2011-06-30

Helt över styr...


Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson skrev i midsommarhelgen en, i mitt tycke, rätt märklig artikel om invandrares brottslighet. De siffror han hänvisade till vilar på skakig grund. Och det saknas inte folk som har bemött honom i sak, några har jag länkat till i denna bloggpost.

Att detta är en laddad fråga där debatten förs med järnrör är ingen nyhet. Men nu börjar det bli löjligt.

Plötsligt kommer I sammanhanget aktualiseras en satir i seriemagasinet Galago om att Gudmundson bör skjutas. Visst, de har också rätt att skriva korkade saker. Men med tanke på hur infekterad och urspårad debatten är, så är det kanske inte så där jättelyckat eller kul.

 I samband med detta går twittrandet loss – och ett antal vänsterpartister hissar Galagos krav. Nu börjar det bli obehagligt.

Mer ved läggs på brasan när Gudmundson polisanmäler hotet. Polisen lämnar ärendet till JK, eftersom det handlar om ett eventuellt tryckfrihetsbrott. JK lägger ner ärendet, vilket får SvD att lacka till.

Har alla blivit tokiga?

Gudmundson skrev en artikel, som petade runt i en infekterad fråga. Hans argument ifrågasattes i sak. Fine. Formule normale. Men i den meta-debatt som nu rasar går det bara utför.

Galagos osmakliga försök att vara dum-kul i satirens form gick helt fel. Ett antal människor som gjort anspråk på att få en plats i demokratins epicentrum fular ut sig själva. Polis/JK-anmälan ger frågan stormstyrka. Och JK:s snabba avfärdande av ärendet väcker en del frågor. (Gör tankeexperimentet att till exempel Åsa Lindeborg hade "hotats till livet" av en sverigedemokratisk pamflett som sedan fått hjälp att sprida uppmaningen av några moderata politiker på Twitter. Jävlar, vad det hade tagit skruv. Vänstermedia hade vrålat som ett skadeskjutet djur och slitit JK i stycken.)

Någonstans har jag en känsla av att samtliga inblandade (och en del andra krafter) har bestämt sig för att fortsätta blåsa upp den här historien. Med risk för att allt kommer att gå fullständigt över styr.

Uppdatering: Naturligtvis. Galagos text var publicerad innan Gudmundsons artikel trycktes. (Jag tyckte väl att det känndes som lite väl snabb pressläggning och JK-prövning.) Nyheten råkade bara, praktiskt nog, få luft under vingarna just i dag... Undrar vad som kommer att hända i nästa rond.

25 kommentarer:

 1. Gudmundson skrev i sin artikel: "Oslopolisen har i flera år presenterat våldtäktsstatistik på det sättet – och funnit att samtliga överfallsvåldtäkter med kända gärningsmän de senaste fem åren har begåtts av invandrare".

  Problemet är att denna statistik säkerligen stämmer. Och det ser förmodligen likadant ut i Göteborg, Malmö och Stockholm. Lösningen är dock inte så komplicerad som Gudmundson och andra försöker få oss tro - utan hela "problemet" kan enkelt hanteras genom att denna typ av rasistisk statistik helt enkelt inte lyfts fram i det offentliga samtalet.

  Brottslighet är i grund och botten en fråga för polisen och inte något som det skall göras politik av. För det vet vi alla precis vilka krafter som går vinnande ur ett sådant stigmatiserande samhällsklimat. Danmark är ett tydligt bevis på att vanligt folk inte skall anförtros statistik de inte klarar att dra korrekta slutsatser av.

  SvaraRadera
 2. Hax: "Någonstans har jag en känsla av att samtliga inblandade (och en del andra krafter) har bestämt sig för att fortsätta blåsa upp den här historien. "

  Menar du på fullt allvar att Gudmundson vill blåsa upp den här historien ytterligare? Hans popularitet bland svensk media och kulturelit är i paritet med Djengis Khan. Jag är säker på att han anser att denna historia är extremt olustig. Det stöd som han fått av de som borde hålla rationalitetens fana högt, dvs liberaler och konservativa, har varit i princip obefintligt. Civilkuraget hos svenska liberaler är skrattretande.

