2011-04-07

Göteborgs-razzian: Inget åtal mot polisen


Kommer du ihåg polisens razzia i samband med bombnojan i Göteborg i höstas?

Fullständigt oskyldiga familjers hem stormades av polis, under mycket dramatiska former.

Så här i efterhand vill ingen ta ansvar för det inträffade. Och i dag har åklagare beslutat att lägga ner förundersökningen mot polisen.

Det må vara att polisen ansåg att den måste agera snabbt, vid det aktuella tillfället. Men nu, i efterhand, när man kan konstatera att polisen hade uppåt väggarna fel - skall inget ansvar alls då utkrävas? Inte av någon?

Signalen är tydlig: Polisen kan storma oskyldiga människors hem och komma undan med det.

Hur kan man över huvud taget förvänta sig att polisen skall skärpa till sig - om poliser som gör fel jämt och ständigt kommer undan med det?

Se även: Nyheter24, SVT och Aftonbladet.

16 kommentarer:

  1. Hur kan man förvänta sig.. De som låter dem komma undan med det, är personer inom samma sfär som tvärt om har en mycket repressiv inställning när vanligt folk begår något fel. Således handlar det inte om någon förväntan att poliser skall skärpa sig, det handlar om maktutövning.

    -Magnus

    SvaraRadera
  2. Jag tror att någonting positivt kan vara på väg att hända på den fronten. Kan mycket väl vara en tillfällig fluga, men jag hoppas på kontinuitet.

    När #gategate gick live förra året så blev det väldigt tydligt att det var något som engagerade många människor. Jag tror Jesper Nilssons bloggpost hade 1000 kommentarer när jag hittade den dagen efter, och många tog chansen att berätta sina egna historier. Sen dess har det varit relativt tyst, men nu verkar det som om tidningshusen förstått att polisövergrepp rör upp känslor. På mindre än en vecka har iallfall 2 artiklar publicerats:

    http://gt.expressen.se/nyheter/1.2387595/kallades-svin-och-knarkare

    http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.1174380-poliserna-attackerade-funktionshindrad-man

    Fortsätter media på det här viset ser jag bara 2 utgångar. Antingen hotar polisen till tystnad, eller så ser polisen över sina rutiner.

    Vore kul att se media göra skillnad istället för att agera maktens megafon för omväxlings skull.

    /Smen

    SvaraRadera
  3. Du har fel om en sak. Polisen kan INTE storma folks hem hur som helst. Det måste vara "blattar". Det hade knappast hänt en "svensk" familj i ett "svenskt" bostadsområde. Tänk dig rubriken "Här gråter Lotta, 8 år, när mamma Eva och pappa Hans slås ner och förs bort av insatsstyrkan". Om det hade begåtts fel så hade huvuden rullat. Fan vet om insatsstyrkan hade överlevt skandalen överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  4. Jaha, på samma sätt som man stormar de blattars hem som bränner bilar & kastar sten på brandmän?

    SvaraRadera
  5. Tacka Palme och Lidbom för detta. Vad är tjänstemannaansvar för något?

    SvaraRadera
  6. Jaha, det där var inte ens värt en notis på åklagarmyndighetens webb.

    Det är otroligt provocerande, förstås, men man får ändå komma ihåg att åtal inte är det enda sättet att utkräva ansvar och att polisen måste ha lite felmarginal.

    Det är faktiskt mer effektivt att helt enkelt flytta på en del polischefer som inte håller måttet. Men det kräver ju att justitieministern tar sitt ansvar.

    Men ansvarstagande är ju obehagligt så länge det inte är frågan om att få mer betalt.

    SvaraRadera
  7. Varför är man inte ett dugg förvånad.

    "Överåklagare Björn Ericson anser visserligen att polisen begick vissa fel, men att ingen enskild polisman kan lastas för det"

    Så praktiskt. Bara man är flera som delar på ansvaret så går det inte att utkräva ansvar, eller om man är för inkompetent förstås...

    SvaraRadera
  8. @connyt

    Just det där sista tycker jag inte borde hålla.

