2011-05-19

Något är trasigt i Sverige

Bland OECD-länderna är Sverige det land som har störst skillnad i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda.

Hur kan det vara? Vi som är så snälla, toleranta och upplysta. Vi som lägger så mycket pengar på integration och undervisning i svenska. Vi som är så duktiga och präktiga...

Jo, just det. Låt mig testflyga några lösa tankar.

Vi lär flyktingar och invandrare hjälplöshet. Efter en tid i flyktingläger, med migrations- och socialbyråkrati och en mer eller mindre automatisk inslussning i bidragssystemet försämras många nya svenskars möjlighet och förmåga att klara sig själva. Man kan rent av påstå att de vore korkade om de vägrade ta emot pengar som andra mer eller mindre tvingar på dem.

Vi bygger speciella, isolerade, stadsdelar för "utlänningar" istället för att integrera dem. I dessa stadsdelar är incitamenten för att lära sig svenska och att skapa ett "normalt" liv mindre än de annars behöver vara. Dessa områden hamnar ofta på efterkälken vad gäller service och sticker ut när det gäller sociala problem. Vilket kanske inte är så konstigt. Jämför med mer "levande" städer på kontinenten, som Berlin. Jag hävdar inte att allt är bra där heller. Men städer som växer och lever på ett dynamiskt sätt skapar "årsringar" där nedgångna områden plötsligt blir populära och människor blandas runt på ett helt annat sätt.

Svenskar är ovanligt rädda för sådant de inte känner till eller känner igen. Att en arbetssökande har ett utländskt klingande namn räcker ofta för att göra en potentiell arbetsgivare avvaktande. Det finns förmodligen inte något ont uppsåt. I vart fall inte i de flesta fall. Men resultatet blir, i praktiken, en uppenbar diskriminering.

Sverige är för fyrkantigt. Att starta ett eget företag är inte bara krångligt utan innebär även stora risker om man kommer på kant med skattemyndigheten eller med olika former av lokal förvaltning. Att anställa är dyrt och krångligt. Den så kallade anställningstryggheten gör att företag inte vågar anställa människor som faller utanför Modell 1 A - eftersom det kan vara svårt att bli av med folk som helt enkelt inte passar. Vilket även drabbar ungdomar, äldre och människor med lite udda meriter. Och eftersom vi svenskar är övertygade om att vad vi än gör, så är vi bäst i världen på det, så fungerar det i många fall inte med utländsk utbildning och meriter från andra länder på den svenska arbetsmarknaden.

Vi svenskar är överdrivet självgoda. Vi har en läggning för moralpanik och vi stiftar morallagar - som gör att många svenskar inte längre trivs. Ännu värre måste det naturligtvis vara för den som har andra referensramar och som kanske inte helt förstår de kulturella koderna. Det finns en... frånvaro av liv i Sverige. Butterhet, konflikträdsla, prestationsångest, avundsjuka, påklistrad präktighet, fruktan för ansvar och narcissism skapar ett Bror Duktig-klimat som stänger ute istället för att omfamna.

Sverige är hopplöst nostalgiskt. Många drömmer sig tillbaka till något som bara var en dröm. I verkligheten var Sverige inte alls så fantastiskt bra på 50-, 60- och 70-talen som många tycks tro. Att Sverige på den tiden var mer eller mindre "etniskt rent" var, om något, snarast ett problem. Och att leva i en drömlik, nostalgisk vrångbild av ett Sverige som aldrig var, det är knappast någon framgångsrik strategi.

Något är trasigt i Sverige. Det drabbar både svenskar och invandrare. Men det drabbar nog invandrarna först.

Själv är jag för öppna gränser. Jag tycker att människor skall få bo var de vill. Jag ser öppenhet och mångfald som en tillgång.

Jag anser däremot inte att folk skall kunna komma hit och kräva att få leva på andra människors bekostnad. Men jag är övertygad om att nästan alla som flyttar till Sverige vill försörja sig själva och bygga ett bra liv. Vilket är en tes som styrks av det faktum att alla andra OECD-länder lyckas bättre på detta område än Sverige.

26 kommentarer:

 1. Förbättrade kommunikationer gör att det är förhållandevis lätt att ta sig till ett bättre land. Man får vara bra naiv om man inte tror att det lockar till sig en hel del opportunister som inte är intresserade av att bidra till samhällets bästa. Angående öppna gränser så var jag också för det för tio år sedan, men nu har jag insett att det här landet aldrig kommer att ändra sin syn på välfärdsstatetn, och då vore öppna gränser en katastrof.