  PH: Jag kan ha missförstått din kommentar. Den var väl inte ironisk? Om inte:

  Att utfallet inte blir som du vill ha det innebär inte att du bör ha makten att bestämma vilken information som bör vara offentlig.

  Brottsligheten är för övrigt inte bara en ensak för Polisen. Det går att stävja brottsligheten politiskt också, bland annat genom att inte ta in och vid behov utvisa grova brottslingar, oavsett hur deras situation ser ut i hemlandet.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 3. Galagoartikeln är över en månad gammal, liksom Gudmundsons polisanmälan. Jag utgår därför från att du inte har läst den satir du kritiserar. Det vore kanske lämpligt att kolla in vilket sammanhang formuleringen uttrycktes i, liksom de formuleringar på twitter som också anmälts (varav en är mycket tveksam om den någonsin existerat i sinnevärlden).

  Men om det kommer något gott ur den här röran så är det kanske om Svenskan tar sin nya uppgift som journalisternas värn på allvar. Då kan de t.ex. ta upp den israeliska arméns hot mot journalister ombord på Ship to Gaza.

  SvaraRadera
 4. PH, har du tänkt dig att det skall finnas någon form av moraltest och sedan påskrivande av tystnadsplikt för att medborgare skall få ta del av korrekt statistik?

  Vilka politiker skall få ta del av korrekt statistik? Riksdagsmän? Regeringsledamöter? Kommunalråd?

  Hur skall informationsspridande hindras? Skall t.ex. internet övervakas efter läckor inom polisen och människor i allmänheten som gräver efter sanningar som allmänheten inte kan dra korrekta slutsatser av?

  Det skall göras politik av sådana här problem innan problemen flippar ur och folk av oro och rädsla väljer dåliga lösningar på problemen.

  Om det redan har flippat ur har jag ingen bra lösning utan bara den mindre dåliga att ha ett öppet samhälle och lita på att de goda är fler och klokare än de onda.

  SvaraRadera
 5. Varför är det rationellt att tycka att statistik över brottsmisstänkta som visar på ett etniskt samband men som inte har jämförts med utbildningsgrad, årsinkomst, traumatisk bakgrund eller ålder, ger skäl att göra etniskt inriktade interventioner?

  Invandrare är överrepresenterade bland lågutbildade, arbetslösa, traumatiserade och unga. Alla dessa faktorer väger in på brottsbenägenheten, vilket gör att den inverkan en helt etnisk faktor skulle ha förminskas om man tar hänsyn till de andra faktorerna.

  Rimligtvis borde väl det rationella ståndpunkten vara att man ska dra sig för att döma innan man har kollar Alla variabler, och sedan göra interventioner som riktar sig mot de faktorer som har störst inverkan efter att man kompenserat för samtliga faktorer. Då får man sannolikt störst effekt, medan om man behandlar grupper av unga invandrare som begick brotten för att de var unga som om de begick dem för att de var invandrare så uppnår man sannolikt inte lika stor brottsförebyggande effekt.

  Att i det läget avsiktligt avvisa andra faktorer än etnicitet är irrationellt så länge målet är att reducera brottsligheten. Om man däremot vill pusha agendan att invandrare och brottslighet hör ihop så är det väldigt rationellt. (Nu kommer någon börja gnälla om att bli kallad rasist. Du är Inte en unik gnistrande snöflinga.)

  En annan sak är de förslag som framförs. Varför är det rationellt att de upp till hundra brottsoffrens rätt att inte bli utsatta för brott tillåts överväga de mer än hundratusen invandrares som inte begick brotten rätt att bo i landet utan att samtliga misstänkliggöras och få det svårare att bli medborgare etc. Finns det verkligen inte någon annan lösning som inte innebär ett sådant slösaktigt lidande och rättighetskränkningar?

  Om man är ute efter att hitta den lösning som gynnar samhället i stort mest så är det irrationellt att förespråka någon form av kollektivt dömande. Om man däremot har som mål att det kollektiva dömandet av stora grupper baserat på ett fåtal gruppmedlemmars handlingar ska bli samhällelig praxis, då är sådana förslag fullt rationella.

  Vad jag vill säga med detta är att det inte är givet att liberaler som betraktar sig som rationella ska hylla PG som en föregångare, eftersom båda delarna av hans och den sidan i debattens argumentation innehåller uppenbara ickeliberala agendor, som negativ stereotypisering och rättfärdigande av kollektiva bestraffningar.

