2011-02-23

Regeringens arroganta feghet


Frågan om EU:s datalagringsdirektiv ligger formellt sett fortfarande på justitieutskottets bord. De borgerliga partierna och (s) vill fatta beslut snarast. (Mp) och (v) vill bordlägga frågan ett år. Vågmästare är (sd) som motionerat om att göra förslaget ännu värre, med utökad lagringstid. Får de inte igenom detta krav, då tänker de rösta för en minoritetsbordläggning.

Onsdag den 16 mars är det tänkt att frågan skall behandlas i riksdagens kammare.

Detta är bara en vecka innan EU kommer med sin utvärdering av datalagringsdirektivet. (Ryktet säger den 23 mars.) Vi har förhandsinformation om att denna utvärdering kommer att rikta allvarlig kritik mot datalagringsdirektivet och mot hur det har tillämpas i olika länder. Direktivet kommer med största säkerhet att omarbetas. Kanske kommer det till och med att rivas upp.

De borgerliga partierna och (s) vill alltså trumma igenom ett EU-direktiv som alla vet kommer att få hård kritik bara en vecka senare.

Det minsta man skulle kunna kräva är att riksdagen hejdar sig tills den i vart fall vet vilken kritik som kommer att framföras i utvärderingen. Så att inte Sverige gör samma misstag.

Och vill man sköta det här seriöst, då bör man även vänta och se vad utvärderingen landar i, i EU. Det vill säga bordlägga frågan ett år.

Varför tvinga fram en lagstiftning som man vet kommer att innehålla allvarliga problem och brister? Varför stifta lagar som inom kort ändå kan komma att behöva ändras? Varför inte vänta och lyssna på den kritik från EU som alla vet är på gång? Varför denna brådska?

Om jag får våga mig på en gissning är det så här: Teledatalagring var en allt för känslig fråga för att visa politiker skulle våga driva den själva, på nationell nivå. Därför gömde man sig bakom ett EU-beslut. Och nu har Sverige bråttom, innan EU ändrar eller sänker sitt eget direktiv i frågan.

Regeringen vägrade att diskutera datalagringsdirektivet / teledatalagringen under valrörelsen. Och efter den 23 mars blir förslaget förmodligen omöjligt att lägga fram. Detta ger regeringen ett begränsat tidsfönster – om den utan krångel vill fortsätta att rulla ut den svenska övervakningsstaten. Det är därför man vill ha voteringen i riksdagen redan den 16 mars.

Detta är oseriöst, fegt och arrogant. Det är ett öppet mål, om någon journalist skulle vilja ta tag i saken.

Om riksdagen röstar ja till datalagringsdirektivet, då införs teledatalagring i Sverige. Då kommer data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar att lagras. Även data om våra mobiltelefoners positioner kommer att lagras, så att myndigheterna kan se var du har befunnit dig vid en viss tidpunkt.

Då får vi en aldrig tidigare skådad övervakningsstat. Då är det slut med vår rätt till privatliv. Då reduceras svenska folket en gång för alla från medborgare till undersåtar.

18 kommentarer:

 1. För de som söker argument för varför detta är kass rekommenderas Rent mjöl i påsen (grunderna) och Om Bodströmsamhället och ekonomisk stagnation (fördjupning).

  SvaraRadera
 2. Vi har ett val 2011. Ett val för 1/6 av befolkningen. Där hoppas jag att Piratpartiet har bestämt sig att deltaga snarast möjligt.

  Visserligen ett regionalt val men rikshändelser kan driva opinion.

  SvaraRadera
 3. Jag ska maila länken till detta inlägg till varenda större nyhetsredaktion i Sverige. Om ingen nappar på detta så begår hela den svenska journalistkåren tjänstefel.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte att sossarna inte tar tillfället i akt och tjänar poäng på DLD. En minoritetsbordläggning skjuter ju fram DLD till ungefär samtidigt som nya FRA-lagen kommer på tapeten. Det borde ju kunna sänka alliansen tillräckligt mycket för att ett sosseri med ny ledare ska ha en chans 2014.

  /Smen

  SvaraRadera
 5. @Anonym: Det har du rätt i. Och att (s) tycker att DLD är en bra idé är något jag, som själv är sosse, skäms över...

