2011-04-15

Det är nu den svåra delen kommer...

Egyptier oroliga mista nyvunnen frihet

Politiskt kaos efter revolutionen i Tunisien

Och samtidigt rör sig vår del av världen - som ses som ett föredöme för många andra som kämpar för frihet - åt fel håll. Hade Egypten haft teledatalagring, då hade upproret varit omöjligt. Typ.

6 kommentarer:

 1. Lyckligtvis kan revolutionerna i Mellanöstern möjligen minska behovet av terrorister.

  Man ska också komma ihåg att det inte är lätt det här med demokrati. Det kräver en mognadsprocess som tar tid och det gäller att stötta hela vägen...

  SvaraRadera
 2. Men vad är din synpunkt på den analys som vi hade som sett utvecklingen ske på exakt det sätt som vi förutsade och som därför var skeptiska till euforin, bl a utifrån att stödet till demonstranterna inte var hela befolkningens stöd och kanske särskilt inte bland de som var mer förankrade i (västerländsk) demokrati? Väst inkl. Obama var aktiva i att störta Mubarak snabbt utan att reflektera eller ha synpunkter på fortsättning.

  Och om ni nu ser mig som en nattstånden reaktionär: Inte bara vi påpekade att de bästa lösningarna i såna här situationer kom när man förhandlade med den gamla regimen, dealar och knådar fram en ny ordning.

  tråkigt om det slår slint i Tunisien. det land som har viss chans.

  Inte heller Elfenbenskusten nu oproblematisk. Risk för massmord mot de som bekänner sig till den gamle kristne ledaren. I de grannländer muslimsk invandring skett från (Mali etc) är ju AQIM ("al-Qaida i Magreb") starkast.

  ---

  Från det ena till åttonde: I USA ska EPA lägga skattepengar på att montera avgasrening på lastbilar (de som annars för in droger och illegala invandrare?) från Mexico när de passerar gränsen.

  Amerikanarna finner det utmärkt att amerikanska istället för mexikanska staten lägger pengar på den mexikanska lastbilsflottas utrustning! ;)

  http://tinyurl.com/63ccln5

  SvaraRadera
 3. Kanske får "Mellanöstern" komma till vår undsättning när de fått demokrati och vi avvecklat den!!??

  SvaraRadera
 4. Johan Tjäder. De Pew Research-undersökningar som visar att cirka 8/10 av Egyptens befolkning är för sharialagstiftning visar dels att det stöd du önskar behövs, men samtidigt en radikalitet som innebär att de inte önskar inflytande från väst.

  Jag diskuterade detta med Federley, som ansåg att vi skulle vara försiktiga med att lägga oss i eftersom de ogillade att väst gör det. Jag hade naturligtvis motsatt uppfattning, eftersom jag anser det är en naiv uppfattning som i praktiken ger carte blanche åt vad vi anser strider mot allt av mänskliga rättigheter. (Nu tror jag, att döma av dina tidigare kommentarer, att du saknar förmåga att inse detta, hur tydliga exemplen på detta än är.)

  Beträffande arabvärlden är dess gränser en konstruktion utifrån ett avtal som ordnandes av västmakterna när det ottomanska riket föll. Det sätt som annars islamisk lag styr på är inom lokalsamhällen där de diskriminerar ickemuslimer och de som är fel sorts muslimer. Det är alltså ingen nationell ordning inom territoriella gränser och rättssäkerhet eller att skilja på religion och stat inte uppfunnet.

  SvaraRadera
 5. Dennis Nilsson. I vilken Kalle Anka-värld lever du? I Sahelområdet är al-Qaida starka och de anser sig själva få ökat inflytande i de länder där revolutioner skett. I Elfendenskusten rä detta t ex tydlig, där invandring skett norrifrån från de länderna.

  Det sätt man löser konflikter på i Elöfenbenskusten nu är att fråga folk om de är kristna -- alternativt stöder Gbagbo --, ställer upp dem framför en vägg och skjuter dem.

  Är det den demokrati du tror att datalagringsdirektiv avskaffar? Kalle Anka.

  SvaraRadera
 6. @Magnus123:
  Mmm, problemet är bara att när de säger att de vill ha Sharia menar de inte samma sak som du gör. De tolkar det även från en kontext där Sharia ställs emot det nuvarande systemet där man måste betala domaren för att få vinna i ett mål, även om det är helt uppenbart att man har rätt. Så stödet för sharia är starkare än många tror, men det är oklart vad de menar med Sharia, t ex hävdar Egypten redan nu att de har Sharia, men det de har är milt förändrad fransk lagstiftning. Det är lite som när man frågar "Vill du ha strängare straff?" och alla svarar "jaaa". Det betyder egentligen inte speciellt mycket.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.