  SvaraRadera
 6. Uppdatering: Naturligtvis. Galagos text var publicerad innan Gudmundsons artikel trycktes. (jag tyckte väl att det känndes som lite väl snabb pressläggning och JK-prövning.) Nyheten råkade bara, lämpligt nog, få luft under vingarna just i dag. Imponerande spinn, nästan kvällstidningsmässigt.

  SvaraRadera
 7. Jo, jag har läst den. Det är uppenbart att det är en satir. Om än rätt tunn. Och jag menar inte att den skall censureras. Som jag skrev "Visst, de har också rätt att skriva korkade saker."

  PG:s polisanmälan tycker jag var over the top. Den hällde bara bensin på brasan.

  Men det är helheten i det här som får mig att få rysningar. Dels tonläget. Dels att man inte diskuterar sak utan person. Dels lynchmobbens gläfsande.

  Själv gillar jag PG som person. Men han var ute på tunn is i sin text. Vilket man borde kunna diskutera, i sak. Borde. För just nu har vi för länge sedan passerat rimlighet och saklighet i den här historien.

  Se även:

  http://magasinetneo.se/paulina/2011/06/30/nagot-om-jk-och-galago/

  http://cookbystealth.wordpress.com/2011/06/30/om-uppmaningen-att-skjuta-per-gudmundson/

  SvaraRadera
 8. Åsså det här...

  http://magasinetneo.se/paulina/files/2011/06/Gudmundsonhot.png

  (Skärmdumpen förefaller vara äkta. Jag såg texten själv i förmiddags, innan bloggposten plockades bort.)

  SvaraRadera
 9. http://magasinetneo.se/paulina/2011/06/30/nagot-om-jk-och-galago/comment-page-1/#comment-1185

  SvaraRadera
 10. Krigstid: Vad bra att dina kompisars hot/"satir" kan leda till att medierna rapporterar rätt sorts nyheter hädanefter. Tänk vad folk kan bli strömlinjeformade av lite "humor".

  Anonym 20:36:
  För det första vore det väl konstigt om det måste finnas ett syfte med offentliggörande av statistik. Dvs om man måste göra konsekvensanalyser innan man låter den undergivna allmänheten få ta del av statistiken.

  För det andra så har vi diskuterat värdet med även trubbig statistik i den andra tråden om detta här hos Hax. Fortsätt gärna debattera där.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 11. Om man nu vill blunda, sticka fingrarna i öronen och ropa "Lalalala!" så står det var och en fritt att göra det, men för oss som faktiskt har läst Gudmundsons artikel så duger det inte att säga att han enbart ägnar sig åt "offentliggörande av statistik" när han i ett tydligt argument sammanlänkar (invandrares överrepresentation inom brottslighet) med (etnisk grund till överrepresentationen) och därav föreslår (etniskt riktade interventioner).

  Då är det uppenbart att han försöker tolka den data han lämnar och ge förslag på hur man ska minska brottsligheten baserat på den tolkningen och som jag sade i min förra inlägg så är hans analys rätt så fattig på den punkten.

  Om han bara hade skrivit ut data utan att tolka den eller gå vidare till förslag, då hade han ägnat sig åt det du hävdar, "offentliggörande av statistik". Selektivt sådant, specifikt framtaget för att behandla invandrare, men ändå så avskalat som det går att presentera i ensamhet. Om han dessutom presenterat mer heltäckande brottsstatistik enligt en massa andra faktorer så hade det blivit mindre selektivt.

  Men det gjorde han inte.

  SvaraRadera
 12. Republiken Jämtland30 juni, 2011 21:59

  "Varför är det rationellt att tycka att statistik över brottsmisstänkta som visar på ett etniskt samband men som inte har jämförts med utbildningsgrad, årsinkomst, traumatisk bakgrund eller ålder, ger skäl att göra etniskt inriktade interventioner?"

  Därför att etnisk och religös tillhörighet utgör grund för politisk korrekt offentlig diskriminering (s.k. "positiv särbehandling") i Sverige. De kritier som ger vissa grupper statligt sanktionerade förmåner - kön, etnisk tillhörighet, sexuell läggning - måste alltså finna sig i att också bli analyserade i andra sammanhang än de poltiskt korrekt påbjudna.

