2011-04-01

Den så kallade verkligheten...


Det där med april-skämt börjar bli krångligt. Allt för många känns, i vart fall vid första påseende, rätt så trovärdiga. Inte nödvändigtvis för att de är bra. Utan snarare för att vår verklighet fläckvis håller på att bli allt mer absurd.

Att köra april-skämt med EU-anknytning är över huvud taget inte att tänka på. Verkligheten överträffar helt enkelt allt man kan komma på.

Så här kan det gå till på jobbet, på riktigt...

Plötsligt, en dag upptäckte vi att Europaparlamentets juridiska utskott (JURI) hade förlängt ett halvdagssammanträde till en heldag. Sådant får man hålla ögonen på, eftersom de föredragningslistor som sänds ut ofta blir ändrade.

Men inte heller den senaste föredragningslistan, på parlamentets intranet, antydde att man skulle behandla något speciellt kontroversiellt.

Så – plötsligt – en halvtimma innan eftermiddagsmötet kommer ett mail med en rätt intetsägande rubrik. Innehållet visar sig dock vara högintressant. Det är ett brev från JURI till EU-Kommissionen om den utvärdering av IPRED (lagstiftningspaketet om jakt på fildelare) som har genomförts. Votering direkt. Brevets innehåll är att JURI anser att IPRED är det bästa sedan skivat bröd. Ehhh... nej.

Detta fanns alltså inte på föredragningslistan och vi fick bara en halvtimmas förvarning. Eftersom det ofta är överlappande aktiviteter och utskottsmöten i Europaparlamentet, hade vår Pirate MEP Christian Engström kanske valt att gå på ett annat möte – om vi inte hade upptäckt vad som var å färde, i sista sekunden. Man måste helt enkelt hålla ögonen på bollen precis hela tiden.

Nå väl. Christian gick till JURI och röstade nej till brevet. De andra röstade ja (eller avstod i något fall).

Några dagar senare sänds ett mail ut till alla berörda – utom oss – om att man nu sänt över IPRED-brevet till EU-kommissionär Barnier. I det bifogade brevet har man dock gjort ett tillägg. Nämligen att JURI enhälligt står bakom detsamma. Ehhh... nej.

Naturligtvis letar sig detta brev så småningom fram till oss, så att Christian kan protestera. Vilket han gör. Och utskottet tvingas då sända ett nytt meddelande till kommissionen om att man inte var enhälliga i sitt beslut.

Sådant där händer då och då. Jag vill inte vara paranoid eller konspirationsteoretisk, men ibland får jag en känsla av att somliga faktiskt försöker undanhålla information från oss.

Men, man skall nog inte ta det personligt. Strul är inget unikt i parlamentet. När de tre berörda EP-utskotten gemensamt skulle yttra sig över den del av det så kallade Stockholmsprogrammet som rör en "harmonisering" av civilrätten – då kom handlingarna ledamöterna till handa så sent att de hade knappt 30 sekunder på sig att läsa och ta ställning till varje ändringsförslag. Om de började läsa dokumentet så fort det dök upp i inkorgen, vill säga. Utan paus. (Det gällde f.ö. den engelskspråkiga varianten. Vissa översättningar, till icke språkkunniga ledamöter, dök upp så sent som en timma innan mötet och voteringen började.)

Sådant där känns faktiskt inte riktigt seriöst.

Så nu kanske du förstår varför jag inte kommer att köra några april-skämt från EU. Verkligheten överträffar – ständigt – dikten. Vad som helst kan hända eller slinka igenom, medvetet eller av en slump.

12 kommentarer:

 1. Det är ingen konspiration. Det var troligtvis sedan tidigare utrett att alla skulle rösta ja så varför då inte skriva brevet till Barnier innan man röstar? Då sparar man ju en massa tid efter omröstningen.

  SvaraRadera
 2. Finns de inga regler på vad mintiden måste vara från att information skickas ut tills det är votering? EU sätter ju för tusan upp regler för hur böjda gurkor får vara och hur röda tomater ska vara...

  SvaraRadera
 3. När man betraktar vad som sker i EU eller för den delen i riksdagen så blir jag konstant tvungen att ta av mig den foliehatt som osökt åker på hela tiden.