  SvaraRadera
 2. "Svenskar är..."?

  Jag som trodde det var rasism att tillskriva människor kollektiva egenskaper på grund av deras etniska härkomst.

  Däremot är det nog motiverat att anta att anställda på Migrationsverket har vissa kollektiva egenskaper eftersom det antagligen står inskrivet i deras befattningsbeskrivning.


  /nische

  SvaraRadera
 3. Självklart kommer de somaliska hjärnkirurgerna hit för att arbeta. Allt annat, som påståenden att många av dem i själva verket skulle vara analfabeter som skär bort klitoris på småflickor, är bara ren lögn och rasism. Särskilt somaliska kvinnor är mycket välutbildade och står i mycket hög utsträckning till arbetsmarknadens förfogande.

  Ni svenskar måste nu skärpa till er. Ni är så jävla dåliga. Samtliga invandrare som kommer till Sverige är fullt kompatibla med de värderingar som gäller här. Det är därför ert, svenskarnas, fel att integrationen misslyckas. De som kommer hit kan omöjligen hållas ansvariga för sin egen situation.

  SvaraRadera
 4. ja tacka vet jag USA där alla mexikaner har städjobb och alla svarta jobbar på Mc Donalds och matvaruaffärerna. Oroa dig inte hax vi ska nog skapa en etnisk slavklass i Sverige också, ge bara moderaterna lite mer tid så kommer det att gå i lås.

  SvaraRadera
 5. Hax vilket land anser du va bäst att leva i och i så fall varför flyttar du inte dit?

  SvaraRadera
 6. Man blir lite förvånad när man läser lite invandringskritiska texter. Nu minns jag inte hur det var med HAX men de flesta Piratpartister kunde inte få nog att spy galla över Sverigedemokratisk politik just innan valet.
  Men jag välkomnar personer som tar sitt sunda förnuft tillbaka. Jag är också för ett öppet och fritt samhälle. Jag hatar att bli kontrollerad och instängd. Tyvärr kräver dock ett öppet samhälle att alla människor är lika duktiga på att sköta sig, att bidra till samhället på ett positivt sätt.
  För att detta ska hända måste det vara en öppen debatt om både problemen och möjligheterna med öppna gränser.
  Det fungerar inte när gammelmedia inte talar om sanningen. Att vissa etniciteter ställer till med mer problem i Sverige än andra. Man skyller på att man inte vill hetsa till invandringsfientlighet men det man egentligen gör är att sticka huvudet i sanden och ignorera problemet. Ännu värre blir det när mediadrevet går mot politiker som yppar någon negativ åsikt. Det har inneburit att politikerna istället förvärrar problemen bara för att blidka media.

  Tyvärr kommer vi inte att kunna ha en helt öppen värld inom den närmsta framtiden. Konkurrensen är stenhård och ska Sverige klara sig att vara ett så duktigt land som vi varit hittills måste vi värna om vårt samhälle. Gärna influenser av andra kulturer men vi måste själva ha en gemensam värdegrund där alla är med.

  SvaraRadera
 7. Ett ännu värre exempel är den massiva åldersdiskrimingeringen på den svenska arbetsmarknaden. Den kanske inte syns lika tydligt i statistiken eftersom de flesta 50-60 åringar sitter på LAS-skyddade jobb. Men de som åker ut från arbetsmarknaden har det nästan omöjligt att ta sig tillbaka.

  Trots att det finns en lag mot detta fortsätter arbetsgivare och rekryteringskonsulter glatt att sortera bort kandidater efter fördomsfulla stereotyper. "Ädre är inte lika förändringsbenägna", "det fungerar inte med äldre eftersom chefen bara är 34". Ersätt ordet äldre med t.ex. homosexuella och ni inser omedelbart att dessa typiska cfefsfloskler är löpsedelsstoff. Men att osynliggöra och dumpa gamla gubbar och kärringar skapar inga moralpaniker bland de åldershomogena kvälsstidningsredaktionerna. "Visst, vi på Aftonbladet gillar olika, så länge ingen är över 50".

  Orsaken är nog att 40 år med MBL, "genuspedagogik", ändlösa meningslösa internmöten för att "förankra" minsta beslut och en massa tramsiga idiotprojekt gjort att svenska chefer inte längre har som första prio att leverera resultat. Istället handlar det om att ratta den sociala trevligheten på arbetsplatsen. Då är det bäst att ingen sticker ut eller är annorlunda. En 55-åring som kommit upp den ålder och mognad som Amelia Adamo kallade no-bullshit-åldern blir naurligtvis ett hot mot svaga 33-åriga chefer som aldrig lärt sig att utöva auktoritet eller fått befogenheter att kräva att medarbetarna levererar.

