbolla!

  Ḥarakat al-Muqāwamat al-Islāmiyyah!

  ETA!

  IRA!

  PLO!

  PKK!

  Vänster, vänster, vänster, socialister, socialister och...kommunister i en never ending röra om vad som DE anser vara bäst för ALLA oss andra.


  GOTT NYTT ÅR!

  SvaraRadera
 28. Nu talar du om vad islam behöver. Men det var fortfarande inte det som du sa att bloggposten skulle handla om: Den skulle handla om vad vi ska göra åt denna ohållbara situtation.

  Vad har du alltså att komma med?

  Handel... jo tjossan på dig. Handelsströmmar har möjligen en viss effekt på lång sikt (tex om värdkulturen - det är vi det - är trygg och stark. Är vår svenska kultur trygg och stark? Man får ju för fasen inte ens säga att man vill värna den!). Men vi har ett akut problem. På lång sikt har vi ett annat akut problem: Nativitet, etniska svenskar kommer att bli minoritet i sitt eget land. Fråga Serberna i Kosovo vad de tycker om det. Reflektera över vilka konsekvenser det fick. Reflektera igen: I vi i Sverige immuna mot sådana konflikter? Om du svarar ja - tänk igen (vad handlar den här diskussionen om, varför pågår den? Vasa?)

  Backa upp reformister. Var? I Saudiarabien? I Somalia? I Iran? Jaha och hur stora effekter tror du det har på vårt problem? Fjanta dig inte.

  Dina förslag försöker liksom låtsas att utvecklingen fn går fort åt helt fel håll.

  "Sverige ska vara världsmästare i godhet. Det har svenska politiker oberoende av partifärg bestämt. Sedan 1980 har cirka 1,3 miljoner utlänningar fått uppehållstillstånd i Sverige. Majoriteten kommer från muslimska länder i Afrika och Mellanöstern. Bara 5 procent är flyktingar. Övriga 95 procent har kommit av andra skäl, framför allt för att skaffa sig bättre liv och ta del av den svenska välfärden.

  Invandringspolitiken är den faktor som har förändrat Sverige mest sedan andra världskrigets slut. På bara några årtionden har mer än en femtedel av den svenska befolkningen bytts ut."
  https://politisktinkorrekt.info/2010/12/31/varldsmastarna-censurerad-hos-adlibris/

  SvaraRadera
 29. "Emma" skrev "Argumentet att man kan få igenom vad man står för genom att tiga, var undfallande, och inte ta debatten fungerar aldrig."

  Det har jag väl aldrig påstått.

  Jag vill minnas att jag brukar framföra rätt vildsint religionskritik och att denna bloggs linje är ett starkt försvar för t.ex. det fria ordet.

  Men det är en våldsam skillnad mellan detta och att börja stigmatisera individer för att de råkar vara födda in i ett visst kollektiv.

  SvaraRadera
 30. Anonym skrev "Nativitet, etniska svenskar kommer att bli minoritet i sitt eget land."

  Exakt den där affischen såg jag på utställningen om nazismens framväxt på historiska museet i Berlin för någon månad sedan. Exakt den!

  SvaraRadera
 31. Här är den...

  http://www.theotherjournal.com/blog.php?id=227&articleID=683

  Propagandan går igen.

  SvaraRadera
 32. HAX tror, precis som andra dårar att man föds till att vara muslim.
  Ingenting kunde vara mer felaktigt.
  Man kan välja religiös även om det i många fall är förenat med livsfara att överge Islam.
  Ut med samtliga muslimer från Europa.
  Om utvisninen skulle börja 2011 så skulle det bli ett Gott Nytt År

  SvaraRadera
 33. Jag begriper inte denna mentala låsning vid terrorism som en personlig egenskap hos muslimer.

  Terrorism, inklusive självmordsbombningar, är en krigsmetod. Arméer, t ex USA/NATO idag, använder terrorism i hög utsträckning. Dvs. att sprida skräck och handlingsförlamning genom dödande av civila. Oförutsägbarhet är en MAKTMETOD, psykologisk krigföring.

  Självmordsbombningar specifikt är mest en effektiv strategi för att gerillatekniskt komma nära det bevakade mål man vill skada - t ex ett parlament eller en tunnelbana. För att klara detta måste någon satsa sitt eget liv.

  Vi befinner oss i krig, Sverige är idag en krigförande part under NATO-befäl. Våra svenska soldater riskerar dagligen sina liv i Afghanistan.

  Är det någon som tror att detta har att göra med att killarna (sannolikt) är medlemmar i Svenska Kyrkan? Eller att de svenska soldaterna är fundamentalistiska kämpar för flickors rätt att gå i skola eller glödande marknadsliberala demokrater?

