2011-05-25

Web-censur: Lägesrapport


Tillsammans med Ung Pirats ordförande Gustav Nipe (som är på besök på kontoret) har jag just varit och lyssnat på en dragning om web-censur och övergrepp på barn, i Europaparlamentets utskott för medborgerliga rättigheter (LIBE). Jag fick lite dåliga vibbar.

Bakgrund: Från början ville EU-Kommissionen att alla medlemsstater skall tvingas införa blockering av web-sidor som innehåller bilder av övergrepp på barn. Som förebild hade man det system som finns i Sverige - som ju är rätt godtyckligt och saknar all form av rättssäkerhet. (Och som inte ens är speciellt effektivt.)

Europaparlamentet gillade inte detta förslag. Istället har LIBE indikerat att man först och främst vill att siter med bilder på övergrepp på barn skall plockas ner. Först därefter, om det finns sidor som av någon anledning inte går att få stängda - då kan medlämsländer få blockera dem. . Inte måste. Och detta skall i så fall ske under rättssäkra former.

Lägesrapport: Vid dagens LIBE-möte slirade parlamentets rapportör, italienska EPP-ledamoten Roberta Angelilli, en del på argumenten. Vilket är allvarligt, eftersom det är hon som är Europaparlamentets främsta företrädare i de förhandlingar som nu pågår med ministerrådet och kommissionen.

Jan Phillip Albrecht (tysk grön) var tvungen att vara rätt skarp för att understryka att det är det som beskrivs ovan som är parlamentets linje - och det som skall drivas i förhandlingarna, inget annat.

Vad gäller statusen på detta ärende i övrigt framkom inte så mycket nytt vid dagens möte. Däremot finns det en hel del uppgifter som cirkulerar om vad som verkligen sker i förhandlingarna mellan EU:s tre institutioner (trialogen).

Vad vi hört kan kommissionen vara på väg att köpa argumentet om att man först och främst skall försöka plocka ner sidor med övergrepp på barn, istället för att blockera / censurera dem.

Det är också möjligt att kommisionen köper "may" istället för "shall" vad gäller blockering av sådana sidor som inte går att komma åt på annat sätt.

Däremot råder tydligen oenighet om kravet på att eventuell blockering skall ske på ett rättssäkert sätt. (Rättslig prövning, möjlighet att överklaga etc.) Där verkar det som om det främst är ministerrådet som sätter sig på tvären.

Enligt tidtabellen är frågan tänkt att komma upp till votering på Europaparlamentets minisession i Bryssel den 22-23 juni. Om man har kommit fram till något i trialogen till dess.

3 kommentarer:

  1. Off topic, men belyser att Sverige numera räknas som ett högriskland, eftersom vad som helst numera kan betraktas som barnporr här:

    http://www.svd.se/kultur/nytt-spel-kan-vara-barnporr_6193873.svd


    /Erik S

    SvaraRadera
  2. Tyvärr är det många som vill ha kontrollen över vår kommunikation, typ alla G8 länderna att börja dan med:(

    http://www.svd.se/naringsliv/frankrikes-president-vill-ha-mer-kontroll-av-natet_6193947.svd

    SvaraRadera
  3. Så ministerrådet gillar inte rättsäkerhet (underförstått att de inte gillar demokrati heller).

    Ja det var ju inte nytt!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.