2011-06-18

"Fredsvalutan" skapar konflikter

En intressant sak med EU är att de verktyg man skapar för "ökad integration" och överstatlighet ofta är enkelriktade. Det går bara att gå åt ett håll. Att backa bandet är i princip omöjligt. Så fungerar det till exempel med EMU och euron. Vilket är en medveten strategi.

Så när det skiter sig, då sitter man där utan något bra sätt att ta sig ur knipan. Som nu, med den grekiska krisen. Skutan får inte sjunka, för då följer alla med ner i djupet.

Det råder ingen tvekan om att Grekland ägnat sig åt närmast kriminell ekonomisk slapphet. Men det är för sent att göra något åt det nu. Istället läggs nya skulder på gamla, de besparingar som stressas igenom är inte alltid av den kvalitet man skulle önska – och fortsätter man på samma väg som nu, då är det svårt att tänka sig någon ekonomisk tillväxt i Grekland under överskådlig tid.

Länder kan egentligen inte gå i konkurs. Inte i traditionell mening. Man kan tillfälligt ställa in betalningarna och/eller komma fram till en uppgörelse om att delvis skriva av skulderna. Sett från grekiskt håll är detta kanske det bästa. Så att man kan få något slags omstart.

Men det innebär i så fall att en stor del (det talas om 50 procent) av lånen blir värdelösa. Vilket kommer att drabba banker, pensionsfonder, försäkringsbolag, fondsparare och stater i hela Europa.

Frågan som övriga EU nu brottas med är om det kanske ändå är bättre att rädda vad som räddas kan. För en fortsatt grekisk lånekarusell riskerar att bara göra saken värre.

Om det blir en "konkurs" – då kräver det naturligtvis en ekonomisk politik med hårda nypor för att bygga upp den grekiska ekonomin igen. Det är dock osäkert om den politiska vilja och styrka som detta kräver finns i landet. I vart fall har den knappast opinionens stöd.

Den som tror att en "konkurs" leder till att det bara är att rycka på axlarna och fortsätta som vanligt misstar sig. En sanering eller omstart av den grekiska ekonomin blir kännbar oavsett vilken väg man väljer och oavsett vem som sätts att hantera den.

Men detta handlar även om den Europeiska Centralbanken, ECB. Den kan inte acceptera en "konkurs" i ett euroland; Hela EMU skulle komma i gungning; ECB skulle ta en sjuhelvetes ekonomisk smäll; De mer eller mindre hemliga fonder som ECB använt för att hålla berörda banker under armarna skulle exponeras på ett sätt som får dess ledning att framstå som allmänfarliga idioter.

Och oavsett vad som händer med Grekland – så står vi där med ett valutasystem som är idiotiskt och feltänkt. Men att räta upp hela EMU och euro-samarbetet, det har man inte ens tid att tänka på just nu. För efter den grekiska krisen kan Portugal, Irland, Spanien och Belgien vara på väg ut över stupet.

Man har helt enkelt skapat ett autonomt, självkommunicerande system av jävulskap. Utan nödutgångar. Vuxna människor har fattat medvetna beslut som lett oss hit. Mot bättre vetande.

15 kommentarer:

  1. Kanske dax att låta det gå åt helvete. Dax för kapitalister att leva som dom lär. Dax för banker att ta konsekvenser. Dax för väljare att inse att det faktiskt har betydelse vem man röstar på. Det är kanske dax nu. Dax för ett varnande exempel. Klockan klämtar för Grekland.

    SvaraRadera
  2. @hax
    Menar du en "svensk konkursmodell" är lösningen? Där man först tömmer bolagen, låter dem konka, avskriver skulderna och sen oberört går vidare precis som ingenting har hänt?

    För mig liknar det ett Reinfeldtskt system där andra får betala notan och är en bidragande orsak till misären i samhället som vi kan se under våra besök i sverige.

    SvaraRadera
  3. Varför lägger du all skuld på Grekland? De som har lånat ut pengarna verkar vara helt oskyldiga i din värld.

    SvaraRadera
  4. Jag kan inte undgå att tycka att EU-ländernas regeringar har bidragit kraftigt till att förvärra krisen. I Sveriges raio hörde jag liknelsen med någon som går och sparkar en konservburk framför sig.

    Genom att gå in med stödpaket efter stödpaket har man förmedlat bilden att de privata aktörerna inte behöver göra något.

