2011-01-31

Svensk dubbelmoral

Sverige protesterar mot ett förslag i FN om att ta bort narkotikaklassningen av kokablad.

I Bolivia och andra sydamerikanska länder har befolkningen tuggat kokablad i tusentals år. Men nu vill alltså den svenska barn- och äldreministern att det en gång för alla skall bli slut på det.

Samtidigt driver den svenska regeringen linjen att svenskt snus skall tillåtas i EU. Man hänvisar till "tradition" samtidigt som man anar en framtida svensk exportbransch.

Det är inget fel med snus. Däremot är regeringens dubbelmoral uppenbar och pinsam.

27 kommentarer:

  1. Njae, nu är du väl inte helt rättvis? Argumentet för att vi ska få behålla snuset är väl dels för att vi anser (rätt eller fel) att det är rätt harmlöst, OCH att det är tradition. Våra argument för att få exportera kan ju knappast vara av tradition, för ute i Europa är ju snus rätt okänt. Däremot fungerar "rätt harmlöst" bättre som argument för att få exportera till EU, eftersom det i alla fall verkar mindre skadligt än rökning.

    Och precis det argumentet är rätt effektivt om man jämför snus mot kokablad. Jag säger inte att argumentet är bra (jag vet för lite om kokablad), men förmodligen kommer många att det är rimligt, och inget tecken på dubbelmoral.

    SvaraRadera
  2. Tja, snus är ju i alla bemärkelser värre än kokablad så nog är det dubbelmoral allt.

    SvaraRadera
  3. Från SR:

    "Barn- och äldreminister Maria Larsson har för Sveriges räkning skickat in en protest mot Bolivias förslag om att stryka kokabladet från FN:s lista över förbjudna droger."

    Ursäkta min okunnighet, men varför faller detta på Barn- och äldreministerns lott?

    Det här var dock ett riktigt guldkorn, egentligen allt som behöver sägas om den svenska narkotikapolitiken:

    "Enligt henne går FN:s narkotikakonvention före deklarationen om mänskliga rättigheter för ursprungsfolk."

    Då handlar det dessutom om en drog vars negativa effekter i stort lyser med sin frånvaro.

    SvaraRadera
  4. Daniel: Maria Larsson är en högljudd moralist utan koll. Därför faller det på hennes bord.

    Den typen utav människor anser att ändamålen helgar medlen så därför har dom inga problem med att överskrida sin befogenheter eller gör andra omoraliska saker när dom följer sin övertygelse.

    SvaraRadera
  5. @Mats:
    Snus må vara mindre skadlig för omgivningen än rökning men för de som missbrukar snus så är det en extremt beroendeframkallande drog och man kan få stora skador främst i munhåla, svalg och mage.

    /A

    SvaraRadera
  6. Daniel,

    Angående Maria Larssons titel i hierarkin. Jag har också blivit lätt förvirrad över hennes olika titlar.

    Ett tag kallades hon för folkhälsominister vilket kanske förklarar fokus på hennes förvirrade utspel.

    Jag tror att någon med makt att förändra insåg det absurda i att riksdagens (hela Sveriges?) minst mentalt hälsosamma person skulle få vara folkhälsominister. Därför ändrades titel men inte arbetsuppgifter.

    /CN

    SvaraRadera
  7. Mats Henricson,

    Ja, du kan nog för lite om kokablad.

    Effekten av kokablad är ljusår från den av raffinerat kokain.

    Så ja, det är ett solklart fall av dubbelmoral. Men vem är egentligen förvånad med när utspelet kommer från Mara Larsson? Finns det någon som kan nämna något den damen gjort som visar på kompetens eller ens tankeverksamhet?


    /CN

    SvaraRadera
  8. När jag var i Bolivia så såldes koka-te (och lösa blad) precis överallt. Dom hade förpackningar med koka-te-påsar (till och med på flyplatsen). Man får passa sig, hade man köpt med sig det hem hade det väl blivit fängelse... ;0

    SvaraRadera
  9. Te bryggt på kokablad smakar som hö och har ungefär samma effekt som en kopp vanligt te. Det lär dock ha en massa positiva hälsoegenskaper om man står ut med smaken.

    Att tugga koka smakar ungefär som att tugga lite färskare hö. Om man inte vet att man ska skära bort skaftet och nerven får man dessutom "hitta nålen i höstacken"-känslan i munnen om knutet går upp när man tuggar. Effekten är ungefär som en kopp bryggkaffe och en aspirin. Dessutom får man den där trevliga "efter tandläkarbesöket" domningen i kinden.

