2011-04-06

Om konsten att avgå när man står på topp


Centerpartiet har problem med återväxten. Det är sådant som man kanske inte tänker på förrän det är för sent. För centerns del är frågan plötsligt högst påtaglig.

Maud Olofsson tycks vilja ha IT- och regionminister Anna-Karin Hatt som efterträdare. Problemet är att ingen vet vem människan är. Av det lilla vi har sett av henne här i Bryssel har hon framstått som en tämligen blek figur.

Annie Johansson, då? Ur ideologisk synvinkel tycker jag det skulle vara utmärkt. Frågan är dock om landsbygdscentern håller med. Att hon "bara" är 27 år gammal kommer somliga säkert att hålla mot henne.

Sedan skall man inte underskatta Europaparlamentsledamoten Lena Ek. Välkänd, hyfsat liberal och med tunga namn i sitt kontaktnät. Problemet är väl att hon inte sitter i riksdagen.

En intressant sak i detta är hur frågan om Maud Olofssons eventuella avgång och efterträdare har bubblat upp de senaste dagarna. Det känns lite som om dammluckorna öppnas.

Om Olofsson nu försöker hålla sig kvar, om så bara något år, då kommer det att uppfattas som att hon är i vägen för partiets utveckling. Egentligen borde hon redan ha avgått - när hon kunde göra det utan att vara ifrågasatt, med flaggan i topp. Nu är det snudd på att det ser ut som om man får bära ut henne.

SR, SvD, Aftonbladet, SVT, SVT, Ingerö i AB, Morian i AB.

13 kommentarer:

 1. Kraven på tantens avgång och spelet i bakgrunden är ett exempelöst bevis på hur högern använder sig av samma metoder som Stalin och Juholt som ju nyligen genom en monstruös kupp övertog hela det socisldemokratiska partiet och plcerade sin familj samt sin tjuvaktiga flickvän på dom högsta posterna eller vad det nu stod i dom högermedia jag läser.


  Stå upp för tanten och rädda henne och Sverige från stalinisten Annies chockattack!

  SvaraRadera
 2. Som vanligt en helt glasklar kommentar av Micke!

  SvaraRadera
 3. Dom flesta PyramidMaktHavare bärs ju ut - och sen får dom ofta ett än bättre avlönat kneg i den svenska modellen.

  Inget konstigt alls.

  SvaraRadera
 4. Centern var nazister innan det blev obekvämt under andra världskriget, socialister under 70-talet när alla andra var det, socialdemokrater/socialliberaler under 90-talet och auktoritära marknadsliberaler från mitten av 00-talet när de såg att moderaterna plötsligt blivit populära. En person som Annie Johansson, som byter åsikt till vad som verkar passa bäst för att ta sig till nästa steg i karriären, skulle vara väldigt passande som partiledare.

  SvaraRadera
 5. Jag fattar inte varför C vill bli av med Olofsson. Hon gör sig bra i TV och klarar av att undvika att svara på direkta frågor. Har hon någonsin svarat på en fråga?

  Å andra sidan hoppas jag innerligt att alla de fyra allianspartierna får sitt rättmätiga straff och går under.

  SvaraRadera
 6. Putte: för att det går utför i väljarstödet. Dom hamnar runt 4%, ibland under, ibland över.

  Där har vi förövrigt ett stort demokratiproblem som kommer av spärren. Utan spärr skulle antagligen både C och KD haft lägre väljarstöd i senaste valet.

  Nu blåses dom upp av högermänniskor som är livrädda att alliansen ska förlora makten.

  Utan spärr skulle SD förövrigt ha kommit in för länge sen, med mycket mindre ledamöter och inflytande.

  SvaraRadera
 7. Läsarn: Utan spärr skulle SD ha blivit vågmästare redan 2006. Så mycket mindre inflytande hade de väl inte fått?

  SvaraRadera
 8. Sten:
  Utan spärr skulle piratpartiet och feministiskt initiativ också ha kommit in i riksdagen 2006. Skulle SD verkligen ha blivit vågmästare då?

  SvaraRadera
 9. "Annie Johansson, då? Ur ideologisk synvinkel tycker jag det skulle vara utmärkt."

  Att kvinnan som var en av de som svek i FRA-frågan blir ny partiledare kommer defintivt få alla de som lämnade centern pga av detta att återvända.

  Det sveket har både hon och Federley tjänat en hel del på.

  SvaraRadera
 10. Intressant att läsa om Annie Johanssons karriär och sedan konstatera att ingen säger ordet "broiler" trots att det hade uttryckts överallt om hon hade varit 26 årig sosse.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Annie_Johansson

  http://anniejohansson.se/2009/10/07/sok-till-stureakademin-2/


  http://www.stureakademin.se/om.aspx

  SvaraRadera
 11. Maud har ju haft en karriär som mycket liknar Monas men det har inte uppmärksammats så mycket det heller, hon är ju inte sosse gubevars.

  Maud Maud har/hade en pappa som var en stor man inom centerrörelsen och landstinget i västernorrland, alla hennes jobb innan riksdagen/regeringen hade anknytning till rörelsen eller landstinget, hon har aldrig varit inskriven på nåt universitet, rörelsen började försöja henne redan vid nitton års ålder.

  SvaraRadera
 12. Peter Wagenius08 april, 2011 13:14

  Njaa
  Slutsatsen var väl mer en tidningsrubrik eller förhoppning?
  Aslani och Federly orkar väl inte bära någon, någonstans !?
  Å Hatt, hon vill väl bli buren IN?
  Av Maud dessutom.

  SvaraRadera
 13. ANNM: Hm, du har rätt, min beräkning byggde på en spärr på 1%. Tack för påpekandet.

  Om spärren hade varit 0,28% (dvs det som krävs för att komma upp i en riksdagsman) skulle SD inte bli vågmästare om de övriga fyra partierna anslöt sig till alliansen.

  De skulle dock fortfarande ha blivit vågmästare om, till exempel, bara Piratpartiet, SPI och Junilistan röstade med alliansen medan Feministiskt initiativ röstade med oppositionen. (Med reservation för att jag kan ha räknat fel. Siffror finns på val.se.)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.