  SvaraRadera
 13. Så statistik rörande kvinnor, invandrare och HBT-personer ska alltså behandlas med mer snävt och korkat än annan statistik pga att a) det finns anti-diskrimineringslagar och b) politiska ytterlighetsgrupper tycker att det faktum att resten av samhället inte håller med dem är en anledning i sig till att de har rätt.

  Om du tycker det så står det dig fritt, men det är inte rationellt annat än för extrema libertarianer som hatar interventioner och för allehanda extremister som hatar deras specifika modell av "det politiskt korrekta".

  Själv är jag intresserad av att samhället ska fungera hyfsat nära vad nuvarande partier (minus SD, KD och V) tycker och att lösningar på problem ska skapa så få nya problem som möjligt. Utefter den modellen försöker jag vara rationell gentemot mina mål och behandla all statistik intelligent och medvetet om helheten.

  SvaraRadera
 14. Republiken Jämtland30 juni, 2011 23:35

  Det är skönt att höra att offentlig rapportering om statistik ska friseras för att passa dina åsikter om hur samhället ska se ut, anonym.

  Du har säkert en lysande karriär på BRÅ framför dig.

  Tacka vet jag norska medier. Av någon anledning är den kompakta beröringsskäcken som präglar de här frågorna i Sverige inte lika långt gången där, och man kan ibland läsa saker som inte lagts tillrätta för den obildade pöbeln av sådana självutnämnda världsförbättrare som du.

  SvaraRadera
 15. Fantastiskt att höra hur SD'are lyfter fram Danmark som ett land med lyckad politik.

  Danmarks anseende är i botten. Deras ekonomi är i recession. Huspriser har fallit med 20-25%. Arbetslösheten ökar. Företag är oroade för att duktiga utlänningar inte vill jobba och bo i ett främlingsfientligt land. Turismen havererar.

  Det är inte bara teoretiserande när man påstår att det är viktigt att hantera alla människor med respekt. Motsatsen får alldeles förbannat konkreta effekter. Att vara politiskt korrekt är inget skällsord. Det är smart.

  SvaraRadera
 16. Jämtland: Du kan ju läsa mitt inlägg innan det du svarar på. Där förklarar jag att artikeln vi diskuterar är en selektion och en tolkning av statistik i sig. Det jag har beskrivit är hur man kan behandla statistiken mer objektivt, så att alla faktorer räknas med och så att man därmed kan ta fram effektiva lösningar på problemen.

  Ja, det är att "offentlig rapportering om statistik ska friseras för att passa [mina] åsikter", lika mycket som din åsikt om att man ska ignorera alla faktorer utom etnicitet när man kommer fram till åtgärder pga att det inte är "politiskt korrekt" är frisering för att passa dina åsikter.

  Så oavsett hur man presenterar statistik så vinklas det, men man kan välja hur och i vilken grad. Vi kan ju jämföra våra två sätt:

  Jag vill att alla faktorer som ligger bakom brottslighet ska analyseras samtidigt och att man ska kompensera de olika variablerna för hur mycket de andra variablerna påverkar dem. Baserat på detta ska åtgärder tas fram för att hjälpa till på samtliga punkter och behandla människor enligt de faktorer som förväntas ge störst brottsreducerande effekt.

  Du å andra sidan tycker att etnicitet är den enda faktorn som är relevant när det kommer till invandrare som begår brott på grund av att du ser dem som gynnade av det politiska klimatet. Det eventuella gynnandet har dock ingen koppling till dina åtgärders effektivitet eftersom att du inte tar hänsyn till alla de orsaker som människor faktiskt begår brott pga.

  I det läget ser jag inget skäl att välja din modell. Den är korkad och avsiktligt förblindad. Detta har jag redan förklarat i tidigare inlägg, men du förstod väl inte.

  SvaraRadera
 17. Apropå första inlägget: Och där rök tankarna om det öppna och fria samhället. Visst är det besvärligt med den här föribannade verkligheten? Vad vi behöver är en mer dold och sluten berättelse om vad som händer i samhället o verkligheten på det att de inkompetenta mörkermän vi har att dras med inte skall få valla röstboskapen på sitt förledande sätt. Vi som skall selektera och redigera verklighetsberättelsen kan nämligen inte argumentera med dem.

