2011-04-06

Tyskland säger nej till EU:s web-censur


EU-Kommissionens och kommissionär Malmströms förslag om web-censur har stött på partull - och det ordentligt.

I går bestämde sig den tyska regeringen till att säga nej till förlaget. Även om man inte skall ropa hej förrän man är över bäcken - så är detta ett väldigt viktigt beslut. Det är nästan så att man vågar påstå att förslaget om web-censur nu är blockerat.

Kommissionens förslag handlade om blockering av barnporr på internet. Förslaget har mött hårt motstånd, bland annat i Europaparlamentets utskott för medborgerliga rättigheter. Där anser man att det är bättre att först och främst försöka stänga ner sidor med barnporr.

Det har även funnits farhågor om ändamålsglidning, om man inför web-censur. Och mycket riktigt, i ett arbetspapper från kommissionen diskuteras redan möjligheten att censurera spelsiter på nätet.

4 kommentarer:

 1. Men varför är nedstängning av en sida bättre, ja menar definitionen om vad som är barnporr är ju det verkligt stora problemet, speciellt när teckningar kan klassas som barnporr. yttrandefrihet bygger på att man får visa vad man vill och att det inte får stoppas, men att man som utgivare kan bli straffad i efterhand om man brutit emot någon lag.

  SvaraRadera
 2. Vad jag begriper så handlade det inte om Malmströms förslag utan om den tyska lag om spärrlistor som togs i juni 2009. Då var Malmström ännu inte kommissionär, hennes förslag kom ett år senare.
  Hursomhelst är det mycket bra.

  SvaraRadera
 3. Heja Tyskland! FDP borde öppna filial i Sverige så att vi kunde ha åtminstone ett någorlunda liberalt parti.

  SvaraRadera
 4. Tyskland har ju sin egen version av eländet, det är väl bara därför de inte gillar CMs version. Oscar Swarts har ju skrivit om det i sin senaste.

  -Magnus

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.