2011-05-19

"Inflation är stöld, både förr och nu"



Filmerna från förra helgens FreedomFest 2011 i Stockholm finns nu online på svenska Ludvig von Mises Institutets Vimeo-sida.

Jag kommer även att lägga upp några av dem här, lite allt eftersom. Vi börjar med Torgny Persson som talade under temat "Inflation är stöld, både förr och nu". [Direktlänk] [LvMI Sverige] [Liberty Silver]

10 kommentarer:

  1. Nu är inte jag så inläst på den österriska skolan som jag antar att Torgny resonerar utifrån, men säger inte Torgny emot sig själv när han först definierar inflation som penningmängdsökning (utan hänsyn till mängden varor, dvs enligt den österrikiska skolan) men sedan menar att en konstant penningmängd leder till deflation (på grund av att mängden varor ökar, dvs det klassiska monetaristiska synsättet)? Inflationen avgörs förstås både av mängden pengar och mängden varor, och uttrycker en relation mellan tillväxten av båda dessa, dvs penningsmängdstillväxt och real tillväxt (och pengarnas omloppshastighet, men det kan betraktas som lite överkurs). Kort och kärnfullt uttryckt av en vis man:

    "Inflation is too much money chasing too few goods" (Milton Friedman)

    Den svenska wiki-artikeln var minst sagt undermålig, som vanligt, så jag hänvisar till den engelska (se monetarist view resp austrian view): http://en.wikipedia.org/wiki/Inflation

    SvaraRadera
  2. Inflation är inget som tar slut med statens inblandning.
    Vad vad värderas till idag är vad det är värt

    SvaraRadera
  3. När läsare här skrev om liberty silver för två år sedan så ignorerade du det helt. Men nu har du ändrat dig. Torgny har tjänat massor av pengar genom att handla med silver och guld. jag tror inte på guldmyntfot. jag förespråkar Ellen Browns bok bankerna och skuldnätet.

    SvaraRadera
  4. Inflation är till skada. Vad än vissa ekonomer (med vänstervridning säger) om att viss inflation måste man tolerera eller till och med stimulera.
    Inflation drabbar främst de sämst ställda, som har få eller inga möjligheter att kompensera sig. En gammal sanning, som om jag minns rätt, Bertil Ohlin ofta framförde.

    SvaraRadera
  5. Inflation är stöld lika lite som fildelning är det.

    SvaraRadera
  6. Anonym 13:52:
    Med fildelning ökar man det totala värdet.. med inflation MINSKAR man värdet..
    Alltså totalt tvärt om jfr ditt påstående.

    SvaraRadera
  7. m96: Det totala värdet varken ökar eller minskar pga inflation/deflation, utan det omfördelas bara mellan sparare/slösare, låntagare/långivare, skattebetalare/offentlig sektor osv. Det totala värdet är mängden varor som finns på marknaden och har i sig inget med pengar att göra. Däremot kan ju priser påverka folks beteende som i sin tur påverkar mängden varor som produceras.

    SvaraRadera
  8. Kanske dags att du läser vad som står i lagen istället för att prata om saker du inte vet något om.

    SvaraRadera
  9. Enligt Ellen Brown och Ben Still så vill de att man ska lämna makten att trycka fiat pengar till politiker. Politiker ska bestämma hur mycket pengar ska tryckas ut och vad ska det investeras, ser ut som centralplanering i Sovjet.

    SvaraRadera
  10. "...utan det omfördelas bara mellan sparare/slösare..."

    Inflationen äter upp sparade pengar. Är det bra att vi tar från de som sparar och ger till slösarna?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.