2010-12-29

Assange kanske skulle behöva en PR-konsult?


Allt som rör Wikileaks, Assange, Cablegate och de afghanska och irakiska krigsdagböckerna har blivit en härva, som jag tror att de många människor har svårt att hålla ordning i. Här krävs att man har flera tankar i huvudet samtidigt.

Speciellt är det sex-anklagelserna mot Assange som grumlar bilden, eftersom de är ett inslag som inte alls har med kärnfrågan – transparens och fri information – att göra. Och här är jag rädd att Assange och hans försvarsteam inte är helt rationella.

Hur man än vänder och vrider på saken, så känns det som om Assange är på väg att tappa mark i det pågående PR-kriget.

Nu ifrågasätter jag inte alls att Assange är rädd för att bli utlämnad från Sverige till USA. Märkliga saker sker bevisligen. Men jag tror att risken är minimal. Priset är för högt. Det skulle brännmärka Sverige och den svenska regeringen för all framtid. (Redan en sådan sak som Egypten-affären var på vippen att knäcka regeringen Persson – som bara "räddades" ur situationen av tsunami-katastrofen, just i det ögonblick då det började blåsa snålt på allvar.)

Och det förtjänar att upprepas: Om Assange låter sig utlämnas till Sverige från Storbritannien, då krävs det en rättssak i både Sverige och Storbritannien för att han skall skickas vidare till USA. Stannar han i England, då kan en sådan sak hanteras mycket snabbare. Och britterna har ett riktigt skumt utlämningsavtal med USA, som har använts på ett väldigt tveksamt fall i tidigare ärenden.

I denna fråga får man ändå säga att USA har bundit ris åt egen rygg. Man har the Patriot Act som upphäver många av de medborgerliga fri- och rättigheterna. Med Guantanamo har man visat att man sätter sig över rättsstatens grundläggande principer. Och med extraordinary renditions har man satt sig över det västerländska samhällets själva anständighet. Obalanserade uttalanden om Assange, från amerikanska politiker gör knappast saken bättre.

Så visst finns det anledning att vara orolig och misstänksam. Och med tanke på all information som Wikileaks sitter på, kan det mycket väl hända att Assange vet saker som inte vi vet – som kan ha bäring i detta fall. Men, låt oss bortse från denna brasklapp för ett ögonblick.

I detta läge tror jag ändå att anfall är bästa försvar. Och då menar jag inte sådant som att Assange kallar Sverige för ett getingbo av revolutionär feminism. Han kan mycket väl ha rätt. Men det är i så fall ett annat problem. Situationen är som den är, oavsett vad man tycker om den.

Fallet är tunt, mycket tunt. Och jag har svårt att tänka mig att det skulle leda till en fällande dom. Eller att det hela går till domstol över huvud taget. Och det är här som jag menar att anfall är bästa försvar. Assange och hans advokat borde, under hela processen, i princip ha stått utanför åklagarens kontor och krävt att det skulle hållas förhör, nu. Gärna med ett gigantiskt mediauppbåd i hälarna.

Redan när misstankarna om sexbrott dök upp försökte jag via olika kanaler få fram ett meddelande till Assange. Innebörden var: Närmsta polisstation omedelbart. Med advokat. Och så bifogade jag kontaktuppgifter till en bra och omdömesgill brottmålsadvokat.

Jag är inte säker på att Assange fick mitt tips. Men det är ju så här det fungerar i Sverige. Rättsutövningen är ibland både inkompetent och arrogant på samma gång. Man måste vara on top of things från ruta ett. Aldrig ge åklagaren en chans att påstå att man inte är samarbetsvillig.

Nu kan man i och för sig konstatera att åklagaren har betett sig ovanligt snurrigt. Fallet har blivit liggande, några riktiga förhör (mer än upplysningsvis) verkar inte ha hållits under den tid Assange har stått till förfogande. Och åklagaren har givit grönt ljus för utlandsresor. För att sedan drämma till med storsläggan när en senare kallelse inte omedelbart hörsammades. Detta, vad jag kan förstå, utan att ha kontaktat Assanges svenska advokat om att så var på väg att ske.

