2011-02-11

Regeringen, FRA och USA


Sedan i går eftermiddag, då tv-kanalen Russia Today brådskande ville ha en intervju med Pirate MEP Christian Engström, har jag varit sjukt nyfiken på exakt vilken historia de ruvade på. Nu vet vi.

Det handlar om den svenska regeringen, FRA och USA. Och källmaterialet kommer åter igen från Wikileaks läckta ameikanska ambassadtelegram. Några nedslag i telegrammet UUNCLAS Stockholm 000704...

"Forced to operate under strict data storage and protection laws for Swedish citizens, they [FRA] are concerned that the public may perceive their involvement as an attempt to work around these restrictions by using a foreign intermediary (the United States), thus poisoning any chance for success."

"The agreement may have to be presented to Parliament under a vague constitutional requirement for ‘matters of great importance’. If so, the process will take considerably longer and be subject to public scrutiny, something the Government of Sweden will want to avoid. As the Ministry of Justice continues to analyze the proposed text, it is also considering how to craft an arrangement that will avoid the need for parliamentary review."

"They [the Swedish Ministry of Justice] see your October 23 meeting as an opportunity to seek precise details on the type of information the United States wants and overall aim of the agreement."

Det är bara att konstatera att riksdag och regering snällt levererade vad man lovat USA. Och att den svaga kontrollen av FRA är helt i linje med vad regeringen kommit överens med amerikanska ambassaden om.

Denna historia utvecklas under dagen. I kväll kommer Rick Falkvinge att diskutera affären i Russia Today, Live & Prime Time.

Länk till Russia Todays inslag och artikel.

Uppdatering / fundering: RT kopplar detta till FRA. Det kan mycket väl stämma. Det är svårt att veta utan att ha alla papper på bordet. Men det kan också hänga samman med det underrättelsesamarbete som SVT Dokument Inifrån har avslöjat. Eller både och. Men, oavsett vilket, är det en skandal.

Se även: Pirate MEP Christian Engström - Nyheter24

23 kommentarer:

  1. Lydstaten konungariket Sverige böjer sig snällt framåt...

    fyfan vad sorgligt!

    SvaraRadera
  2. Men det framgår ju tydligt att detta är en del av en överenskommelse. Förmodligen så att USA ger SE vad vill vill ha och SE ger USA vad de vill ha, vad gäller underrättelser. Det är väl varken konstigt eller tecken på att SE är en lydstat. Snarare att vi är en kompetent stat värd att samarbeta med.

    SvaraRadera
  3. Staten Sverige har ju uppenbarligen inga problem med överenskommelsen. De som böjer sig framåt är folket, utan att ha blivit tillfrågade först. Det är folkets trafikdata/vanor/sexuella läggningar som staten vill handla med.

    Grattis folket.

    SvaraRadera
  4. @Peter:

    "Men det framgår ju tydligt att detta är en del av en överenskommelse."

    Eh, lol? Det framgår "tydligt"? Nej, det gör det inte.

    "Förmodligen så att USA ger SE vad vill vill ha och SE ger USA vad de vill ha, vad gäller underrättelser."

    Hur naiv kan man *vara* egentligen?

    USA klargör för Sverige vad USA vill ha, samt redogör i direkta eller indirekta termer vilka konsekvenserna blir om Sverige inte tillgodoser kraven. Sverige har att leverera eller ta följderna. Här finns inget balanserat utbyte att skåda.

    "Det är väl varken konstigt eller tecken på att SE är en lydstat. Snarare att vi är en kompetent stat värd att samarbeta med."

    Heh. Så kan man ju definiera det. Snarare är Sverige en duktig liten leverantör att beställa vad man vill ha ifrån. Annars... Ja, du förstår.

    Jösses...

    SvaraRadera
  5. Hey hey hey. Betyder 000704 att det är från fjärde juli 2000?

    Innan elfte september, under socialdemokratisk regering?

    Eller är det senare?