  Det är inte en rimlig teori att i den verkliga världen så pass många så pass välavlönade yrkespolitiker kan vara oförmögna att arbeta och resonera på en nivå som konsekvent understiger vad som kan presteras av en förskoleklass fylld av barn med ADHD.

  Det är bara otänkbart.

  Teorin att Illuminati eller MIB toppstyr dessa politiker medelst utpressning och mutor är mer realistisk.
  Det är ta mig tusan snudd på mer verklighetsbaserad realism att börja anta att politikerna kontrolleras av tentakelmonster från Andromeda-galaxen än att köpa att det vi konsekvent ser bara är resultaten av ohemult grov inkompetens på samtliga de områden som de åtminstonde borde ha mer kompetens i än finniga bulgariska 11-åringar.

  Men nej. Det kan onekligen finnas de som ser chansen till en lukrativ tjänst efter politiken bara man sköter sina kort rätt för rätt aktör - men i det stora hela så är politiken både inom EU och på nationell nivå i Sverige styrd av personer vars verklighetsuppfattning och rationella tankeförmåga verkar sämre än vad man normalt hittar på skansens aphus.

  Snälla HAX...gräv upp någon form av bevis på konspiration. Vad som helst. Flygande tefat, frimurarna, upptöade kloner av Adolf Hitler...

  Vad som helst utom att vi sitter och styrs av folk som rimligen borde sitta i skyddsligt förvar på en avdelning för allvarligt demensskadade.

  SvaraRadera
 4. Varför skulle eu-parlamentet skilja sig från lokalpolitisk nivå? Som min flickvän uttrycker det; ni ska i alla fall vara glada att ni får protokoll.

  SvaraRadera
 5. I och för sig publicerad igår, men det här måste ju också vara ett aprilskämt.

  SvaraRadera
 6. Du menar typ såna här saker, Hax?

  http://synonblog.dailymail.co.uk/2011/03/european-parliament-to-give-german-mep-elmar-brok-immunity-from-prosecution-for-tax-evasion-.html

  Tyvärr ej ett aprilskämt. EU är mycket, mycket sjukt.

  SvaraRadera
 7. Later lite som diktaturparlament dar den kare ledaren alltid far igeom sina motioner med 100%. Ar det de som de efterstravar?

  -P

  SvaraRadera
 8. Så går det till i Afrika också (och inte bara i politiken, jag har själv erfarenhet av att jobba inom utbildningsväsendet), och då brukar västerlänningar lite överlägset kalla det "Third world mentality". Det tragiska är ju att det inte bara förekommer i tredje världen.

  SvaraRadera
 9. Fritjof Nilsson03 april, 2011 08:06

  Detta trodde jag var ett aprilskämt först:

  http://www.dn.se/debatt/ny-databas-i-varden-hotar-medborgarnas-integritet#article-readers

  SvaraRadera
 10. Finns utredningen om IPRED att få tag i någonstans samt visar den någon vettig/opartisk information?

  SvaraRadera
 11. Att EU är en potemkinkuliss framför makteliten borde väl vara uppenbart för alla som läser denna blogg vid det här laget.

  Frågan är hur gemene man ska få reda på den sjuka korruption som EU innebär. Tidningarna vägrar ju skriva om det, EU måste skyddas till varje pris enligt mediaetablissemanget, som går hand i hand med dem de påstår sig granska.

  EU behöver rivas ner och göras om. Gärna samarbete över gränserna, men inte med en överstatlig koloss utan någon insyn. Det här är inte demokrati.

  SvaraRadera
 12. Med tanke på att EU är ett byråkratmonster så kan man ju tycka att de borde ha former för normala möten. Jag avser inget jättekomplicerat här utan helt vanliga punkter som:

  - Mötets öppnande.
  - Mötets behöriga utlysning.
  - Föregående mötesprotokoll.
  - Fastställande av dagordning.
  - Övriga frågor.
  - Mötets avslutande.

  Till och med i den sketna fiskeklubben jag var sekreterare i så var det väl underförstått att om punkt 1-4 inte var hanterade korrekt så stängdes mötet omedelbart utan beslut.

  /Rickard

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.