Men som sagt, det är så det svenska rättsväsendet och vissa av dess funktionärer fungerar. De är byråkratiska, nyckfulla och är beredda att använda sig av statens våldsmonopol mot alla som inte hela tiden är undergivna och samarbetsvilliga. Detta oavsett hur orimligt eller tunt målet är, i sig.

Med ett mer offensivt förhållningssätt tror jag att hela saken hade varit utagerad vid det här laget. Men den insikten tjänar inget till just nu. Frågan är istället vad man kan göra nu när allt är som det är.

Det råder knappast någon tvekan om att Assange skulle ta oerhört många vuxenpoäng på att med klar och tydlig röst meddela att han accepterar en utlämning till Sverige. Det skulle visa på mod och styrka. Det skulle svepa undan alla lömska antydningar om att han skulle anse sig stå över lagen. Och det skulle kunna få hela sexaffären ur bilden, till förmån för annat som är större och viktigare.

Men nu kommer vi till en knut i denna härva, där allt blir politiskt.

Under rådande omständigheter skulle Assange, i så fall, behöva garantier om att inte bli utlämnad från Sverige till USA. En sådan garanti kan svenska politiker inte ge. Det vore helt enkelt olagligt. Och om man vill vara en smula konspirationsteoretisk – då kan man undra om svenska politiker alls skulle vilja ge en sådan garanti. Ur deras perspektiv gör det liksom inte så mycket att Assange har fastnat i ett ormbo av snaskiga anklagelser...

Inte desto mindre borde Assange kunna säga att han går med på en utlämning till Sverige – om han får garantier för att han inte utlämnas vidare till USA. Det skulle plocka ut en del osäkra faktorer ur ekvationen. Det skulle få honom att se bra ut i media.

Och det kan vara bra att, på detta sätt, dumpa problemet i den svenska regeringens knä. Då kanske någon äntligen får tummen ur och inser att en rimlig och praktisk lösning är att åklagaren ger sig iväg till London och håller de där förhören på ambassaden. Detta är trots allt ett fall med geopolitiska komplikationer. Lite får man tänka utanför lådan.

29 kommentarer:

  1. Sett denna:

    http://www.youtube.com/watch?v=U6mcSXge4Qo&feature=player_embedded

    SvaraRadera
  2. Funderat på att översätta denna artikel till engelska, så att Assange kan läsa och förstå den?

    Om du nu vill erbjuda PR-konsulting, menar jag.

    Bra i övrigt!

    SvaraRadera
  3. PR-konsult, eller bara tänka wikileaks och inte sig själv. Gissar att han njuter av uppmärksamheten och stödet från många kända personer + massor av folk.

    Det rimliga/logiska vore dock att få det överstökat så fort som möjligt, tycker jag. Oavsett utgång tror jag inte att Assange eller wikileaks förtroende minskas avsevärt. Folk är nog redan positionerade.

    fresten
    Har USA begärt Assange utlämnad?

    SvaraRadera
  4. Anonym 22:55:

    Japp. Jag har till och med lagt upp den här på bloggen.

    SvaraRadera
  5. Grejen är väl också att svensk åklagare (eller regering) ALDRIG skulle gå med på att lämna någon garanti om att ej utlämna.

    Åklagarväsendet har vidare meddelat att man nu inte kan gå vidare i utredningen med mindre än att man kan hålla förhör med Assange. Vid begäran om häktning så "råkade" en begäran om möjlighet till "restriktioner" slinka med...

    Då, enl nyheterna igår, genomsnittstiden i häkte är FYRA MÅNADER och då Assange kan "råka ut för" total isolering från omvärlden, ingen telefon, inget internet, inga tidningar osv så undrar man ju vad det är för förhör det handlar om.

    Åklagaren verkar inte ha tillräckligt för en rättegång i nuläget och verkar behöva få Assange att "fälla sig själv" genom nån tabbe vid förhör. Om nödvändigt genom snudd på mental tortyr genom isolering?

    Jag vet inte vad som är Assange's bästa strategi men ett tänkbart handlingssätt vore att vägra att säga ett enda ord vid förhör - inte ett enda ord! Javisst kan han prata om väder och vind men allt vad åklagaren respektive förhörspersonal vill åstadkomma är att sätta dit Assange, oavsett om han är helt oskyldig, så han kan lika gärna vänta med att uttala sig tills en eventuell rättegång startar. Även om han hålls "incommunicado" i månader.