  SvaraRadera
 6. Tja, DLD är ju en produkt utav Bodström Inc. så sossarna är ju överlyckliga för att dom får ännu en övervakningslag..

  SvaraRadera
 7. Hej alla Hax fans, lobba hos TV 8 att Hax ska få en egen TV show som Shyman och Ashberg. Hax kan va reporter/insidern ifrån Eu i showen och i studion kan typ Alexander Bard va program ledare. Eller varför inte Hax bli reporter hos Adaktusson.

  Hax blogg rapporteringar ifrån EU måste ut i TV. Det du bör göra hax är youtube videos när du rapporterar ifrån EU och visa dokument i bild, det slår mycket kraftigare och materialet kan användas av tv. Räcker med en mobilkamera. Android.

  SvaraRadera
 8. Fortsätt skriva dina texter hax, men komplettera med en video när det är rena fakta rapporteringar och analyser ifrån EU parlamentet. Levande bilder via videos kan sprida budskapet mycket kraftfullare. Eller vanlig podcast.

  SvaraRadera
 9. Problemet är väl bara alla dumjävlar som skall grina över att han är adipös om Henrik skulle börja flörta med media. Trista är ju att det oftast är de som använt hjärnan istället för fötterna som anses "onormala". Jävla samhälle..

  SvaraRadera
 10. adipös är nog inte ordet som skulle användas av svenne banan och det är knappast den publiken som bryr sig om det som man behöver bry sig om. Det är den nyhetsintresserade publiken som gillar att titta på rapport varje dag som måste nås.

  SvaraRadera
 11. Vad jag inte förstår är anledningen varför detta måste tryckas genom.

  Alliansen kan ju inte tro sig vinna några politiska poäng på detta.

  Alltså är det något annat incitament.

  SvaraRadera
 12. Alliansen kan ju inte tro sig vinna några politiska poäng på detta.

  Dem förlorar inga poäng heller för borgarna är livrädda för att sossarna ska komma till makten så de röstar på alliansen oavsett.

  SvaraRadera
 13. ...och i det här fallet så vill ju sossarna samma sak, så det finns liksom inget att förlora och svensson vill inte rösta på ett nytt parti eftersom de känner att de kastar bort sin röst. Att sen svensson gärna kastar bort sin röst på något av blocken är dock inget som de upplever att de gör, så därför kan de göra som de vill utan att bli straffade av väljarna.

  SvaraRadera
 14. Det blir minoritetsbordläggning. Kom ihåg att det räcker med att SD läger ned sina röster i den delen.

  SvaraRadera
 15. Det mesta talar för att tankegången är att med datalagringsdirektivet infört, så tror sig både de blåa och röda ha alla förutsättningar att kontrollera och styra "oppositionen" och opinionen.

  Ungefär som de politiker i 30-talets Tyskland som trodde sig kunna styra Hitler & Co.

  Vem som styrde vem, och hur det slutade kan vi läsa i historieböckerna.

  SvaraRadera
 16. @Dennis Nilsson

  Hur många år har vi kvar innan Sverige/Europa blir nazibrunt enligt dig?

  Frågan är allvarligt menad

  SvaraRadera
 17. "Hur många år har vi kvar innan Sverige/Europa blir nazibrunt enligt dig?

  Frågan är allvarligt menad
  "

  Blir?

  "Nazibrunt" och hakkors kommer vi inte att få se på ett tag, men samtliga etablerade partier har redan tydliga streck av brunt i färgen om man tänker efter. M, S, V...framför allt FP.
  SD "uppstod" inte ur ett vakum. Visst består kärnan av gamla BSS-are, men det gamla budskapet av mindre rättigheter för folket, syndabocksfilosofi och mer auktoritet hos det evigt luddiga "samhället (= staten) har lockat länge.

  Ju mer folk känner sig otrygga desto fler bruna streck i gällande politik. Och det finns tillräckligt många som för egen vinning vill slå på islamistskräckstrumman för att den rädslan skall ha slagit god rot i den etablerade politiken i europa.

  I USA har de neokonservativa och den kristna högern fortfarande stor makt och det inflytandet sträcker sig fortfarande i stor utsträckning till EU.

  SvaraRadera
 18. Det är inte direkt första gången som såssarna bedrivit övervakning mot folk. Nu vill de bara slippa åka fast.
  /Julesvinet

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.