  SvaraRadera
 8. Helt klart ett utav dina sämre inlägg Hax.
  /Anna

  SvaraRadera
 9. Jag tror inte på något av det där.

  Fen allt överskuggande problematiken, som inte drabbar invandrare, är LAS. Arbetsrätten är det största hindret, reellt eller psykologiskt, eftersom det är svårt att anställa.

  De som är rehält utanför arbetsmarknaden borde kunna få jämka ner kraven på arbetstrygg, så man kan få ett jobb överhuvud taget.


  Det känns om att det mest är svenskar som tror att invandrare vill gå på bidrag. Vi vet väl bäst själva hur man utnyttjar systemen...

  Många invandrare har egen firma just därför att det är så svårt att få jobb.

  SvaraRadera
 10. Precis, det är LAS som är det stora problemet för kvinnor i heltäckande burka. Det visar siffror från OECD - svart på vitt. Ren fakta alltså. Jag lovar.

  SvaraRadera
 11. Det är helt rätt att ett parti med stöd från 5 procent av väljarna OCH dom tyska nationalsocialisterna tas på så stort allvar att dom får definiera hela invandringspolitiken åt alla andra.

  Varför skulle vi inte köra samma skit en runda till när det nu gick så bra på 30 och 40 talet?

  SvaraRadera
 12. Republiken Jämtland20 maj, 2011 00:29

  "Jag anser däremot inte att folk skall kunna komma hit och kräva att få leva på andra människors bekostnad. Men jag är övertygad om att nästan alla som flyttar till Sverige vill försörja sig själva och bygga ett bra liv."

  Har du några belägg för detta mer än din övertygelse? Bortsett från din tanke om övriga OECD-siffror, alltså?

  Annars kan man ju tro att incitament - som liberaler i största allmänhet brukar tro på - funkar i det här fallet som i alla andra. Den som vill jobba och vara produktiv söker sig till USA. Den som vill leva på bidrag och brott söker sig till Sverige.

  Varför tror du inte att incitament gäller i just det här fallet?

  SvaraRadera
 13. "Vi bygger speciella, isolerade, stadsdelar för "utlänningar" istället för att integrera dem.!

  Hur har du lyckats missa att det är mänsklig natur att självsegrera efter etnicitet HAX? det är knappast så att vi bygger speciella stadsdelar åt invandrare, det är bara helt enkelt så att olika etneciteter trivs bäst med sina egna, och bosätter sig utefter det. det är en av många anledningar till att mångkulturer inte fungerar, det strider mot människans natur, det är den ni massinvandringsförespråkare slåss mot när ni försöker "integrera folk" och få dem att vilja bo tillsammans. http://acidcow.com/pics/13549-race-maps-of-us-cities-66-pics.html  "Men jag är övertygad om att nästan alla som flyttar till Sverige vill försörja sig själva och bygga ett bra liv. Vilket är en tes som styrks av det faktum att alla andra OECD-länder lyckas bättre på detta område än Sverige. "

  Ja för det kan ju inte ha ngt att göra med att vi har helt olika regler för vilka vi släpper in i landet?


  resten av inlägget är bara en massa sedvanligt svenskt självhat.

  SvaraRadera
 14. Huruvida fri invandring skulle fungera i en hypotetisk nattväktarstat är irrelevant för frågan om hur fri invandring skulle funka idag. Kombinationen av världens mest generösa asylregler och världens högsta skatter/bidrag fungerar INTE och det måste även liberaler förhålla sig till. Att som den svenska borgerligheten välja att ösa in muslimer i syfte att försvaga välfärdsstaten och den svenska modellen är cyniskt och oansvarigt eftersom det kommer att explodera i en orgie av våld och otrygghet. För att vinna det svenska folkets förtroende måste liberaler utmana den socialdemokratiska hegemonin genom kloka argument - INTE genom att förstöra Sverige!

  SvaraRadera
 15. Jag känner själv invandrare som flyttat till Tyskland för att jobba då den svenka arbetsmarknaden strys utav folk som inte beter sig mer intelligent än den genomsnittlige SD-medlemmen. Snopet nog är det exempelvis läkare som istället för att ta en utav de tjänster vi behöver besätta här väljer att flytta till en marknad som inte behandlar dom som skit.