  /Gunnel Gomér

  SvaraRadera
 34. HAX

  Om din affish: så stämmer den ju, intelligenta och människor som lyckas i vårt samhälle skaffar färre barn, de som misslyckas och lever på bidrag skaffar fler barn.

  Om man inte har mekanismer i samhället för att uppmuntra de intelligentare i samhället att också skaffa barn så kmr kvaliteten på befolkningen och genomsnitts-IQn oundvikligen att sjunka.

  Eller är du också en sån där tabula rasa troende person? biologin spelar ingen roll?

  SvaraRadera
 35. Många är nazister utan att veta om det och det beror troligen på att Jan Erik Björklund har rätt när det gäller historieundervisniungens kvalitet.

  SvaraRadera
 36. Frihandel i all ära (jag är helt för frihandel) men vi handlar redan en hel del med några av de allra värsta diktaturstaterna i mellanöstern och var finns den progressiva utvecklingen där som vi då borde kunna förvänta oss enligt Hax resonemang? Själv är jag mer inne på att vi borde minska oljeberoendet, inte främst för miljön skull (också nödvändigt förvisso) utan för att sluta finansera dessa regimer. Handla kan vi göra med progressiva demokratier i regionen vilket tyvärr i praktiken bara är Israel. Palestinagrupperna har bra listor med fina israeliska livsmedel och andra produkter som man kan stödköpa.

  SvaraRadera
 37. Men Micke vet att han är en stalinist och han skäms inte för det

  SvaraRadera
 38. Johan K tar sig råd att signera med sin egen signatur.

  Det är inte vanligt.

  Han skriver normalt ett inlägg på 50 med egen signatur.
  Övriga inlägg som generellt alltid relaterar till hans hat mot muslimer eller hat mot en fri öppen stat skriver han anonymt eller under diverse tillfälliga signaturer.

  Roligast var han när han låtsades vara vänsterextrem samt när han iklädde sig kjol och blev kvinna under några inlägg.

  Jag hoppas för din och vår skull att du blir knullad hårt av en häst i kväll så att vi andra får lugn och ro några timmar.

  SvaraRadera
 39. Själv är jag mer inne på att vi borde minska oljeberoendet, inte främst för miljön skull (också nödvändigt förvisso) utan för att sluta finansera dessa regimer.
  -----------------------------
  I så fall måste vi sluta handla med dom västländer som äger oljan.
  Det räcker inte att sluta prata med deras nickedockor på plats.

  SvaraRadera
 40. Ah, den grötmyndige antisemiten Micke patrullerar bloggarna igen och glädjer läsarna med sina cynismer och tillrättavisningar, fräscht.

  /Tompa

  SvaraRadera
 41. Sverige importerar det mesta av sin olja från Ryssland, Danmark och Norge. Det här kan komma att ändra på sig då oljan sinar i Norge och Danmark men det tar många år för den att sina helt. Ryssland kan påverkas positivt av oljehandeln och det är strategiskt intressant för oss ryssar tjänar på att olja förädlas i Sverige.

  Oljeexporten från Saudiarabien med grannar påverkas mycket lite av varifrån vi importerar olja och efterfrågan räcker ändå till varje droppe som någon kan producera.

  Det är möjligt att den största påverkan som vi kan ha gentemot den muslimska världen är via de muslimer som bor i Sverige. Om de kommer ut ur garderober, börjar forska på muslimsk religionshistoria osv och utvecklar trosinriktningar som inkluderar olika ekonomiskt och frihetsmässigt framgångsrika värderingar kan det på sikt ge en mycket stor påverkan.

  Jag håller med om att det är en mycket god idé att spara olja och producera energi och bränslen på andra sätt. Jag har t.o.m. skrivit en liten bok om sådana saker.

  Saudiarabien med flera har insett samma saker, det är därför de satsar stort på kärnkraft. Misslyckas de med att bygga upp en ekonomi som är oberoende av oljan kommer den muslimska kulturutvecklingen att få andra huvudsponsorer om ett par generationer, kanske blir det Indonesien.

  Indonesien ligger bra till eftersom de har en stor befolkning, har nära till andra länder som är nyindustrialiserade och inte sitter lika fast i "mellanösternfundamentalism" som ger kulturer oförmögna till effektiv ekonomisk konkurrens. Andra på sikt spännande länder är Iran och Libanon, det borde finnas mer, mina kunskaper är grunda.

  Sedan gäller det att vi och andra västländer inte låter rädslan handikappa vår frihet och vår ekonomi. När det gäller övervakning, polisarbete och militär säkerhet gäller det att vara smart, kostnadseffektiv och alltid tänka på vad det egentligen är som skall skyddas.

