2011-02-11

Ge grabben en chans!


En sak har buggat mig under veckan... Sverigedemokraternas riksdagsledamot William Petzäll. Han som förra helgen blev ofattbart full, slog sönder sin tv och fick sova i fyllecell.

Men vaffan!? Killen är bara 22 bast. Mannens Sturm und Drang-period. Han har levt under ett jälva tryck fram till valet. Har det inte varit vänsteridioter som har velat slå ihjäl honom, så har det varit kamerateam som har försökt följa med honom in på muggen.

Och efter valet... Riksdagen. En fullständigt sinnessjuk miljö. Hur sinnessjuk tror jag att de flesta har svårt att förstå. En miljö där de andra partiernas ledamöter ägnar sig åt vuxenmobbning – och Bill är den minste killen.

Riksdagsledamot för ett kissenödigt parti, som desperat försöker ändra sin image så att även mellanstadielärarinnor med handväska kan rösta på dem. Ett parti där det är extra straffbart att sabba upplägget och varumärkesbyggandet.

Allt detta med en 22-årings, trots allt, begränsade livserfarenheter och trygghet.

Missförstå mig inte. Jag avskyr sverigedemokraterna. De skall bemötas i sak. Och det saknas inte helller frislag för att håna dem när de är corny. Det är en sak. Och jag medverkar gärna.

Men vuxenmobbning och tramsigheter... Sverigedemokraterna är faktiskt ett parti som – i god demokratisk ordning – har tagit sig in i riksdagen. Hur illa vi andra än må tycka om det. Och de skall behandlas därefter. Konsekvent – utifrån vad de säger och gör.

Men åter till unge herr Petzäll. Har han skadat någon? Inte vad jag kan förstå. Han vart bara raketfull under en av sina första lediga helger. Det är inget brott. Det är, under rådande omständigheter, inte ens speciellt klandervärt eller konstigt. Så sluta mobba honom. Det gäller både de andra partierna och (sd) själva.

Myndiga människor har rätt att supa till. Rejält till och med. Skall man ändra det får man ändra lagen. Och där tror jag att till och med riksdagen har uppförsbacke.

45 kommentarer:

 1. Instämmer till fullo.

  SvaraRadera
 2. Inte en suck.Han ska på bålet precis som Anna Sjödin och moderaten med barnvagnen.

  Jag gillar inte diskriminering.

  SvaraRadera
 3. Moderaten med barnvagnen heter Per Bill

  SvaraRadera
 4. Förutom när diskrimineringen drabbar någon Micke tycker illa om naturligtvis...

  SvaraRadera
 5. Det står var och en fritt att avsäga sig sitt uppdrag om man onte pallar trycket.

  De får väl det som de har rätt till.

  SvaraRadera
 6. Problemet är att hans baksmälla är så kraftig att han måste vara sjukskriven under lång tid, vilket är tämligen oansvarigt.

  SvaraRadera
 7. Jag anser att det är rimligt att man som vald representant för folket i en demokrati ska ta ansvar för att man blir så packad att polis tillkallas två gånger till den lägenhet man befinner sig i vilket sedan avslutas med att man blir placerad i häkte för tillnyktring.

  Andra ser det som normalt.

  SvaraRadera
 8. Förutom när diskrimineringen drabbar någon Micke tycker illa om naturligtvis...
  -------------------------


  Jag vet inte men det kräver ingen större intellektuell ansträngning att konstatera att mitt inlägg placerar en moderat en sosse och sverigedemokrat i samma fålla.

  Vad vill du ha mer?

  SvaraRadera
 9. Nja. Jag håller nog inte med.
  Jag sparkade inte sönder TV apparater när jag var 22 år varken full eller nykter.
  Ingen av mina vänner eller bekanta gjorde det heller. Jag kan inte i min blekaste
  fantasi föreställa mig att det skulle vara vanligt heller.
  Precis som HAX skriver så är det inte olagligt att dricka sig full. Däremot är det förbannat omdömeslöst att samtidigt som man tar hjärtmedicin och ångestdämpande medicin supa till och ställa till med sådant rabalder att polisen behöver rycka ut. Det är också denna omdömeslöshet som är WPs problem.
  Mannen är för guds skull riksdagsman.
  Han sitter som förtroendevald i Sveriges lagstiftande församling.
  Han är betald för att visa "gott omdöme".
  Jag skulle säga att förtroendet för honom just fått en knäck.
  Jag ser inget konstigt i att hans parti tar i med hårdhandskarna heller. Om det är något jag skulle önska vore det att vänstern rensade hårt i sin "kravall och stenkastarfalang" så varför klaga när ett annat ytterlighetsparti faktiskt talar om vad som är acceptabelt i det partiet.

