2011-04-14

Bakom stängda dörrar

"Man ska inte få kommunicera med omvärlden om det som avhandlas."
(S) gruppledare, Carina Moberg, om att eventuellt förbjuda riksdagens ledamöter att twittra under sammanträden.

16 kommentarer:

 1. Öppna upp de där mötena är min åsikt. de ska stå för vad de tycker, att sitta o resonera till det bästa kan de fan inte. så nej helt offentligt ska det vara om vi nu måste envisas med den här äckliga parlamentarismen.

  SvaraRadera
 2. Håkan Juholt sa sig vara en "social demokrat". Vari ligger det sociala att förbjuda just sociala medier?

  SvaraRadera
 3. Ni blir som skolbarn som sitter och kastar lappar till varandra. (för 1950). Är det så svårt att hålla klaffen under pågående "lektion". Bror Duktig behöver inte visa sin kompetens jämt. Det kvittar!!

  SvaraRadera
 4. Ett förbud mot sociala medier i detta fall är helt i sin ordning. Det här är ingen yttrandefrihets-eller demokratifråga. Självklart måste utskottssammanträdena kunna hållas bakom stängda dörrar. I det här fallet handlar det inte heller om någon som twittrat från ett pågående möte, vilket hade varit oacceptabelt. Om detta är också riksdagspartierna eniga. Dessa möten är inga offentliga tillställningar. Ibland hanterar man också sekretessbelagd information.

  SvaraRadera
 5. Klart att man ska få ta del av alla riksdagledmöters funderingar om huruvida det är dags att gå och pissa.Det är viktigt för friheten.

  SvaraRadera
 6. Utskottssammanträden bör vara offentliga. Är det något med sekretess får man köra just det bakom stängda dörrar.

  Så funkar det i Europaparlamentet. Enda felet med den planen är att den allmänhet som sammanträdena skall vara öppna för inte släpps in i huset...

  SvaraRadera
 7. Uppenbarligen är det helt okej att läsa twitter under pågående utskottsmöte då.

  Varför är socialdemokrater så korkade? Oavsett vad som är sant så tror ju alla nu att twittret var sant: att hela oppositionen gjorde upp om a-kassereglerna trots allt tjat om att inte ha med SD att göra.


  Utskottens sammanträdesrum har inga åhörarplatser och det finns inte heller något bra sätt att slussa in och ut allmänheten i så fall.

  Sen tror jag kanske inte att det är värt. Enda följden blir att saker och ting görs upp på informella möten och det öppna sammanträdena blir pro forma enbart.

  EU-parlamentets utskott är större än många svenska kommunfullmäktige. Det är en helt annan grej.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. att hela oppositionen gjorde upp om a-kassereglerna trots allt tjat om att inte ha med SD att göra
  I mer än 90 procent av fallen röstar fascisterna med regeringen.
  Jag tror inte att det betyder att regringen gör upp med dom i alla dessa beslut så frågan är varför vi ska tro att sossarna kliar Jimmie Åkessons mage?

  SvaraRadera
 10. Somliga skulle förstås kalla allt som sker i slutna rum för mygel och orent spel. Vad är det egentligen beslutsfattarna vill dölja? Men offentlighet är inte av godo i alla lägen. Öppenheten kan lika gärna skapa onödiga låsningar i känsliga lägen och försvåra den demokratiska processen.

  Man kan inte driva kraven om transparens på precis varenda del av beslutskedjan. I varje fall inte i samma stund som processen pågår. Det kommer alltid att finnas ett behov av kompromisser i politiken. Och man når oftast längst om överenskommelserna kan skapas bakom stängda dörrar. Under resans gång kan man då diskutera ganska fritt och förutsättningslöst. Mycket av prestigen kan kastas överbord. Det behöver inte innebära att de egna principerna ryker på samma gång, eller att man sviker väljarna.

  SvaraRadera
 11. Reflektion A) Inbördeskriget mellan falangerna inom S fortsätter, nu i form av direktrapporter från fronten via twitter om fiendesidans förehavanden, i misskrediterande syfte...

  Reflektion B) De partier som har beröringsskräck för SD-ledamöter borde göra som landet i helhet gör med utländska regimer man inte kan umgås med officiellt, utse en officiell ambassadör...

  SvaraRadera
 12. Den som inte har något att dölja har inte något att frukta :-)

  SvaraRadera
 13. rent mjöl i påsen

  SvaraRadera
 14. @Micke

  Flera borgerliga ledamöter hävdade att SD blev inbjudet till Ylva Johansson (S) för överläggning.

  Själv påstår hon att "häng med in" bara gällde de andra i oppositionen, men det tog tydligen flera minuter för henne att övertyga sverigedemokraten om det.

  Svensk socialdemokrati är det mest skenheliga som finns i svensk politik just nu.

  SvaraRadera
 15. Det är alltså moralpanik som ligger bakom en önskan om "yppandeförbud" om vad som sker vid utskottsmöten?

  Etablerade politiker vill inte vara uppriktiga mot sina väljare om vilka politikerna samarbetar med.

  Offentlighetsprincipen är grunden för demokratin. Att införa yppandeförbud om vad som händer i besluts processen vore inget annat än anti-demokratiskt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.