    Jag har visserligen inte provat med llipta (eller cal; jag vet inte om det är samma sak) som tydligen ska ge större effekt. Men jag skulle ändå inte tro att kokablad skulle bli den nya innedrogen om bruket legaliserades.

    SvaraRadera
  10. Kokain är inte starkt vanebildande och det skapar inte allvarliga psykoser vid långvarigt bruk.

    Därför bör käringen som är familjeminister fatta att barn i Sydamerika mår bra av att ha föräldrar som är kokainister.

    Frihet är att vara slav.

    Rösta på Liberaldemokaterna!

    SvaraRadera
  11. Micke briljerar* som vanligt. Han har väl läst en artikel på CAN och sen knackat ihop ett, som vanligt, tanklöst inlägg.

    *) Detta är 100% ironiskt för den som inte fattar det själv.

    SvaraRadera
  12. @Micke

    Faktum är att Bolivias president Evo Morales la fram ett förslag om att kokablad för tuggning ska ingå i alla skolmåltider. På så vis vill han värna boliviansk kultur samtidigt som man höjer barnens prestationsförmåga.

    SvaraRadera
  13. Kommer jag vara för dryg om jag mailar till Maria Larsson och påtalar att det kan vara värt att vara påläst innan man uttalar sig, och sedan länkar till wikipedia?

    och gör likadant varje gång någon politiker kläcker ur sig något dumt? Typ som skicka länk till berörda lagar när Ask vill ha greddelina kuvert?

    SvaraRadera
  14. @Micke
    Jag hade hellre haft föräldrar som tuggar kokablad till helgen än dricker sig dyngrakade...

    SvaraRadera
  15. @vänsterwiki:
    Faktum är att kokain i naturligt tillstånd är i princip ofarligt, och kan faktiskt ses ha nyttiga effekter. Fungerar i princip som kaffe, vilket om man koncentrerar det i pulverform som rent koffein är i klass med amfetamin.
    Den internationella drogpolitiken är enormt färgad av USA's "War on Drugs" som kan ses som det största misslyckandet någonsin. Svenskar specifikt är rabiata och dogmatiskt konservativa så fort någon nämner droger - däremot är det helt allright att dunka i sig en flaska vodka innan man går ut på en fredagskväll.

    SvaraRadera
  16. Dagens knark i Sydsvenskan säger att antalet tunga missbrukare ökar och beräknas öka ännu mer. Förr ett tag sedan hade man en beställd artikel om att knarkbeslagen slår rekord. I antal verkar det som för tillgången ser inte ut att försämras. Det är väl alla tonåringar med en joint i fickan man skryter om.

    Kokablad och en hel massa andra örter är rena medicinen. USA säger nej och skyddar sina kemifabriker.

    SvaraRadera
  17. Det mångkulturella samhället lyser som vanligt med sin frånvaro. ;)

    Och vänstern (här representerad av Micke) visar att de tillhör en antirörelse. Som vanligt.

    SvaraRadera
  18. Folkhälsan är numer ett delat ansvar mellan Göran Hägglund och Maria Larsson.

    SvaraRadera
  19. Faktum är att Bolivias president Evo Morales la fram ett förslag om att kokablad för tuggning ska ingå i alla skolmåltider. På så vis vill han värna boliviansk kultur samtidigt som man höjer barnens prestationsförmåga.

    --------------------------

    Ja han ju själv narkoman så det är inte speciellt konstigt.

    Dock har det inte mycket med vänsterpolitik att göra när man förespråkar "opium" åt folket för att det ska prestera mer och fråga mindre.

    Det är traditionell högerpolitik.

    Där ser man vad traditioner kan ställa till med.

    SvaraRadera
  20. "...kaffe, vilket om man koncentrerar det i pulverform som rent koffein är i klass med amfetamin."

    Vad har du för källa på det?
    Personlig erfarenhet eller någon som verkligen påstår att så skulle vara fallet?
    Om det sistnämnda stämmer får du gärna bifoga länk. Skulle vara kul att se på vilka punkter man jämfört och hur man kan komma fram till något sådant (samt såklart VEM som kommit fram till något sådant).
    Koffein och amfetamin är två helt skilda substanser vars verkningsmekanismer också är helt olika varandra. Att jämställa dem verkar bara barockt.