    Vi vet ju redan vad "förhör" går ut på! Det är bara att läsa Jan Guillou m fl utmärkta handbok i ämnet: "Handbok för rättslösa", Ordfront 1975 (Libris).

    SvaraRadera
  6. Shaun:

    Vad jag vet har USA ännu inte lyckats konstruera något hållbart case mot honom. Men det kan ju finnas i rockärmen.

    SvaraRadera
  7. Hans J: "Grejen är väl också att svensk åklagare (eller regering) ALDRIG skulle gå med på att lämna någon garanti om att ej utlämna."

    Jo, det är just det jag spinner på i avslutningen på bloggposten.

    Det finns en rimlig lösning: Förhör i London.

    SvaraRadera
  8. Förhör i London är rimligt!

    Men varför har åklagaren hårdnackat vägrat detta hittills? Hur skumt som helst...

    SvaraRadera
  9. Svensk media har ju för länge sedan hoppat av att rapportera om läckorna och rapporterar nu mer BARA om nyheter rörande Assange.
    Vi Svenskar fåt gott läsa The Guardian eller liknande om vi vill ha information om WikiLeaks eller släppt matriel i stället för bara Assange.

    SvaraRadera
  10. Vad fan har hänt, de här landet är ju helkorrupt! Och efter allt som kommit fram hittills, inte minst UD's grumliga syn på 'konceptet' demokrati. Så kan Assange i princip riskera att bli rättslös i Sverige.

    SvaraRadera
  11. När/om Assange kommer till Sverige och efter att rättsprocessen är avklarad bodre han söka politisk asyl i Sverige. "Välgrundad fruktan för förföljelse", eller vad det nu heter.

    ----

    För de kalenderbitare som vill gräva i fakta och tidslinjen i detta fall gjorde överhetsmegafonen Rapport en sammanställning för ett par veckor sedan av datum för vad åklagarna och Assange gjort:

    I korthet:

    *20 aug, Assange polisanmäls

    *4 veckor senare säger A:s advokat Hurtig till åklagarna att han är beredd att låt sig förhöras

    *Tanten Ny säger att förhör inte kan hållas pga av att en utredningsman var sjuk

    *Advokat Hurtig frågar om det är OK att lämna landet och får till svar att inga sådana hinder föreligger

    *Först när dessa andra förhör är klara (21 sep) vill Ny att Assange ska infinna sig

    *Advokat Hurtig säger då att Assange är utomlands

    *Hurtig förelår den 10 eller 14 oktober som dagar då Assange kan infinna sig.

    *Tant Ny avvisar dessa datum och vill att Assange ska komma tidigare

    *Advokat Hurtig säger nej men erbjuder förhör via videolänk.

    *Tant Ny avvisar detta men säger att Assange kan komma diskret eftersom han inte är efterlyst.

    *Inga ytterligare kontakter tas fram till den 18 nov när Ny efterlyser Assange

    Källa:
    http://svtplay.se/v/2264127/fallet_assange_svart_kommunicera

    SvaraRadera
  12. @ Putte
    Ja, onekligen heltokigt.
    Det kan ju i o f kommit nya uppgifter eller eventuella bevis 16-17-18/11 som fått Ny att snabbt efterlysa Assange.
    Det är möjligt att det är befogat att höra honom och ev. ta fallet till tingsrätten.
    Men det har ju dragits oproportionerliga växlar bara för att han är utomlands - och ändå erbjudit sig att förhöras där.
    ---

    Önskar att polis och åklagare ansträngde sig lika mycket i fler fall, där det dessutom finns klarare bevis + vittnen. Men nej, de läggs ner. Det är ju bara fall som kan ge ett par månader eller villkorligt. - Onödigt att lägga stor energi på.
    - Det är så det känns i många fall. Åtminstone säger många som utsatts för våldtäkt, misshandel, stöld och en rad andra saker så.

    Är inte särskilt upprörd över Assangefallet. Önskar mest att en fjärdedel av ansträngningen som lagts på detta fall läggs på andra fall där folk anmäler våld och/eller övergrepp som fysiskt eller psykiskt förstör liv.