  SvaraRadera
 10. @HAX

  Håller med Jerker Montelius.

  I det svenska samhället har man bestämt att riksdagsledamöter skall, bokstavligen, ha makt över miljoner människors liv och död. De antas besitter en kunskap och insyn som vanliga väljare inte har. Våra förväntningar på Petzäll måste ligga som på en Olympens gud. Jag anser inte att någon människa klarar av en sådan makt, men majoriteten av väljarna gör det.

  Petzäll representerar dessutom ett parti vars hela ideologi går ut på att vanligt folk verkligen inte har rätten till sina egna kroppar och sitt eget sinne.

  Problemet är inte att riksdagsledamoten får beträda den bildliga schavotten, utan att vi har ett system och politiska partier där schavotten silar mygg och sväljer kameler.

  SvaraRadera
 11. Det är skillnad på att sparka och ramla över i fyllan. Enligt uppgift var det en granne som ringde. Troligen en av Mickes kompisar eller kanske någon som polar med dem som kastar ägg på Jimmie.

  SvaraRadera
 12. Va fan är det här för ett jävla inlägg. Hax är en idiot!

  SvaraRadera
 13. Då är det väl snarare dags för en debatt om riskerna med läkemedel och att rikta moralpaniken mot läkemedelsbolagen och slappa myndigheter som inte varnar mer tydligt för dessa risker.

  Exempelvis finns det starka misstankar om kopplingar mellan SSRI-preparat och school-shootings och andra exempel på människor som plötsligt flippar och begår våldsdåd.

  SvaraRadera
 14. Min gamla mamma brukade säga att, i stort sätt, halva mänskligeheten består av idioter. När jag läser kommentarerna, till Henriks artikel om William Petzäll, inser jag att hon nog hade fullständigt rätt.
  /TS

  SvaraRadera
 15. 1 gång är ingen gång...
  2 gånger är en gonggong.
  politiker ska inte tvingas vara
  föredömen inom alla områden.
  så länge det inte drabbar andra!
  även solen måste få ha sina fläckar!
  annars blir det en jävligt
  tråkig politik....

  SvaraRadera
 16. Jag ogillar snyltande på sjukförsäkringssystemet när man blir "sjukskriven" därför att det finns en konflikt eller samarbetsproblem på arbetsplatsen.

  Speciellt när nu verkligt sjuka människor hamnar i kläm i sjukförsäkringssystemet.

  Men är det ok i riksdagen att använda sjukförsäkringen som ventil, då kan man ju inte förvåna eller förfasa sig över att det fuskas av andra.

  Sd lär i alla fall vara rökta framöver om de talar om bidragsfuskare, när de själva utövat påtryckningar att William skall fuska.

  SvaraRadera
 17. Att använda sjuskrivning för politisk karantän är inte bra. Men det har jag redan skrivit om.

  SvaraRadera
 18. Det är ett par saker som stör mig i allt detta.

  Dels att vi är på väg att få en situation där den som vill bli politiker måste vara en slätstruken skyltdocka. Vilket till exempel människor med egen vilja ofta inte är. Istället får vi en riksdag fylld med lydig röstboskap.

  Dels att valresultatet inte respekteras. En demokrati fungerar som den gör, även när vi inte gillar vilka som blir inröstade. Börjar vi tumma på reglerna bara för att vi inte gillar resultatet, då befinner vi oss på ett brant sluttande plan.

  Dels att man bara gör (sd) till ännu större martyrer genom att vuxenmobba dem i riksdagen.

  SvaraRadera
 19. Finns det bara svart eller vitt?

  Är man en slätstruken skyltdocka utan egen vilja ifall man inte super sig raklång på sprit och tabletter och därefter utför en ”extrem renovering” av sin (exflickväns) lägenhet?

  Eller kan man tänka att sig att uttrycka den egna viljan på något annat – mer civiliserat sätt?

  SvaraRadera
 20. Micke: Skillnaden är att grabben inte skadade någon annan. I de andra två fallen du nämner så fanns en annan part som tog skada.

  SvaraRadera
 21. Dags att införa åldersgräns för att kunna bli invald till riksdagen?

