2011-02-22

Rättvisan är brun

Nu börjar även Nationaldemokraterna få in nämndemän (politiskt tillsatta lekmannadomare) i våra tingsrätter.

Vad krävs egentligen för att våra politiker skall förstå det principiellt vanskliga med politiskt tillsatta domare?

Nya nazister... Vilken jävla dum idé.

Problemet i text | Problemet i rörliga bilder

33 kommentarer:

 1. Ja, varför skaffa nya när de gamla var så misslyckade? Har inte dessa nya nazister lärt sig något av historien? :-P

  SvaraRadera
 2. på vilket sätt är detta värre än nämdemän från VPK (vilekt funnits i årtionden)

  SvaraRadera
 3. All form av politiskt utsedda nämndemän är fel och bryter mot de idéer om maktdelning som bör vara vägledande för en rättsstat.

  Följ länkarna.

  SvaraRadera
 4. Sen när är Nationaldemokraterna nationalsocialister?

  SvaraRadera
 5. Räcker det inte med att Sverigedemokraterna inte är nazister?

  Hur många nazistpartier finns det som inte är nazister?

  SvaraRadera
 6. @Simon
  Sedan partiet grundades, typ...

  SvaraRadera
 7. En kontrollfråga bara.

  Vilka är med på följande:

  "All offentlig makt i Sverige utgår från folket"


  Just det här problemet har inte med nämndemannasystemet i sig att göra, utan att det finns folk som identifierar sig med och röstar på Nationaldemokrater. Att det leder till inflytande i samhället överallt är vare sig konstigt eller uppseendeväckande.

  Sen kan man ju fråga sig om det trots allt inte är bättre att de som ska döma en tydligt deklarerat sin plats på den politiska kartan, än att de inte gör det.

  SvaraRadera
 8. Tjäder: att all offentlig makt ska utgå från folket är en hygglig utgångspunkt. Men när det finns små minoriteter som inte tycker att folk o folk är lika värda bör man fundera lite. Denna lilla minoriteten får nu makt att påverka beslut som kan få livslånga konsekvenser för individer bör man i alla fall fundera på alternativ. Ingen kan inbilla mig att en kille med tex somaliskt ursprung skulle få en rättvis bedömning av en nationaldemokrat. I någon fråga eller sammanhang alls.

  SvaraRadera
 9. Det som krävs för en förändring, till det bättre, är att någon "samhällets tjänare" åker dit på samma mina.

  Vi människor är ju sådana att när det inte händer oss själva, som individer, då finns det inte.

  SvaraRadera
 10. Johan Tjäder,

  Det är inte att ND också får sin proportionella fördelning av nämndemannaplatserna som är problemet. Problemet är att det är de politiska partierna som väljer nämndemän. Alltså är det precis lika fel med de nämndemän som tillsatts av sossarna eller moderaterna.

  Att all makt ska utgå från folket motsäger inte att vi kan sträva efter att ha någon form av maktdelning.

  SvaraRadera
 11. Till Anonym (22 februari, 2011 23:22)
  "små minoriteter som inte tycker att folk o folk är lika värda"
  Detta är inget som bara nationalsocialister anser. Även kommunister har sådana åsikter. I det ena fallet skiljer man på folk efter ras och sexuell läggning. I det andra efter börd och "kapitalistisk förmåga".

  SvaraRadera
 12. LL: två fel gör inte ett rätt.

  SvaraRadera
 13. LL: en liten skillnad mellan ev kommunister i olika maktpositioner i samhället är att deras hatobjekt oftast är folk med pengar, möjlighet och en massa makt. De ska inte på något sätt utsättas för diskriminering pga detta, men de har i alla fall goda möjligheter att stå upp mot ett kommunistiskt maktmissbruk. Jämför med en arbetslös svensk med afrikanskt ursprung som stöter på en "nationell" nämndeman, handläggare på försäkringskassan, socialkontoret eller vad som helst.

  SvaraRadera
 14. "Även kommunister har sådana åsikter. I det ena fallet skiljer man på folk efter ras och sexuell läggning. I det andra efter börd och "kapitalistisk förmåga"."

  Det är väl högern som gillar att diskriminera utifrån sådana kriterier, inte vänstern.

  SvaraRadera
 15. Om en av de tre nämndemännen i en domstolsförhandling är extremist påverkar det knappast utgången.

  Oftast är de fyra domarna överens. Annars sker en omröstning. Blir det två - två, vinner den mildare domen.

  Så om en SD-nämndeman vill ha en strängare dom för en invandrare, eller en mildare för en som har misshandlat invandrare, lär han bli nedröstad.

  Därmed inte sagt att jag gillar SD, oavsett om de befinner sig på den politiska arenan eller i domstolen.

  SvaraRadera
 16. Alla är ju ändå fascister, vad vi än gör, så vad spelkar det för roll? =) ;-)


  e/LD

  SvaraRadera
 17. Alla är ju ändå fascister, vad vi än gör, så vad spelkar det för roll? =) ;-)
  --------------------------
  Kleta inte din dokumenterade beundran för fascismen på folk som ägnar sig åt normalt drömmande om frihet

  SvaraRadera
 18. "Även kommunister har sådana åsikter
  ----------------------
  Det finns inga kommunistiska partier i vare sig riksdagen eller i kommunerna.

  Vänsterpartiet slutade vara kommunister officiellt 1967 och deras politik är idag jämförbar med Socialdemokraternas för 10-15 år sedan.

  SvaraRadera
 19. "[A]tt all offentlig makt ska utgå från folket är en hygglig utgångspunkt. Men när det finns små minoriteter som inte tycker att folk o folk är lika värda bör man fundera lite."