    SvaraRadera
  6. Att USA har stort intresse av rysk transittrafik som passerar Sverige är självklart. Det har också framskymtat då och då i debatten. Men problemet är ju att FRA-lagen inte bara handlar om transittrafik, utan även om svensk trafik.

    Centerpartiet hade faktiskt under sensommaren 2008 ett förslag om att FRA-lagen endast skulle omfatta utländsk trafik, inklusive t.ex. den ryska tranisttrafiken. Detta vann inte gehör hos försvarsdepartementet (läs: FRA/USA).

    Vi måste nog även koppla Russia Todays avslöjande till ett tidigare telegram, som förekom i Dokument Inifrån i höstas.

    Det var ju där som det talades om ett informellt samarbete, där Sverige lämnar ut uppgifter om svenska medborgare till USA. Detta samarbete var enligt telegrammet inte känt av den svenska riksdagen, och eventuellt inte heller av hela regeringen.

    Nu tror jag bestämt att bitarna börjar falla på plats, en efter en.

    SvaraRadera
  7. ...detta säger bara att Justitiedepartementet påstås vilja veta vilken information "USA" vill ta de av. Ingenstans står det att de tänker lämnar ut sådan information.

    SvaraRadera
  8. Christian uttrycker sig tyvärr ganska illa:

    "There is no parliamentary control of what the FRA does, and of course the public in Sweden has even less control," Christian Engstrom says. "Much of the pressure comes from the US and the copyright industries, and the Swedish government is more than happy to do whatever these American corporations ask through the American government," Swedish MP revealed.

    För det första är det ju sakfel att hävda att det inte existerar någon parlamentarisk kontroll. Den är visserligen urusel, vilket vi har sett i dagarna, den saknar resurser och utövas av fel personer, men i formell mening finns den ju likafullt där. Man måste vara mer precis i sina uttalanden.

    Jag tror inte heller att man ska blanda in upphovsrättsfrågorna i FRA-debatten. Om det skulle råka finnas sådant material i det flöde som FRA läcker till USA, skulle givetvis inte amerikanerna vara sena att utnyttja det. Men jag betvivlar starkt att detta skulle vara huvudsyftet med USA:s intresse för svensk signalspaning. PP gör klokt i att droppa det perspektivet. Datainspektionen har inte heller funnit några som helst tecken på att sådan spaning bedrivs på FRA.

    Det gäller nog att koncentrera sig på rätt saker här.

    SvaraRadera
  9. Svenska regeringen ska inte lämna några uppgifter om svenskarna till något annat land enligt mig.
    Speciellt inte till ett land som USA, som faktiskt inte vill vårat bästa utan bara tänker till sin ekonomiska/kontrollerande/förtryckande fördel.

    Svenska regeringen ska inte heller fatta beslut som den inte kan stå för öppet enligt mig. Hemliga som offentliga.
    Svenska regeringen är till största delen korrupt och böjer sig efter vinden enligt mig.

    Är det demokrati i Sverige? verkligen?

    Uppfattningen som jag har fått är att oerhört många är frustrerade över "storebror" och man kan ana att något stort är på väg att hända.
    Vedhögen bara väntar på att tändas och det har dröjt alldeles för länge redan.
    Själv skulle jag gärna vilja känna mig som en del av Sverige, men tyvärr känner jag mig bara överkörd och min och många andras röster blir inte hörda.
    Men kanske kan det ändras. Hoppas.

    I dagens utvecklade Sverige finns det faktiskt tekniska möjligheter att låta Svenskarna ta del av ALLA beslut som ska fattas och PÅVERKA!
    Men det finns inte en chans (än) att de styrande tillåter detta då allt för mycket står på spel för att demokrati ska få vara demokrati.

    Använd internet för att tillåta Svenskar att påverka Sverige.
    Etablera en röstnings sajt och omrösta alla beslut INNAN de fattas! Endast då kan vi kalla oss demokratiska på "riktigt". Detta är enkelt med säker inloggning och alla kan göra sig hörda.

    Bara för att ett parti lyckats ta makten genom folkomröstning och fagra löften för att sedan kasta sina vallöften åt sidan och svika många, många väljare, så ska de väl inte komma undan med det?