  Var och en har ett ansvar i detta när man väljer hur man skall kämpa för de värden som man tror på. Desto mer man gör det med falskspel och våld, desto sämre blir det för oss alla.

  SvaraRadera
 42. En sak jag noterat senaste tiden är att sen Sverige Demokraterna kom in i riksdagen så har antalet långa kommentarer med klassisk nazistisk argumentation ökat dramatiskt på de flesta politiska bloggar.

  Kan det ha att göra med partistödet och det stora antalet avlönade riksdagsmän SD nu har? Det krävs trots allt en hel stab med heltidsanställda för att organisera en såna här kampanjer.

  SvaraRadera
 43. Anonym 03.39 SD kommentarerna på olika bloggar brukar utmärka sig med pseudonymmisshandel, jag tror att de vill låtsas vara fler än de egentligen är och givetvis mantrat att allt ont beror på invandringen. Tyvärr har jag ingen aning om volymen av SD inlägg har ökat eller minskar.

  Om det börjar dyka upp nazistisk argumentation är det mycket viktigt att de som är insatta i nazisternas historia påpekar det med referenser och argumentation.

  För egen del är jag rädd för en renessans för någon form av fascism då flera olika trender oroar mig djupt. Brist på olja och andra fysiska resurser, framförallt mat om vädret börjar variera ännu mer med klimatförändringen, det ökar risken för "lebensraum" tänkande. Den kinesiska statskapitalismen håller snabbt på att bli respekterad och mycket av USA:s ekonomiska problem förefaller ha liknande rötter med osunda samarbeten mellan lagstiftare och företag. USA är inte ekonomiskt stabilt och även EU är ekonomiskt instabilt. De här ekonomiska intressena behöver någon eller några att skylla på. Islamistiska extremister är öppet fascistoida. Här hemma har vi höger och vänster tomtar som bankar på varandra för att utplåna den onda sidan, bruna och röda människor som uppenbarligen har samma människosyn.

  Som under de flesta andra epoker i historien är det här en tid då man måste tänka efter och våga peta i alla svåra problem så de inte växer sig till stora varbölder. De som vet mycket om nazismen har mycket att bidra med och jag ser fram emot att läsa det.

  SvaraRadera
 44. Signaturen "Micke" är så inbillningssjuk att han tror att det bara är Johan K som avskyr hans proislamistiska och vänsterextrema skriverier.
  Micke har fel.
  Alla som kallar sig demokrater anser att Micke är en stalinistisk varböld hos HAX.

  //Magnus

  SvaraRadera
 45. Det har sannolikt mer med att en väldig massa människor(över 300 000) skrivits ner och idiotförklarats fullständigt i etablerad bonnier och schibstedt media efter valet. De ständiga attackerna och de väldigt få kanalerna att argumentera emot är förstås orsaken till SD överrepresentationen på nätet.
  Inte några konspirationsteorier om vad SD gör med sina pengar..

  SvaraRadera
 46. Det och att verkligheten när den presenteras ocensurerad tenderar att göra Sverigedemokrater av folk.

  Leve internet kan man säga.

  SvaraRadera
 47. Idioten Johan Kackerlacka är så enfaldig att han är helt oförmögen att greppa att hans ständiga bytande av signaturer kräver att det maniska malande som aldrig relaterar till ämnet annat än när han uttrycket hat mot ickesvenskar måste VARIERAS TROVÄRDIGT om det inte ska vara uppenbart att hanh är just det spammande as han är.

  SvaraRadera
 48. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 49. Mickes hallusinationer säkert som "röster" får honom att som en av Pavlovs hundar skälla alla som politiskt ligger till höger om KPML(r) för fascister.
  Och Micke skall tala om spammare :)

  SvaraRadera
 50. Micke är tidig på drickat idag. Drar mig till minnes att han har varit portad här av Henrik förr då han i ett fullständigt psykbryt klistrade in långa texter och hotade Henrik med att hans blogg skulle blockeras. Kanske dags att kyla av Micke igen innan han psykbryter?

  /Tompa

  SvaraRadera
 51. Psykfallet Micke är en riktig cyberterrorist som är portad från de största liberala bloggarna och är den direkta orsaken till att Gudmundson tog bort kommentarfunktionen.
  Borde som sagt vara dags att lägga Micke på is även här.
  //Magnus

  SvaraRadera
 52. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 53. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 54. Jag förstår nu att det är du som hotat "Bulten i Bo" och hans familj och att dessa hot är orsaken till att han han lagt ner sin blogg.

  När du under en och samma vecka postade exakt samma inlägg mer än 150 gånger hos Per Gudmundson stod det fullt klart för mig att du är psykiskt sjuk.


  Prova att ringa vårddcentralen.Dom kan vägleda dig.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.