  Mindre korkade personer i beslutsfattande position skulle göra Sverige till ett bättre land.Den som inte håller med om detta älskar troligtvis byråkrati och intressant skrivna lagar och regler som kan få en människorättsadvokat att bli illamående. Och innan någon säger något annat menar jag då även korkade vänstermuppar som tycker att vidriga seder från små mysiga länder i sydostasien är exotiska och värda att existera. Bägge faktionerna är precis lika inskränkta och verklighetsfrånvända.

  Här på bloggen ser man allt som oftast bägge sorterna stryka omkring och skrika ut sitt vrede över alla som inte tycker som dom. Bägge säger sig naturligtvis representera "folket".

  SvaraRadera
 16. Här på bloggen ser man allt som oftast bägge sorterna stryka omkring och skrika ut sitt vrede över alla som inte tycker som dom. Bägge säger sig naturligtvis representera "folket".

  Stackars Ssargon han få aldrig knulla

  SvaraRadera
 17. Den enskilt största förklaringen till skillnaden torde dock vara att utlänningar har svårare att passa in i den svenska kulturen och att företagare i regel förväntar sig att utlänningar just därför har lägre produktivitet än svenskar.

  Men det borde vara viktigt att påpeka att den här skillnaden inte skulle ha funnits om facken inte upprätthållt minimilöner i stort sett alla arbetsområden. Hade det varit fri lönesättning hade det funnits gott om industri- och tjänstearbeten som inte kräver någon större erfarenhet och därför hade varit öppna för alla invandrare. Även språket är inget problem, eftersom man, som gjordes på 70-talet för finnar, kan ha en arbetsplats för bara, exempelvis, somalier.

  Vilket påpekats bl.a. docenten Per Skedinger:

  "Sänkta minimilöner ger invandrare jobb"

  SvaraRadera
 18. Öppna gränser med rätten att avvisa folk som inte sköter sig och inte bär sin egen försörjning skulle vara fint. Synd att inga av våra gamla politiker vill ha det så. Om de hade kastat ut de kriminella och sett till att det inte brann en skola varannan dag skulle de nya 20 kanske inte behövas.

  SvaraRadera
 19. Svenskar är inte rädda för ett skit. Vi arbetar med allting som det är möjligt att arbeta med. Musik, dataspel, bilar , lastbilar, mobiltelefoner. Ja tom rymdfart. Vi arbetar med allt och alla. Överallt i världen dyker det upp svenskar som arbetar med nya projekt. Kina , Afrika, Ryssland. Vi är öppna, nyfikna, moderna och i grunden inga rasister eller romantiska nationalister. Vi jobbar på och gör det jävligt bra. Att invandrare har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden i Sverige beror på att staten behandlar dom som dom inte kan klara sig själv. Det kan dom!. Sluta att betrakta människor som en belastning och börja betrakta dom som en resurs istället. En positiv grundinställning gör en jävla skillnad på hur människor presterar.

  SvaraRadera
 20. Ett intressant blogginlägg, HAX! Särskilt intressant ur det perspektivet att detta är ett ämne där man ståendes på minerad mark talar rakt in i fläktar och väderkvarnar. Hur mycket man än anstränger sig att formulera sig balanserat om migrationsfrågan riskerar man att få kritik. Och det är sällan man får lön för ansträngningen att vara nyanserad. Ju mer balanserat man försöker resonera om detta, desto större är chansen att man snärjer in sig i den komplexitet som råder för invandrare och arbetsmarknaden. Ditt försök att utröna vad som är orsak och verkan är i mina ögon behjärtansvärt. Jag är dock inte förvånad att vissa kommentatorer uttrycker sig som de gör.

  För min egen del vet jag hur verkligheten ser ut för en grupp av invandrare, thailändare. Framgångspotentialen hos dem på arbetsmarknaden är avhängigt den personliga motivationen. Flertalet av dem jag känner har under sina yrkesverksamma liv (i Sverige)aldrig tagit ut arbetslöshetsersättning eller deltagit i arbetsmarknadspolitiska sysselsättningsprojekt. Några har blivit uppsagda p.g.a. arbetsbrist men snart börjat en anställning på annat ställe. Ett antal har startat egna rörelser eller gått in som partner i bekantas rörelser. Man kan fråga sig varför just denna grupp klarar sig så bra på arbetsmarknaden, åtminstone så pass bra att de kan försörja sig själva utan akuta eller permanenta försörjningsstöd, medan andra grupper av migrerade "misslyckas"?

  Som jag ser det rör det sig om människor som kommit hit för att bygga en framtid, antingen som anhörig, eller direkt målinriktad på arbete. Ingen thailändare har kommit hit till Sverige för att få asyl. De har inte flytt från något krig. Inte mig veterligen.