  SvaraRadera
 22. Sverigedemokraten Wänsterwiki anser tydligen inte att Sverigedemokrater som bor i hyreshus skulle ha några problem med ifall ett gapande fyllo höll låda till 4 på morgonen och att det krävs Afaaktivister för att uppleva den typoen av störning somn allvarlig.

  Det kanske stämmer?

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Dels att man bara gör (sd) till ännu större martyrer genom att vuxenmobba dem i riksdagen.

  ---------------------------


  Jag glömmer aldrig den totala frånvaron av reaktion både från Muf själva deras partiledning och den samlade blogghögern och fascistpartiet när Muf stod utanför svt´s studio framför rapports kameror inför den sista valdebatten mellan Person och Reinfeld och om och om igen i talkör gapade "Anna Sjödin Fyllesvin!"

  Petzäll får pröjsa han också även om han är snyggare än Anna Sjödin.

  Vi kan inte ha ett sytem där vi ska acceptera vad fan som helst för att folk är

  A:Snygga
  B:Fascister
  C:Har psykiska problem

  Om det inte tillämpas konsekvent på alla andra som inte kan leva upp till det förtroende dom får betalt för.

  Sverigedemokraterna har byggt hälften av sin retorik på atg dom särbehandlas.

  Nu gör dom inte utan dom behandlas på EXAKT samma sätt som alla andra i situationer som den här och FÖLJDRIKTIGT börjar grinandet omgående.

  SvaraRadera
 25. Det är bra med ett samhälle där folk får vara idioter bara de inte gör idiotiska saker mot andra människor. Förbud mot tankar går ändå inte att upprätthålla och de gör samhället nojjigt.

  I det här fallet verkar det ha gått så långt att idiotin vart extern när han störde grannarna. Skall han yla på månen hela natten får han väl se till att åka ut i skogen, 22 år är vuxet så det räcker för någon som inte är utvecklingsstörd.

  Så varför klaga över att SD tar sin medlen i örat och kanske även hjälper honom? På kort sikt gör seriositeten dem farligare på samma sätt som att nynazister som lyder polisen kan få större inflytande än AFA som kastar sten. På lång sikt kan de likt VPK malas ner från att vara revolutionärer till att bli ett rumsrent ytterlighetsparti på samma sätt som VPK vart V. Den nermalningen tror jag f.ö. är en mycket Svensk process. ( Att jag sedan aldrig kommer att lita på vare sig V eller SD är en annan sak. )

  SvaraRadera
 26. Apropå detta med att respektera valresultat så kanske det är relevant att nämna att William Petzäll fick sammanlagt 909 personkryss i valet. Flest i Västra Götaland södra, 410 stycken eller 4,91% av de avgivna där.

  Men det var på en dalabänk han kom in i riksdagen. Fast i Dalarna fick han bara 15 personkryss eller 0,12% av de röster sd fick där... Konstigt valsystem det svenska.

  För övrigt håller jag fullständigt med Hax - de som anser att det är relevant att bedöma politiker efter deras privata handel och vandel, de kommer snart att få politiker som är *optimerade* enbart efter parametern handel och vandel och nollor i övrigt.

  Att det stod patrask och gapade över Sjödin är ingen anledning att själv bli patrask och gapa över Petzäll.

  SvaraRadera
 27. Dom ej strax den vilseförda
  Stolta Broder, med förakt
  Icke känner du den börda
  ödet på hans skuldra lagt

  SvaraRadera
 28. Viktualiebrodern

  Tror du att Sverigedemokraterna att be Per Gahrton om ursäkt för den förföljelse dom ägnat honom för hans alkoholisms skull? Verkar det sannolikt?  Som jag ser det är det stöd som nu kommer för Petzäll på den här bloggen patetiskt när det vägs mot det hat och den tysta acceptansen för detta hat som visades mot Anna Sjödin.

  SvaraRadera
 29. @Viktualiebrodern

  Det svenska valkretssystemet kan med fördel reduceras till en 3-4 valkretsar och inte 29 som det är nu och det endast av praktiska skäl eftersom namnlistorna blir för långa annars.

  Den enda påverkan valkretssystemet har är att det ger en fördel till stora partier. Det såg vi i år när resultatet inte blev strikt proportionellt, utan gynnade de två stora.

  Valkretssystemet styr inte längre varifrån kandidaterna kommer. För 5 av 8 partier är en stor andel mandat utjämningsmandat. De skulle lika gärna kunna ha en rikslista.

  12 % regeln har aldrig utnyttjats så den behöver man inte ta hänsyn till.

