2011-04-07

Uppdatering om tyskt nej till web-censur


Nu börjar det komma in mer information om Tysklands nej till web-censur.

Vad den tyska regeringen gjort är att upphäva landets egna regler om blockering av barnporrsidor på nätet. Istället ser man till att sådana sidor plockas ner. Med framgång.

Detta är dåliga nyheter för EU-Kommissionen och kommissionär Malmström, som ju helst vill ha obligatorisk blockering i hela EU. Om tyskarna just har avskaffat web-censuren, då kommer de knappast att stödja ett sådant förslag om det kommer till EU:s ministerråd.

Det finns en hel del riktigt intressant att läsa om det här på Europaportalen och hos No size fits all.

5 kommentarer:

  1. Nedstängning är väl ännu mer censur än filtrering...

    SvaraRadera
  2. @Anonym 20:10:

    Jag tror inte du riktigt har tänkt igenom det här med censur och filtrering kontra direkt ingripande mot specifik webbplats som bevisligen konstaterats ägna sig åt viss verksamhet.

    Skillnaden är avsevärd och konsekvenserna av respektive tillvägagångssätt än mer så.

    SvaraRadera
  3. @Anonym1

    Skillnaden ligger främst i hur det hanteras, Ofta kan det röra sig om sajter som tillåter att användare laddar upp material och då kan blockering slå väldigt fel dessutom krävs i de allra flesta länder som använt filtrering inget domstolsbeslut utan sidor kan läggas till i filtret mer eller mindre godtyckligt.

    Som regel så kan allmänheten aldrig granska innehållet i ett sådant filter (då det måste hållas hemligt eftesom det är väldigt enkelt att gå runt).

    När sidorna stängs ner så rör det sig oftast om att polisen eller privatpersoner kontaktar ägaren av sajten eller hosting företaget och dessa tar då själva bort materialet om de håller med om bedömningen som gjorts samt ger polisen tillgång till eventuell information som behövs för att utreda fallet, Det är väldigt ovanligt att det behövs ett direkt ingripande där servrar beslagtas och detta bör rimligen enbart ske efter domstolsbeslut.

    SvaraRadera
  4. @anonym 20:10: Att ingripa mot brottslig verksamhet är väl knappast censur! Det är olagligt att sprida barnporr, och bör så vara.

    SvaraRadera
  5. har du läst:
    http://www.europaportalen.se/2011/04/kommissionen-foreslar-miljonboter-for-sverige

    böter fär datalagringsdirektivet.

    De är en väldigt intressant cirkel här, hela alliansens argument till att rösta ja var "att de var tvingade", så: Om (m) nu är "tvingade" att våldta våra medborgerliga rättigheter, varför är det då Malmström (m) som är den drivande faktorn på att Sverige ska få böter för vi inte blivit våldtagna än.

    Har regeringen och riksdagen inte längre kontroll över vad våran Kommissionär gör i EU? Är Malmström helt plötsligt våran diktator och stadsminister vars ord är lag och alla partikamrater måste följa, oavsett om de vill eller inte?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.