    "Vilken lycka för de styrande att människorna inte tänker eller agerar"

    För Sverige i tiden!
    Känns det igen?

    //mark

    SvaraRadera
  10. I frågan om Sverige är lydstat till USA eller inte, så skulle jag tippa att förhandlingarna i den här frågan gått ungefär som John Perkins beskriver i bl a "Confessions of an Economic Hit Man". Fast kanske inte lika blodigt.


    En representant för USA talar om vad de vill ha av Sverige, och presenterar vad som kan fås i utbyte.

    Samtidigt berättas också vad som kan komma att hända om byteshandeln inte accepteras.



    "You can get much further with a kind word and a gun than you can with a kind word alone." - Al Capone

    SvaraRadera
  11. @Ola Berg
    Nix, det är inte datum.

    De där beteckningarna behöver ett år också. Se http://wikileaks.ch/origin/31_0.html för beteckningar på andra telegram från samma håll.

    SvaraRadera
  12. Bli knullad i röven och le är dagens politiska måtto...

    SvaraRadera
  13. @Jonas B

    "För det första är det ju sakfel att hävda att det inte existerar någon parlamentarisk kontroll."

    Jag antar att han syftar på utbytet av data med främmande makt som inte alls står under någon parlamentarisk kontroll (vad jag förstås). Här har FRA/regeringen fått ett "carte-blanche" av riksdagen.
    Läs bl.a Mark Klamberg.

    SvaraRadera
  14. @ConnyT:

    Om det är detta Christian menar, så är det förstås riktigt. Men det framgår inte av uttalandet, som är mer generellt.

    SvaraRadera
  15. RT ville inte berätta exakt vilken krok de hade, bara att de bums ville tala om FRA och amerikanskt inflytande på svensk övervakning. Så, ja, lite svävande blev det. Men i den kontexten är det ju inte heller fel att nämna fildelningen - som ju också rör integritet / övervakning - eftersom vi har belägg för att USA varit pådrivande där.

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  17. Eftersom mitt namn åberopats ska jag ge min syn på det hela.

    Riksdagen kan inte i förväg styra vilket material som överlämnas till andra länder. Riksdagen har gett regeringen och FRA fria händer.

    Däremot har det kontrollorgan som har parlamentarisk representation (SIUN) rätt att i efterhand kontrollera vad som har utbyts. Att SIUN ännu inte har gjort en sådan efterhandskontroll är en delvis annan sak.

    SvaraRadera
  18. Man kan undra varför inget svenskt medium har kommenterat detta telegram. Har ens Jonas Wahlström sett det?

    Jag noterar också att det är kategoriserat som unclassified.

    Det skulle även vara intressant att få veta om några andra än piratpartister blivit ombedda att kommentera. Det finns några frågetecken här som skulle behöva rätas ut.

    SvaraRadera
  19. Är inte RT:s Stockholmsbilder snarare från Helsingfors..?

    SvaraRadera
  20. Ja, bildsättningen verkar lite vilsen.

    Några iakttagelser efter att jag tittat på de fragmentariska telegramcitaten igen:

    - Enligt telegraminnehållet vill JuDep verka för att det blir så lite debatt som möjligt om förslaget. Allra helst vill man gå runt riksdagen (jmfr Dokument inifrån). Detta går inte alls ihop med FRA-lagen. Där var det ju tvärtom JuDep som läckte om lagen till media. Konflikten mellan FöD och JuDep låg i öppen dager. Och att hela klabbet var tvunget att gå genom riksdagen stod klart för var och en redan 2005.

    - USA ska enligt uppgift också ha förhandlat med JuDep, vilket inte heller stämmer med FRA, där i så fall FöD/FRA hade varit motpart.

    - Informationen borde vara känslig och därför ha högre säkerhetsklassning än unclassified, men det beror kanske på vilka källor som refereras.

    SvaraRadera
  21. This is a really good read for us. It is really important to select best India Tour Packages make to make your trip memorable.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.