2011-04-13

Kampanjmakeri pågår


Ursäkta om jag varit lite ensidig i mitt ämnesval de senaste dagarna, men det här med aktivism i EU är faktiskt rätt kul. (Det tycker inte EP-ledamoten som stod bakom det förra beslutet om förlängning av upphovsrätten. ;-)

Jag tror att juridisk aktivism (i någon bred definition) kopplat till ett yttre tryck från väljarna (och media) ofta kan vara minst lika effektivt för att påverka politik som vardagströskandet i många av våra valda församlingar. Men då bör man nog ha just både aktivism och yttre tryck på samma gång. Det är alltid lättare att få ut tandkräm ur tuben om man trycker på båda sidor än bara på en.

Det fina i kråksången är att mycket sådant här går att göra såväl från insidan som från utsidan. Det är naturligtvis lättare när man jobbar inne i systemet och har ett öga på pappersfloden. Och formell rätt att lägga sig i. Men den energiske Erik Josefsson och jag lyckades med en del likande stunt fram till våren 2009, då vi fortfarande befann oss utanför Europaparlamentet. Nästan all information finns att få tag i. Och den som gräver i ett ämne vet snart lika mycket eller mer om det som politiker och tjänstemän.

Detta är något som alla som vill kan göra. Men det kräver en hel del jobb.

Well. Nu skall vi försöka ro första ronden av detta projekt i hamn. Sedan, veckan efter påsk, blir det "grön vecka". Det vill säga en vecka då ledamöterna är på andra platser än i Bryssel / Strasbourg. Själv skall jag då ta ut några semesterdagar och åka till Sverige och Tyskland. Just det där med semesterdagar känns väldigt konstigt för en gammal frilansare som mig. Att få pengar utan att vara på jobbet... Vilken grej.

7 kommentarer:

  1. Att få pengar utan att vara på jobbet... Vilken grej.

    Inte konstigare än att som frilansare lägga undan lite pengar medan man jobbar och sen använda dom när man inte jobbar. Semester är bara det, om än aningen mer fördunklat för att folk ska bli glada.

    SvaraRadera
  2. Jo, jag vet. Men det är Känslan...

    SvaraRadera
  3. Vilka svenskar har skrivit på? Med tanke på att bl.a. den svenska regeringen blockerat det här i rådet så borde det väl vara fritt fram för alla svenskar att skriva på?

    Och kan man i sak även försöka få igenom en sänkning? Fem år räcker gott.

    SvaraRadera
  4. Finns tydligen en konvention som säger 20 år. Gott så.

    SvaraRadera
  5. Engström, Fjellner, Svensson, Schlyter och Schmidt än så länge.

    SvaraRadera
  6. Nu har även Ek och Paulsen skrivit på.

    SvaraRadera
  7. Perfekt. Men inga sossar?

    Förvånande! De har ju ändå en partiledare som pratar kulturpolitik-

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.