  SvaraRadera
 30. Om man läser mellan raderna så är det ju tämligen uppenbart att det här handlar om någon form av missbruk kombinerat med psykiska problem. Att då tala om bluffsjukskrivning tycker jag är lågt. samma sjukskrivningsregler gäller ju för riksdagsmännen som övriga anställda.

  SvaraRadera
 31. Ännu ett väntat pinsamt inlägg av högerfanatikern Hax. Det är sådana som Hax och Alexander Bard som ger Fascister en röst och plattform i samhället. Idioter!

  SvaraRadera
 32. Är det någon som kom ihåg sossarnas Riksdagsledamot som aspackad sextrackaserade en kvinna i Riksdagens övernattningsrum efter en julfest 2009?
  På löpsedlarna stod det "SEXLARM i Riksdagen". Han hade stått utanfr hennes dörr och skrikit kn**la upprepande gånger.

  Namnet? Någon?
  Nä just det, han fick vara anonym i pressen trots att det hände i tjänstehuset.

  SvaraRadera
 33. Nej jag kommer inte ihåg honom men hans existens fritar inte fascisterna från deras organiserade förföljelse av t.ex Gahrton, Sjödin eller för den delen Mona Sahlin som dom ägnat sig åt så om du vill grina till förmån för fascister så får du hitta på nåt bättre.

  SvaraRadera
 34. Det var ett satans gapande från sina håll om ingeting. Grabben var dyngrak "so what"?
  Minns istället när Gudrun på fyllan i en biograf pissade så det rann på Guillous skor i raden framför. Det var minsann grejor det.

  Hugo

  SvaraRadera
 35. @Hugo

  Schyman avgick ju sen också.

  SvaraRadera
 36. #Micke

  Jag sk-r väl i sd. Lika mycket som i pk-folket. Här gäller det principer.

  Per Gahrton hade jag respekt för, innan spriten tog honom. Röstade på mp 1993, första och enda gången, för hans skull. Året mp trillade ur...

  #Johan Tjäder

  Man kan tycka att det åtminstone vore mera passande att systemet kvoterat in Petzäll på en VG södra-plats istället för på Dalarna... För övrigt håller jag med om att valkretssystemet är överspelat. Var finns Internetvalkretsen?

  SvaraRadera
 37. Bah, hyckleri är det. Lite 'fylla' har aldrig varit ett problem inom svensk politik förrän nu. Skillnaden är för mig uppenbar. Alkoholisten Gudrun pissar på sig på en biograf, det var knäpptyst i media. Lars Werner var en fyllehund av stora mått, det var knäpptyst i media, o.s.v., etc.

  Pressen har alltid hänvisat till att de 'respekterar' politikers privatliv men uppenbarligen gäller det bara rätt politiker.

  SvaraRadera
 38. Johan Tjäder sa...

  "Schyman avgick ju sen också."

  Vilket är en osanning av formidabla mått. Skandalerna, det var inte bara en, som Schyman var med om på fyllan var en rikshemlighet man endast kunde läsa om på Flashback tills långt senare. Och anledningen till att hon avgick var en helt annan. Att fiffla med skatten är ett tabu, speciellt om man tillhör ett parti på yttersta vänsterkanten.

  SvaraRadera
 39. Anonym ljuger och formar sanningen som det passar honom.

  Varför ljuger han och påstår att det inte skrevs spaltmil om både Schymans och Lars Werners alkoholism?

  Hur fan kan han själv vara så initierad om det inte hade varit för att dom bägge helt öppet redogjorde för och tog konsekvensen av sin alkoholism efter att den orsakat att stort antal incidenter av samma typ som personen från fascistpartiet som det skrevs om i hela sveriges press som snackades om överallt.
  Skatteaffärerna kom före Schymans

  Vad tror du att du vinner genom att ljuga om något som alla känner till allt om?

  Att vi ska grina i kapp för fascistens skull?

  SvaraRadera
 40. "Varför ljuger han och påstår att det inte skrevs spaltmil om både Schymans och Lars Werners alkoholism?"

  Micke, du glömde det lilla 'långt senare" i inlägget. Att Det skrevs spaltmeter av snyftrepportage om Schymans alkoholism är ingen nyhet. Däremot, fylleskandalerna var det mer än lovligt tyst om. Förrutom på Flashback.

  SvaraRadera
 41. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 42. http://www.bt.se/nyheter/boras/petzall-blaste-riksdagen-pa-flygresorna(2286202).gm

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.