  Givetvis finns det undantag även bland svenska thailändare, som hamnar utanför arbetsmarknaden. Men i min c:a 40-hövdade bekantskapskrets av thailändare rör det sig om 1 person med odefinierbara fysiska men, 1 person med ringa arbetslust (en gold-digger som trodde att karln var "tätare" än vad hon föreställde sig innan de gifte sig) och 1 person med missbrukarproblem (personen är UPPVUXEN i Sverige, så det kan ha sin förklaring).

  Det jag ovan sagt är inte menat att utpeka andra migrationsgrupper än thailändare som sämre, naturligtvis inte. Men motivation är A och O för att ta sig någonstans på arbetsmarknaden, oavsett om man är 20-årig etnisk svensk eller 40-årig krigsärrad somalier.

  För att komma någonvart i denna fråga måste vi tillåta oss att åtminstone fundera på om kulturella skillnader kan vara ett hinder för migrerade personer att komma ut på arbetsmarknaden - UTAN att man med detta funderande blir kallad rasist.

  Om vi räds för att riskera bli politiskt inkorrekta kan vi lika gärna erkänna att det råder tankeförbud i frågan. Och då kommer vi aldrig lösa några problem. I så fall återstår bara att tillfälligt döva samhällssamvetet med att satsa några nya extra skattemiljarder på projekt med uttalat syfte att öka integrationen.Jag hör dock inte till dem som tror att det hjälper.

  SvaraRadera
 21. Republiken Jämtland:

  Då är det ju det svenska systemet det är fel på. Inte utlänningar som sådana.

  SvaraRadera
 22. Mikey:

  Visst självsegregering förekommer spontant. Men i riktiga städer är även en Chinatown, turk-kvarteren etc integrerade i själva staden - inte placerade på en åker halvvägs till Örebro.

  Självsegregering minskar transaktionskostnaderna och kan fylla en viss funktion. Men det är en våldsam skillnad mellan etniskt präglade *stadsdelar* och den svenska Gulag-modellen.

  SvaraRadera
 23. Det är intressant att sverigedemokrater, som ofta påstår sig vara emot socialism, alltid är de som använder den mest kollektivistiska retoriken. En individs uppgift är att "bidra positivt till samhället" och "anpassa sig till rådande normer".

  SvaraRadera
 24. Vänsterwiki skrev: ”Öppna gränser med rätten att avvisa folk som inte sköter sig och inte bär sin egen försörjning skulle vara fint.”

  Så är det redan på Svalbard:

  “Vilkår for opphold på Svalbard:
  Selv om man ikke trenger visum eller egen arbeids- og oppholdstillatelse, må alle oppfylle visse krav for å kunne være på Svalbard. Disse kravene reguleres i et eget regelverk som heter "Forskrift om bortvisning og utvisning av personer fra Svalbard". Blant kravene som stilles, er at man må ha midler til å kunne oppholde seg på Svalbard. Disse kravene gjelder både utlendinger og nordmenn, og Sysselmannen på Svalbard kan bortvise personer som ikke oppfyller kravene. De som planlegger å komme til øygruppen, rådes derfor til å skaffe seg arbeid og bolig før de ankommer.”

  (från http://www.sysselmannen.no/hovedEnkel.aspx?m=44302)

  Om det funkar där borde det funka i Sverige.

  SvaraRadera
 25. Men hur tänker HAX kombinera öppna gränser och våra extrema välfärdssystem?

  Mig förefaller det vara en omöjlighet utan att, vilket Reinfeldt förbjude, dela befolkningen i grupper med olika access till välfärdssystemen.

  Hur löser HAX saken i PRAKTIKEN, dvs genom att inte bara producera snälla yttranden såsom en miljöpartist.

  Ska vi bryta nacken av LO som omöjliggör lågbetalda enkla arbeten?

  Ska vi fortsätta uppmuntra till religiösa beteenden eller skall vi förklara att Sverige är ett sekulärt samhälle och att vi därför styr oss utan tomtar och troll?

  SvaraRadera
 26. I dagens Sverige finns många skäl att vara kritisk till invandringen. Det hade det inte funnits i ett Liberaldemokratiskt Sverige. Med vårt förslag om medborgarlön och plattskatt kommer det att löna sig för alla att jobba och då kommer det inte finnas skäl för folk att klaga på invandringen. Då kan vi också ha helt öppna gränser.
  läs mer på www.liberaldemokraterna.com

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.