2011-01-03

Piratpartiet: Varumärkesvård

Piratpartiet är ett av den politiska världens starkaste varumärken. (Inte minst globalt. Inte sällan är Piratpartiet i stort sett det enda människor i andra länder känner till om Sverige.)

Men det är inte bara partiets namn som är viktigt. Även dess företrädare är viktiga.

Rick Falkvinge är Piratpartiet. Han är partiets grundare och är den som under fem års tid stått i förgrunden. Hans personliga varumärke är oerhört starkt och en mycket viktig resurs för partiet. Så man bör fundera på vad som händer när han nu stiger ner.

Falkvinge kommer visserligen, i sin nya roll som internetevangelist, att vara väldigt synlig. Vilket är bra.

Efter honom kommer nu Anna Troberg. Hon är kunnig, duktig, modig, mediemässig och socialt kompetent. Piratpartiet skall vara tacksamt för att det finns en så bra kandidat att ta över efter Falkvinge.

Men vi måste vara medvetna om att Anna inte är Rick. Nu börjar ett långt och hårt arbete med att sälja in ett nytt namn och ett nytt ansikte till den svenska allmänheten. Anna är naturligtvis inte okänd, i vart fall inte i politiska kretsar och bland journalister. Men när det kommer till mannen på gatan, då kan hon inte mäta sig med Ricks kult- och kändisfaktor.

Att sälja in Anna Troberg måste därför vara en mycket högt prioriterad uppgift för Piratpartiet fram till dubbelvalåret 2014. Det är henne väljarna skall känna igen och känna förtroende för. Det är ett tillräckligt stort jobb att driva de politiska frågorna i en valrörelse. Då måste partiledaren redan vara väl etablerad.

Samtidigt måste partiets namn, Piratpartiet, vårdas som varumärke. Det måste fyllas med ytterligare värde. I valtider efterfrågar de flesta väljare dels något de känner igen och dels något som står för kompetens och konsekvens. Där finns mycket att göra. Och det är inte alls omöjligt. När det gäller framtidsfrågorna har Piratpartiet inte bara svaren – utan även förmånen att kunna formulera de relevanta frågorna.

12 kommentarer:

 1. Då blir det väl torgmöten, insändare, tv/radio-debatter för Anna hela 2011.

  Har partiet de möjligheterna (pengarna, organisationen)?

  Jag hoppas Anna rycker upp PP från sin svacka nu! Hon har alla möjligheter till det, om partiet kan hålla enad front och inte duka under i inbördes karriär-käbbel.

  SvaraRadera
 2. Just det.

  Som varumärke är Piratpartiet genialiskt. Jämför med alla andra partier som bara tävlar i floskler i sina partinamn: demokratisk, rättvisa, social, liberal, fosterländsk, gemenskap, moderat, republikansk, solidaritet, folk, arbetare.

  Och inget j-vla krypskytte mot Anna Troberg nu. Partistyrelsen måste bli tuffare och utesluta trollen ur partiet (som troligen är utsända av andra partier för att sabotera).

  SvaraRadera
 3. "Men när det kommer till mannen på gatan, då kan hon inte mäta sig med Ricks kult- och kändisfaktor."

  Mannen på gatan har inget som helst förtroende för Falkvinge. Därav valresultatet.

  Ska bli spännande att se om Anna lyckas vända skutan nu. Hon gjorde i alla fall ett gott intryck i TV4-soffan, och jag tror att hennes framtoning kommer att vara bra för partiet. Hon har en "likability" som Falkvinge helt saknar. Frågan är om det räcker hela vägen.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivit HAX. Men partiet skulle nog behöva ha dig och några till som verkligen vet vad ni talar om i styrelsen eller som PR personer som hela tiden bearbetar gamel median så att dom får upp ögonen för vad som håller på att ske, både här hemma och i Europa. Eller för övrigt även världens syn på övervaknings hysterin.

  Lasse.S

  SvaraRadera
 5. Helt lätt är det inte. Se bara hur det gick för Sahlin och hur hon ständigt var under beskjutning.

  Falkvinges förtroende var skadat efter barnporrfadäsen, men ute i Europa gör inte det så mycket. Det är främst på europeisk nivå som dessa frågor måste hanteras. Som vi har sett är det svårt att stå emot EU-direktiv när de väl är på plats. "Riv upp - Gör om" funkar inte. Det ska helst vara rätt från början.

  Sen tror jag inte på det här stämma genom forum. Man kanske borde testa någon form av virtuell värld eller nått.

  SvaraRadera
 6. Ärligt talat så har jag längtat efter Ricks avgång. Visst är hans personliga varumärke stark, faktiskt lite väl starkt. Med sina klumpiga uttalanden och brist på kommunikation höll han på att bli för Piratpartiet vad Julian Assange blivit för Wikileaks; en person vars personliga rykte hela organisationen bygger på. Är extremt nöjd över att vi nu går vidare till ett mer neutralt ansikte som verkligen kan agera som ledare för partiet som kollektiv och som kan låta även andra röster komma fram.
  Ricck var perfekt som ledare i partiets grundandefas, nu är det perfekt för honom att kliva ner.

  SvaraRadera
 7. Är Falkvinge verkligen en så stor profil? Kreti och pleti har nog inte ens en aning om vem han är, jag tror på fullaste allvar att Amelia Andersdotter är den person som folk skulle känna till bäst av PPs företrädare, hon är nog också den som är mest lik den allmänne PP-röstaren...

  SvaraRadera
 8. @momiji
  "..vi nu går vidare till ett mer neutralt ansikte..."

  Vad vinner PP på att ha ett "neutralt ansikte"?

  Skall man bara ha "neutrala ansikten" som inte vågar ha egna åsikter kan vi lika bra lägga ned PP.

  Vad är det för vits att ha ett parti med en partiledar och törs stå för något alls?

  PP:s hjärtefrågor är inte "neutrala" och kan därmed inte bemötas "neutralt"!

  Ifall du menar allvar med att du söker efter en "ledare för partiet som kollektiv" så får du leta efter det på någon annan planet.

  SvaraRadera
 9. Som man hör här och var att Piratpartiet måste byta namn håller jag inte alls med om. Effekten skulle bli mycket större om man lyckas skriva betydelsen för ordet "pirat". Att folk börjar associera det med en demokratikämpe.

  SvaraRadera
 10. Putte, det är precis sådana uttalanden som sänker Piratpartiet. Snacket om troll är löjligt och bara ett sätt att kväva debatter och undvika att svara på frågor.

  Att andra partier skulle bemöda sig att sända infiltratörer till ett parti som ligger under 1% är inte troligt! Verklighetsfrånvända konspirationsdrömmare finns det tydligen gott om inom Piratpartiet!

  NeoConny

  SvaraRadera
 11. ...och angående PP:s och Falkvinges varumärke så känns det som att HAX baserar detta på väldigt svag grund. Det är inte många utanför politiken som känner till Rick eller Piratpartiet i större grad.

  Piratpartiet (och speciellt Rick) ses av många som en extremister!

  NeoConny

  SvaraRadera
 12. @NeoConny; "...till ett parti som ligger under 1% är inte troligt!"

  Det är inte de procenten som räknas. Det är hur väl man lyckas med att så frön hos de unga, som en dag, kommer att styra och ställa i världen.

  Du borde i övrigt ta och uppdatera dina historiekunskaper.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.