  Du menar feminister? Kommunister? Socialister? Eller? Problemet här är inte att en politisk minoritet kan påverka rättsväsendet. Problemet är att politisk övertygelse tillåts i våra rättssalar.

  SvaraRadera
 20. Tjäder:

  Vad jag menar är att ett dåligt system blev lite... tydligare. För fler.

  SvaraRadera
 21. @E-man & andra

  Det spelar ju ingen roll hur man befolkar domstolarna. Finns det många som sympatiserar med Nationaldemorkaterna så kommer det in nationaldemokrater i rätterna och i övriga delar av samhället allt i enlighet med portalparagrafen i grundlagen.

  Att politiken utser nämndemännen gör detta tydligt och det kan väl i så fall vara bra då. Så vet man var folk står. Man ska inte tro att man upphör att vara politisk för att man är utbildad.


  Och hur ska man utse dem som ska sitta till doms över oss då. Lotteri? Autokrati inom domstolsväsendet? Var kommer folkstyret in där?

  SvaraRadera
 22. Håller sig nationaldemokraterna vakna under hela rättegången är redan det ett framsteg.

  Med andra ord +1 på att avskaffa politiska tillsättningar.

  SvaraRadera
 23. #Johan Tjäder
  "Man ska inte tro att man upphör att vara politisk för att man är utbildad."

  Jag tror att det är en kompetensfråga faktiskt. Det finns ett negativt urval (tvärsäkerhet beroende på okunnighet) till gruppen politiker. Att då välja nämndemän ur ett redan negativt urval är inte förnuftigt.

  Vidare är det inte självklart att domar skall följa vad ett "tvärsnitt av befolkningen tycker". Man får då en självförstärkande process, där domstolarna mindre tolkar lagen och lagens ursprungliga syften, och mer vad de tror att "alla andra tycker". Men vad alla andra tycker påverkas också av tidigare domslut, och då får man en enkelriktad rörelse från *rättigheter* mot ett system där majoriteten alltid har rätt att förtrycka minoriteten.

  Det finns en poäng i att domstolar just inte är demokratiskt valda, utan står för mera tidlösa (eller långsamt föränderliga) värden.

  SvaraRadera
 24. @ Micke
  ---------
  Det finns inga kommunistiska partier i vare sig riksdagen eller i kommunerna.
  ----------

  KPMLr nu KP har varit invalda i tex Karlshamns kommun sedan 1985...

  //Capt

  SvaraRadera
 25. Tycker det är skönt med lite variation. Så många sossar och moddar i nämndemännen nu... så ja, kul med variation osv.

  SvaraRadera
 26. SD i Värmland är tyvärr mycket likt ND, med f d nazister som spritt antisemitiska texter. SD centralt tycks låta detta vara...

  Apropå nämndemän så är idén att de ska vara lekmän i första instans för att man ska få återkoppling till allmänna rättsmedvetandet i den praxis som i Sverige -- och rätt unikt i Sverige -- utgör själva lagen.

  SvaraRadera
 27. Problemet med ND, nazister eller SD är förresten att folk kommer att vända sig till dem massivt när idealistiska ögonbindelsförsedda liberaler fortsätter vägra att agera på fakta beträffande hur integrationen inte fungerar i Sverige eller någon annanstans och är utsiktslös att fungera med den sorts invandring vi har.

  Märk på vem jag la skuld.

  Skuld är såklart även min och för att minimera den får ni gärna mejla om ni vet någon grupp som är invandringskritisk utanför SD eller vill starta en (så startar vi en!):

  magnus123 KANELBULLE live.se

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 28. Magnus ogillar fascister som inte har fattat att det inte längre är judar man ska hata utan att det poltiskt korrekta är att hata muslimer.

  SvaraRadera
 29. Fan va surt, men det kunde ju varit värre, det kunde ju ha varit en kommunist som vill ge en somalisk våldtäktsman en månads fängelse som straff.

  SvaraRadera
 30. Ordet "somalier" är en betingad reflex hos alla fascister som är nästan lika stark som begreppet politiskt korrekt.

  Säg "politiskt korrekt" och bli fri.

  SvaraRadera
 31. Somalier är mer än ett ord, det är en etnicitet.
  Bejakande av olika etniciteters identitet och kultur är viktigt i en mångkultur.
  Visa lite respekt.

  SvaraRadera
 32. Det inget som är mer motbjudande än fascisters raljerande med grundläggande positivt agerande hos människor mot andra människor.

  Värst är det när dom kombinerar det med att hävda att dom själva styrs av kristna värderingar.

  SvaraRadera
 33. För en gångs skull bra kommentarer av Micke.

  Man kan tycka vad man vill om invandringen, men den största skulden uppbär vi "etniska" nordbor själva. Vi har under tjugo års tid tagit in flyktingar, satt dem med påtvingade bidrag och förbjudit dem arbete i åratal.

  Resultat? Alla som kommer hit och vill skapa eget liv med eget arbete tvingades sitta på arslet tills de var odugliga för arbetsmarknaden annat än som städare eller taxichaffisar. Alla som hade gedigna utbildningar och många års arbetserfarenhet tvingades sitta tills deras färdigheter rostat sönder. Och hör och häpna, i flera års tid fick vi då hit dem som fått höra att i Sverige får man mat, pengar och husrum utan att behöva röra ett finger i flera år. Så vad började vi få hit?

  Och hur har andra generationens invandrare anpassat sig till att växa upp med erfarenheten att föräldrarna är andra klassens medborgare?

  Det är så snyggt tillrättalagt att man undrar om det var följden av en planerad strategi. Vi har förmodligen haft europas sämst hanterade arbetskraftsinvandring genom tiderna, och numera ett system så pass trasigt så att vi gjorde bäst i att sparka samtliga på immigrationsmyndigheten och bygga upp systemet på nytt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.