    Istället: Resurser mot handel med förbjudna varor samt poliser som åker runt (i bästa fall - fast rycker dock ut vid larm) ges stor prioritet.

    Sen: häktade, asylsökande, föräldralösa barn och barn med panka föräldrar, behandlas ofta som problem att bli av med, gömma undan, inte låta störa hjulen som snurrar.
    I jämställs- och jämlikssverige, där alla är lika värda och har samma rättigheter gör man några undantag. En hel del grupper anses som problem och behandlas som mindre värda, ofta med den enda rätten att tas om hand och leva som 'man gör' i detta samhälle, eller vara helt utanför.
    Det gäller, delvis, även en del med goda inkomster och/eller förmögenheter. De ska anpassas och leva i Sveriges stora gemenskap. Man lägger ganska stora resurser på att se dem som skattefuskare och konfiskera deras pengar - de var svarta!
    Bla bla
    Det är synd och skam på Sveriges banér att inte alla är lika inför lagen

    SvaraRadera
  13. Förslaget om förhör i London är absurt. Karlen är av domstol, inkl. Hovrätt, häktad i sin frånvaro och då gäller häktningsbeslutet. Period.

    HAX och hans konspirationsteoretiska svans här gör allt för att promota juridisk särbehandling av narcissisten och möjligen våldtäktsmannen Assange.
    Riktigt ynkligt att beskåda.

    SvaraRadera
  14. @2010 07:19:
    Se där, äntligen ett inlägg värdigt en seriös debatt.

    SvaraRadera
  15. Detta med slentrianmässiga restriktioner för häktade är en åklagararrogans som inte bara i många fall utgör ett rättsövergrepp, utan också medför stora kostnader för Kriminalvården.

    Men det är en annan budget än åklagarmyndigheten, så det skiter de senare i.

    SvaraRadera
  16. Wikileaks visar att dagens lagstiftning inte är tillräcklig. Man skall inte ostraffat kunna läcka känslig information på det sätt som skett. Tyvärr kommer detta att fortsätta så länge folk är beredda att ge moraliskt och ekonomiskt stöd till Assange och andra som går diktaturers ärenden (som nyttiga idioter). Det krävs att de som stödjer och finansierar wikileaks och liknande lagförs för medhjälp (eller åtministone medhjälp till medhjälp) till terroristbrott.

    SvaraRadera
  17. Det kommer att krävas mästerliga PR-konsulter så länge det finns folk som Anonym 12:04 som älskar helikoptermord men avskyr de som tjallar därom, eller skribenter som Ann Heberlein som roar sig med psykologiseranden kring Assanges attityder.

    http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1339946/Assangesyndromet.html

    Att Assanges kan sträva efter att öppna staters och företags hemliga arkiv betyder inte att han måste eller borde vilja ha total öppenhet rörande privatsaker, varken egna eller andras. Att missa denna distinktion mellan individers och organisationers hemlighet är karakteristiskt för folk som Anonym och Heberlein, som solidariserar sig med stater och deras hemlighetsmakeri därför att de tycker synd om den stackars Staten, som blivit Kränkt, som om den vore en person. (Och som om heliktopermordet överhuvudtaget inte skett.)

    SvaraRadera
  18. Högsta domstolen kom så sent som häromdagen med ert nytt utslag där man ytterligare i skärper betydelsen att av bra bevisning i sexmål.

    Jag tror det vore bra för Assange och för Sverige om hela saken fick redovisas öppet i domstol. Då fick alla dra sina egna slutsatser.

    SvaraRadera
  19. Henrik, du hade tidigare uppe ett par videos som sa att man aldrig ska prata med polisen om man är misstänkt för något. I det läget kunde man bara ställa till det för sig, och en ordentlig chans att bevisa oskuld kommer vid följande domstolsförhandling.

    Så vad gäller, gör man som oskyldig bäst i att prata med polisen eller inte?

    SvaraRadera
  20. Alltså, naturligtvis ska det inte väckas åtal om man inte förväntar sig fällande dom, men om det nu görs så vore det förödande med stängda dörrar...

