2011-01-31

Om regeringen och Wikileaks

"[Migrationsminister] Tobias Billström säger att regeringen av princip inte svarar på frågor där Wikileaks är källan. Vad är det för princip? Är det en princip som innebär att ledande politiker alltid ska bestämma om de gillar källan för att kommentera? Knäsätts den kommer ingen politiker att behöva svara på en enda fråga de ogillar framgent. Som princip måste den vara ny, eftersom ministrar tidigare svarat på frågor om Wikileaks och där Wikileaks varit källan."
Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén i en debattartikel i dagens Aftonblad.

4 kommentarer:

  1. Äntligen börjar det skorra och gnissla i etablissemanget. På tiden säger jag bara!

    SvaraRadera
  2. Den nya linjen att avstå från kommentarer är inget inhemskt påhitt. Det är stränga order västerifrån.

    SvaraRadera
  3. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, anmäler Visa och Mastercard till Finansinspeektionen och Konkurrensverket.
    Han hävdar att de agerat utan laglig grund när de ströp betalningarna till Wikileaks och begär att Visa och Mastercard ska tilldömas "högsta möjliga straffavgift".

    http://www.gp.se/ekonomi/1.540942-tollborg-anmaler-visa

    SvaraRadera
  4. Ja och jo. Å ena sidan är det väl en poäng att ministrar inte ska slippa undan av skäl som de bestämmer själva.

    Å andra sidan är Billström förbjuden att yppa hemlig information om avtalsförhandlingar. Så rätt svar hade varit att han är förhindrad att besvara frågor med hänvisning till Sveriges relationer med främmande makt. Det är åtminstone inte självvalt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.