2011-02-10

Upphovsrättsfrågor i USA och EU


I USA förbereder man ny internetanpassad lagstiftning på copyrightområdet. Det sägs att man kommer att gå nöjesindustrin till mötes på en rad punkter. Dessutom framkommer det att USA ser ACTA-avtalet som ett viktigt verktyg i detta arbete.

Och i Europa ser det ut som om kommissionär Barnier laddar för ett samordnat krig mot fildelning i hela EU.

Barnier sägs också skissa på en europeisk musiklicens, som gör att man kan sälja musik i hela Europa - istället för att behöva brottas med licensfrågor för vart och ett av de 27 medlemsländerna. Det är i och för sig en rätt bra sak. Men naturligtvis finns det en hake. Barnier tycks presentera detta som en lockande affärsmöjlighet för internetoperatörerna - i utbyte mot att de tar på sig rollen som nätpoliser och börjar stänga av fildelare från internet.

Det ser alltså ut som om fildelningsdebatten kommer att få nytt bränsle - på en helt ny nivå.

3 kommentarer:

 1. Bra förslag men ändå total idiotiskt

  SvaraRadera
 2. Plastskiveindustrin är död, men tyvärr fortsätter deras ruttnande lik att sprida sjukdomar i en större omfattning än någonsin liken på digerdödens tid.

  SvaraRadera
 3. Frågan är ju hur kommissionen tänker sig att denna byteshandel med internetoperatörerna ska gå till.

  Kommissionen kan ju bara lågga fram förslag. Den styr sen inte lver de tillägg och öndringar som rådet ochh parlamentet gör. Det såg vi när det gäller telekompartiet.

  Om majoriteten bakom telekompaketet består, så lär den ju inte vilja få in 3-strikes bakvägen så sådana villkor lär bli strukna. Och vad ska rådet göra då? Stoppa hela lagförslaget när parlamentet inte gör som man vill?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.