    SvaraRadera
  21. Det kan finnas anledning att ändra lagstiftningen så att det även blir möjligt att lagföra personer som exempelvis på bloggar uppmuntrar till sådant som Assange håller på med. Åtminstone borde de som skriver tänka på att vi snart kan ha sådan lagstiftning. Med detta i åtanke borde de tänka efter innan de skriver. I dag är bloggosfären tyvärr nedlusad med personer som går terroristernas ärenden.

    SvaraRadera
  22. Det borde, som Anonym nyss antyder, vara förbjudet att tänka, skriva eller vilja något. För man vill ju inte gå terrorismens ärenden. Mörda folk från helikoptrar går däremot bra. Leve Nordkorea! Eller USA menar jag.

    SvaraRadera
  23. Oj, Morgan Johansson (S) behöver omedelbart körförbud! S har verkligen 'allvarliga' problem.. med sandlådan.

    http://www.politikerbloggen.se/2010/12/30/41132/

    SvaraRadera
  24. Det är en sak som jag inte förstår. Om nu Assange, som han sagt efteråt, trott att det skulle "arrangeras" någon slags "honeypott" eller att någon var ute efter honom...varför bodde han då hos tjejer han sedan (bevisligen) hade sex med? Det är ju inget brottsligt med det iof, men om man nu på allvar var så rädd för att någon skulle utnyttja honom så borde han kanske håll en lite lägre profil?

    SvaraRadera
  25. Jag tror han framförallt är rädd för att bli mördad faktiskt. Han verkar snarare paranoid än irrationell.

    SvaraRadera
  26. Hej Hax!

    En bra sammanfattning av läget!

    Julian Assange är misstänkt för våldtäkt, olaga tvång och ofredande. Och nu drar jag efter andan och säger det som få debattörer törs ge som förklaring till allt jidder som är och varit:

    Tänk om förklaringen är att han vet att han är skyldig? Åtminstone till sexuellt tvång och ofredande.

    Han åker i fängelse då!
    Och det vill han inte - av förklarliga skäl.

    /Gunnel Gomér

    SvaraRadera
  27. Fast det blir riktigt intressant när man kollar på tjejerna, deras bakgrund och mentala stabilitet.

    Är Assange verkligen misstänkt för våldtäckt (dvs. vad som benämns RAPE internationellt)? Jag har fått informationen att det handlar om en kondom som sprack?

    SvaraRadera
  28. Hej Anonym!

    Nädå, kondomer, antingen dom är hela, spruckna eller icke-existerande, har i princip inget med saken att göra. Det är inte olagligt att knulla utan kondom. Vad som är olagligt är att tvinga sig på - med eller utan kondom.

    Det finns 4 misstankar om brott:
    Våldtäkt i ett fall, olaga tvång i ett fall och sexuellt ofredande i två fall.

    Men förundersökningen står och stampar så länge Julian Assange inte låter sig förhöras. Och så länge han och hand advokater begär "bevisning". Sådan läggs inte fram förrän förundersökningen är färdig. Det är direkt olagligt för både åklagare, advokater och de två anmälande kvinnorna att yppa någonting förrän förundersökningen är klar.

    Vad vi bevittnar är nu ett politiskt media-spel och en juridisk katt&råtta-lek.

    De fyra misstanke-rubriceringarna kan ändras under utredningens gång. Julian Assange´s egen berättelse är mycket viktig. Det är ju inte bara handlingar som avgör, utan också vad som kallar "brottsligt uppsåt".

    Många våldtäktsanmälningar ändra i ingenting, ofta p g a att brottsligt uppsåt inte kan bevisas. Faktiskt 92-95% av alla anmälningar.

    Det är en jäkla röra! Och Wikkileaks skadas ju längre detta pågår *suck*

    /Gunnel Gomér

    SvaraRadera
  29. PS till Anonym...

    A RAPE och våldtäkt är inte riktigt samma sak. Det är lite olika i olika länder, den anglo-amerikanska definitionen är inriktad på vaginal våldtäkt under tvång/våld. Svensk lag innefattar även oral & anal penetration.

    I UK och många andra länder finns vad vi (ännu) inte har i Sverige: Samtyckes-rekvisit. Så frågan ställs också juridiskt i UK...var det med/mot samtycke. I Sverige ligger det som ett lagförslag än så länge, bl a för att EU-harmonisering av lagstiftning kräver samtyckes-rekvisit.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.