2011-07-06

Barroso surar

I går fick Portugal sitt kreditbetyg sänkt till konfetti-nivå.

EU-Kommissionens ordförande, portugisen José Manuel Barroso, är skitsur.

Han säger bland annat...

"De ger oss ingen klarhet, de sprider bara osäkerhet." och "För mig är det märkligt att det inte finns någon europeisk kreditvärderare."

Hmmm... Menar han att kreditvärderingsinstituten skall tiga om saken när stater är i knipa? Brukar inte EU gnälla över att dessa institut inte var tillräckligt hårda i nyporna, när det gällde bankerna? Är det inte EU som har hotat dem med att de kan åläggas ansvar, om de inte varnar för ekonomiska problem i tid?

Och det där om att det skulle vara ett problem att det inte finns någon europeisk "kreditvärderare". Vad menar Barroso egentligen med det? Att en sådan skulle vara lättare att tysta, om den upptäcker något som håller på att spåra ur? Eller hur skall man annars tolka det?

15 kommentarer:

 1. Han menar förstås att EU borde starta ett skattefinansierat värderingsinstitut som i sin tur lyder under EU (alt. har en av EU-kommisionen tillsatt chef).

  Gärna ett kreditvärderingsinstitut med en portugisisk em grekisk chef.

  SvaraRadera
 2. Antar att han vill att europeiska kreditvärderare skall fungera i EU som amerikanska gör i USA...

  SvaraRadera
 3. USA är på god väg att ställa in betalningarna sedan politikerna visat sig oförmögna att kompromissa om budgeten. Reagerar värderingsinstituten? Nej, inte när det är i USA, institutens hemmabas.

  Jag förstår inte varför någon ens bryr sig om deras betyg efter vad som hände i fastighetskraschen bedömningarna visade sig helt uppåt väggarna. Schweiz kanske vore bra bas för ett nytt kreditvärderingsinstitut? De kan pengar och gillar att vara oberoende.

  SvaraRadera
 4. barrosos jobb är ju, framför allt just nu, att få/hålla EU så högt det går internationellt, oavsett hur det egentligen går. Sedan att han eventuellt tror på det han säger, eller kan försvara det med fakta är en annan sak.
  Barroso är nog ganska ok bland uslingarna, bara halvond - bara mitt enkla intryck. Hur länge EU-bob kan hålla huvudet högt blir intressant att se.
  Att bara ha en väg, vägen mot storeuropa med nån slags världsmakt, och inte kunna ta några steg tillbaka ger bara extremister tillfälle att storma in när/om det blir nedräkning.
  Tycker redan Europa har polariserats en hel del v-h senaste tiden.
  Kul att se medan jag leker Weimar...

  SvaraRadera
 5. TP,

  det gick bra för UBS.

  SvaraRadera
 6. Det är redan flera stora banker och 'finansinstitut', eller vad de kan kallas, som ger sitt betyg. Det är snarare att det är Moody's som haft störst trovärdighet. Ska man nu, plötsligt, betvivla deras oberoende eller trovärdighet? Sent påtänkt!
  Det är som att skylla på smittskyddsinstitutet för att de varnade för fågelinfluensa.

  Tekniken har tyvärr tagit bort Schweiz oberoende av/mot omvärlden. Jag fällde nästan en tår när de till slut anslöt sig till FN

  behövde skriva av mig lite. Här kändes bra. Tack

  SvaraRadera
 7. Det hela ingår i ett spel. De vill påverka värderingsinstitutens betygsättning med hot om att dra in deras licenser att verka.
  http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2011/0706/breaking7.html

  SvaraRadera
 8. Äntligen en bra intervju med infowars och La roche. Den som har ett öppet sinne bör lyssna på första delen för att få lite perspektiv på vad som händer.

  Writer Jeffrey Steinberg: Obama's Death Panels & Reinstate The Glass-Steagall Act 1/4
  http://www.youtube.com/watch?v=fbnukwfsyeM&feature=channel_video_title

  SvaraRadera
 9. Writer Jeffrey Steinberg: Obama's Death Panels & Reinstate The Glass-Steagall Act 2/4
  http://www.youtube.com/watch?v=iMBxlyOgog4&feature=relmfu

  SvaraRadera
 10. Regeringen har nu direkt tagit ner den första Svenska bloggen som kritiserar systemet. Bloggarens Mailkonversation med jönköping tingsrätt finns att läsa.

  Swedish court takes down blog that criticized the Swedish justice system
  http://corruptio1.blogspot.com/2011/07/swedish-court-takes-down-blog-that.html

  SvaraRadera
 11. Artikeln som domstolsverket inte gillade ! 2011-07-06
  http://www.corruptio.se/page41.html

  SvaraRadera
 12. Återigen stängs corruptiobloggen ner av den svenska demokratins långa armar som når ända nertill serversätet i Portugal ! Domstolsverket tycker inte om sanningar som kommer ut och därför kontaktades serverns ägare i Portugal där man framförde klagomål och bloggen stängdes alltså ner.

  SvaraRadera
 13. Hans uttalande stämmer ju inte ens. Fitch Ratings är ju fransk-ägt via majoritetsägande av fimalac som är baserat i Paris.

  SvaraRadera
 14. Tja en EU firma kanske hade sågat USAs AAA betyg?

  SvaraRadera
 15. Frihet kostar. Till exempel är den som är satt i skuld inte fri.

  Barrosso kräver frihet åt någon som är hårt skuldsatt.

  Det går inte.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.