2011-05-04

Ta ACTA till EU-domstolen!


Det så kallade ACTA-avtalets väg är kantad av märkligheter, hemlighetsmakeri, fulspel och rena lögner. Nu är det färdigförhandlat och skall, så småningom, upp i Europaparlamentet.

Men många frågetecken kvarstår. Det är helt enkelt oklart om avtalet är i enlighet med EU:s lagar och regler. Dessutom är det bekymmersamt när politik förhandlas fram av byråkrater, utan demokratisk insyn.

Därför har det nu väckts ett förslag till nästa veckas session i Europaparlamentet om att sända över ACTA-avtalet till EU-domstolen för förhandsgranskning. En välgrundad gissning är att domstolen kommer att ha ungefär samma invändningar som vi kritiker.

Frågan är dock om Europaparlamentet kommer att rösta igenom detta förslag. Frågan har väckts av den gröna gruppen. Vänstern och sossarna verkar vara på. Kristdemokraterna i EPP är dock splittrade, men mest mot. Och liberalerna i ALDE är tydligen helt emot – och vill istället sända över frågan till parlamentets egen legal service, som inte alls har samma tyngd och resning som domstolen. (ECR och EFD skall vi tala med om saken under dagen.)

Detta är värt att uppmärksamma: Att större delen av EPP och ALDE-gruppen inte vill att EU-domstolen skall få säga sitt om ett mycket tveksamt och kontroversiellt handelsavtal som har långtgående politiska konsekvenser.

I sammanhanget skall påpekas att ACTA-avtalet innehåller en hel del som har betydelse för internets öppenhet och frihet.

Detta kommer att bli spännande.

Uppdatering: Liberalerna är tydligen splittrade, möjligen med en majoritet för att ta ACTA till domstol. Uppgifter gör även gällande att en minoritet inom socialistgruppen är emot.

2 kommentarer:

  1. Det är märkligt vad lite sådana här frågor uppmärksammas i media här hemma. Speciellt tyst tycker jag det är i radio o teve.

    /X

    SvaraRadera
  2. Once again: Thanks for fighting for us.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.