    Länspolischefen är myndighetschef och är därmed ansvarig för att det se till att verksamheten sker lagligt.

    Om det visar sig att många små fel har lett fram till detta grova övertramp hos en barnfamilj, då menar jag att man måste pröva om länspolischefen varit oaktsam i sådan grad att det kan röra sig om tjänstefel.

    SvaraRadera
  9. @Johan Tjäder

    jag tänkte ju på Säpo-hanteringen tidigare där utredningen om tjänstefel lades ner med just den fina motiveringen (det som gällde att dom inte hade raderat gammal avlyssningsmaterial)

    SvaraRadera
  10. Får de drabbade nån kompensation? Det är den viktiga frågan. Dom var ju oskyldiga och ska inte behöva stå för polisens eller "allmänhetens", om inte polisens, misstag.

    SvaraRadera
  11. kari; enligt svt aktuellt ikväll så ska de få en officiell ursäkt av polisen.

    SvaraRadera
  12. Jag är inte någon större vän av poliser i allmänhet. Gategate upprör mig jättemycket.

    Dock i det här fallet så är jag något mer återhållsam i min kritik.

    Om det är så att det finns anledning att tro att någon skall smälla av en bomb i centrala delarna av göteborg så är jag helt klart intresserad av att polisen sätter stopp för det.

    Faktum är att jag ser mycket hellre att polisen är ute och jagar folk som tänker bomba nordstan snarare än att de jagar skattesmitare, fildelare, fortkörare, torskar och gömda flyktingar som annars verkar vara deras prio #1 ....

    I det här fallet så verkar dock tillslaget ha skett på väldigt lösa boliner, och det verkar som åklagaren också tycker det.

    Men att det skulle vara fel eller straffbart av inblandade polismän är jag nog inte helt säker på.

    Jag är däremot ganska tveksam till hur det hela har skötts efteråt, har man gjort fel får man faktiskt se till att hantera det bättre än vad som har skett i det här fallet.

    SvaraRadera
  13. @niklasp

    Nu fanns det ju inte någon anledning att anta att det fanns någon bomb i Göteborg - och det är det som är den djupare systemkritiken.

    Ju mer övervakning och avlyssning som politikerna beslutar om desto mer överöst av falsklarm kommer polisen att bli.

    Tekniken, främst datorer, har gjort det möjligt att övervaka allt och alla. Tyvärr - och det borde inte vara en överraskning - är datorer dumma i huvet. De kan inte sortera och tolka. Utan sammanhang blir allting potentiellt farligt och måste hanteras som farligt. Då kan man inte ta sig tid att upptäcka att man är på väg att storma in hos en bomblös barnfamilj.

    Är en invandrare med en säck gödsel en invandrare med en säck gödsel eller potentiell bombman? Och hur bevisar man att man inte är bombman?

    Tror man på spöken så ser man spöken. Så enkelt är det. Går man och tror att halva Göteborg är fullt med terrorister så är det inte sista gången vi ser de här tillslagen.

    SvaraRadera
  14. Staten får allt större rättigheter och i Sverige kan ingen privatperson vinna mot staten.

    SvaraRadera
  15. Samma sak hände med civilpoliserna som hotade killen som tog kort på dom i tunnelbanan med drogtester och liknande om han inte raderade bilderna.
    Helt otroligt att ett fall kan läggas ner när det finns film på uppenbara tjänstefel.

    SvaraRadera
  16. I Göteborgsfallet beslutades olagligt om tömning av en mobilmast. Eller rättare sagt: polisen tänjde på lagen genom att ändra brottsrubriceringen. Man kallade brottet för "allmänfarlig ödeläggelse" och därmed kunde masttömningen genomföras.

    Åklagaren anmärker nu att det i stället handlade om en förberedelse till sådant brott och då får inte åtgärden utföras. Inga trafikkartläggningar får ske då det handlar om brott av förberedande karaktär. Åklagaren har dock förståelse för att de ansvariga inte hade riktig koll på den juridiska terminologin här och friar polisen från ansvar. Käckt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.