    Tvärtom borde man redan från start tvingat alla långivare att förlänga sina lån på samma villkor mot löfte att lånen ska betalas av i ordning när det finns pengar.

    Detta tillsammans med en skarp finanspolitik i Grekland som levererat ett budgetöverskott, realisering av tillgångar, kraftig reduktion av den offentliga sektorn och en massiv attack på den stora svarta ekonomin och korruptionen i Grekland. Eventuellt hade man kunnat gå in med ett stödpaket som hade understött just rättsväsendet och skatteverket.

    Hörde att man som en sparåtgärd hade minskat antalet ministrar i den grekiska regeringen från 48 till 40. De har en bit kvar att gå mentalt, grekerna.

    60 miljarder euro privat kapital har dessutom förts ur landet enligt journalisten Alexandra Pascalidou. De rika skyddar sig och lämnar de fattiga i sticket.

    För grekerna väntar en mycket tuff tid, men samtidigt kan jag inte undvika att tänka att detta kanke är precis vad Grekland behöver. I bland behöver man ifrågasätta allt och riva ner för att kunna bygga upp.

    SvaraRadera
  5. Och, nej - detta är inte Eurons fel.

    Även om mågna motståndare vill se det så och nu verkar vara de främsta ivrarna för mer överstatlighet.

    SvaraRadera
  6. Varför lägger du all skuld på Grekland? De som har lånat ut pengarna verkar vara helt oskyldiga i din värld.



    -----------------------------

    Det var samma sak med Island Irland och dom Baltiska staterna .

    Trots att dessa länder hyllades unisont av svenska nyliberaler och Svenskt näringsliv som nyliberala MÖNSTERLÄNDER så skylldes resultatet av plundringen på "socialisterna".Markanden har ALDRIG någon skuld och frihet är enligt dessa människor att ge markanden helt fria händer att plundra fritt.

    SvaraRadera
  7. Micke: Marknaden är inget magiskt väsen jag förstår dock att du vill se hemliga väsen som är elaka och bara vill dig illa eftersom ditt liv blir enklare då men tyvärr ser inte verkligheten ut så!

    SvaraRadera
  8. Marknaden, det är du och jag.

    SvaraRadera
  9. De grekiska väljarna har valt de politiker som har skuldsatt landet - och nu kommer notan. I en demokrati så kan inte folket fly undan ansvaret.

    Vi själva får också ta del av smällen. I sverige har vi borgat bort oss, då vi ställer upp som garanter för bankerna och låter deras utlåning, derivathander och kasinoverksamhet svälla till 5 ggr BNP. Det kommer att bli dyrt, när den oundvikliga nedskrivningen av Greklands (och andras) skulder kommer.

    SvaraRadera
  10. Och, nej - detta är inte Eurons fel.

    Ingen är så blind som den som inte vill se.

    SvaraRadera
  11. Lasciate ogne speranza, voi ch'entrate.
    (Överge allt hopp, ni som här inträder.)

    Ur dagens debatt i det grekiska parlamentet:

    Giorgos Markaki: – Det fanns en väg in i euron. Men det finns ingen väg ut ur euron....

    SvaraRadera
  12. @Professorn

    Truer words were never spoken...

    SvaraRadera
  13. @pelpet

    Jag tycker man ska komma ihåg att det inte ens är 40 år sedan som Grekland var en militärdiktatur. Man kan väl med fog påstå att det finns många greker som inte älskar staten.

    Jo, det är demokratiskt valda regeringar som byggt upp statsskulden, men nristen på politiska alternativ är nog inte bara en följd av grekisk lathet, utan för att förtroendet för partiarbete helt enkelt inte har hunnit rota sig.

    Man ska också komma ihåg att en stor del av krisen också ligger i det grekiska banksystemet.

    SvaraRadera
  14. Jodå, visst finns det en väg ut ur euron. Man trycker sina egna pengar.

    Då lämnar man effektivt euron och sällar sig till Zimbabwe i stället.

    SvaraRadera
  15. Freds- och demokratiprojektet EU tar sig alltså det uttrycket, att militären tar över i Grekland (fullt möjligt, rentav sannolikt, scenario).

    Välfärdsprojektet Euro tar sig alltså det uttrycket, att pensionsfonderna gröpts ur.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.