2011-02-10

INFOOP mot Wikileaks?


På Wikileaks kan man finna en intressant PDF från analysföretaget Palantir. [PDF] Enligt uppgift skall det handla om en presentation för Bank of America. Ämnet är hur man kan bekämpa Wikileaks.

Bland förslagen finns bland annat desinformation. Att plantera falska dokument hos Wikileaks, som sedan kan misskrediteras. Och cyberattacker, vilket jag vill minnas är direkt olagligt.

Om detta är ett äkta dokument och om det handlar om skarpa förslag, då är det rätt anmärkningsvärt.

Hur som helst kan man konstatera att informationskriget nu är i full gång. Det får mig att tänka på den oppositionella radiostationen B2 i Belgrad, som hade denna devis under den mest turbulenta tiden i ex-Jugoslavien...

"Lita inte på någon. Inte ens på oss."

(Tipstack: ANNM)

14 kommentarer:

 1. Från den läckta presentationen som publicerades igår:

  "– Security: Need to get to the Swedish document submission server. Need to create doubt about their security and increase awareness that interaction with WikiLeaks will expose you."

  Från DN idag (som citerar tidningen Stern):

  "Wikileaks kan inte skydda sina källor och är den farligaste webbsidan i världen. Det skriver Daniel Domscheit-Berg, avhoppad Wikileaks-medarbetare, i sin nya bok ”Inside Wikileaks” som släpps i 16 länder på fredagen."

  Någon har bra timing.

  SvaraRadera
 2. (Och ja, jag vet att bilden är slarvigt stavad. Men den är kul ändå.)

  SvaraRadera
 3. "Cyber attacks against the infrastructure to get data on document submitters. This would kill the project. Since the servers are now in Sweden and France putting a team together to get access is more
  straightforward."

  Om det här är genomfört så är det inte bara kriminellt, det är en krigshandling också.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Nu går det snabbt.

  Nu finns det en artikel på SVD som Beskriver splittering och kaos innom Wikileaks.


  Och en som beskriver osäkerhet.

  SvaraRadera
 6. Om dokumentet är falskt så är det ju olagligt och då går det att använda emot Wikileaks för att misskreditera dem. Så oavsett om dokumentet är falskt eller inte så kan de uppnå sitt syfte att misskreditera Wikileaks.

  Med andra ord om dokumentet är falskt så är det ändå en uppenbar attack emot Wikileaks, eftersom syfte med att göra ett falskt dokument just är att misskreditera Wikileaks.

  Så detta dokument avslöjar oavsett om det är samt eller falskt att man utför attacker emot Wikileaks i syfte att förstöra Wikileaks trovärdighet.

  SvaraRadera
 7. Om dokumentet är falskt så är det ju olagligt och då går det att använda emot Wikileaks för att misskreditera dem. Så oavsett om dokumentet är falskt eller inte så kan de uppnå sitt syfte att misskreditera Wikileaks.

  Med andra ord om dokumentet är falskt så är det ändå en uppenbar attack emot Wikileaks, eftersom syfte med att göra ett falskt dokument just är att misskreditera Wikileaks.

  Så detta dokument avslöjar oavsett om det är sant eller falskt att man utför attacker emot Wikileaks i syfte att förstöra Wikileaks trovärdighet.

  SvaraRadera
 8. Daniel Domscheit-Bergs kritik kommer sänka Wikileaks, eller rättare sagt den har redan gjort det. Snacka om Brutus handling. Om det var rätt eller inte att agera Brutus emot Assange vet jag givetvis inte, det vet bara dem som varit med på insidan.

  Men personligen tycker jag det ur ett rent pirat politiskt perspektiv var rent förödande att Daniel Domscheit-Berg la ut denna kritik nu. Han vill uppenbart krossa Assange.

  SvaraRadera
 9. Det är hur som helst uppenbart att Daniel Domscheit-Berg hatar Julian Assange.

  SvaraRadera
 10. Har jag fattat rätt?

  Ett företag specialiserat på att hantera insider-läckor har anlitats för att agera mot "hotet från Wikileaks". Och nu har företagets analys av Wikileaks läckt ut... och publicerats på Wikileaks!

  Det är ju precis hur kul som helst...

  SvaraRadera
 11. Ett tips till Palantir: Kolla om man inte kan övertyga den där Daniel Domscheit-Berg att säga nåt skit om Wikileaks och Julian. Han verkar vara osams med Julian.

  SvaraRadera
 12. Man undrar ju onekligen vilka skumraskaffärer de vill hålla hemliga. Kanske läge att kolla så att jag inte har min premiepension placerad i något som luktar oetiskt.

  /Smen

  SvaraRadera
 13. Angående ditt bildval: Fabeln om Herden och fårskocken, av Mikael Wälivaara.

  -Magnus

  SvaraRadera
 14. Under Palantir HBGary Federal står: "World renowned vulnerability research and exploit development"

  Min uppenbara tolkning är att Palantir tillhandahåller tjänster som rimligen är kriminella till amerikanska staten, och föreslår att Bank of America också ska använda dem (förutsatt att det verkligen är skrivet för B of A).

  Undrar om det är dom som ligger bakom Stuxnet?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.