  SvaraRadera
 18. Galagos "satir" inför valet 2006 där moderater åt småbarn och dödade fattiga säger mycket om tidningen. Borde inte den omklassificeras till Ung Vänsters partiorgan?

  SvaraRadera
 19. Direkt uppmaning till våld mot angiven person för att vederbörande använt sin yttrandefrihet är verkligen över gränsen.

  Att kalla det satir låter som något som många uppviglare i efterhand skulle vilja komma undan med.

  För att stämma i bäcken och för att lite hejda en annars utstakad väg mot hot och våld mot journalister (en "normalisering" av svenskt debattklimat), borde JK ha gått vidare.

  Nu är jag pessimist. Vi får snart se mord på journalister i Sverige också.

  SvaraRadera
 20. Anonym: Visst vore det trevligt att ha komplett statistik att utgå från och du kanske håller med mig om att detta borde tas fram snarast. Nu är dock forskning kring detta som så mycket annat i Sverige politiskt styrd.

  Som jag skrev i en annan tråd här är jag säker på att det finns socioekonomiska faktorer bakom vissa invandrares övervikt inom vissa brott. Dock anser jag inte att detta ska utgöra några förmildrande orsaker utan hjälpa oss i urvalet av vilka som ska släppas in i Sverige.

  Sedan är det ganska självklart att de invandrare som begår grövre brott i Sverige ska kastas ut igen.

  Gör vi ingenting nu så kommer situationen att eskalera och förutom onödigt lidande för de personer som bor i närheten av dessa brottslingar så kommer SD att hamna runt 20-30% som motsvarigheten i våra grannländer.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 21. L A R S V I L K S.

  R O N D E L L H H U N D E N.


  Men skitnödig röst:

  Jaaaa men det är en annan saaakkk!!!

  SvaraRadera
 22. Micke: +1.

  Viktualiebrodern: Mordförsök på journalister vore inte en nyhet i Sverige. Kolla upp mordförsöket på Peter Karlsson och hans son i Nacka juni 1999. Det är inte vänstern som hotar det fria ordet i Sverige och Rebecka Ahlbergs artikel är inte ett seriöst upprop med ett krav på någons avrättning. Det är inte ens huvudpoängen i krönikan. Däremot är det kanske inte särskilt nödvändigt för budskapet och uppenbarligen politiskt naivt med tanke på vad som följt på detta. Hur som helst så är Svenskans polisanmälan och uthängning av en namngiven twittrare ett betydligt större hot mot yttrandefriheten i det här landet. Personen ifråga har fått motta flera hot från miljön kring siten Politiskt inkorrekt, en miljö som har kopplingar till de som troligen utförde mordförsöket på journalisten Peter Karlsson. Alltså: välj dina strider. Vem hotar vad och vem, egentligen?

  Byggaren: Det var inget hot. Läs JK.s beslut. Sedan så betvivlar jag SvD:s motivering, liksom jag betvivlar dina avsikter som debattör. Mina "kompisar" har inte hotat något, det har däremot dina åsiktsfränder.

  SvaraRadera
 23. Micke: Om du vill komma med något sammanhängade i stället för något svepande så får du gärna utveckla vad Vilks och Rondellhunden har med detta att göra. Krigstid som också verkar inprogrammerad på svepande anklagelser får gärna förklara vidare. Ser fram emot en inblick i ert förvirrade paradigm.

  Krigstid: Så alla som inte vill hysa brottslingar utan svenskt medborgarskap i Sverige är per automatik Sverigedemokrater?

  För övrigt öppnar Galago enligt dina premisser upp för dödshot mot vem som helst så länge som man gör det med en illa dold hatisk humor. Bra att veta.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 24. För övrigt öppnar Galago enligt dina premisser upp för dödshot mot vem som helst så länge som man gör det med en illa dold hatisk humor
  ---------------------------
  Dom öppnar inte upp.Dörren är redan vidöppen sedan åtminstone 70 talet,Vilks vaktar den och Gudmundson har gett honom sin välsignelse.

  SvaraRadera
 25. Micke: Tänk att du lyckades svara på min kommentar utan att egentligen svara. Vilka dödshot har Vilks och Gudmundson kommit med?

  /Byggaren

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.