    /CN

    SvaraRadera
  21. Jag är skeptisk. Risken är stor att man blir bladig av det där.

    SvaraRadera
  22. @Anders

    "Snus må vara mindre skadlig för omgivningen än rökning men för de som missbrukar snus så är det en extremt beroendeframkallande drog..."

    Och? Varför ska inte jag som välinformerad vuxen få använda vilka produkter jag vill? Inkl sådana som är beroendeframkallande som t.ex. snus, gym, choklad, vin eller chili?


    "... och man kan få stora skador främst i munhåla, svalg och mage."

    Detta är skador - inkl cancer - som är associerade med olika former av tuggtobak men som inte har med (svenskt) snus att göra.

    Svenskt snus har hjälpt tusentals människor att sluta röka, inte bara i Sverige. Riskerna med snus är i försumbara - beroendeframkallande, visst, men det har ju inget med hälsa att göra.

    SvaraRadera
  23. @Anders C
    Försök sluta snusa då och se hur du mår. Inget med hälsan att göra... visst inte.

    SvaraRadera
  24. Nu får hon väl ändå ge sig?

    Kokablad kan man visserligen utvinna kokain ur om man samlar några ton för förädling - men enligt samma resonemang måste vi då förbjuda både kaffebönor och tobak då halten av direkt dödliga gifter i dessa är större med ett antal magnituder.

    @Micke

    Läs på litet grann ovan om vad texten handlar om. Det rör sig om kokablad, inte kokain. Vilket jämförelsemässigt är som att tala om tobak i jämförelse med direkt dödligt rent nikotin.

    Faktum är att ur knarksynvinkel ligger du då värre till med kaffe, te och sprit.

    Och vad man kan konstatera är att det i Sydamerika är otroligt få kokatuggande infördingar som vräker ihop två årsförbrukningar av kokablad bara för att få fram en dos kokain.

    Ärligt talat, Micke, vad sägs om att utvärdera en text i det sammanhang den är skriven och inte gå överstyr på det vis du gör?

    Jag kan lika gärna med det resonemanget hävda att vänster oundvikligen betyder att man vill avrätta alla glasögonbärare eller skicka oliktänkare till Sibirien.

    SvaraRadera
  25. Du jag ser det så här.

    Eftersom bruket av kokablad är helt ofarligt och inte ger några effekter överhuvudtaget så bör vi befria sydamerikas fattiga från sina vanföreställningar om att dom faktiskt känner något när dom fyller käften med kokablad och ser ut som idioter.
    Bara att dom slipper se ut som idioter helt utan anledning är värt ett förbud.

    Eller?

    Där de jag en uppgift för svensk livsmedelsindustri.

    Vi skulle kunna exportera Oboy (som ju innehåller choklad som har en stimulernade effekt) så kan dom snusa det i och få ut något av sitt beroende nu när kokain inte hjälper dom med det.

    SvaraRadera
  26. Sveriges Radios OBS sände ett intressant och upplysande debattinlägg i denna fråga
    Jag skulle ju vilja höra regeringens och andra politikers svar på det.
    Eftersom de säkert inte kommer att vika sig så kan man konstatera att de medvetet har en massa knarkare anställda svenska ambassaden i Bolivia.

    Underhållande!

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=4329531

    SvaraRadera
  27. Tugga på ni grabbar...

    Det är jobbigt för munnen för man måste tugga länge, länge och kinden pongar ut så att du blir sne´i plytet. Du piggnar till nån timme. I synnerhet om du svälter eller är anorektiker. Det finns nyttiga mineraler i bladen. Fast ändå brukar inte hemfallna koka-tuggare bli så gamla, 34 år sådär.

    Men...
    Det är inte ditt privata tuggande som det handlar om i FN. Det handlar om import och export och kommersiell styrkraft över hela jordklotet. Legalisering av internationella narkotika-gangsters basverksamhet alltså.

    De latinamerikanska böndernas små koka-odlingar är för privat bruk. Tugga en stund om du blir bjuden!

    Men skilj detta från de stora landområden som ägs av drogbaroner. Det är inte schysst folk! Lika lite som tobaksindustrin i Europa. På dessa landområden behöver det odlas mat och bönderna behöver befrias från feodalherrarnas förryck. Dessutom behöver inte världen mer kokain, utan mindre.

    Skilj på gröna löv & globala perspektiv!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.