2011-05-31

Skall vi göra motstånd när de börjar censurera? Eller skall vi vänta tills det är för sent?

Barnporr – censurens trojanska häst

EU-kommissionen vill införa en svepande web-censur vad gäller bilder på övergrepp mot barn. Just nu pågår förhandlingar, där Europaparlamentet menar att man istället bör försöka plocka bort sidor som innehåller sådant material. Går inte det – då kan man i enskilda fall överväga blockering, om det sker under rättssäkra former.

Skivbolagens organisation, IFPI, tycker däremot att barnporr är jättebra. Det är nämligen det verktyg den behöver för att kunna kräva censur, filtrering och kontroll av internet – för helt andra syften.

Den senaste tiden har vi sett hur dataspel och serietidningar stoppas på den svenska marknaden. Inte för att de är innehåller barnporr – utan för att de kanske skulle kunna tolkas så av övernitiska poliser och åklagare. Se bara vad som hände i det omtalade Manga-fallet. Självcensuren breder alltså ut sig i det svenska kulturlivet.

EU-Kommissionen sitter, trots kommissionär Malmströms löften om motsatsen, och funderar på utökad web-censur. Den här gången mot spelsiter på nätet.

Och vi vet att det finns mycket annat som EU och dess medlemsstater skulle vilja få bort från internet. Från förintelseförnekelse till information om abort. Från religionskritik till homosexualitet. Från läkemedelsinformation till kritisk granskning av medlemsstaternas ekonomiska ställning.

Det råder inte heller någon tvekan om att politiker och byråkrater skulle vilja tysta whistleblowers som Wikileaks, om de fick chansen. Det handlar om krigsförbrytelser, hemlig politik, dubbelspel och uppgörelser i slutna rum – som de anser att medborgarna och media inte skall få kännedom om.

Det är därför dörren till web-censur (och censur över huvud taget) måste hållas stängd. Detta är ett brant sluttande plan som leder ner i förändringar av vårt samhälle som vi inte vill vara med om.

Man kunde bara önska att fler vore engagerade i debatten.

Det räcker inte med några enstaka politiska motståndsmän och bloggare. Media borde vara på den här bollen. Kultureliten borde vara rasande. I största allmänhet borde folk vara oroade. Men det händer väldigt lite.

Debatten måste tända till! Så att EU:s och medlemsstaternas ledare får klart för sig att Europa inte accepterar censur. Vi måste göra motstånd nu – i processens början – istället för att vänta tills det är för sent.

10 kommentarer:

 1. Problemet är ju att ingen vill argumentera för låta barnporr finnas tillgängligt. Någon kan ju nämligen tro att man talar i eget intresse.

  SvaraRadera
 2. Ta kontakt med http://avaaz.org/en/

  De kör ju redan en petition om internetcensur i Turkiet, så varför inte utöka den till hela jäkla EU?

  /A

  SvaraRadera
 3. @Werner
  Absolut finns det en beröringsskräck, men ingen vill ju låta det vara tillgängligt utan frågan är om det är en bra idé att "gömma" det eller inte.
  Problemet (ett av dom) är väl att ingen (vad jag har sett) kan belägga att det finns sidor med barnporr som det inte går att ta ner i stället för att censurera. Då pratar jag om "riktig" barnporr som den definieras i övriga världen. Att det inte går att ta ner manga-sidor med sexiga teckningar som ligger utanför Sverige är rätt givet...

  SvaraRadera
 4. Väl värt att även stödja ett censurfritt Turkiet.

  https://secure.avaaz.org/en/no_internet_censorship/?vc

  /A

  SvaraRadera
 5. Ingen j-vel bryr sig. Det är ju viktigare med nya iPhone-modeller, nästa jobskatteavdrag och kändisskvaller.

  Och överhetskramarna på DN kommer naturligtvis inte att göra något för att ens rapportera om detta, ännu mindre att driva opinion mot det. Det skulle ju kunna "gynna Piratpartiet".

  SvaraRadera
 6. Låt oss glädjas åt våra kvarvarande friheter, medans tid är.
  http://www.hittarecept.se/s/maskrosvin.html

  SvaraRadera
 7. Det bästa man kan göra är att börja göra Youtube videos. Starta tv kanal på youtube. Den kan va lågbudget i början men blir man populär kan man få in pengar via reklam. Den som vet med sig att han har gåvan bör skaffa sig en videokamera och bara sätta igång.

  SvaraRadera
 8. Kultureliten är idag beroende av staten så de vågar inte bita handen som föder dem

  SvaraRadera
 9. Moralpaniken och pryderiet i Australien är ännu värre:

  http://www.smh.com.au/entertainment/art-and-design/why-this-photo-cost-hospital-a-charity-bonanza-20110104-19f54.html

  ... eller kanske inte:

  http://www.theregister.co.uk/2011/05/31/banned_nintendogame_kosher_in_aus/

  SvaraRadera
 10. Det är ju fan ta mig bedrövligt hur det utvecklar sig! Istället för att ta fast de riktiga pedofilerna så utnyttjar lobbygrupper och företag den här skräcken för egna intressen - och EU med skämtet Malmström i spetsen köper allting rakt av och utan betänkligheter!

  Frågan är inte om utan när EU också kommer att förbjuda text. Nabokovs Lolita lär ju ligga risigt till i så fall.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.