2011-03-09

EU och Kadaffi


[Direktlänk Youtube]

7 kommentarer:

  1. Ja, det är lustigt vad man kan komma undan med mycket om man som brottsling når upp till en nivå där man kan kalla sig president. Bara några mil norr om Tripoli där Kadaffi sitter härjar italienska maffian, och inga EU-ledare skulle umgås med maffiosos på det här sättet.

    Och fenomenet sträcker sig egentligen längre, till även relativt snälla demokratiska länder: När staten gör det kallas det skatteindrivning, när andra gör det kallas det utpressning; När staten gör det kallas det värnplikt, skolplikt, tvångsomhändertagande av barn etc., när andra gör det kallas det kidnappning, människorov, barnarov etc.; När staten har monopol heter det att ”folket” äger företeelsen i fråga, när företag försöker stänga ute konkurrenter kallas det kartellbildning.

    SvaraRadera
  2. När maffian gör "överenskommelser" i den libertarianska staten kallas det frihet.

    SvaraRadera
  3. Micke,

    Det beror på vad det är för sorts ”överenskommelser”. Om det innefattar våld eller hot så är det olagligt i ett libertarianskt samhälle eftersom ett sådant bygger på frivillighet.

    SvaraRadera
  4. Vad som är våld bestämmer i prakiken den som den libertarianska staten sålt våldsmonopolet till.

    SvaraRadera
  5. Micke,

    Det behöver inte vara så att någon har monopol på våld. Först får man bestämma sig för om man vill ha ett samhälle utan en tvingande stat – och utan andra liknande institutioner som maffian o. dyl. – eller inte. Eftersom mänskligheten har kunnat uppfinna rymdraketer, datorer, bilar, trådlöst internet m.m. så är jag övertygad om att man kan få ett sådant samhälle att fungera också om man anstränger sig lite och börjar tänka lite “outside the box”. Det finns många som redan har funderat i sådana här banor, se t.ex. http://www.vforvoluntary.com/.

    I ett icke-libertarianskt samhälle råder principen att vissa människor vet bättre än andra och har rätt att använda våld för att tvinga andra att göra som de vill. Den principen gäller mer eller mindre i alla länder, men mer i Sverige än i de flesta andra demokratier, vilket är anledningen till att jag inte bor där längre.

    För att återgå till Kadaffi: Man får hoppas att befolkningen i Nordafrika får något bra nu efter diktatorerna, och att det inte slutar i ett enda stort fiasko med en teokrati som i Iran eller med någon sorts socialdemokratisk välfärdsstat som i Sverige.

    SvaraRadera
  6. Muammar Gaddafi talar svenska - oklippt

    En kreativ person har översatt Kadaffis tal på svenska på samma sätt som man gjort låten ansiktsburk och hatten är din. Måste ses, detta är verkligen kul.

    Text till Youtube klippet: En förvirrad man talar till svenska folket. Han är kompis med Bertil och Susanne, men inte med Börje, som han hatar. Han ritar getter på papper och har en oklar sexualitet...

    Ljudet är inte manipulerat. Han säger faktiskt så här, jag har bara textat.

    SvaraRadera
  7. Muammar Gaddafi talar svenska

    Här är en kortare version som gör att skämten funkar lite bättre.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.