2011-02-03

Nu måste riksdagen vänta med datalagringen

Det sägs att EU-Kommissionens utvärdering av datalagringsdirektivet äntligen - efter otaliga förseningar - nu är på gång.

23 mars kommer den, enligt vanligtvis välunderrättade källor.

Det innebär att riksdagen rimligen måste lägga sin behandling av frågan på is.

Så här...

Utvärderingen av EU:s datalagringsdirektiv har försenats gång på gång. Eller rättare sagt inte själva utvärderingen, utan presentationen av den. Frågan är en het potatis, eftersom utvärderingen kommer att visa sig vara kritisk.

I Sverige ligger regeringens proposition om implementering av datalagringsdirektivet nu på riksdagens bord. (Regeringen ville inte lägga fram förslaget innan valet, eftersom den inte ville ha en integritetsdebatt i valrörelsen.) Enligt uppgift skall utskottsbehandlingen nu vara i full gång och det är meningen att frågan skall upp i kammaren under våren.

Men EU:s utvärdering kommer alltså att bli besvärande för regeringen. Den kommer att leda till att EU måste göra om (eller rent av riva upp) datalagringsdirektivet.

I detta läge är det dumt, arrogant och rent oseriöst av regeringen, sossarna och de borgerliga partierna att forcera frågan i riksdagen.

Men det skulle inte förvåna mig om de envisas med att göra det ändå.

Snabbfakta:
Om datalagringsdirektivet - i sin nuvarande utformning - implementeras i Sverige kommer den att ge oss en teledatalagring där data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkollpingar kommer att lagras och bli tillgängliga för staten. Dessutom kommer positionsdata för våra mobiltelefoner att lagras.

6 kommentarer:

  1. Det finns inget som pekar på att Sverige inte kommer att införa direktivet även om hela direktivet plockas bort. Kommer man att hejda sig om direktivet bryter mot EU-lag eller de mänskliga rättigheterna? Troligen nej. Det finns redan lagar som inte är kompatibla med EU-rätt och andra internationella regler.

    SvaraRadera
  2. De kanske är dumma, arroganta och inte ens helt seriösa (åtminstone inte på vissa ställen). I alla fall pyramidens topp..
    Taktik, strategi och och god retorik av de få som ger längre uttalanden behärskar de väldigt bra.
    Kan dock börja rasa när hela ledet måste ge kommentarer. Kan tänka mig att fler ministrar kommer under press och river ned tangenter. Det blir då inte lika kul att spela upp till dans

    SvaraRadera
  3. låt mig gissa man förhalar att presentera utredningen tills vi har en terroristattack eller ett försök till terroristattack i Europa och då klubbas förslaget av datalagring igenom inbakat i ett antiterrorist paket utan att passera gå och presentationen av utredningen slängs i papperskorgen.

    SvaraRadera
  4. Det är inte troligt att någon votering om DLD sker i riksdagen före 23 mars.

    Dessutom har regeringens huvudförhandlare i JuU, Johan Linander, redan deklarerat att han räknar med minoritetsbordläggning.

    I så fall kalkylerar man alltså med att SD gör gemensam sak med v och mp eller, vilket kanske är mer troligt, lägger ned sina röster.

    SvaraRadera
  5. Man skulle ju kunna hoppas på att Linander har insiderinformation om att en del centerledamöter skulle rösta för en bordläggning. Men med tanke på att C har varit "Alliansen framför allt"-partiet ända sedan 2006 när integritetsfrågorna dumpades direkt efter valdagen så är det extremt osannolikt.

    SvaraRadera
  6. Man kan ju alltid hoppas på en minoritetsbordläggning.

    Frågan är vad det betyder att socialdemokraterna i utskottet har gjort upp med regeringen?

    Har de partigruppen med sig? De har ju ändå ett kongressbeslut att göra upp med.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.